Τελευταία Νέα
Οκτ 25

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στo 6th Future Investment Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη συνεδρίαμε θέμα: «The New Global Order: View from theState Room» στο πλαίσιο του 6th Future InvestmentInitiative «Investing in Humanity Enabling: a NewGlobal Order» στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας:

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να είμαι εδώ και ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σ’ αυτό το τόσο σημαντικό φόρουμ, που αποτυπώνει την εντυπωσιακή πρόοδο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας όλα αυτά τα χρόνια. Να τονίσω ότι με τη Σαουδική Αραβία έχουμε στρατηγική σημασία και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τη σταθερότητα και τις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής. Με την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ τη χώρα που μας φιλοξενεί για το πρόγραμμα Vision 2030.

Το 2022, πέραν του πληθωρισμού που πλήττει το σύνολο των οικονομιών του πλανήτη, είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Ελλάδα, που επιτυγχάνει, όπως ειπώθηκε, τριπλό ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και τουριστικών εισπράξεων.

Το 2023 πρόκειται να είναι δύσκολη χρονιά, για την οποία δεν θα ήθελα να κάνω εκτιμήσεις καθώς διαφορετική θα είναι η πορεία εάν υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ουκρανία, ειρήνη και σταθερότητα και διαφορετική εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, με τη συμμετοχή και της Λευκορωσίας, για παράδειγμα.

Σε κάθε ενδεχόμενο, η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και θα τα καταφέρει όσο καλύτερα μπορεί παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις».

«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται με ταχύτητα και θα συνεχίσει έτσι. Το 82% είναι κλειδωμένο με σταθερά χαμηλά επιτόκια στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους ευρωπαίους δανειστές, ενώ το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι σε ανεκτά επίπεδα. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας, αντίθετα θα συνεχιστεί η μείωσή του μέσω της μεγαλύτερης αύξησης του ΑΕΠ. Εάν, φυσικά, τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία οι εξελίξεις θα είναι θετικότερες».

«Όταν θέλαμε να κατασκευάσουμε τον αγωγό EastMed μέσω Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος, ουδείς τον υποστήριζε ακόμη κι αν αυτή ήταν μια πολύ καλή λύση για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία. Αυτό είναι, αν θέλετε, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι κάποιες φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δεν καταφέρνουν να δουν μπροστά στο μέλλον.

Πιστεύω ότι τώρα θα γίνει διότι είναι συμφέρον με οικονομικούς όρους. Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι πραγματικότητα, η βούληση των τριών κυβερνήσεων είναι εκπεφρασμένη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται ότι ο EastMed είναι προς το συμφέρον του συνόλου της ΕΕ κι όχι μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα λειτούργησε με διορατικότητα και είναι τώρα σε καλή θέση. Προχωρούμε σε συμφωνία με την Αίγυπτο ώστε να εγκαταστήσουμε αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να φέρουμε στο μέλλον ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συνήψαμε συμφωνία με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για την ανάπτυξη καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη. Αυτό παράγει ήδη αποτελέσματα στην Ελλάδα καθώς την τελευταία τριετία οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη στον τομέα της τεχνολογίας όπως Microsoft, Amazon web services, DigitalRealty, Google επέλεξαν την χώρα μας για να εγκαταστήσουν data centers ακριβώς επειδή συνειδητοποιούν τη στρατηγική θέση της χώρας στην ενιαιοποίηση του παγκόσμιο χώρου των δεδομένων.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα συμφωνήθηκε με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ για την διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας ώστε να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια και το Βασίλειο προς τις ευρωπαϊκέςαγορές».

«Η Ελλάδα μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς σε κέντρο ενέργειας από ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή.Είχαμε εθνικό στόχο να επιτύχουμε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 20 GW από ΑΠΕ έως το 2030. Θα το επιτύχουμε έξι χρόνια νωρίτερα, το 2024 και πλέον ο στόχος για το 2030 έχει αυξηθεί στα 30 GWκι έτσι ο τομέας της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ έχει εξελιχθεί σε μαγνήτη για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Στο άμεσο μέλλον όταν η ζήτηση για «καθαρή» ενέργεια από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά θα είναι τεράστια και δεν θα μπορεί να καλυφθεί από την εκεί παραγωγή, η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να παράγει και να εξάγει ενέργεια σ’ αυτές».

«Ζούμε σ’ ένα νέο κόσμο όπου τα δεδομένα μεταβάλλονται με ταχύτητα. Ο πόλεμος, ακόμη κι αν ευνόησε σε πρώτη φάση τα ορυκτά καύσιμα λόγω των επειγουσών αναγκών για ενέργεια, θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση. Σήμερα η ενέργεια από ΑΠΕ είναι πολύ φθηνότερη, άρα είναι ισχυρό το κίνητρο να κινηθούμε γρηγορότερα προς αυτήν τη  κατεύθυνση.

Την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μου, για πρώτη φορά, η κατανάλωση ενέργειας για 5 ολόκληρες ώρες καλύφθηκε μόνο από ΑΠΕ.

Σ’ αυτόν, λοιπόν, τον κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα με υπερηφάνεια λέω ότι η χώρα μου θα είναι νευραλγικής σημασίας παίχτης».

«Η Ελλάδα είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας. Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό και είπε: Είμαστε φίλοι, δεν έχουμε στην πράξη τίποτα να χωρίσουμε με τον τουρκικό λαό, θέλουμε ειρήνη και ευημερία για τους δύο λαούς και την ευρύτερη περιοχή.

Εάν, όμως, ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της Ελλάδας, σ’ αυτή την περίπτωση θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας και τους εαυτούς μας. Συνεπώς, από τη μία είμαστε υπέρ της συνεργασίας, από την άλλη, όμως, αξιώνουμε σεβασμό από την Τουρκία».

Πιστεύω ότι ο κ. Ερντογάν με τη συμπεριφορά του πλήττει σοβαρά τα συμφέροντα της Τουρκίας και του τουρκικού λαού. Έχει εξελίξει την Τουρκία σε χώρα με την οποία σχεδόν κανένας από τους γείτονές της δεν θέλει να έχει σχέσεις. Προσπάθησε να πλήξει τη φήμη πολλών ηγετών σε γειτονικές χώρες, πολύ κακή επιλογή για την οποία τώρα μετανιώνει αλλά είναι πλέον πολύ αργά. Πάνω απ’ όλα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας – μέλους της ΕΕ, της Ελλάδας, την ώρα που διατηρεί στρατό κατοχής σε μία άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, την Κύπρο.

Εάν πραγματικά θέλουν να έχουμε σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία, είμαστε εδώ αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό».

«Έχουμε συνάψει δύο πολύ ισχυρές, στρατηγικού χαρακτήρα, συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Σεβόμαστε τους συμμάχους μας και ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ επισημάναμε ότι δεν ήταν σωστή η συμπεριφορά της Τουρκίας να θέτει εμπόδια στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αντίθετα προς την απόφαση όλων των υπολοίπων μελών της Βορειοτατλαντικής Συμμαχίας. Και σίγουρα δεν είναι σωστό για ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να έχει στρατηγική συμμαχία με το Ιράν και να .μην εφαρμόζει τις κυρώσεις στη Ρωσία. Είναι πολύ κακή ιδέα, επηρεάζει αρνητικά τις οικονομικές σχέσεις και αντιβαίνει στα συμφέροντα του τουρκικού λαού.

Ελπίζω ειλικρινά ότι ο πρόεδρος κ. Ερντογάν θα συνειδητοποιήσει ότι αυτά που κάνει πλήττουν πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντα του τουρκικού λαού».

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=Y41E6xcClps