Τελευταία Νέα
Ιούν 15

Elevate Greece: στις 618 οι εγγεγραμμένες εταιρείες με περισσότερους από 5.900 εργαζομένους – Παρουσιάστηκε ο απολογισμός του 1ου χρόνου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τον 1ο ετήσιο απολογισμό του Elevate Greece, με στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για το οικοσύστημα καινοτομίας και τις εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021, πρώτη χρονιά λειτουργίας του νέου θεσμού. παρουσίασαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Χρίστος Δήμας στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος».

 

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Πρόεδρος του «Δημόκριτου» κ. Γεώργιος Νούνεσης και ο κ. Μιχάλης Δρίτσας, Επικεφαλής του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστου Δήμα. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημοσιογράφος κ. Απόστολος Λακασάς.

 

Σήμερα, στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων – Elevate Greece έχουν εγγραφεί 618 εταιρείες, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 5.900 εργαζομένους.

 

Η Πολιτεία διαθέτει, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και για πρώτη φορά σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων κ.ά. Παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stock options), ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

 

Σημαντική είναι επίσης και η πλαισίωση του Elevate Greece από δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών, που δραστηριοποιείται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές. Οι παροχές που προσφέρονται από τους Επίσημους Υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα.

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:

«Το Elevate Greece γεννήθηκε από την ανάγκη να ορίσουμε την περίμετρο των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων ώστε η Πολιτεία να μπορεί να τις στηρίξει. Αυτό και κάναμε ως αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Χρίστο Δήμα να έχει την επιστασία όλου του εγχειρήματος, τη δική μου υποστήριξη και πάντοτε υπό την ενθάρρυνση και στήριξη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Elevate Greece έχει κάνει εξαιρετικά καλή δουλειά. Όπως γενικότερα έχει γίνει αυτά τα τρία χρόνια εξαιρετική δουλειά στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, στον οποίο η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε δαπάνες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξεκινήσαμε μεν από χαμηλή βάση, έχουμε όμως ανεβεί αρκετές θέσεις και αν συνεχίσουμε, όπως μπορούμε, με τον ίδιο ρυθμό θα είμαστε στις πρώτες θέσεις την επόμενη δεκαετία.

Η Ελλάδα δεν είναι χώρα με πληθυσμό πολλών εκατομμυρίων ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα κράτη με τεράστιο εργατικό δυναμικό. Η Ελλάδα έχει σπουδαίους επιστήμονες, ικανούς ανθρώπους και μπορεί να διαπρέψει με όρους καινοτομίας, ευφυίας και ποιότητας. Τι χρειαζόμαστε για να ευθυγραμμισθούμε με τις προηγμένες τεχνολογικά χώρες του πλανήτη; Μέθοδο και σύστημα.

Αυτό προσπαθεί να κάνει το Elevate Greece και πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου θα προσφέρει ακόμη περισσότερα. Ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων το πιστεύουμε, εξετάζουμε πως θα το στηρίξουμε και θα το αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο και το θεωρούμε πρότυπο πολιτικής και για άλλα πεδία εφαρμοσμένης πολιτικής».

 

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:

 

«Το Elevate Greece αποτελεί τον σύμμαχο της Πολιτείας, που παρέχει σημαντικά κίνητρα και ευκαιρίες σε Έλληνες επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες του οικοσυστήματος καινοτομίας, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί διεθνώς από την Ελλάδα. Μέχρι και πριν από 1,5 χρόνο, η Ελληνική πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, που βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν. Συνεπώς, όταν η Πολιτεία δεν έχει όλα αυτά τα δεδομένα, αδυνατεί στην πραγματικότητα να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική. Σήμερα, για όλα τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις, χαρτογραφημένα στοιχεία, δεδομένα και στοχευμένες πολιτικές που ενισχύουν στην πράξη το οικοσύστημα».

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, επεσήμανε πώς:

 

«Το ELEVATE GREECE είναι ο φορέας μέσω του οποίου αναπτύσσεται η καινοτομία στη χώρα μας. Είναι ένα “εργαλείο”  όπου  συγκεντρώνονται, αξιολογούνται και εν τέλει πιστοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας. Μέσα σε ενάμισι περίπου χρόνο από τη λειτουργία του έχουν πιστοποιηθεί 614 νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να απολαμβάνουν όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που παρέχει η κείμενη νομοθεσία. Μπορούμε  να επεξεργαζόμαστε τα βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά των εταιρειών ώστε το κράτος, οι ασχολούμενοι με τις επιχειρήσεις  και οι διάφοροι φορείς να λαμβάνουν αποφάσεις με πραγματικά δεδομένα, με πιστοποιημένα στοιχεία. Πιστεύω ότι η δουλειά που έγινε  στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας απέδωσε καρπούς και παραδίδεται ένα έργο οδηγός για το μέλλον των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης και της οικονομίας».

 

Ο Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», κ. Γεώργιος Νούνεσης, κατά την τοποθέτησή του τόνισε πώς:

 

«Είναι μεγάλη τιμή για τον Δημόκριτο να φιλοξενήσει την εκδήλωση για τον πρώτο ετήσιο απολογισμό του Elevate Greece. Αγκαλιάσαμε και υποστηρίζουμε το Elevate Greece από την πρώτη μέρα τη ίδρυσής του. Η παραγωγή αληθινών δεδομένων για το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι καθοριστική για να μπορέσουν  να σχεδιαστούν ορθές πρακτικές, αναπτυξιακές πολιτικές και στρατηγικές. Με τη νέα εταιρική του μορφή το Elevate Greece θα αποκτήσει εξαιρετικές προοπτικές για την ψηφιοποίηση όλου του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας της Χώρας. Ο Δημόκριτος θα συνεχίσει με ενθουσιασμό να στηρίζει τις δραστηριότητες του Elevate Greece και με μεγάλη χαρά θα υποδεχθεί την νέα εταιρία στις εγκαταστάσεις του Κέντρου για τα πρώτα της βήματα».

 

 

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα, κ. Μιχάλης Δρίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά:

 

«Το Elevate Greece αποτελεί μία εμβληματική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που σηματοδοτεί μία προσπάθεια σύνθεσης και ανάπτυξης του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας με σημείο αφετηρίας τις νεοφυείς επιχειρήσεις, επεκτεινόμενο και προς τους υπόλοιπους φορείς που συνθέτουν την μεγάλη εικόνα (Ερευνητικούς Φορείς και ώριμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας)».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Αρχείο PDF

Παρουσίαση_Απολογισμός_Elevate Greece_ALL