Τελευταία Νέα
Δεκ 06

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο συνέδριο του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

 

Σημεία Ομιλίας Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 33rdAnnual Greek Economic Summit 2022 “BigBets in Challenging Times” του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου:

«Είναι  για μένα τιμή να είμαι εδώ και στο κλείσιμο μάλιστα αυτού του διημέρου, απ’ ότι είδα πάρα πολύ πλούσιο με σημαντικές συμμετοχές και με πολλές ειδήσεις.

Θέλω για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την πολλή καλή συνεργασία που είχαμε από την πρώτη μέρα της θητείας μου στο Υπουργείο. Τώρα αισίως έχω κλείσει περίπου 3,5 χρόνια σε αυτή τη θέση και πιστεύω με κάποια καλά αποτελέσματα, αλλά για να φτάσουμε εδώ και εσείς κάνατε αυτό που έπρεπε».

«Και το 2021 και το 2022 έχουμε δύο συνεχόμενα έτη με ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Μπορώ δε να σας πω μετά βεβαιότητας ότι το 2023 παρά την κρίση θα είναι νέο ρεκόρ επενδύσεων. Και πως το λέω αυτό με τόσο μεγάλη βεβαιότητα; Βλέπω τι συμβαίνει.

Σήμερα κλείσαμε το πρώτο τρίμηνο του κύκλου του νέου αναπτυξιακού νόμου για τον τουρισμό. Όταν κάναμε τον νέο αναπτυξιακό νόμο είχαμε δεχθεί μεγάλη κριτική στη Βουλή γιατί είχαμε βάλει πολύ αυστηρά κριτήρια για να κάνει κάποιος αίτηση στο νέο αναπτυξιακό νόμο.

Μια βασική διαφορά από όλους τους προηγούμενους είναι ότι για να μπορείς να κάνεις αίτηση πια στον καινούριο νόμο πρέπει να έχεις εξασφαλισμένη εγγράφως τραπεζική χρηματοδότηση, άρα να έχεις σίγουρα τα λεφτά. Και αυτό είχε προκαλέσει στη Βουλή μεγάλη ανησυχία για το αν θα έχουμε αιτήσεις.

Στον πρώτο τρίμηνο κύκλο, είναι εντυπωσιακό αυτό που θα σας πω, υπεβλήθησαν 561 σχέδια, συνολικής επενδυτικής δαπάνης 1,6 δισεκατομμύρια κι είναι μόνο τρεις μήνες του ενός μόνο καθεστώτος από τα 13 καθεστώτα.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι όχι μόνο δεν έχει σταματήσει ο πληθωρισμός και η κρίση την όρεξη για επενδύσεις, αλλά αυτές κινούνται με πρωτοφανές υψηλό ρυθμό και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το τονίζω.

Αν σε αυτό προσθέσετε ότι έχουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικότερα στο κομμάτι των δανείων περίπου ήδη 10 δισεκατομμύρια εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια των οποίων η υλοποίηση θα ξεκινήσει το 2023.

Κι αν σε αυτό συνυπολογίσετε τις αιτήσεις στη ΡΑΕ και στον ΑΔΜΗΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι αρκετά δισεκατομμύρια, τότε όλα αυτά συμποσούμενα δείχνουν ότι ήδη έχουμε κατοχυρώσει ρεκόρ και το 2023. Άρα, δεν υπάρχει ζήτημα, η ταχύτητα με την οποίαν γίνονται πια οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Τώρα, δηλαδή όλα είναι ρόδινα; Όχι προφανώς θα προτιμούσαμε να μην υπήρχε η κρίση αυτή του πληθωρισμού. Προφανώς θα ήμασταν πολύ καλύτερα αν τα επιτόκια ήταν χαμηλά, όπως πέρσι και πρόπερσι και όχι τόσο υψηλά όσο είναι τώρα.

Όλα αυτά θα ήταν σίγουρα πολύ καλύτερα, όμως και έτσι η ζήτηση για επενδύσεις παραμένει εξαιρετικά υψηλή και υπενθυμίζω ότι τόσο η πρόβλεψη της Commission για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 και το 2024, όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάνουν ειδική αναφορά στις επενδύσεις και θεωρούν ότι οι επενδύσεις θα παίξουν τον κυρίαρχο ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας».

«Η χρεοκοπία μας το 2010 αποτελεί πλεονέκτημα στην παρούσα κρίση και θα σας πω το γιατί.

