H Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής έχει την αρμοδιότητα της επίβλεψης και του συντονισμού των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), του ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και των ΕΠ του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία».
Το ΕΠΑνΕΚ βασίζεται σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αποτελούμενο από 4 στρατηγικούς πυλώνες: 1. Προσαρμογή των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις. 2. Επικέντρωση σε τομείς παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και δυνάμει εξωστρεφείς και καινοτόμους. 3. Στοχευμένη επιλογή επενδύσεων /επιχειρήσεων /δραστηριοτήτων που διαθέτουν τα ζητούμενα χαρακτηριστικά για το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα. 4. Εξασφάλιση των παραγόντων που διευκολύνουν τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στο ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον.
Μέσω του ΕΠΑνΕΚ και σε συνεργασία με τα περιφερειακά προγράμματα υλοποιείται η στρατηγική της «Έξυπνης Εξειδίκευσης»: σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και ενίσχυση των υφιστάμενων πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και των Περιφερειών.
Το ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ χρηματοδοτεί παρεμβάσεις σε 2 τομείς:
Α) Τομέας Μεταφορών που στοχεύει σε: i) Προώθηση της ολοκλήρωσης μέρους των υποδομών του βασικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), οδικών και σιδηροδρομικών και περαιτέρω ανάπτυξη/ αναβάθμιση του αναλυτικού ΔΕΔ-Μ, με έμφαση στο οδικό και σιδηροδρομικό, αλλά και επιλεγμένες παρεμβάσεις λιμένων και αεροδρομίων. ii) Προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών και εκσυγχρονισμός του συστήματος μεταφορών (σιδηροδρομικές συνδέσεις με τα λιμάνια του βασικού ΔΕΔ-Μ και τα εμπορευματικά κέντρα, οδικές συνδέσεις διευρωπαϊκών λιμανιών και αεροδρομίων της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας). iii) Βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών (οδική ασφάλεια, ασφάλεια ναυσιπλοΐας και λιμενικών εγκαταστάσεων, ασφάλεια αεροναυτιλίας). iv) Ανάπτυξη και επέκταση των βιώσιμων και οικολογικών αστικών μεταφορών (αστικών μέσων σταθερής τροχιάς και λοιπών καθαρών επιφανειακών μέσων).
Β) Τομέας Περιβάλλοντος, που στοχεύει σε: i) Εκπλήρωση των απαιτήσεων του περιβαλλοντικού κεκτημένου της ΕΕ στους τομείς των Αποβλήτων και των Υδάτων. ii) Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή – Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων. iii) Διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. iv) Βιώσιμη αστική ανάπτυξη – Αστική αναζωογόνηση.
Τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΕΣ) αποτελούν βασικό εργαλείο για την ενδυνάμωση των χωρικών συνεργασιών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και με τρίτες χώρες και συνιστούν μια από τις κύριες επιλογές για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιείται μέσω προγραμμάτων διασυνοριακής, διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας. Τα εν λόγω προγράμματα διακρίνονται σε διμερή και πολυμερή. Τα διμερή προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διασυνοριακές περιοχές, να αξιοποιήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης και φυσικά να ενδυναμώσουν τη συνεργασία προς όφελος της αρμονικής πορείας της Ένωσης.
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» φιλοξενεί τη Διαχειριστική Αρχή πέντε (5) διμερών διασυνοριακών Προγραμμάτων, και ενός (1) διακρατικού:
- Το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020»,
- Το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» και
- Το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας ΙΡΑ «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020» και
- Το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020»
- Το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας ΙΡΑ «Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2014-2020», και
- Το νέο διακρατικό Πρόγραμμα «Βαλκανικής-Μεσογείου» (Balkan -Mediterranean) 2014-2020, στο οποίο συμμετέχουν η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η Ελλάδα.
Παράλληλα, η ΕΥΔ λειτουργεί ως Εθνική Αρχή των υπολοίπων Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα. Πρόκειται για τέσσερα (4) Προγράμματα πολυμερούς διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας (MED, ADRION, ENI CBC BLACK SEA BASIN και MED ENI), το διαπεριφερειακό Πρόγραμμα INTERREG EUROPE και το δίκτυο INTERACT.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 210 3332845, 210 3332842
Fax: 210 3332427
E-mail: sec.erdf_cf@mnec.gr
Διεύθυνση: Νίκης 5-7, 101 80 Αθήνα
Σύνδεσμοι
Για προγράμματα και δράσεις που αφορούν στην Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: www.antagonistikotita.gr
Για προγράμματα που αφορούν στις Υποδομές Μεταφορές, στο Περιβάλλον και στην Αειφόρο Ανάπτυξη, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: www.ymeperaa.gr
Για προγράμματα που αφορούν στα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΕΣ), επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: www.interreg.gr