Τελευταία Νέα
Σεπ 27

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή επί της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πληθωρισμό

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή επί της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πληθωρισμό:

«Κατ’ αρχάς, θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τη σημερινή επερώτηση. Σε μία σημαντική συγκυρία για τους συμπολίτες μας, αλλά και σε μια πάρα πολύ καλή συγκυρία για την ελληνική κυβέρνηση και τα αποτελέσματα του οικονομικού επιτελείου.

Κυρία Αχτσιόγλου, ακούγοντάς σας προηγουμένως,κατάλαβα γιατί ο κύριος Τσίπρας έκανε αυτή τη μεγαλειώδη γκάφα στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ. Διότι μάλλον εσείς, όπως προκύπτει από την αποστροφή του λόγου σας πριν, δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει με την ελληνική οικονομία και δεν τον ενημερώσατε σωστά.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην απάντηση του κυρίου Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο οποίος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανάπτυξη, είπε ότι «δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, γιατί το 16,2% προκύπτει από  σύγκριση με το 2020 που η οικονομία ήταν κλειστή., ενώ στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι  2η από το τέλος σε ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακούστε κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί να διαφωνούμε ιδεολογικά, μπορεί να διαφωνούμε πολιτικά, μπορεί να διαφωνούμε για ό,τι θέλετε. Αλλά, ως προς τους αριθμούς δεν μπορεί να διαφωνούμε.

Έπρεπε λοιπόν κυρία Αχτσιόγλου να έχετε ενημερώσει τον κύριο πρώην Πρωθυπουργό – μου είχαν πει ότι θα ερχόταν σήμερα εδώ, πολύ λυπούμαι που δεν ήρθε τελικά, ελπίζω να το κάνει μέχρι το τέλος και να μη φοβηθεί – ότι υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία επίσημη ιστοσελίδα, στην οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπει, ακόμα και ένας πρώην Πρωθυπουργός, δεν είναι ντροπή, και να δει ποια είναι η θέση της κάθε χώρας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης ως προς την οικονομική τους επίδοση.

Και επειδή πολύ εύκολα προσπεράσατε πριν ότι ήταν αναμενόμενη η ανάκαμψη μετά το έτος 2020, θα ήθελα να ενημερώσετε λοιπόν τον κύριο πρώην Πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα είναι για το έτος 2021 στην 6η θέση σε ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κύριος Τσίπρας μας κατέταξε στην 26η. Από 26η που μας ανέφερε, είμαστε 6η, κύριε Τσακαλώτε, και είναι ντροπή ένας πρώην Πρωθυπουργός να υποβιβάζει κατά αυτόν τον τρόπο τα οικονομικά αποτελέσματα της χώρας, που δεν είναι επιτυχία του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Ανάπτυξης ή του Υπουργού Οικονομικών μόνον, προφανώς και αυτών ως οικονομικό επιτελείο, αλλά  είναι πρωτίστως επιτυχία του ελληνικού λαού που κοπιάζει και τα καταφέρνει.

Άρα, λοιπόν, κυρία Αχτσιόγλου, ούτε αυτονόητο ήταν να έχουμε αυτή την επίδοση, ούτε απλό είναι. Αλλά επειδή δεν θα πιστέψετε εμένα θα καταθέσω για τα πρακτικά.

Η Moody’s, λέει: «Έτοιμος να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται ο οίκος Moody’s επισημαίνοντας ότι αιφνιδιάστηκε θετικά από τις πολύ καλές επιδόσεις της χώρας στο δεύτερο τρίμηνο. Ήταν πολύ ισχυρότερες από ό,τι περιμέναμε ιδιαίτερα σε ό,τιαφορά τις επενδύσεις», όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Moody’s, Στέφεν Ντικ.

Συνολικά η ελληνική οικονομία έχει πλέον σημειώσει 4 συνεχόμενα τρίμηνα όπου το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται περισσότερο από 4% σε τριμηνιαία βάση» κτλ., κτλ.

«Λίστα Πέτσα» η Moody’s;

Ισχυρή ανάπτυξη και στο δεύτερο εξάμηνο αναμένει από την πλευρά της η S&P η οποία παραμένει αισιόδοξη για τις προοπτικές της χώρας και δηλώνει: «Η ανακοίνωση του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου επιβεβαιώνει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας η οποία είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας καθώς παραμένουμε πολύ εποικοδομητικοί στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδος. Τον Ιούνιο αναθεωρήσαμε προς τα επάνω την πρόβλεψή μας και προτιθέμεθα να αναθεωρήσουμε εκ νέου».