Πρώτον, όσον αφορά στο δημόσιό μας χρέος, είναι  στο μεγαλύτερο μέρος σε άλλα κράτη και στον ESM και με κλειδωμένα επιτόκια για πολλά χρόνια μπροστά. Άρα, περίπου το 82% του ελληνικού δημοσίου χρέους δεν επηρεάζεται καθόλου από την αύξηση των επιτοκίων. Δεν νομίζω άλλη χώρα να έχει τόσο εξασφαλισμένο δημόσιο χρέος όσο εμείς.

Δεύτερον, στον φόβο που δημιουργείται στην Ευρώπη, ότι η άνοδος η απότομη των επιτοκίων θα δημιουργήσει έναν κύκλο κόκκινων δανείων, ίσως σε μεγάλη επιβάρυνση στα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια ή σε επιχειρήσεις που έχουν πάρει  δάνεια, εμείς εξαιρούμεθα γιατί την περασμένη δεκαετία σχεδόν κανένα στεγαστικό δάνειο δεν δόθηκε στην Ελλάδα.

Αυτοί δε που κατάφεραν να κρατήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια ενήμερα, ήταν αυτοί που πληρώνανε 4% ή 4,5% επιτόκια. Γιατί αυτά είχαμε εμείς κατά την περίοδο του μνημονίου και της χρεοκοπίας. Άρα, οι δικοί μας δανειολήπτες έχουνε ήδη επιβιώσει από μία τέτοια κρίση και οι πιο αδύναμοι δεν πήραν δάνεια για να είναι  τώρα σε κίνδυνο. Συνεπώς, είμαστε περισσότερο προστατευμένοι. Είναι  κάπως σαν να έχουμε αντισώματα σε μία ασθένεια.

Τρίτον, η Ελλάδα  έχει άλλο ένα πλεονέκτημα. Αυτή η κρίση έχει πολύ μεγάλη σύνδεση με την ενέργεια. Είναι  και ενεργειακή κρίση. Άλλωστε το κυρίως ποσοστό του πληθωρισμού προέρχεται από εκεί. Όμως, σε αυτό το νέο περιβάλλον της ενεργειακής κρίσης η Ελλάδα αποκτά ξαφνικά ένα πλεονέκτημα.

Ποιο είναι  το πλεονέκτημα; Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι  κάτι που εμείς μπορούμε να παράγουμε σε πολύ μεγάλες ποσότητες, γιατί μας το επιτρέπει η ηλιοφάνεια και ο άνεμος που έχουμε. Οι τιμές τους δεν ήταν ανταγωνιστικές πριν, όταν το φυσικό αέριο ήταν πάρα πολύ φθηνό και άρα έπρεπε να τις επιδοτείς στην πραγματικότητα μέσω των διαφόρων ταμείων για τους ρύπους, τώρα, όμως, έχουν γίνει εξαιρετικά ανταγωνιστικές ως τιμή.

Δηλαδή πλέον είναι πιο φτηνό να παράγεις ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο από ότι από το φυσικό αέριο. Άρα, ξαφνικά είναι κίνητρο για κάποιον να παράγει πράσινη ενέργεια. Και που θα πάει να παράξει πράσινη ενέργεια; Εκεί που είναι άφθονη και η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες.

Γι αυτό και θα δείτε ότι με τις αιτήσεις που έχουμε ήδη εγκρίνει στον ΑΔΜΗΕ και στη ΡΑΕ, για τους όρους σύνδεσης εννοώ, ο εθνικός μας στόχος που ήταν να παράγουμε 20 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, επιτυγχάνεται με τις άδειες που έχουμε δώσει μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου του 2024, έξι χρόνια νωρίτερα.

Και τώρα πάμε να αυξήσουμε το στόχο από τα 20 GW στα 30 GW, κατά 50% δηλαδή, ακριβώς διότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Κι αν δεν είχαμε το δίκτυο, το οποίο μας περιορίζει λόγω χωρητικότητας, θα μπορούσαμε να πάμε και πολύ παραπάνω.

Όσον αφορά δε στον τουρισμό, που είναι το άλλο κομμάτι της οικονομίας μας, ξέρετε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που το 2022 θα έχει μεγαλύτερες τουριστικές εισπράξεις από το 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε παραπάνω εμείς.

