Τελευταία Νέα
Νοέ 10

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Δηλώσεις των Υπουργών Α. Γεωργιάδη και Ν. Παναγιωτόπουλου, του ΑΝΥΠ Ν. Παπαθανάση, του Π. Ξενοκώστα της ONEX και του Ν. Παπανικολάου από τους εργαζόμενους

 

 

 

 

 

 

 

Υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων η συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο.

Τη συμφωνία υπέγραψαν

-για το Ελληνικό Δημόσιο ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης,

-για την «ONEX ELEFSIS SHIPYARDS AND INUSTRIES Α.Ε.» και την «ONEX ELEFSIS NAVAL AND MARITIME Α.Ε.» o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Παναγιώτης Ξενοκώστας,

-για την εταιρεία «ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε.» ο κ. Ιωάννης Στεφάνου,

-για τη «CEPAL HELLAS ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ» ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία «GALAXY» οι κυρίες Χαρίκλεια Ξάνθη και Μαρία Καρδαράκη,

-για την ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α. Ε.» οι κυρίες Ελεονώρα Καραμάνη και Αθηνά Παλλίκαρη,

-για την «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ Α.Ε» ο κ. Γεώργιος Ποιμενίδης και η κ. Παναγιώτα Μπισμπίκη

-και για τους εργαζόμενους ο κ. Δημήτρης Ιωαννίδης.

 

Παρέστησαν ο Υπουργός  Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Θανάσης Μπούρας, ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής, κ. Ευάγγελος Λιάκος, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Ορέστης Καβαλάκης, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, κ. Άννα Στρατινάκη, ο Αρχιπλοίαρχος Δημήτριος Παλάσκας εκπροσωπώντας το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ο Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Erik Holmgren, ο Εταίρος της ERNST & YOUNG Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Α.Ε., κ. Μιχάλης Χουρδάκης, ο κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας από την «Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία» ως θεματοφύλακας της συμφωνίας που αφορά στις εγγυητικές επιστολές, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κ. Νίκος Παπανικολάου,  και εκπρόσωποι νομικών εταιρειών που ασχολούνται με την υπόθεση.

 

Σε δηλώσεις τους επισήμαναν:

Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:

«Είναι για μας ιστορική ημέρα σε μια ιστορική αίθουσα διότι εδώ που είμαστε σήμερα υπεγράφη πριν από περίπου 2,5 χρόνια η πρώτη συμφωνία με τον αείμνηστο Ταβουλάρη και τη σημαντική βοήθεια κάποιων εκ των παρισταμένων σήμερα στο τραπέζι. Από την έναρξη εκείνης της ημέρας και μετά έχουμε περάσει πολλές ώρες συζητήσεων για το πως θα φτάναμε στο ποθητό αποτέλεσμα.

Θέλω να κάνω ειδική αναφορά στους εργαζομένους στα ναυπηγεία Ελευσίνος, οι οποίοι δεν υπήρξε ούτε ημέρα που να μην προσπαθήσουν να βρουν λύση για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό.

Όπως επίσης θέλω να κάνω και ειδική αναφορά στους συναδέλφους μου βουλευτές Δυτικής Αττικής, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Θανάση Μπούρα, ο οποίος σε κάθε στροφή ήταν παρών όπως και στις τροπολογίες για την πληρωμή των εργαζομένων. Στο συνάδελφό μου τον κ.  Λιάκο, ο οποίος επίσης έδειχνε πάντα το ενδιαφέρον του και βεβαίως στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κώτσηρα, ο οποίος ήταν και αυτός πάνω από το πρόγραμμα αυτό.

Η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνος και η επανέναρξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα, αποτελεί μεγάλο εθνικό στοίχημα. Ξεκίνησε με την ΟΝΕΧ στα ναυπηγεία Σύρου όπου είχαμε την επίσημη έναρξη λειτουργίας τους τον Νοέμβριο του 2019, όπου εκεί και για πρώτη φορά συνάντησα τους εργαζόμενους της Ελευσίνας οι οποίοι είχαν έρθει στα εγκαίνια του ναυπηγείου της Σύρου και μας ζήτησαν ένα ανάλογο εγχείρημα και για τα ναυπηγεία της Ελευσίνος.

Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε εδώ σήμερα. Δεν ήταν αυτονόητο και δεν ήταν απλό. Ασφαλώς τεράστιο μερίδιο στη σημερινή επιτυχία είχε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό μας Ναυτικό, με το οποίο είχαμε διαρκή συνεργασία για να μπορέσει αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Και ασφαλώς ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την υποστήριξή τους σ’ αυτό το πολύ σημαντικό project για την ελληνική οικονομία, την εθνική άμυνα και τις διμερείς μας σχέσεις. Μας τιμά πραγματικά η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν την Ελλάδα οι Αμερικανοί φίλοι και σύμμαχοί μας.

Να αναφέρω επί τη ευκαιρία ότι μεγάλη αντιπροσωπεία από την αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ DFC έρχεται στην Ελλάδα την επομένη εβδομάδα. Θα επισκεφτούν τα ναυπηγεία Ελευσίνος για πολλοστή φορά τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη έχουμε την επίσημη συνάντηση εδώ στο γραφείο μου. Οι διαδικασίες της DFC για τη χρηματοδότηση συνεχίζονται κανονικά και απρόσκοπτα και μπορώ να πω ότι προηγούνται του χρονοδιαγράμματος που είχαμε εμείς αρχικά προϋπολογίσει.

Σε αυτό έχουμε τη σταθερή υποστήριξη του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, του κυρίου Τσούνη ο οποίος δεν είναι εδώ σήμερα καθώς βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον εκπροσωπεί ο Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Erik Holmgren. Ο κ. Τσούνης, όπως και ο προκάτοχός του, κ. Pyatt υποστηρίζουν σταθερά το σχέδιο αυτό – και σε πρακτικό επίπεδο.

Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον συνάδελφο και φίλο μου Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Παπαθανάση, με τον οποίο μαζί συμμεριστήκαμε την αγωνία από την πρώτη μέρα και μέχρι να τελειώσει αυτό το project – και δεν ήταν εύκολο.

Ασφαλώς την εταιρεία Ernst & Young για τη σημαντική συμβολή να φτάσουμε σήμερα στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στο δικαστήριο.

Το κείμενο δεν είναι εύκολο, είναι πολύ τεχνικό, πολύ σύνθετο κι έχει να λύσει πολλά γκρίζα νομικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σύννομα με το εθνικό μας δίκαιο και τον πτωχευτικό νόμο, αλλά σύννομα και με την αμερικανική νομοθεσία και τον τρόπο που η DFC μπορεί να συμμετάσχει σε ένα project.

Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω την DG COM για την ταχεία συνεννόηση που είχαμε μαζί της για να μπορούμε να φτάσουμε σήμερα εδώ.

Τα κόμματα της Βουλής τα οποία συμμετείχαν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, ιδιαιτέρως τον ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισε το Νόμο. Δεν έχω ποτέ πρόβλημα να παραδέχομαι και να αναγνωρίζω τη συμβολή και  πολιτικών μας αντιπάλων. Άλλωστε με την εταιρεία ONEX την αρχική συζήτηση για το σχέδιο αυτό την είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Και βεβαίως πάνω απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μας περιέβαλε κι εμένα και τον κύριο Παπαθανάση με απόλυτη εμπιστοσύνη ως προς τους χειρισμούς μας σε αυτό το ζήτημα όλους αυτούς τους μήνες και έτσι καταφέρνουμε να είμαστε εδώ και να βάλουμε την τελική μας υπογραφή στο κείμενο που θα κατατεθεί στο δικαστήριο.

Και φυσικά και τους πιστωτές, να μην ξεχάσω και την Alpha, η οποία έπρεπε να πάρει κι αυτή τις δικές της δύσκολες αποφάσεις, που το σέβομαι.