Από την πλευρά του οίκος Scope Ratings εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί φέτος να εκτιναχθεί ακόμα και άνω του 8%, όπως σημειώνει ο Dennis Shen, νέος επικεφαλής της Scope για την Ελλάδα.

«Τον περασμένο Ιούνιο αναβαθμίσαμε την εκτίμησή μας για την ανάπτυξη στο 6,5%. Τώρα ετοιμαζόμαστε να την αναθεωρήσουμε εκ νέου…» κτλ., κτλ.

Και κλείνω με την τελευταία που δημοσιεύτηκε. FitchSolutions. Τίτλος: «Εκρηκτική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021».

Αναφέρει: «Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 προχωρά η Fitch Solutions τονίζοντας πως το 2021 θα αποτελέσει το έτος όπου η χώρα σημειώνει την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ενώ προβλέπει πως και το 2020 θα είναι επίσης ένα εξαιρετικά ισχυρό έτος ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».

Τα καταθέτω όλα για τα πρακτικά, παρακαλώ πολύ, κυρίως για να πάνε στα χέρια της κυρίας Αχτσιόγλου η οποία ως αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας με την φράση: «Ήταν αναμενόμενο».

Όχι, κυρία Αχτσιόγλου, δεν ήταν καθόλου αναμενόμενο.Όπως πήγαμε πολύ καλύτερα το 2020 και ενώ όλοι ανέμεναν ότι η Ελλάδα θα ήταν η τελευταία με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τελικώς κλείσαμε στην τέταρτη θέση από το τέλος μαζί με τη Γαλλία σε πολύ μεγάλη απόσταση από την τελευταία Ισπανία.

Έτσι ακριβώς και το 2021 αυτό το οποίο επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία ούτε αναμενόμενο, ούτε δεδομένο ήταν. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, συγκεκριμένων ανθρώπων και επαναλαμβάνω κυρίως συλλογικό αποτέλεσμα του ελληνικού λαού με την προσπάθειά του.

Και επειδή με προκαλέσατε, ελπίζω ο κύριος Τσίπρας να μάθει επιτέλους ότι δεν είμαστε στην προτελευταία θέση αλλά ότι είμαστε στην 6η θέση, και επειδή μου αρέσει η πολιτική να έχει αλήθειες και όχι μόνο να κάνουμε προπαγάνδα, ας δούμε τι λένε οι αριθμοί.

Κυβερνήσατε την Ελλάδα μόνοι σας με τον Καμμένοεννοώ, τα έτη 2015, 2016, 2017, 2018, το 2019 κυβερνήσατε το μισό χρόνο, τον άλλο μισό κυβερνήσαμε εμείς.

Σήμερα έχουμε την 6η καλύτερη θέση στην Ευρώπη, την 6η, στους 27 είμαστε η 6η, 21 χώρες είναι κάτω από εμάς.  Πάμε να δούμε λίγο, κύριε Κατρίνη, ένα-ένα τα χρόνια της διακυβερνήσεως από τον κύριο Τσακαλώτο που ήταν ο αντίστοιχος Σταϊκούρας της εποχής Αλέξη Τσίπρα, ο αντίστοιχος Γεωργιάδης ήταν ο κύριος Σταθάκης, ο κύριος Χαρίτσης και όσοι περάσατε από εκεί.

2015, η Ελλάδα στην τελευταία θέση σε ανάπτυξη στην Ευρώπη.  

2016, η Ελλάδα στην τελευταία θέση σε ανάπτυξη στην Ευρώπη.

2017, η Ελλάδα στην τελευταία θέση σε ανάπτυξη στην Ευρώπη.  

2018, 4η από το τέλος.

Και 2019, μισό χρόνο εσείς, μισό εμείς, 5η από το τέλος

Σήμερα είμαστε 6η.  

Κυβερνήσατε 4 χρόνια, ήσασταν πάντα τελευταίοι και τώρα που είμαστε 6η μας λέει η κυρία Αχτσιόγλου «αναμενόμενο».  

Άρα, ή θα μιλάμε με πραγματικά στοιχεία και αυτά που λένε τα νούμερα και οι επιδόσεις μας και η αλήθεια είναι ότι πηγαίνουμε εξαιρετικά καλά στην οικονομία μας ή απλώς θα χάνουμε χρόνο για να λέμε ο καθένας ότι μας βολεύει.

Πάμε όμως τώρα στην ερώτηση, κυρία Αχτσιόγλουτώρα μπορείτε να φύγετε, το μάθημα το πήρατε.  Ελπίζω να ενημερώσετε καλά τον κύριο Τσίπρα την επόμενη φορά να μην συνεχίζει να λέει ψέματα στον ελληνικό λαό.  Αν και θα μου πείτε είναι το συνήθειό του αυτό, δεν μπορεί να το κόψει τώρα.