Το rebranding της Ελλάδας έχει βοηθήσει και στον τουρισμό, οι μεγάλες αλυσίδες που έχουμε προσελκύσει αυτό το διάστημα και που χτίζονται Four Seasons, One & Only και λοιπά δίνουν πρόσβαση σε πελάτες που δεν είχαμε.

Θα πω και το πιο ωραίο νέο, στο Enterprise Greeceέχει καταθέσει αίτηση για να πάρει τις εγκρίσεις των στρατηγικών επενδύσεων το πρώτο ξενοδοχείο ποιας εταιρείας νομίζετε; Της Goldman Sachs. Το πρώτο ξενοδοχείο, στη Χαλκιδική. Άρα, λοιπόν για φανταστείτε ότι η Ελλάδα θα έχει το πρώτο ξενοδοχείο Goldman Sachs.

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι μια μεγάλη εταιρεία αυτού του βεληνεκούς εμπιστεύεται την Ελλάδα, σημαίνει ότι οι πελάτες που πάει να προσελκύσει θα είναι πολύ υψηλού εισοδήματος, ακριβώς το τουριστικό μοντέλο το οποίο θέλουμε να προσελκύσουμε και άρα αυτό δείχνει το μέγεθος της αλλαγής της χώρας. Άλλωστε, έχουν έλθει πολλού μεγάλοι ήδη, όπως η Blackstone».

«Κι έχουμε πλέον προσελκύσει και επενδύσεις στο κομμάτι της υψηλής τεχνολογίας που εμένα πάρα πολύ με ενδιαφέρει. Να σας πω μόνο ότι την Πέμπτη το πρωί με τον κ. Πρωθυπουργό θα πάμε να εγκαινιάσουμε το νέο τεράστιο data center της Digital Realty, όπου είχαμε κάνει την πρώτη «φτυαριά» πέρσι, φέτος είναι έτοιμο 9 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα να το εγκαινιάσουμε και ταυτόχρονα θα κάνουμε και «φτυαριά» για το επόμενο το οποίο ήδη χτίζει και από ότι έχω μάθει ετοιμάζονται για να κάνουν κι άλλα δύο.

Άρα, λοιπόν έχουμε και στον τομέα αυτό Microsoft, Amazon, Web services, Google, Digital Realty και λοιπά, έχουμε μία σειρά αμερικανικών επενδύσεων, να το πούμε κι αυτό μια και είμαστε εδώ, είναι υψηλή τεχνολογία που αλλάζουν την εικόνα της χώρας».

«H οικονομία λειτουργεί όταν έχει μια διάρκεια. Αυτοί που έρχονται και κάνουν επενδύσεις όπως η Blackstone ή η Goldman Sachs ή και άλλοι που ανακατασκευάζουν παλιά ξενοδοχεία, εφόσον δουν ότι οι διαδικασίες προχωράνε γρήγορα και πάνε καλά, θα έρθουν μετά και για άλλα. Γιατί όλοι μπαίνουν λίγο πιο διστακτικά σε μία αγορά που είχε κακή φήμη στο παρελθόν».

«Έχουμε συμπεριλάβει στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό για το upskilling και reskilling του εργατικού μας δυναμικού, γιατί εκεί θα έχουμε πρόβλημα. Η επένδυση της Pfizer έδειξε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Ήρθαν πάρα πολλοί από τα Βαλκάνια και πιάσανε δουλειά εκεί. Άρα, φαίνεται ότι έχουμε μια δεξαμενή από ανθρώπους που διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα  και που θα ψάξουν να βρουν μια καλή δουλειά κοντά στις δικές τους χώρες. Η Ελλάδα τους δίνει μία τέτοια δυνατότητα. Άρα, όσο περισσότερες επενδύσεις τέτοιου τύπου έχουμε, τόσο  περισσότερο θα ελκύουμε να έρθουν θα εργαστούν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, τώρα θα θέλουν να επιστρέψουν αν τους δοθεί μια καλή ευκαιρία να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ελλάδα».

«Θέλουμε να τελειώσουν οι εκλογές γρήγορα και να πάμε με νέα ορμή στην επόμενη θητεία μας για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα είναι μια τελείως  διαφορετική χώρα. Μια πλήρως ευρωπαϊκή χώρα με ελεύθερη οικονομία, εξαιρετικά ανταγωνιστική και πλήρως digital. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, γιατί αν αυτή την τετραετία με τόσες αναποδιές καταφέραμε και φτάσαμε εδώ, την επόμενη τετραετία – που δεν θα συνεχιστούν φαντάζομαι οι αναποδιές- θα μπορούμε να πάμε λίγο πιο γρήγορα».