Θέλω να ευχαριστήσω και το Υπουργείο Εργασίας και την παρούσα Γενική Γραμματέα την κα Στρατινάκη και το συνάδελφό μου Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος δεν μπορούσε να είναι εδώ μαζί μας σήμερα αλλά παρίσταται δια της Γενικής Γραμματέως, διότι και ο ΕΦΚΑ είχε να παίξει ένα μεγάλο ρόλο στο κλείσιμο αυτής της συμφωνίας, πέραν του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όσων είπα προηγουμένως για το Πολεμικό Ναυτικό και τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμού.

Θέλω να με πιστέψετε, θεωρώ την επανέναρξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα ένα εθνικό στοίχημα και όλοι όσοι έχουμε δουλέψει και είμαστε στο τραπέζι θα έχουμε ένα μικρό μερίδιο από αυτή τη συλλογική μας εθνική επιτυχία.

Η επιτυχία δεν είναι προσωπική, είναι για να βρει ο κόσμος δουλειά, για να ανακτήσει η χώρα μας κάτι που στο παρελθόν είχε και το έχασε για διαφόρους λόγους στην πορεία και για το οποίο πρέπει η Ελλάδα να είναι παρούσα. Είναι κρίμα για την Ελλάδα να είναι τόσο μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία και να μην μπορεί να έχει ρόλο στη ναυπηγική βιομηχανία.

Για όλους αυτούς τους λόγους για μας είναι ιστορική μέρα η σημερινή».

 

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμφωνία αυτή ήταν η μόνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια λύση για το πρόβλημα των ναυπηγείων που σας θυμίζω ότι κρατά εδώ και μερικές δεκαετίες χωρίς λύση.

Και επειδή η προοπτική αναβίωσης ενός ή και των δύο κατά προτίμηση ελληνικών ναυπηγείων, του Ναυπηγείου Ελευσίνος μέσω του σχεδίου εξυγίανσης που επεξεργάστηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο φίλος μου ο Άδωνις και ο φίλος μου ο Νίκος, και ψηφίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων πριν από δυο μήνες.

Η προοπτική λοιπόν αυτή έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεδομένου ότι είμαστε στην τελική ευθεία να αποφασίσουμε για κρίσιμης εθνικής σημασίας προγράμματα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων.  Έχουμε πει ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση -εμείς, η Κυβέρνηση, τη βάζουμε ως απαραίτητη προϋπόθεση- να ναυπηγηθούν κάποια από αυτά και σε ελληνικό ή ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και να υποστηριχθούν και τα υπόλοιπα καράβια του στόλου που είναι η ανάγκη όπως καταλαβαίνετε αυξάνεται όσο αυτά γηράσκουν, παλιώνουν δηλαδή και φθείρονται.

Και το δεδομένο είναι  ότι με την ένταση που επικρατεί στην περιοχή μας, με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις θα πρέπει να είναι συνέχεια σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Να περνάνε δηλαδή χρόνο στη θάλασσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας ασφάλεια.

Άρα χρειαζόμαστε και μια βιομηχανική υποδομή. Είναι απαραίτητη, θα έλεγα εθνική προϋπόθεση να υπάρχει αυτή η βιομηχανική υποδομή, εδώ με τα ναυπηγεία, και προς αυτή την κατεύθυνση είναι όλη αυτή η προσπάθεια.

Μεγάλη προσπάθεια! Με τη συνδρομή των εργαζομένων που άντεξαν, στήριξαν την πρωτοβουλία μας, έκαναν υπομονή αλλά τώρα βλέπουμε πραγματικά ένα καινούριο μέλλον μπροστά τους.

Τους επενδυτές οι οποίοι, εκτιμώ, ότι θα πληθύνουν όταν με το καλό συμφωνήσουμε και για τη ναυπήγησης των ελληνικών πλοίων για το Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή θα εισέλθει και επενδυτικό σχήμα. Αυτό είναι το πλάνο τουλάχιστον, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον εκδηλωμένο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οπότε από εκεί και πέρα καταλαβαίνετε τι πολλαπλό θετικό όφελος αυτό έχει και για την εθνική οικονομία και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αλλά και για τις δυνατότητες τους Πολεμικού μας Ναυτικού και την εθνική ασφάλεια σε δύσκολους καιρούς.