Πάμε τώρα στην ερώτηση περί ακρίβειας.  Για να απαντήσουμε πρέπει να καταλάβουμε τι συμβαίνει.  Η συνάδελφος από το Βόλο, η κυρία Παπανάτσιου,με κατηγόρησε άκουσον-άκουσον ότι «καλώ σε αυξήσεις».  Ζείτε σε παράλληλο κόσμο.  

Είπα ότι δεν πρέπει να γίνουν αυξήσεις από τις εταιρείες διότι το φαινόμενο είναι παροδικό. Άρα, όταν κάποιος υποστηρίζει ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, ακολουθεί δηλαδή την άποψη ότι οι σημερινές αυξήσεις στις διεθνείς τιμές είναι αποτέλεσμα διατάραξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και αυτό θα ισορροπήσει περίπου από τα Χριστούγεννα και μετά, στην ουσία τι λέει στις εταιρείες;  Μην βιαστείτε να ανεβάσετε την τιμή επειδή έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες, γιατί σε λίγο καιρό αυτό θα γυρίσει προς τα κάτω και θα έχετε χάσει πελάτες.

Αυτό στην ουσία τους λες όταν υποστηρίζεις την άποψη ότι οι αυξήσεις αυτές θα έχουν παροδικό χαρακτήρα. Και αυτό έχω πει σε όλες μου τις συνεντεύξεις, ακριβώς για να τους αποτρέψω από το να πάνε να κάνουν αυξήσεις, γιατί όλη την ημέρα εσείς μιλάτε για αυξήσεις. Θα δούμε μετά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Την επόμενη μέρα που το είπα, η Αυγή μου είχε, αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Χατζιδάκη, ολοσέλιδο: «Δεν ντρέπεται ο Γεωργιάδης να λέει, παροδικές αυξήσεις όταν θα είναι μόνιμες». Σαν να λέει η Αυγή: «Αυξήστε τώρα όλοι τις τιμές».

Και έρχεστε εδώ και μου λέτε το ανάποδο και δεν ντρέπεστε; Εσείς τους ωθείτε σε αυξήσεις λέγοντας όλη την ημέρα κάτι που δεν είναι αλήθεια.

Και έρχομαι, κύριε Φάμελε, σας είδα και σας, στην ΔΕΗ και το 17% που θα πουλάγατε για να πάει στο χρέος, στους «τοκογλύφους δανειστές», όπως τους αποκαλούσατε. Δεν μας τα είπατε καλά, κύριε Φάμελε. Και με την δική σας υπογραφή, έγινε διότι ήσασταν υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα. Σε άλλη κυβέρνηση ήσασταν;

Κατατέθηκε προηγουμένως απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, του συμβουλίου των υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα τον Φεβρουάριο του 19 για να ξέορυν και οι ψηφοφόροι σας ότι και εσείς προσωπικά είχατε υπογράψει να πουληθεί το 17% και να πάει στο δημόσιο χρέος. Αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα τώρα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάμε, λοιπόν, τώρα στα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ.

Θα τα πάρω μήνα- μήνα, κύριε Χαρίτση γιατί στα νούμερα πρέπει να συμφωνήσουμε. Από τον Απρίλιο του 2020 ο πληθωρισμός περνά σε αρνητικό έδαφος. Είναι η ώρα που ξεκινάει η πανδημία στη χώρα μας.

Μειώνεται κατά -1,4 συγκριτικά με τον Απρίλιο του 19. Τότε όμως παρατηρείται ένα φαινόμενο. Τα νωπά φρούτα αυξάνονται κατά 26,5. Γιατί αυξάνονται τα νωπά φρούτα ενώ όλη η οικονομία έμπαινε σε αρνητικό πληθωρισμό; Διότι υπήρξε ξαφνική μεγάλη ζήτηση για νωπά φρούτα και αυξήθηκαν οι εξαγωγές παγκοσμίως.

Το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, κρατήστε το νούμερο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο μέσος ετήσιος ρυθμός του γενικού πληθωρισμού είναι στο -1,9%. Οι τιμές υποχωρούσαν. Σχεδόν το ίδιο και το 1ο πεντάμηνο του 2021, προσέξτε τώρα για το έτος που διανύουμε.

Ιανουάριος με Μάιο αφού μας νοιάζει το καλάθι της νοικοκυράς υποτίθεται συνάδελφοι. Πόσο είναι  ο πληθωρισμός το 1ο πεντάμηνο του 2021; Στο -1,7%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Πάμε τώρα. Μάιο του ’21 η Ελλάδα περνά οριακά σε θετικό έδαφος, 0,1%, ενώ τον Αύγουστο του 2021 ο πληθωρισμός αυξάνεται κατά +1,9%, συγκριτικά με τον Αύγουστο του ’20.