«Μπαίνοντας με περίμενε μία εξαιρετική έκπληξη και ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Μπακατσέλο. Όταν ανέλαβα την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώθηκα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να κλείσει το περίφημο εργοστάσιο της “Pitsos” στην Αθήνα. Ήρθαν οι εργαζόμενοι στο γραφείο μου και μου είπαν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει να απολυθούν όλοι. Αυτό με πόνεσε πολύ, ήθελα να βρω λύση. Στην προσπάθεια να βρω λύση συνάντησα τον κύριο Μπακατσέλο. Του είπα «στον ουρανό σε έψαχνα, στη γη σε βρήκα». Έκανα πρόταση στην “Pyramis” ήταν ένα δύσκολο deal, πιο δύσκολο από ό,τι νομίζει κάποιος. Με τη δική μου παρέμβαση επετεύχθη συμφωνία και το εργοστάσιο λειτουργεί.  Μπαίνοντας, λοιπόν, μου δόθηκε η πρώτη κουζίνα από το νέο εργοστάσιο της “Pyramis” με τις υπογραφές των εργαζόμενων της “Pitsos” που πλέον εργάζονται στην “Pyramis”.

«Μου δίνει πολύ μεγάλη προσωπική χαρά ότι κάποιοι άνθρωποι που θα έμεναν χωρίς δουλειά τώρα εργάζονται και έχουν πάλι προοπτική στη ζωή τους. Μου δίνει όμως και εθνική χαρά ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει και να παραμείνει ανταγωνιστική. Διότι μόνο ο τουρισμός και μόνο η ενέργεια δεν φτάνουν για να κάνουν την Ελλάδα αυτό που θέλουμε, πρέπει να γίνουμε και μία παραγωγική χώρα. Και θέλω να με πιστέψετε, όταν σε περίπου δύο με τρία χρόνια από σήμερα η παραγωγή μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι πάρα πολύ μεγάλη και ξαφνικά θα πέσει πολύ η τιμή του ρεύματος που τώρα παραμένει υψηλή, ένα ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα που είναι η ενέργεια θα γίνει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τότε η παραγωγική μας δυνατότητα θα αυξηθεί πάρα πολύ. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έχουμε φτιάξει το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, για να μπορούν να στελεχώσουν αυτά τα εργοστάσια που θα δημιουργηθούν».

«Το Ελληνοαμερικανό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι πρότυπο στο πως λειτουργεί, στο επίπεδο που διατηρεί και στον τρόπο που συνεργάζονται τα μέλη του Επιμελητηρίου. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου φέραμε πολλές Αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Σε αυτό έπαιξε θετικό ρόλο και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Άρα, έχουν μερίδιο οι άνθρωποι του Επιμελητηρίου και φυσικά ο Πρόεδρός τους στην επιτυχία αυτή της χώρας. Η επιτυχία δεν είναι  προσωπική, είναι  επιτυχία όλης της Ελλάδος. Και είμαι ευτυχής γιατί στην περίοδο αυτή έχουμε τις καλύτερες σχέσεις Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών που είχαμε ποτέ στην ιστορία μας.

Αν καταφέρουμε αυτές τις εξαιρετικά μας σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο και τις πολύ στενές μας πλέον σχέσεις στον αμυντικό τομέα να τις ισορροπήσουμε και με αντίστοιχου επιπέδου οικονομικές σχέσεις, η ευημερία για τον ελληνικό λαό θα είναι  πρωτόγνωρη. Και σε αυτό το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο. Είναι  ο θεσμικός συνεργάτης των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Είναι το πρώτο πρόσωπο της Ελλάδος στην Αμερική και το πρώτο πρόσωπο που βλέπουν οι Αμερικάνοι επενδυτές όταν έρχονται στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά όλους όσους έχουν δουλέψει για να έχουμε αυτή την ευημερία και όλα αυτά τα ρεκόρ των επενδύσεων που προανέφερα και καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Αύριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και του τρίτου τριμήνου του 2022 και εκτιμώ ότι θα είναι πάρα πολύ καλά».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=4T2ThZwoy14

[1]