Τελευταία Νέα
Μάι 12

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στο “Famagusta Business Forum” στην Κύπρο

 

«Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι Πρόεδροι, κύριε Πρόεδρε, μόλις χθες επέστρεψα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την επόμενη εβδομάδα φεύγω πάλι για ταξίδι στο εξωτερικό, αύριο έχω στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Προστασία του Καταναλωτή αλλά και τη μεγάλη σύσκεψη για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία.

Παρά το βαρύ μου πρόγραμμα ήθελα να είμαι παρών εδώ με φυσική παρουσία, διότι τιμώ πάρα πολύ αυτό που κάνει το Επιμελητήριο της Αμμοχώστου.

Και εύχομαι το “Business Forum” να έχει μεγάλη επιτυχία και να καθιερωθεί ως ένας μεγάλος θεσμός για την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευρύτερα.

Να σας συγχαρώ και να δηλώσω την υποστήριξή μου στη μεγάλη προσπάθεια να μείνει ζωντανή η Αμμόχωστος. Και ναι, με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, μένει ζωντανή η Αμμόχωστος και όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου να επιστρέψετε στην Αμμόχωστο και να γίνει το  “Business Forum” στη φυσική του έδρα, θα υπάρχει κάτι για να επιστρέψετε και να συνεχίσετε τη ζωή σας από εκεί που διεκόπη απότομα από την εισβολή του 1974.

Επίσης, ήθελα να είμαι εδώ, γιατί ζούμε σε περίεργες εποχές. Δύσκολες εποχές. Η αλήθεια είναι πως ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει συμβεί από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022 και μετά. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ασχοληθούν πάρα πολύ με το έτος 2022 ως ένα σημείο τομής της Ευρωπαϊκής ιστορίας, ίσως και του κόσμου, που δημιουργεί πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις στο επίπεδο της οικονομίας και πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για στενότερη συνεργασία της Ελλάδος και της Κύπρου.

Διότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα απ’ ότι ο καθένας μόνος του.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι απολύτως κοινές. Οι λύσεις που υπάρχουν είναι απολύτως ταυτόσημες. Εγώ δεν σας κρύβω ότι είμαι από τους πολιτικούς στην Ελλάδα που θαυμάζω πάρα πολύ την πρόοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτός ο χώρος που βρισκόμαστε εδώ, είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα αυτής της μεγάλης προόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουμε πολλά να διδαχτούμε εμείς οι Ελλαδίτες από τους συμπατριώτες μας της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ακολουθήσουμε τα βήματά τους. Κατάφεραν πολύ γρηγορότερα από εμάς, χάρη  στην ηγεσία τους, να ξεφύγουν από την κρίση του 2013  και να φτάσουν σήμερα να είναι ένα κράτος με σταθερά δημόσια οικονομικά, με γερές προοπτικές στο μέλλον, με χαμηλά επιτόκια και με ανταγωνιστική οικονομία. Το κατορθώσαμε και εμείς αλλά με έναν χρόνο καθυστέρηση, η οποία κόστισε πολύ στον ελληνικό λαό.

Άρα, έχουμε πολλά να διδαχθούμε και να ακολουθήσουμε. Να πω ότι στον Πειραιά ακολουθούμε τέτοια βήματα. Ο Πειραιάς είναι παράδειγμα επιχειρηματικότητας και ο πύργος Πειραιώς προχωράει με μεγάλη ταχύτητα. Για πάρα πολλά χρόνια βλέπαμε τον περίφημο πύργο Σκυλίτση ή τον πύργο Πειραιώς και λέγαμε όσοι παίρναμε το καράβι, «τι κρίμα να υπάρχει αυτό το κτίριο εδώ, να “κάθεται” και να μην το κάνει κανένας τίποτα».

Επί Δημαρχίας Μόραλη και επί δικής μου Υπουργίας αυτό το έργο έχει ξεμπλοκάρει, προχωράει με μεγάλη ταχύτητα και είναι έτοιμο να παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Ό,τι πρόβλημα βρήκαμε, στην πορεία το λύσαμε με τους επενδυτές, για να δώσουμε κι εμείς ένα στίγμα του Πειραιώς στην επόμενη σελίδα.

Και σε έναν τέτοιον Πειραιά, με αυτήν την ζωτικότητα, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Άρα είναι και η κατάλληλη στιγμή για να έχετε τα γραφεία του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου στον Πειραιά.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία σε όλες σας τις προσπάθειες. Ξέρετε πόσο πολύ σας εκτιμώ και πόσο πολύ σας σέβομαι. Να είστε καλά, καλή επιτυχία».

 

Ολόκληρος ο χαιρετισμός στο ακόλουθο link:

https://youtu.be/sypWdK4W2-U