Τελευταία Νέα
Δεκ 22

Χρηματοδότηση της Ερευνητικής Δομής «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 21.411.500 ευρώ

 

Χρηματοδότηση της Ερευνητικής Δομής «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»

από το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Υπεγράφη σήμερα από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτή Κορινθίας, κ. Χρίστο Δήμα, η απόφαση που αφοράστη δημιουργία της Ερευνητικής Δομής «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», μέσω της ένταξης προς υλοποίηση και χρηματοδότησή του από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό ύψους 21.411.500 €.

Το έργο αφορά στην πλήρη ανάπτυξη ερευνητικής δομής, με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τουςΑλγορίθμους και δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό στο Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ».

Στο πλαίσιο της ερευνητικής δομής θα υπηρετείται τόσο η βασική όσο και η εφαρμοσμένη έρευνα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη στενή διασύνδεσητης Μονάδας με ελληνικά και ξένα Ερευνητικά Κέντρα, αλλά και με Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Κύρια αποστολή του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» θα είναι η χρηματοδότηση επισκεπτών ερευνητών (μέλη ΔΕΠ και ερευνητές της ημεδαπής και αλλοδαπής) και υποψηφίων διδακτόρων, καθώς και η συντονισμένη προώθηση δράσεων γύρω από την έρευνα και την καινοτομία στις περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων.

Παράλληλα, η δημιουργία της νέας ερευνητικής δομής, αναμένεται να αποτελέσει συνδετικό κρίκο, μια «γέφυρα συνεργασίας», με κορυφαίους, διακεκριμένους επιστήμονες της Διασποράς.

Στις επιδιώξεις της Μονάδας, θα είναι επίσης η ανάπτυξη συνεργασιών με επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να δημιουργηθεί θερμοκοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στους τομείς που θα δραστηριοποιείται. Επίσης, θα αναπτυχθούν συνέργειες με άλλες θερμοκοιτίδες προκειμένου να διευκολύνεται η μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά, είτε με τη μορφή opensource, είτε μέσα από εταιρικές συνεργασίες. Με τον τρόπο αυτό η Μονάδα θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θαπεριλαμβάνει επιχειρηματίες, επενδυτές, επιστήμονες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχεισυμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων και επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, δήλωσε τα εξής:

«H Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιστήμη Δεδομένων και οι Αλγόριθμοι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερα την καθημερινότητα μας, από τις επιχειρήσεις, τον κλάδο της υγείας μέχρι την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις κοινωνικές επιστήμες. Η δημιουργία της ερευνητικής δομής «Αρχιμήδης» στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σηματοδοτεί την στόχευσή μας να αξιοποιήσουμε την γνώση, την δυναμική και το ταλέντο των Ελλήνων επιστημόνων σε όλους αυτούς τους τομείς».