Συγχαρητήρια κυρίως στον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή, τον κ. Νίκο Παπαθανάση για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν.

Εμείς απλώς συνδράμαμε, στηρίξαμε. Βρήκαμε αν θέλετε λύση στις τεχνικές λεπτομέρειες και δεν ήταν λίγες που υπήρχαν, ακόμα και νομικής φύσεως.

Απομένει το τελικό στάδιο, δηλαδή κατάθεση σχεδίου εξυγίανσης κατά την προβλεπόμενη διαδικασία στα δικαστήρια, επεξεργασία, έγκριση (θέλουμε να πιστεύουμε), και από εκεί και πέρα δρομολογείται η δημιουργία ενός στην ουσία καινούριου λειτουργικού ναυπηγείου υπό την διαχείριση της ΟΝΕΧ, του επενδυτή δηλαδή, τη συμμετοχή κεφαλαίων από το εξωτερικό και κατά πάσα πιθανότητα συμμετοχή κι ενός μεγάλου ναυπηγικού οίκου του εξωτερικού προκειμένου να συνδράμει στην ναυπήγηση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνο.

Γιατί είπαν ότι το ναυπηγείο, όπως είναι δομημένο να λειτουργήσει, δεν θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την ναυπήγηση και υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν θα έχει δηλαδή μόνο έναν πελάτη με τις ευκολίες ή τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται, αλλά θα υποστηρίζει, θα εξυπηρετεί και άλλες ανάγκες της Ελληνικής Ναυτιλίας. Άρα, πολλαπλό το όφελος.

Συγχαρητήρια! Μεγάλη προσπάθεια και σήμερα νομίζω ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση, στην τελική φάση».

 

Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:

«Η  σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας. Η Ελλάδα ως μια χώρα με την ισχυρότερη παγκοσμίως ναυτική παράδοση δεν μπορεί να μένει πίσω στο ναυπηγοεπισκευαστικό κομμάτι. Το όραμα του Πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο και η εντολή που λάβαμε με τον Υπουργό ήταν ότι τα ναυπηγεία πρέπει να σωθούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν. Το όραμα, λοιπόν, ήταν του Πρωθυπουργού. Εκείνος, όμως, που ανέλαβε και κατάφερε να φέρει εις πέρας όλο το εγχείρημα είναι ο Υπουργός, ο Άδωνις Γεωργιάδης και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τους εργαζομένους του Σωματείου, το οποίο αποτελεί πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση για την διεκδικητικότητα και την αγαστή συνεργασία του με όλους τους εμπλεκόμενους για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Εύχομαι καλή επιτυχία στον κ. Ξενοκώστα και πιστεύω ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για μια ισχυρή βιομηχανία που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Μια περιοχή που στήριξαν με το έντονο ενδιαφέρον και την συνεχή παρουσία τους οι βουλευτές Δυτικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. κ. Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Κότσιρας και Βαγγέλης Λιάκος. Η σημερινή υπογραφή επισφραγίζει μια μεγάλη επιτυχία που ανήκει σε όλους και κυρίως στους εργαζόμενους και στις επόμενες γενιές. Από σήμερα η άλλοτε ισχυρή ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, με την κοινή προσπάθεια όλων. Καλή επιτυχία».

 

Παναγιώτης Ξενοκώστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX:

«Κατ’ αρχάς εμείς επιχειρηματίες είμαστε και μιλάμε με τα έργα μας αλλά ούτως ή άλλως μετά από σας, κ. Γεωργιάδη, είναι δύσκολο κάποιος να μιλήσει και να πει κάτι το οποίο να μην το έχετε καλύψει.