Προσέξτε όμως, +1,9% συγκριτικά με τον Αύγουστο του ’20, όταν τον Αύγουστο του ’20 ήταν -1,9% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019. Άρα, ακριβώς όσο αυξάνεται ο δείκτης τον Αύγουστο του 2021, τόσο μειώνεται το 2020.

Τώρα, όσον αφορά κάποια φρούτα και λαχανικά, από τη μία ο παγετός της άνοιξης και από την άλλη ο παρατεταμένος καύσωνας το καλοκαίρι, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής κι έτσι σε ορισμένα έχουμε περισσότερο αυξημένες τιμές από  τις κανονικές επειδή η παραγωγή σε πολύ μεγάλο βαθμό καταστράφηκε.

Πάμε να δούμε όμως συγκριτικά τον πληθωρισμό στη χώρα μας, με βάση τον εναρμονισμένο πληθωρισμό της Eurostat, για να καταλάβουμε αν όλη αυτή η φασαρία δικαιολογείται από τι συμβαίνει παγκοσμίως και αν φταίμε εμείς κατά την κυρία Παπανάτσιου που «καλούμε σε μεγάλη αύξηση των τιμών».

Ιανουάριος ’21: η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, -2,4%.

Φεβρουάριος του ’21: η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, -1,9%.

Μάρτιος του ’21: η Ελλάδα μοναδική χώρα με αρνητική πληθωρισμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, -2%.

Απρίλιος: η Ελλάδα, η χώρα με το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, -1,1%. Η Πορτογαλία οριακά αρνητική, -0,1%, αλλιώς θα είμαστε και λέω πάλι μόνοι μας.

Μάιος: η Ελλάδα μοναδική χώρα με αρνητικό πληθωρισμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, -1,2% μείον 1,2%.

Ιούνιος: η Ελλάδα 3η με χαμηλότερο πληθωρισμό, +0,6%.

Ιούλιος: η Ελλάδα έχει τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό, με +0,7%.

Αύγουστος: Η Ελλάδα με το 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη με +1,2%.

Ο μέσος όρος της ευρωζώνης τον Αύγουστο που εμείς έχουμε 1,2% (εναρμονισμένο πληθωρισμό)είναι 3%. Άρα, είμαστε κάτω από το μισό του μέσου όρου.

Η αγαπημένη σας Ισπανία, που μας είπατε εδώ για τα μέτρα που παίρνει για τους φτωχούς,  έχει 3,3%. Τόσο επιτυχημένη είναι η οικονομική πολιτική των Ποδέμος.

Πέρσι η Ισπανία τελευταία σε ύφεση χώρα στην Ευρώπη με διψήφιο αριθμό υφέσεως, 4 μονάδες κάτω από εμάς. Χειρότερα. Φέτος συγκαταλέγεται στις χώρες με το μεγαλύτερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Άρα, λοιπόν, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στα αλήθεια, ναι, αυξήσεις τιμών υπάρχουν, ασφαλώς εξαιρετικά χαμηλότερες από ό,τι σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι ενδογενές, δεν είναι δικό μας, αλλά είναι εισαγόμενο.

Εάν ήμασταν πρώτοι σε πληθωρισμό θα έπρεπε να κοιτάξουμε τι φταίει σε εμάς. Εδώ συγκαταλεγόμαστε στις χώρες με το χαμηλότερο πληθωρισμό. Είναι η επίπτωση που έρχεται απέξω.

Πάμε να δούμε τώρα το διαθέσιμο εισόδημα, που υποτίθεται σας νοιάζει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάθε μήνα που μιλάμε αυξάνεται. Σε αυτό οφείλεται προφανώς και η αύξηση κατανάλωσης και αυτό προκύπτει από τη μείωση των φόρων που έχουμε ήδη ψηφίσει και τη μείωση των φόρων που φέρνουμε στη Βουλή.

Και όσον αφορά τώρα τις προβλέψεις, εγώ θα μείνω στη θεωρία, γιατί προφήτης δεν είμαι αλλά θα σας διαβάσω τις δηλώσεις της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντστην τελευταία της συνέντευξη τύπου τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

«Η άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη στο 3%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο 10 ετών, αποτελεί παροδικό φαινόμενο. Η άνοδος οφείλεται σε τέσσερις παράγοντες: την ισχυρή αύξηση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του περασμένου έτους, την αντιστροφή της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία, τη χαμηλή πορεία των λιανικών πωλήσεων του Αυγούστου του 2020 και τις πιέσεις κόστους που απορρέουν από την προσωρινή έλλειψη πρώτων υλών και εξοπλισμού».  

