Τελευταία Νέα
Ιαν 12

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού χθες, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, στην παρουσίαση του σχεδίου του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

 

«Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα να απευθύνομαι σήμερα σε μια ιστορική εκδήλωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη το σημερινό έργο να γίνει πραγματικότητα και η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει στο ακέραιο, κύριε Δήμαρχε, όλες τις δεσμεύσεις τις οποίες σας έδωσε ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός από την πρώτη μέρα.

Και πράγματι είναι αλήθεια ότι βρεθήκαμε με τον κύριο Χρήστο Σταϊκούρα στο γραφείο μου την πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογή μας από τον ελληνικό λαό.  Και μάλιστα η σχετική φωτογραφία δημοσιεύτηκε τότε στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης για να μείνει για την ιστορία που είχαμε ανοίξει μπροστά μας όλο το σχέδιο του Ελληνικού και ένα από τα σημεία τα οποία λέγαμε είναι πού θα τοποθετηθεί το κέντρο του Ποντιακού ελληνισμού. Ήταν μια απόλυτη δέσμευση της κυβερνήσεως έναντι όλου του λαού του Δήμου Αργυρουπόλεως-Ελληνικού και μια έμπρακτη ένδειξη τιμής στην ιστορία αυτού του τόπου.

Και θέλω επί τη ευκαιρία που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας να σας πω ότι έχω και προσωπική συγκίνηση γιατί πολύ πριν εμπλακώ με την πολιτική, είχα εκλεγεί αντιπρόεδρος στο μεγαλύτερο ποντιακό σύλλογο στην Ελλάδα με τον αείμνηστο Μπάμπη Χολίδη και δίναμε αγώνες από τότε για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Μια προσπάθεια που συνεχίζει κατόπιν του ψηφίσματος της βουλής των Ελλήνων και η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποτελεί ένα άσβεστο ηθικό χρέος για όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως της καταγωγής όπου γης.

Και είναι πολύ μεγάλος τίτλος τιμής και έπαινος για τον κύριο Σπύρο Λάτση αλλά και για εσάς προσωπικά, κύριε Αθανασίου ότι συνδέεται το όνομά σας με αυτό το σπουδαίο σημερινό έργο.

Διότι έλειπε ένα σημείο αναφοράς διεθνώς για τον ποντιακό ελληνισμό.  Και δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο σημείο, δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τόπος όχι μόνο από την περιοχή των Σουρμένων, από την περιοχή του Ελληνικού, από την περιοχή που ήρθαν οι πρόσφυγες εδώ και μάλιστα τύχη αγαθή άμα τη επετείω του ενός αιώνα από την καταστροφή, αλλά και μέσα στην καρδιά του έργου που συμβολίζει την Ελλάδα του μέλλοντος.

Και έτσι το έργο αυτό, το κέντρο, το παγκόσμιο κέντρο του ποντιακού ελληνισμού γίνεται ένας κρίκος που ενώνει την Ελλάδα  του παρελθόντος με την Ελλάδα του μέλλοντος.

Γιατί εμείς δεν μελετούμε την ιστορία εν είδει προγονολατρείας ούτε εν είδει μνημοσύνου. Εμείς μελετούμε την ιστορία για να παίρνουμε δύναμη από αυτήν και να προχωράμε και να κατακτούμε το μέλλον όπως έκαναν οι πρόγονοί μας οι Πόντιοι εδώ στα Σούρμενα. Είδαμε από τις φωτογραφίες τη φτώχεια και τις συνθήκες ζωής που είχαν πριν από έναν αιώνα και σήμερα, ο ίδιος τόπος εδώ, μπορεί και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες και προσελκύει το ενδιαφέρον από όλο τον πλανήτη με συγκλονιστική και μεγάλη επιτυχία.

Κύριε Αθανασίου, σας ευχαριστώ και διπλά διότι με την σωστή και υπεύθυνη συμπεριφορά της εταιρίας ΛΑΜΔΑ αλλά και του κυρίου Σπύρου Λάτση προσωπικά και την τήρηση όλων των δεσμεύσεων δίνετε τις καλύτερες απαντήσεις σε όλους εκείνους οι οποίοι αμφισβήτησαν το έργο αυτό από την πρώτη στιγμή και νόμισαν με διάφορες παραφιλολογίες ότι το έργο αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Το έργο και γίνεται και ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί. Και στην καρδιά του θα βρεις αυτό το σπουδαίο κέντρο του ποντιακού ελληνισμού.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι θεωρώ εξαιρετική, εξαιρετική την τύχη να έχουμε το Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού στο Ελληνικό και μέσα στην καρδιά αυτού του έργου για έναν πρόσθετο λόγο.

Για εμένα, κυρίες και κύριοι, που εργάστηκα μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τη Λίνα Μενδώνη, πιστεύω ότι ήμασταν από πλευράς κυβερνήσεως τα τρία κεντρικά πρόσωπα που δουλέψαμε πολύ για να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα.

Το έργο αυτό πάντα το είδαμε όχι ως ένα κομματικό ζήτημα ή ως ένα στενά κυβερνητικό ζήτημα της παρούσης κυβερνήσεως. Το Ελληνικό μπορεί να είναι ένα σύμβολο ενότητας και του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος.

Ένα έργο που ξεκίνησε με την σύλληψη του έργου αυτού από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε παρά τους αρχικούς διχασμούς τελικά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να ολοκληρωθεί και να γίνει πραγματικότητα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και έτσι να φανεί ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε όχι μόνο να διχαζόμαστε αλλά και να κάνουμε πράγματα μαζί για το καλό του τόπου μας.

Είναι λοιπόν μια μέρα, κυρία Πρόεδρε, χαράς για όλους εμάς τους Ποντίους, χαράς για όλους τους Έλληνες αλλά και προσδοκίας για ένα λαμπρό μέλλον που έρχεται και που θα το κατακτήσουμε. 

Και θερμές ευχαριστίες κύριε Ραπτάκη και σε εσάς προσωπικά αλλά και σε όλη την ΠΑΔΕ που συμμετέχει σήμερα σε αυτή την εκδήλωση με όλους τους εκλεγμένους ελληνικής καταγωγής εκπροσώπους απανταχού της γης για να είναι και αυτοί παρόντες σε αυτή τη σημαντική στιγμή για τον ελληνισμό.

Θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία».

 

 

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=vVHpIFP-kmE