Συμφωνώ απόλυτα ότι σήμερα είναι μια κατ’ αρχήν ιστορική μέρα για τον κλάδο, τη ναυπηγοεπισκευή. Αυτό που ξεκίνησε στο Νεώριο και αποκαλείται από πολλούς ως «θαύμα», που ήταν ουσιαστικά ένα ξεκίνημα ενός ναυπηγείου, σήμερα εδώ με την Ελευσίνα προχωράει και σηματοδοτεί όχι την αναγέννηση ενός δεύτερου ναυπηγείου αλλά την αναγέννηση του κλάδου. Γιατί η Ελευσίνα είναι ένα πολύ μεγάλο ναυπηγείο με πολύ μεγάλο θα λέγαμε στα αγγλικά footprint για όλη την περιοχή.

Με πολύ μεγάλο πείσμα και καλή πίστη προχωράμε, με πίστη στον Έλληνα, στο πνεύμα του, στην τέχνη του. Προχωράμε απέναντι σε όλες τις – θα τις λέγαμε  – κραυγές και δυνάμεις αδράνειας και παρακμής.

Το πείσμα αυτό κατ’ αρχήν μας το ενέπνευσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το πείσμα τους έγινε πείσμα μας και το όραμά μας όραμά τους. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για όλο αυτό το χρονικό διάστημα των δύο ετών και για τον αγώνα που δίνουν για να ξαναφτιάξουμε τα ναυπηγεία.

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πίστη και τη βοήθεια και την αρωγή με την κυβέρνησή του σε όλη αυτή την τεράστια διαδικασία. Φυσικά εσάς κύριε Υπουργέ, κ. Γεωργιάδη με τον αναπληρωτή Υπουργό, κ. Παπαθανάση.

Η πίστη σας, η εμμονή σας, η λυσιτέλεια μας έφτασε εδώ σήμερα και γνωρίζω τις λέξεις που χρησιμοποιώ και τις χρησιμοποιώ με πολύ μεγάλη ενσυναίσθηση.

Να ευχαριστήσω φυσικά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ.  Παναγιωτόπουλο και το Πολεμικό Ναυτικό γιατί η συμμετοχή τους και συμβολή τους σε αυτό το σχέδιο εξυγίανσης ως πιστωτές είναι καθοριστική.

Και φυσικά και όλους τους άλλους τους Υπουργούς που εμπλέκονται μαζί με τους οργανισμούς τους, όπως ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Σταϊκούρας, όλοι αυτοί οι συμβάλλοντες σε ένα σχέδιο το οποίο έχει ως πρωταρχικό σκοπό την επανεκκίνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Να ευχαριστήσω φυσικά όλους τους βουλευτές της περιοχής και τους φορείς όπως και τον Δήμο. Όλοι συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό.  Και φυσικά θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία στήριξε το σχέδιο τόσο στο Νεώριο όσο και στην Ελευσίνα.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία στην Ελλάδα για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια. Η υποστήριξη είναι πραγματικά ανεκτίμητη, μας τιμά ιδιαίτερα και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε.

Στην ουσία αυτό που εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε είναι αυτό που μας αρέσει, δηλαδή να φτιάξουμε τα ναυπηγεία και να ακολουθήσουμε την πρωτοπορία της ναυτιλίας παγκοσμίως στο βαθμό που μπορούμε και εμείς γινόμενοι ένα κομμάτι της ναυτιλίας κι αφήνοντας το στίγμα μας πίσω».

 

Νίκος Παπανικολάου, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας:

«Είναι ιστορική ημέρα για μας ως εργαζόμενους. Εκπροσωπώντας 600 εργαζόμενους από το θεσμικό ρόλο που έχω, σήμερα, μέσω της συμφωνίας, διασφαλίζουμε τις απαιτήσεις μας, οι οποίες στο σύνολό τους ανέρχονται σε 41 εκατομμύρια δεδουλευμένες αποδοχές εδώ και 12 χρόνια. Και το σημαντικότερο, έρχεται η επόμενη μέρα, η επαναλειτουργία του ναυπηγείου που για εμάς είναι ένα ορόσημο. Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε αντάξιοι στις απαιτήσεις σας. Σας ευχαριστούμε για όλα».

 

 

Επισυνάπτονται ενημερωτικό σημείωμα και φωτογραφικό υλικό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

.

 

 

.