Εσείς θέλετε να πείτε ότι δεν είναι παροδικό; Θέλετε να πείτε ότι δεν παροδικό; Γιατί προηγουμένως μας είπε η κυρία Παπανάτσιου ότι αν λέμε ότι δεν είναι παροδικό τους καλούμε να ανεβάσουν τις τιμές. Θέλω μία δήλωση αντρίκια εδώ, καθαρή.

Α, αφού δεν το ξέρετε, μην με διακόπτετε. Μην με διακόπτετε γιατί θα σας περιλάβει η κυρία Παπανάτσιου που μας έκανε μαθήματα. Πάμε, λοιπόν.

Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας: «Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με τη συμφόρηση της προσφοράς».

Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ:«Βγαίνουμε από μία τεράστια ύφεση παγκοσμίως όταν είχαμε αρνητικό πληθωρισμό στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, μείωση της ζήτησης και αναβολή πολλών αποφάσεων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μία διαταραχή στην παραγωγή καθώς πολλά εργοστάσια στην Ασία έμεναν κλειστά…» κλπ κλπ εξηγεί για ποιο λόγο πιστεύει ότι είναι παροδικό.

Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος ΚΕΠΕ: «η ακρίβεια αυτή θα είναι παροδική μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα έχουμε αποκλιμάκωση που θα ομαλοποιεί την κατάσταση…» κλπ κλπ, αναλύει την άποψή του.

ΟΟΣΑ: «ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το 2022 αλλά θα διατηρηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα προ της πανδημίας». Και εξηγεί ο ΟΟΣΑ για ποιο λόγο.

Η πρόβλεψη τριών οργανισμών για την Ελλάδα.  Η Consensus Economics και Focus Economicπροβλέπουν μηδενικό πληθωρισμό για το σύνολο του 2021, μηδενικό.  

Και η Oxford Economics προβλέπει θετικό πληθωρισμό από αρνητικό πέρυσι, +0,6% από -1,9% πέρυσι.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά;  

Επαναλαμβάνω, αυξήσεις θα δουν οι καταναλωτές όταν θα πάνε στα σούπερ μάρκετ και θα ήταν και παράλογο να μην έβλεπαν όταν όλη η ευρωζώνη μαστίζεται από μεγάλη έκρηξη πληθωρισμού.

Οι αυξήσεις στην Ελλάδα παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από άλλες χώρες και επειδή κατηγορηθήκαμε εμείς γιατί δεν έχουμε κάνει τάχα ρήση των θεσμικών εργαλείων, πάμε να δούμε τι έχουμε κάνει εμείς.

Πρώτον, έχουμε ψηφίσει διάταξη η οποία ισχύει και μέχρι τέλος του χρόνου και αν χρειαστεί να παραταθεί, θα παραταθεί, όπως την έχουμε παρατείνει ήδη δυο φορές, που απαγορεύει στις επιχειρήσεις να πωλούν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από όσο πούλαγαν τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την πανδημία.

Η διάταξη υπάρχει έως ότου υπάρξει ομαλότητα στη διεθνή οικονομία και υπάρξει ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.  Τι λέει δηλαδή η διάταξη αυτή;  Αν συγκρίνουμε τιμολόγια αγοράς και πώλησης, πρέπει το ποσοστό κέρδους να είναι ίδιο ή μικρότερο με τον Φεβρουάριο του ’20. Αν είναι μεγαλύτερο το ποσοστό κέρδους επιβάλουμε πρόστιμο.

Κάνουμε την εβδομάδα χιλιάδες ελέγχους.  Οφείλω να ενημερώσω το Σώμα ότι γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν έχουν παρατηρηθεί. Και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την αγορά γι’ αυτό. Άλλωστε, γι’ αυτό και τα πρόστιμα είναι σχεδόν μηδενικά. Συνεπώς, δεν έχει υπάρξει γενικευμένη χρήση αύξησης περιθωρίου κέρδους σε σχέση με το Φεβρουάριο του ’20. Η διάταξη ισχύει και επαναλαμβάνω ότι είμαστε πολύ αυστηροί ως προς τα πρόστιμα.

Δεύτερον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν από περίπου μισό μήνα, έκανε έφοδο αιφνιδιαστική σε όλες τις αλυσίδες υπεραγορών και σε όλες τις αλυσίδες χονδρικού εμπορίου ακριβώς για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν φαινόμενα καρτέλ.  

Δεν έχουμε αποτέλεσμα σήμερα, θα ήταν πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο αλλά η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποτελεί και το μεγαλύτερο εργαλείο που έχουμε για να κάνουμε ένα τέτοιο έλεγχο και να μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας υπεύθυνα και όχι λέγοντας ψέματα ο ένας στον άλλον.

