Τελευταία Νέα
Σεπ 12

Σημεία συνέντευξης του ΓΓΔΕ και ΕΣΠΑ κ. Δ. Σκάλκου στην εκπομπή «One Direct»_ONE TV

Σημεία συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου στην εκπομπή «One Direct» και τον τηλεοπτικό σταθμό ONE TV

 

«Δεν τίθεται ζήτημα απώλειας πόρων, τουλάχιστον για αυτό το έτος. Πάντα έχουμε την δυνατότητα μέχρι το τέλος του 2023, βάσει του περίφημου κανόνα ν+3, να ολοκληρώσουμε τα έργα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «One Direct» και τους δημοσιογράφους, κ. Γιώργο Παπαχρήστο και κα Τζίνα Μοσχολιού, στον τηλεοπτικό σταθμό ONE TV.

 

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

 

  • Προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι αναφορικά με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, γιατί είμαστε μια χώρα που βγαίνει από μια πολύχρονη κρίση και θα έπρεπε να ήμασταν στις πρώτες θέσεις.

 

  • Έχουμε, λοιπόν, έναν κουμπαρά της τάξεως των 25 δισ. και αυτά θα πρέπει να τα απορροφήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί θα πάνε στην πραγματική οικονομία. Και θα μοχλεύσουνε και πόρους της ιδιωτικής οικονομίας. Άρα, λοιπόν, δεν θα έπρεπε να είμαστε στην 19η θέση. Θα έπρεπε να είμαστε στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

 

  • Στην επταετή πορεία που κρατά μια προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ, είναι αλήθεια ότι πάντα τα προγράμματα αργούν να ξεκινήσουνε και επιταχύνουν στα τελευταία έτη. Αυτό θα γίνει και τώρα.

 

  • Προχωρούμε σε μια διαδικασία σχεδίων δράσης που πάνω εκεί αξιολογούμε ποια έργα δεν φαίνεται να επιτυγχάνουν τους στόχους τους στα ορόσημα που πρέπει. Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσει μια διαδικασία αναθεώρησης, όπου μας δίνεται η δυνατότητα να παίρνουμε χρήματα από δράσεις που δεν αποδίδουν, και να τα κατευθύνουμε όπου μπορούν να απορροφηθούνε ταχύτερα.

 

  • Ένα μεγάλο πρόβλημα που το ξέρετε όλοι, για παράδειγμα, είναι τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκεί υπάρχουν αδιάθετοι πόροι της τάξεως του 1 δισ., τα μισά περίπου εκ των οποίων είναι στην Αττική. Αυτό που είναι σημαντικό, κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, είναι ότι την επόμενη περίοδο δεν θα χρηματοδοτούνται έργα από την Κοινότητα για τέτοιες δράσεις. Άρα, πρέπει να αξιοποιήσουμε άμεσα τους διαθέσιμους πόρους.

 

  • Εμείς (σ.σ. ως Υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων) έχουμε ήδη προγραμματίσει σειρά συναντήσεων, με όλους τους δικαιούχους, στο ανώτερο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας, και ακολούθως θα φτιάξουμε ομάδες εργασίας για κάθε ένα συγκεκριμένο έργο από αυτά που είναι εμβληματικά για μας μεγάλου, δηλαδή, προϋπολογισμού, σημαντικά για την κοινωνία και την οικονομία, που θα φέρουν γρήγορα δαπάνες, για να τα τρέξουμε περισσότερο.

 

  • Τα λεφτά του ΕΣΠΑ, παρ’ ότι είναι σε απόλυτους αριθμούς πολλά, για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά λίγα και πρέπει να κάνουμε προτεραιοποίηση έργων, αν θέλουμε να έχουμε επόμενη μέρα για την οικονομία.

 

  • Ο βασικός στόχος αναφορικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι τα 6.750.000.000 του προϋπολογισμού του, να τα απορροφήσουμε, γιατί πρέπει να πάνε στην πραγματική οικονομία.

 

  • Το εθνικό σκέλος των δημοσίων επενδύσεων, αυτό το 1 δισ., είναι απελπιστικά μικρό. Είναι απελπιστικά μικρό γιατί μια χώρα, αν με ρωτήσετε, πρέπει όχι μόνο να έχει σημαντικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά θα έπρεπε να έχει και κάτι άλλο (…) ένα Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων, κατ’ αντιστοιχία, να το πούμε έτσι, με το ΕΣΠΑ. Να έχει, δηλαδή, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, να έχει διαχειριστικές μονάδες που το διαχειρίζονται με τρόπο αποτελεσματικό και διαφανή. Και να έχει προτεραιότητα έργου. Να ξεκινάνε μαζί, να τελειώνουνε μαζί, και όλα να κουμπώνουν σε αυτή την περίφημη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική που συνεχώς αναζητάει η χώρα μας, αλλά ποτέ δεν την επιτυγχάνει.