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Τι προβλέπει η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Η αναβίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας (ΝΒΕΕ) ενισχύει σημαντικά τόσο την Οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, καθώς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα αποτελέσουν πυλώνα για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία.

 

Η Συμφωνία συγκεντρώνει ομόφωνη υποστήριξη των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ποσοστό 100%), καθώς και των σημαντικότερων ενδιαφερόμενων μερών και φορέων (Δήμος Ελευσίνας, ΕΒΕΠ), γεγονός που επιβεβαιώνει τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της.

 

Η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσω της Συμφωνίας, θα δώσει σημαντική ώθηση στην απασχόληση και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.

 

Η Συμφωνία δίνει βιώσιμη λύση στο τεράστιο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας αποτελεί η απόφαση να στηρίξει χρηματοδοτικά το έργο η Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC).

 

Οι Στρατηγικές Συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει σε εξοπλισμό, Έρευνα και Ανάπτυξη θα φέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αιχμή του Ναυπηγοεπισκευαστικού Τομέα, παγκοσμίως.

 

Με μια ματιά

Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

  • Άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων
  • Διασφάλιση των θέσεων εργασίας 600
  • Αποζημιώσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ – αποπληρωμή του 100% των υπόλοιπων οφειλών προς τους εργαζόμενους
  • Δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια
  • Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη
  • Ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία

 

Βασικά σημεία Συμφωνίας Εξυγίανσης

Δημιουργία δύο νέων εταιρειών («ΕΜΠΟΡΙΚΗ» και «ΑΜΥΝΤΙΚΗ» ή «ΝΕΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ») μετά και την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, οι οποίες θα αναλάβουν το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό και παθητικό της ΝΒΕΕ.

 

Στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ εταιρεία (ONEX ELEFSIS Shipyards Industries) στην οποία θα μεταβιβαστεί και σημαντικό τμήμα του Ενεργητικού της NBEE, αναμένεται να επενδυθούν μετά τη μεταβίβαση κεφάλαια έως του συνολικού ποσού των 170.000.000 ευρώ. Στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ εταιρεία, η χρηματοδότηση της ONEX Elefsis βασίζεται στη DFC (102 εκατ. δολάρια) καθώς και σε ίδια κεφάλαια του Ομίλου ONEX (20-80 εκατ. ευρώ), ενώ δύναται να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, σε δεύτερη φάση.

 

Στην ΑΜΥΝΤΙΚΗ εταιρεία (ONEX ELEFSIS Naval Maritime) η δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί θα αφορά τον τομέα της ναυπήγησης πολεμικών πλοίων και λοιπών πλωτών ναυπηγημάτων, τόσο για λογαριασμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όσο και της αλλοδαπής. Η χρηματοδότηση θα γίνει από Fincantieri, Ιταλικούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και ONEX με όσα κεφαλαία απαιτηθούν, ώστε να διασφαλίζουν την εύρυθμη εκτέλεση των προγραμμάτων της εταιρείας.

 

Οφειλές

Βάσει του ισοζυγίου της ΝΒΕΕ με ημερομηνία 30.09.2021, το σύνολο των πάσης φύσεως οφειλών της ανέρχεται σε 432.686.301,67 ευρώ (419.288.880,32 ευρώ γενικές οφειλές + 13.397.491,35 αποζημιώσεις προσωπικού), από τα οποία 211.899.550,24 ευρώ θα μεταφερθούν στις ΝΕΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Στο ποσό του Μεταβιβαζόμενου Παθητικού περιλαμβάνεται ποσό 142.337.077 ευρώ προς το Πολεμικό Ναυτικό.

Συνολικές οφειλές ύψους 220.786.751,43 ευρώ παραμένουν στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ως μη μεταβιβαζόμενο Παθητικό και ικανοποιούνται από το προϊόν ρευστοποίησης του Μη Μεταβιβαζόμενου Ενεργητικού.