Κοντολογίς, η οικονομία μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά και αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο όπως το παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Αποτελούν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τώρα αναφέρομαι κυρίως σε εσάς, μεγάλο πεδίο υπερηφάνειας για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και το 2020 που ήταν εξαιρετικά καλύτερες από όλες τις προβλέψεις.

Υπενθυμίζω. Οι προβλέψεις τόσο της Κομισιόν όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2020 ήταν ότι η Ελλάδα θα είχε την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της πολύ μεγάλης εξάρτησης της από τον τουρισμό. Έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Επειδή ακριβώς ο τουρισμός μειώθηκε δραματικά το 2020,όλοι προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα είχε την χαμηλότερη επίδοση από όλες τις χώρες της Ευρώπης, εξ ορισμού.

Οι προβλέψεις ήταν από -12% έως και -15%. Η Ελλάδα έκλεισε στο -8,2%. Μας είχαν για τελευταίους και κλείσαμε τέταρτοι από το τέλος, μαζί με την Γαλλία. Πήγαμε πολύ καλύτερα από ότι όλοι περίμεναν το 2020.

Το 2021, και το πρώτο τρίμηνο και το δεύτερο τρίμηνο, πήγαμε εξαιρετικά καλύτερα και από τις δικές μας προβλέψεις και από τις προβλέψεις της Κομισιόν και από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όπως σας κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής πήγαμε εξαιρετικά καλύτερα από τις προβλέψεις όλων των ξένων οίκων που παρακολουθούν όλες τις χώρες του κόσμου και όχι μόνο την Ελλάδα.

Αυτό αποτελεί θεμέλιο για μια υγιή οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον διότι η μεγάλη ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου του 2021 δεν οφείλεται μόνο στην κατανάλωση, όπως συνήθως συνέβαινε, αλλά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, στο ρεκόρ εξαγωγών που πετύχαμε και έχουμε κάνει ακόμα καλύτερο το τρίτο τρίμηνο και στο ρεκόρ των επενδύσεων.

Έχουμε επιτύχει για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο το υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων που έχουμε τα τελευταία 25 χρόνια στην Ελλάδα.

Αυτό δεν το λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το λέει η έκθεση της EY που εξετάζει 51 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, και μέλη της Ευρώπης και όχι μέλη της Ευρώπης και έβαλε την Ελλάδα για το έτος 2020 στην υψηλότερη θέση που είχε ποτέ στην ιστορία της, στην θέση 26.

Η δε εκτίμησή της για το έτος 2021 είναι ότι είμαστε στις 10 ελκυστικότερες χώρες. Και πράγματι, τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα προχωρούν με εξαιρετικά υψηλό ρυθμό, υψηλότερο όλων των προβλέψεων όλων των οίκων.

Το λέω γιατί άκουσα μια αναφορά από την κυρία Αχτσιόγλου και ξέρετε, το να απαξιώνεις την δουλειά των αντιπάλων σου για να κάνεις φιγούρα στην Βουλή είναι και ηθικώς απαράδεκτο.

Εκτός πια και αν έχουμε δώσει την «λίστα Πέτσα»σε όλους τους ξένους οίκους αξιολογήσεων του πλανήτη και είναι όλοι φίλοι της κυβερνήσεως και του Γεωργιάδη. Αν τα έχω καταφέρει, κύριε Γιαννούλη, μπράβο μου. Αν έχω καταφέρει να κάνω κάτι τέτοιο.

Θέλω, όμως, να κλείσω και με μια κριτική επί των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ. Χαίρομαι ειλικρινά, κύριε Τσακαλώτε, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει στην λογική να προτείνει την μείωση των φόρων.

Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Ο κύριος Τσίπρας πριν από δυο βδομάδες αναφέρθηκε ονομαστικά σε μένα. Δεν τον έχω δει ακόμα. Ελπίζω να έρθει γιατί θέλω να τα πούμε εδώ στην Βουλή.

Τόλμησε και είπε το αμίμητο: Προτείνω στη κυβέρνηση Μητσοτάκη να μειώσει τους φόρους ως αντίδοτο στην ακρίβεια. Ποιος; Ο μεγαλύτερος φορομπήχτης Πρωθυπουργός από το 1830 και τη Συνθήκη του Λονδίνου τόλμησε να πει σε εμάς, να μειώσουμε τους φόρους, που εσείς φορολογήσατε ό,τι πετούσε, ό,τι κολυμπούσε και ό,τι ανέπνεε.

