Τελευταία Νέα
Ιαν 04

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

 

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Τρίτη 4 Ιανουαρίου, στο «ΣΗΜΕΡΑ» και τους δημοσιογράφους, κ. Δημήτρη Οικονόμου και κ. Μαρία Αναστασοπούλου, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

 

Για τη διατίμηση στο μοριακό τεστ (PCR):

«Πρέπει να βάλουμε μία διατίμηση η οποία θα είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη αλλά που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία αυτή καθ’ αυτή των τεστ. Γιατί το μείζον εδώ είναι να έχουμε εικόνα της πανδημίας. Η τιμή των 60 ευρώ που έχουμε στην Ελλάδα σήμερα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι λογικό όλοι να ανησυχούμε και να θέλουμε το ακριβές ποσό να πάει όσο γίνεται πιο χαμηλά. Σήμερα το μεσημέρι θα βγάλω μια νέα υπουργική απόφαση με χαμηλότερη τιμή».

 

Για τα rapid test και τις ουρές:

«Στα rapid test, αυτή τη στιγμή, η αγορά δουλεύει πάρα πολύ ικανοποιητικά. Αν γυρίσετε την αγορά θα δείτε ότι σχεδόν κανένας δεν πουλάει στα 10 ευρώ πια. Όσον αφορά τις ουρές για τα τεστ, αντίστοιχες εικόνες θα δείτε στην Ιταλία, στην Αυστρία, στη Γαλλία. Δεν έχει βρει κανείς τρόπο να μην έχει ουρές. Αφού πάνε όλοι για τεστ».

 

Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς στην ηλικιακή ομάδα 50-60:

«Δεν το έχουμε αποκλείσει. Εγώ προσωπικά ήμουν πάντα πιο πολύ υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Κάποια στιγμή θα πρέπει η κοινωνία μας να πάει μπροστά και εφόσον άλλος τρόπος δεν υπάρχει ας πάμε όλοι με το εμβόλιο».

 

Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία:

«Η εξέλιξη της πανδημίας έχει μια πολύ δυναμική τάση. Μπορεί κάποιος να προβλέψει 100% παραδείγματος χάρη αν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ή στις ΜΕΘ θα εξακολουθήσουν να μην έχουν εκθετικό αριθμό ή μπορεί ξαφνικά να αυξηθούν; Εάν υποτεθεί ότι ακολουθηθεί η ίδια καλή πορεία και στην Ελλάδα όπως στις άλλες χώρες, αυτό ευχόμαστε όλοι, προφανώς μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία γιατί δεν θα έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Με λίγο μεγαλύτερη προσοχή μπορούμε να δουλέψουμε».

 

Για τα μέτρα στήριξης σε κλάδους που έχουν υποστεί ζημία:

«Είναι απολύτως βέβαιον ότι δημοσιονομικά περιθώρια για γενικευμένα μέτρα στήριξης, όπως αυτά που είδαμε το ’20 και το ’21 δεν υφίστανται. Ότι θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις εκεί που έχει γίνει πραγματικά μεγάλη ζημία θα υπάρξουν. Για παράδειγμα, τα νυχτερινά κέντρα έπαθαν πραγματική ζημία, καθώς έχασαν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Σε κάποιους λοιπόν από τους κλάδους που έχουν πάθει πολύ μεγάλη ζημία, μέσα στο επόμενο 15νθημερο, θα μετρήσουμε τη ζημία και θα δούμε πως μπορούμε να τους ενισχύσουμε. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ότι πήρε πάντα τα μέτρα που έπρεπε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Μην ανησυχείτε».

 

Για το ζήτημα των ανατιμήσεων:

«Η παγκόσμια αναταραχή που έφερε η πανδημία προκάλεσε αναταραχή και στο εμπόριο και στην οικονομία. Μια χώρα που έχει εισαγόμενα αγαθά, εισαγόμενη ενέργεια, εισαγόμενο τουρισμό και ούτω καθεξής, δεν γίνεται να μην υποστεί τις συνέπειες ενός κύματος. Μέχρι στιγμής πηγαίνουμε καλύτερα από πολλούς άλλους. Είμαστε από πάνω, κάνουμε συνεχώς ελέγχους, έχουμε βγάλει αγορανομική διάταξη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει έρευνες και δεν φαίνεται να έχουν υπάρξει καρτέλ για αυτό και είμαστε χαμηλότεροι στον πληθωρισμό από όλους τους άλλους. Αλλά μην περιμένετε ότι εγώ μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα εξαφανίσουμε τις παγκόσμιες τιμές. Αυτό δεν γίνεται».

 

Για το αν η Εκκλησία έπρεπε να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην πανδημία:

«Η ίδια η Εκκλησία μας στο σύνολό της έχει πάρει σφοδρή θέση υπέρ των εμβολιασμών και έχει καταδικάσει όσους από τους κόλπους της έχουν κάνει αντιεμβολιαστικό κήρυγμα. Είμαι απολύτως ευχαριστημένος από αυτή τη στάση της Εκκλησίας μας, τη θεωρώ πολύ  υπεύθυνη. Αν κάποιος ιεράρχης κάνει αντιεμβολιαστικό κήρυγμα διαπράττει μεγάλη αμαρτία. Διότι παίρνει κόσμο στο λαιμό του και άρα, από άγνοια και από φανατισμό, ευθύνεται για την αρρώστια και τον θάνατο άλλων ανθρώπων».

 

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=fphcnUaF_Q4