Το σύνολο του Μεταβιβαζόμενου Ενεργητικού της NBEE σε περίπτωση πτώχευσης, η αξία του ανέρχεται μόλις στο ποσό των 28.278.157,94 ευρώ, με ελάχιστη ανάκτηση για τους πιστωτές (βλέπε υποχρεώσεις προς το Δημόσιο).

Τα λοιπά στοιχεία του Μη Μεταβιβαζόμενου Ενεργητικού και του Μη Μεταβιβαζόμενου Παθητικού της NBEE θα παραμείνουν στην ΝΒΕΕ και το Μη Μεταβιβαζόμενο Ενεργητικό θα ρευστοποιηθεί από τον διορισμένο από το δικαστήριο Ειδικό Εντολοδόχο. Το προϊόν που θα προκύψει από την ρευστοποίηση του Μη Μεταβιβαζόμενου Ενεργητικού θα ικανοποιήσει περαιτέρω τους πιστωτές της Εταιρείας για τις απαιτήσεις αυτών που περιλαμβάνονται στο Μη Μεταβιβαζόμενο Παθητικό, ενώ σε περίπτωση μη ικανοποίησης αυτών, οι εν λόγω απαιτήσεις θα διαγραφούν ολοσχερώς.

 

Πολεμικό Ναυτικό

Μεταφορά/Μεταβίβαση στην ΑΜΥΝΤΙΚΗ του συνόλου των υποχρεώσεων της ΝΒΕΕ με ημερομηνία 30.09.2021 προς το Πολεμικό Ναυτικό ή 142.337.077 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί μετά την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης των Μεταβιβάσεων σε χρονικό διάστημα 30 ετών με παρακράτηση ροών

Το Πολεμικό Ναυτικό δεσμεύεται όπως αμελλητί μετά τη επικύρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης και μέχρι την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής θα επιστρέψει στην ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ το σύνολο των Εγγυητικών Επιστολών που τηρεί εις χείρας του, απαλλασσόμενης της ΝΒΕΕ από κάθε ευθύνη εξ αυτών καθ’ όσον αυτές αφορούν σε έργα που αφ’ ενός δεν μεταβιβάζονται στις ΝΕΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ και αφ΄ετέρου οι απαιτήσεις που διατηρεί ένεκα αυτών ρυθμίζονται στη συμφωνία εξυγίανσης. Σημειώνεται ότι η ΤΠΚ Νο.6 έχει παραδοθεί από τον 6/2020, ενώ η ΤΠΚ Νο.7 έχει ολοκληρωθεί πλέον του 90% του έργου.

Εργαζόμενοι

Μεταφορά/Μεταβίβαση στην ΑΜΥΝΤΙΚΗ του συνόλου των υποχρεώσεων της ΝΒΕΕ με ημερομηνία 30.09.2021 προς τους εργαζομένους ή 27.041.925,10 ευρώ, καθώς και οι αποζημιώσεις απόλυσής τους ποσού 13.397.491,35 ευρώ, η οποία αναλαμβάνει να τα αποπληρώσει μέσω ιδίων κεφαλαίων ή ενδοομιλικών διευκολύνσεων και ομολογιών.

Ειδικότερα, αναφορικά με την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης, αυτή θα καταβληθεί σε κάθε έναν από τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οικεία νομοθεσία.

Σημείωση: Στα πλαίσια διμερούς συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων & ONEX, προβλέπεται ως ασφαλιστική δικλείδα προς τους εργαζόμενους, και στη περίπτωση τυχόν καθυστερήσεων στην σύναψη αμυντικών προγραμμάτων, η καταβολή του 30% των δεδουλευμένων με την απόφαση του δικαστηρίου και το υπολειπόμενο 70% με την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων και την μετεγγραφή του Ναυπηγείου στην ΟΝΕΧ.

Τονίζεται ιδιαιτέρως, ότι για δεύτερη φορά η ΟΝΕΧ (αρχικά στο Νεώριο) θα πληρώσει δεδουλευμένα προηγούμενης ιδιοκτησίας πριν την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης. Συγκεκριμένα, οι Εργαζόμενοι θα λάβουν 1,2 εκατομμύρια ευρώ εκ των δεδουλευμένων τους τα φετινά Χριστούγεννα έναντι του Σχεδίου Εξυγίανσης.