Κύριε Τσακαλώτε, μην πείτε δε στους συναδέλφους ότι έφταιγε το μνημόνιο και η τρόικα, γιατί θέλω να υπενθυμίσω, ότι κάθε χρόνο καταφέρνατε, εγώ το θεωρώ μεγάλη σας αποτυχία, να έχετε υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα απ’ ότι προέβλεπε το μνημόνιο.

Οι ξένοι σας ζητούσαν ένα και εσείς παίρνατε από τούς Έλληνες δύο, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας, για να δώσετε κάτι ψίχουλα στο τέλος του χρόνου.

Γδάρατε όλους τους μικρομεσαίους.  Γδάρατε κάθε Έλληνα πολίτη στους φόρους και έρχεστε σήμερα να πείτε σε εμάς που από την πρώτη μέρα αυτή η καρέκλα μόνο μειώνουμε τους φόρους, μας κάνετε υπόδειξη να μειώνουμε τους φόρους.  Ποιοι; Οι γδάρτες.  Αν είναι δυνατόν.

Και για να γελάσουμε λίγο. Ενδεικτικό. Όχι νεύρα. Όταν ακούω να λέτε για μείωση φόρων εσείς οι φορομπήχτες που αυξήσατε σε μία ημέρα την προκαταβολή του φόρου στις επιχειρήσεις από το 50% στο 100%  χωρίς να σκεφτείτε πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν και μόνο από αυτό το έγκλημα που κάνατε.

Πάμε λοιπόν να δούμε. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ για το καλάθι της νοικοκυράς. Ακούστε. Ιούλιος του 2015, υπερήφανη διαπραγμάτευση ακούμε. Αύξησε από 20 Ιουλίου το συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% και αργότερα στο 24% στα μισά τρόφιμα.

Σήμερα μας λέτε να νομοθετήσουμε χαμηλότερο ΦΠΑ για τα τρόφιμα και εσείς που μας κάνετε τώρα υποδείξεις, αυξήσατε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% στο 23% και μετά στο 24%.

Παρατηρήθηκαν τότε και τα εξής ευτράπελα που έχω σημειώσει και θα πω για να γελάσουμε λίγο. Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και οι συμπολίτες μας που μας ψήφισαν στις εκλογές του ’19, και μας εμπιστεύτηκαν τις ζωές τους για να ξεφύγουν από αυτούς τους παραλογισμούς.

Επί Τσακαλώτου λοιπόν, αγορά κιμά στο κρεοπωλείο. Αν ήταν μισός μοσχαρίσιος και μισός από χοιρινό. Το χοιρινό κρέας είχε ΦΠΑ 13% το μοσχαρίσιο 23%. Πως το βρήκατε δεν ξέρω. Έτσι όμως συνέβαινε και έπρεπε να κάτσουν οι  κρεοπώλες στο μεικτό κιμά να βάλουν δύο ΦΠΑ.

Σουβλάκι χοιρινό στο κρεοπωλείο επί Τσακαλώτου, 13% ΦΠΑ. Προσέξτε όμως: αν είχε αλάτι, στο 23%ο ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  επέβαλε 27 νέους φόρους, αύξησε τους φόρους σε όλα τα προϊόντα που σήμερα ζητάει να μειωθεί η φορολογία.

Για παράδειγμα, καύσιμα. Επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε κατά 3 λεπτά ανά λίτρο ο φόρος στην αμόλυβδη, κατά 8 λεπτά στο ντίζελ κίνησης, κατά 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης και κατά 5 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Βγαίνει ο κύριος Τσίπρας και υπόσχεται στη ΔΕΘ μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, λέει, -93%, όταν ως Πρωθυπουργός αύξησε κατά 0,5 λεπτά το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης ανά λίτρο. Δεν υπάρχει ο άνθρωπος αυτός. Δεν έχει βρεθεί άλλος σε αυτό τον πλανήτη πιο ψεύτης.

Καφές. Μας λέτε για τον καφέ. Κύριε Τσακαλώτε, εσείς τουλάχιστον πρέπει να εξηγήσετε στους υπόλοιπους συναδέλφους μας τι κάνατε στον καφέ. Επιβάλατε φόρο στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο και 2 ευρώ για το μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για το στιγμιαίο και όλα τα συμπυκνώματα καφέ.

Η επιβολή μόνο αυτού του φόρου αύξησε την τιμή στη λιανική πώληση 10% σε μία ημέρα από το φόρο που βάλατε εσείς, κύριε Τσακαλώτε. Και έρχεστε εδώ πέρα ανερυθρίαστα και λέτε με μία ευκολία: «Μειώστε τους φόρους».

