Τελευταία Νέα
Μάι 09

Υπαγωγή του έργου της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

Την υπαγωγή του έργου της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών ΚαταστημάτωνΚράτησης Κορυδαλλού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Στη συνεδρίαση μετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ, κ. Ορέστης Καβαλάκης.

Το έργο αφορά στη μετεγκατάσταση Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων. Το νέο συγκρότημα θα περιλαμβάνει 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη, το Κτίριο Μεταγωγών, Γενική και Ψυχιατρική Κλινική, Σχολικό Συγκρότημα, Βιβλιοθήκη, Χώρους Λατρείας κ.α.

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 έτη (4 έτη κατασκευή και 26 έτη συντήρηση) ενώ ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέρχεται στα 617 εκ. ευρώ με χρηματοδοτική συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου 50 εκ. ευρώ, ή, εναλλακτικά, στα 700 εκ. ευρώ, χωρίς συμβολή του Δημοσίου.

Η πρόταση υπαγωγής του έργου στον ν. 3389/2005 περί ΣΔΙΤ προετοιμάστηκε από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΤΑΙΠΕΔ. Εντός των επόμενων μηνών πρόκειται να εκκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου υλοποίησης του εμβληματικού αυτού έργου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που στην ολοκλήρωση της θητείας μου ως Υπουργός Ανάπτυξης& Επενδύσεων με απόφασή μας υπάγεται το εμβληματικό αυτό έργο στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ. Είμαι σίγουρος ότι με τη συνεργασία των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Προστασίας του Πολίτη και την καθοριστική συμβολή του ΤΑΙΠΕΔ το έργο θα ολοκληρωθεί με υψηλές προδιαγραφές, ταχύτητα και διαφάνεια, εκσυγχρονίζοντας το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της περιοχής του Κορυδαλλού».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης &Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

«Είναι μεγάλη η χαρά μας που εντάσσουμε στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ το στρατηγικής σημασίας έργο της μετεγκατάστασης  του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού, ενός έργου με θετικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εκκινήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία και το έργο να παραδοθεί στην κοινωνία το συντομότερο δυνατό».

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, δήλωσε: «Άλλο ένα σημαντικό θεσμικό βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του στρατηγικής σημασίας έργου της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο ολοκληρώθηκε. Η υπαγωγή του έργου στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ με την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του Έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την αξιοποίηση του εργαλείου των ΣΔΙΤ για την υλοποίηση ενός έργου υψηλών προδιαγραφών που θα συντηρείται από τον ιδιώτη εταίρο για 26 έτη ανελλιπώς. Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, με την πολύτιμη αρωγή του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουμε άμεσα στην εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε:

«Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ εργάστηκε με συνέπεια, τεχνογνωσία και ιδιαίτερη ταχύτητα για την προετοιμασία της Πρότασης Υπαγωγής του έργου της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ. Είναι μεγάλη η τιμή μας που η προσπάθειά μας αυτή ευοδώθηκε με την εγκριτική απόφαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής. Θα συνεχίσουμε το έργο μας με αμείωτη προσήλωση για την προετοιμασία και εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας το συντομότερο δυνατό».