 

Ελληνικό Δημόσιο

Ο ΕΦΚΑ σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα λάβει 4.039.604 ευρώ, ενώ με το σχέδιο εξυγίανσης θα λάβει 5.760.938 ευρώ. • Το Ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα λάβει ευρώ 1.367.883, ενώ με το σχέδιο εξυγίανσης θα λάβει ευρώ 1.894.773. • Οι εργαζόμενοι (συνολικά και με αποζημιώσεις) από ευρώ 40.439.346 σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα λάβουν ευρώ 2.015.531, ενώ με το σχέδιο εξυγίανσης θα λάβουν 40.439.346. • Το ΠΝ από ευρώ 142.337.077 σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα λάβει ευρώ 1.579.517, ενώ με το σχέδιο εξυγίανσης θα λάβει ευρώ 142.337.077. • Τα Λοιπά Ασφαλιστικά Ιδρύματα σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα λάβουν ευρώ 218.048, ενώ με το σχέδιο εξυγίανσης θα λάβουν 327.024 ευρώ

 

Κόστος μη έγκρισης της Συμφωνίας

Η μη έγκριση της Συμφωνίας Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σε συνδυασμό με την ιδιαιτέρως αρνητική χρηματοπιστωτική τους θέση και τη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αναμένεται να αποτελέσουν άμεσο κίνδυνο για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, με ιδιαιτέρως αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία (λόγω του μεγέθους του κλάδου), την  εθνική ασφάλεια (λόγω της εμπλοκής τους με τα αμυντικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού), αλλά και την τοπική κοινωνία (καθώς έχει καθορίσει το οικονομικό μοντέλο της περιοχής, και συνδέεται άμεσα με την οικονομική επιβίωση της ευρύτερης περιοχής).  Παράλληλα, η απώλεια των οφειλών για το ελληνικό δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους, και τους υπολοίπους εμπλεκόμενους φορείς θα είναι σχεδόν ολοκληρωτική εάν η επιχείρηση εισέλθει σε καθεστώς βίαιης εκκαθάρισης.

 

Οφέλη για Ελληνική Οικονομία

Εκτός από τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της ΝΒΕΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τις οποίες το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει να αποπληρωθούν, σύμφωνα με την ERNST & YOUNG εκτιμάται ότι η επανεκκίνηση της δραστηριότητας θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο επιπλέον έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους καθώς και από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, συνολικού ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 25 έτη.

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναμένεται να απασχοληθούν 600 εργαζόμενοι κατά τους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας τους υπό το νέο καθεστώς (ήτοι κατόπιν επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης από το αρμόδιο δικαστήριο), ενώ μέχρι και το τέλος του 3ου έτους λειτουργίας, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων εκτιμάται να ανέλθει άνω των 2.000 (1.000 στην εμπορική και 1.000 στην αμυντική εταιρεία). Συνολικά κατά τα επόμενα 25 έτη, η εν λόγω απασχόληση εκτιμάται να αποφέρει απολαβές άνω των 800 εκ. ευρώ στους εργαζομένους.

Πέρα από τις άμεσες θέσεις εργασίας και το δημοσιονομικό θετικό πρόσημο, η επανεκκίνηση της λειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας εκτιμάται ότι κατά τα επόμενα 25 έτη θα ενισχύσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας σε εγχώριους προμηθευτές και στην ευρύτερη ελληνική βιομηχανία κεφάλαια ύψους 1,6 – 1,8 δισ. ευρώ.

Μέσω της συναλλαγής επιτυγχάνεται η επανεκκίνηση της λειτουργίας μιας σημαντικής βιομηχανίας, η οποία πέρα από τη δημιουργία υψηλής εταιρικής αξίας, επαναπροσδιορίζει την παραγωγική δυναμική της Ελλάδος σε σημαντικούς τομείς όπως η άμυνα και η ναυπηγική βιομηχανία.