Τελευταία Νέα
Νοέ 02

INTERREG EUROPE «SUCCESS ROAD»: Oι κοινωνικοί εταίροι ως βασικοί πυλώνες της διαδικασίας μεταβίβασης των οικογενειακών επιχειρήσεων

INTERREG EUROPE «SUCCESS ROAD»:

OI ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Την Τετάρτη 21-10-2020, η κοινοπραξία του έργου Interreg Europe “Success Road” συναντήθηκε μέσω διαδικτύου με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από την Ισπανία, για να συζητήσουν τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διευκόλυνση της μεταβίβασης των οικογενειακών επιχειρήσεων στην  ΕΕ. Εμπειρογνώμονες σε νομικά και φορολογικά θέματα, μοιράστηκαν την εμπειρία τους με στόχο να τροφοδοτήσουν με νέες ιδέες και στοιχεία τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο στην Ευρώπη.

 

Ο Χρόνος της διαδοχής : αποτελεί  ουσιαστικό παράγοντα επιτυχίας στη μεταβίβαση των επιχειρήσεων

 

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι πολλές εταιρείες θα είχαν επιβιώσει εάν είχε προηγηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά ο σχεδιασμός της διαδοχής τους. Η μεταβίβαση μιας επιχείρησης, μιας οικογενειακής κληρονομιάς, αποτελούσε ένα δύσκολο βήμα και οι οικογένειες συχνά ανέβαλαν αυτή τη στιγμή, μέχρι που αποδεικνυόταν ότι ήταν πολύ αργά σε περίπτωση που κάποτε πραγματοποιείτο.  Ο έγκαιρος προγραμματισμός, η συμμετοχή της επόμενης γενιάς στις λειτουργίες της εταιρείας, η δημιουργία μιας δομής διακυβέρνησης και η συνεργασία με ειδικούς σε νομικά και φορολογικά θέματα, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, να εξαλείψει τις συγκρούσεις και να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη μεταβίβαση. Η τρέχουσα πανδημία έχει αναδείξει την ανάγκη επιτάχυνσης των αποφάσεων σχετικά με τη διαδοχή. Οι οικογένειες, που συνήθως χρονοτριβούν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τους, καλούνται τώρα να ενεργήσουν γρήγορα για τη διαμόρφωση της μελλοντικής τους πορείας και να είναι πιο ευέλικτες.

Οι κοινωνικοί εταίροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση και καθοδήγηση των οικογενειακών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαδοχής και στη διαμεσολάβηση όταν προκύπτουν συγκρούσεις. «Η συμμετοχή σε οικογενειακές επιχειρηματικές συγκρούσεις, η παροχή νομικών και φορολογικών συμβουλών και η κατάρτιση μέσων πολιτικής για τη διευκόλυνση της διαδοχής των επιχειρήσεων, είναι μερικές από τις κύριες δραστηριότητες που καλύπτονται από την AVECAL», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Επιχειρηματιών Υποδημάτων της Βαλένθια (Valencian Association of Footwear Entrepreneurs) η οποία διοργάνωσε το εργαστήριο.

 

Μεταφορά επιχείρησης: φορολογικές πτυχές

Τo εργαστήριο πραγματεύτηκε, μεταξύ άλλων, το ευαίσθητο θέμα της φορολογίας. Οι φόροι αποτελούν ένα σημαντικό θέμα για τις οικογένειες που σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν τις επιχειρήσεις τους και οι τρέχουσες φορολογικές αλλαγές ενδέχεται να επηρεάσουν τις στρατηγικές τους (βλ. Έκθεση KPMG σχετικά με τις αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας που επηρεάζουν τη μεταφορά οικογενειακών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, Οκτ.2020).      Όπως εξήγησε ο ειδικός φοροτεχνικός που συμμετείχε στο εργαστήριο «μια προγραμματισμένη διαδοχή θα οδηγούσε σίγουρα σε σημαντικά πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με μια μη-προγραμματισμένη διαδοχή που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή απώλεια κληρονομιάς και φορολογικών οφελών».

 

Μαθαίνοντας από τις εμπειρίες των άλλων

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν περιπτώσεις μεταβίβασης από τρεις ισπανικές εταιρείες Actiu (έπιπλα), Wonders και Grupo Illice (υποδήματα). Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών συμφώνησαν στην ιδέα ότι οι διάδοχοι έχουν ισχυρά κίνητρα και αισθάνονται την ευθύνη να αναβαθμίσουν την κληρονομιά που έχουν αναλάβει για να την περάσουν με τη σειρά τους στην επόμενη γενιά. Κατά συνέπεια, ανταλλάσσουν συνεχώς ιδέες για νέες στρατηγικές , σε θέματα όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η διεθνοποίηση, κλπ που θα μπορούσαν να μετασχηματίσουν τις επιχειρήσεις τους, διατηρώντας παράλληλα την κουλτούρα και την εμπειρία τους. Παράλληλα, συμμερίστηκαν την άποψη του εμπειρογνώμονα επί των δημοσιονομικών θεμάτων, ότι η δυναμική είναι καθοριστικής σημασίας για την έναρξη του σχεδιασμού διαδοχής και ότι οι στρατηγικές διαδοχής συνήθως  επιτυγχάνουν όταν καταρτίζονται ενόσω η εταιρεία έχει καλή απόδοση.

 

Η επόμενη συνάντηση της κοινοπραξίας θα είναι με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς από την Ελλάδα για την αξιολόγηση των βασικών δράσεων που προβλέπουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο πλαίσιο του «πακέτου διαδοχής» και για την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η καινοτομία, η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις διαδικασίες μεταβίβασης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται  στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, της ένδυσης και της υπόδησης.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://www.interregeurope.eu/successroad/

 

Εταίροι του Έργου Success Road:

  • Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (EL) – Συντονιστής
  • Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανίας Υποδημάτων (BE)
  • Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων (EL)
  • Valencian Association of Footwear Entrepreneurs (ES)
  • Valencian Institute of Business Competitiveness (ES)
  • Lithuanian Innovation Centre (LT)
  • Mazovia Development Agency Plc (PL)