Τελευταία Νέα
Νοέ 25

Oμιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στο Συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με θέμα “Digital Economy forum 2019: Leading Greece to Growth”.

«Η Ελλάδα που ονειρευόμαστε, και πιστεύω σε αυτό υπάρχει και διακομματική συναίνεση των ανθρώπων που μπορούμε να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί παρά να είναι μία Ελλάδα που και ψηφιακή θα γίνει αλλά και θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Ποια είναι κατά βάση; Είναι το απίστευτο ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού που έχει αυτή η χώρα, που μένει αναξιοποίητο και που μπορεί, κύριε Υφυπουργέ στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για μία διαφορετική Ελλάδα.

Πρέπει να σας πω ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται αρκετά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ξέρετε όλοι ότι η Pfizer έχει ήδη ιδρύσει ένα κέντρο ψηφιακών ερευνών στη Θεσσαλονίκη, κάτι που έκανε μεγάλη εντύπωση διεθνώς, ιδιαίτερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεδομένου ότι η Pfizer επέλεξε να κάνει μόνο δύο τέτοια κέντρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το ένα στο Cambridge και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη.

Με το που ανακοινώθηκε η Pfizer, ήρθε η Cisco και είναι ήδη σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και ιδρύει το δικό της κέντρο, πάλι στη Θεσσαλονίκη, στον ίδιο τομέα.

Πρέπει να σας πω, και αυτό είναι ένα πολύ ευχάριστο νέο από το ταξίδι μου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ότι συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο, τον Φεβρουάριο να έχουμε επίσημη μεγάλη αποστολή Αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα συνοδευόμενοι από μέλη της Αμερικανικής κυβέρνησης, για να συνεργαστούν και να γνωριστούν με ελληνικές εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας. Φυσικά όλοι όσοι βρίσκεστε στην αίθουσα είστε προσκεκλημένοι για να συμμετάσχετε σε αυτήν την κοινή αποστολή, έτσι ώστε να φτιάξουμε κοινά σχήματα “joint venture” μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών και να έχουμε συνεργασία της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας, κυρίου Σι Τζινπίνγκ, στην Ελλάδα, είχαμε υπογράψει συμφωνίες μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η συμφωνία για τη συνεργασία μας στους τομείς της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Γνωρίζετε ότι ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής,  κύριος Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά σχεδίων, άλλων που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και που τα συνεχίζουμε και άλλων που σχεδιάσαμε από την αρχή για την ταχύτερη μετάβαση της χώρας στη ψηφιακή τεχνολογία.

Αποτελεί ύψιστο στοίχημα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά κυρίως ύψιστο στοίχημα για την Ελλάδα να μπορούμε να κάνουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή.

Και σε αυτό εσείς, ως ΣΕΠΕ, θα μας βοηθήσετε, διότι εσείς έχετε τη γνώση αλλά έχετε και την εμπειρία της δράσης στην Ελλάδα, ώστε να διορθώσουμε τα προβλήματα που έχει το περιβάλλον στην Ελλάδα για εργασίες αυτού του είδους.

Σας διαβεβαιώ όμως ότι για την Κυβέρνησή μας όλα αυτά αποτελούν μεγάλη προτεραιότητα και να πω και κάτι ακόμα. Ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε και έναν αναστοχασμό στην παιδεία μας. Παράγουμε χιλιάδες γιατρούς, χιλιάδες δικηγόρους, αλλά αναλογικά λιγότερους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, έναν τομέα που θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη ζήτηση απ’ ότι είχαμε μέχρι  σήμερα.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο κόσμος αλλάζει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει κολλημένη στο παρελθόν. Πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε τα νεύματα των καιρών και να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

Κλείνοντας, να πω επίσης ότι έχουμε ήδη νομοθετήσει το μεγάλο κέντρο για τις startup εταιρίες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, το “Thess INTEC” και προχωράμε στη θέσπιση κινήτρων για την Τεχνόπολη στη Θεσσαλονίκη. Οργανώνουμε σε συνεργασία με την Helexpo την 1η Έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2020, όπου εκεί πια η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ένα ελληνικό διεθνές κέντρο προβολής της ψηφιακής τεχνολογίας της Ελλάδος και θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ τον κύριο Τζήκα γι’ αυτό.

Και βεβαίως, οργανώνουμε στην Αθήνα το Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο θα νομοθετηθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα και θα έχει σοβαρά κίνητρα για να φτιαχτεί το ανάλογο hub στην Αθήνα.

Άρα, ήδη τους πρώτους 4 μήνες της νέας κυβερνήσεως, η ατζέντα αυτή είναι πολύ ψηλά στην προτεραιότητά μας. Έχουμε σκοπό να τρέξουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Έχουμε μείνει πίσω σε πολλά πράγματα.

Παραδείγματος χάριν, το ΕΠΑνΕΚ δυστυχώς έχει πάρα πολύ χαμηλή απορρόφηση, είναι στο 19%. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να δούμε πώς μπορούμε να το “ξεκλειδώσουμε”. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί από κοινού για να βάλουμε μπρος το πρόγραμμα και να απορροφηθεί γρηγορότερα. Είναι κρίμα να έχουμε χρήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υποστήριξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα και αυτά τα χρήματα να “κάθονται” και να μην μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Όσοι έχουν καλές ιδέες γι’ αυτό, για το πώς θα το “ξεκλειδώσουμε”, είμαι ανοιχτός για να το κάνουμε. Δεν θέλω να χάσουμε χρόνο. Θέλω να είμαστε πρακτικοί. Δεν με ενδιαφέρει να πούμε πώς και τι γινόταν στο παρελθόν. Με ενδιαφέρει να πάμε προς τα εμπρός. Αυτό είναι το μήνυμα των καιρών».