Μα πραγματικά πιστεύετε ότι οι Έλληνες πάσχουν από αμνησία; Δεν ξέρουν και δεν θυμούνται τι έζησαν επί των ημερών σας; Τι νομίζετε, ότι κοροϊδεύετε τον κόσμο;

Όλοι ξέρουνε ότι συνειδητά μόνοι σας χωρίς να σας το ζητάει το μνημόνιο, με διπλάσιο αριθμό από ότι ζητούσε η Τρόικα, με το χειρότερο δυνατό τρόπο, από την ιδεολογία σας να γδέρνετε τη μεσαία τάξη, γδάρατε όλους τους Έλληνες σε φόρους.

Και έρχεστε τώρα και μας κάνετε υποδείξεις. Λοιπόν, υποδείξεις για μειώσεις φόρων από εσάς δεν δεχόμαστε.

Σας πονάνε οι αλήθειες αλλά αν μπορεί ένας από εσάς ας αμφισβητήσει ότι βάλατε αυτούς τους φόρους. Αν μπορεί ένας από εσάς να σηκωθεί και να αμφισβητήσει έναν από αυτούς τους φόρους. Ντροπή σας, που έχετε μούτρα και μιλάτε.

Με τη ΔΕΗ ακόμα και χειρότερα.Λοιπόν, θα μας απειλήσετε λέτε και με ειδικό δικαστήριο για τη ΔΕΗ. Εμείς πρέπει να σας κάνουμε ειδικό δικαστήριο για τη ΔΕΗ, αυτή είναι η αλήθεια, που την παραλάβαμε στα μαύρα της χάλια, 300 εκατομμύρια ευρώ κεφαλαιοποίηση. Και δεν ντρέπεστε.

Και κλείνω: Ο κύριος Τσίπρας προχθές μας είπε ότι θέλει προοδευτική διακυβέρνηση και ένα από τα κόμματα που κάλεσε για προοδευτική διακυβέρνηση είναι ο Γιάνης – με ένα ν – Βαρουφάκης.

Εχθές ο Γιάνης ανέβασε ένα άρθρο ως κριτική στα όσα έγραψε ο κύριος Τσίπρας για την ΆγκελαΜέρκελ. Και αυτός που θέλετε σήμερα και παρακαλάτε για κυβερνητικό σας εταίρο, κύριε Δρίτσα, σας έγραψα  ότι με την επιστολή αυτή γίνατε οι εκπρόσωποι στην Ελλάδα του «Γερούν γερά».

Άρα, βρείτε τα με τον κύριο Βαρουφάκη που τον θέλετε για συγκυβερνήτη που σας λέει  εκπροσώπους του «Γερούν γερά» και αφήστε εμάς.

Εσείς τον θέλετε για κυβερνητικό εταίρο όχι εγώ, δεν το θέλω καθόλου.  Εσείς είστε «Γερούν γερά» κύριε Δρίτσα, και εσείς προσωπικά που ήσασταν και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο κύριος πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, μην τα επαναλάβω, για την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών και της ελληνικής οικονομίας.

Όλα αυτά τα μέτρα είχαν οικοδομηθεί πάνω στην πρόβλεψη την αναθεωρημένη της αύξησης του ΑΕΠ κατά 5,9% σε ετήσια βάση.

Εάν πράγματι οι προβλέψεις όλων αυτών των οίκων επιβεβαιωθούν, εγώ δεν το ξέρω, λέω εάν, και έχουμε καλύτερη επίδοση από το 5,9% προφανώς θα έχει ο κύριος πρωθυπουργός την ευχέρεια, εάν το κρίνει σκόπιμο, να πάρει και επιπλέον μέτρα ανακούφισης του ελληνικού λαού μέχρι τέλος του χρόνου.

Όσο η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα από τις προβλέψεις και όσο ο συλλογικός μας μόχθος είναι περισσότερος από ότι υπολογίζαμε, τόσο μερίδιο από τη συλλογική μας αυτή εθνική επιτυχία θα έχουν όλοι οι συμπολίτες μας και κυρίως οι πιο αδύναμοι από αυτούς.

Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνησή μας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως ο γνήσιος απόγονος της λαϊκής παρατάξεως αυτού του τόπου είναι πάντα η παράταξη που συλλογικά εκφράζει τον αγρότη, τον μικρομεσαίο, τον υπάλληλο, τον επιχειρηματία ο οποίος θέλει να προκόψει και να πάει τη ζωή του μπροστά.

Όπως κάναμε πάντα αυτό θα κάνουμε και τώρα.  Και με τη δική σας βοήθεια των βουλευτών της συμπολιτεύσεως θα πηγαίνουμε ολοένα και καλύτερα για να επιστρέφουμε στον ελληνικό λαό το μερίδιο της επιτυχίας που του αξίζει και που έχουμε δεσμευτεί να του προσφέρουμε εμπιστευόμενος σε εμάς την τύχη του».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

11