Τελευταία Νέα
Απρ 30

Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα Μάιο

 

Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα Μάιο

 

«Ο ελληνικός λαός, η πατρίδα μας κατάφερε να αντιμετωπίσει με πολύ μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα, το υγειονομικό σκέλος της κρίσης του Covid – 19.

Γίναμε παράδειγμα προς μίμηση, σημείο θετικής αναφοράς, όπως στη χθεσινή επιστολή που έλαβα από τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με συγχαρητήρια για τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτήν την πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Όμως, τώρα μπαίνουμε στη δεύτερη φάση, μια πολύ πιο δύσκολη φάση, πολύ πιο ανηφορική φάση αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης: την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, των μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid, αλλά και τη γενικότερη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία που η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει.

Στα πλαίσια αυτής της νέας φάσης που θα διαρκέσει μακρό χρονικό διάστημα, και στο οποίο πρέπει να οπλιστούμε όλοι μας με υπομονή, αποφασιστικότητα και εργατικότητα, για να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι όλοι μαζί, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχει προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα σε πολύ σκληρή προετοιμασία με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τόσο όσον αφορά στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής αντισηπτικών, αλλά και μασκών, ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας όσο περισσότερα και σε πιο προσιτές τιμές γίνεται τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά που έγιναν στοιχεία της καθημερινότητάς μας.

Όσο και κυρίως, στα οικονομικά εργαλεία που χτίσαμε σε χρόνο ρεκόρ, για να τα έχουμε έτοιμα τώρα, όταν σιγά – σιγά η οικονομία μας αρχίζει και ανοίγει, κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα, φυσικά πάντα υπό τους όρους, τις προϋποθέσεις  και τους κανόνες που η υγειονομική κρίση επιβάλει και που καθιστούν την οικονομική δραστηριότητα έτι περαιτέρω δύσκολη.

Είχαμε δεσμευτεί σε αυτό το τραπέζι, ότι στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου θα είμαστε έτοιμοι με οικονομικά δανειοδοτικά εργαλεία, επιδοτούμενα και εγγυόμενα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, για να παράσχουμε την αναγκαία ρευστότητα που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις στη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας.

 

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το πρώτο εργαλείο το οποίο θέσαμε σε κυκλοφορία μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, δηλαδή, την παροχή κεφαλαίου κινήσεως έως μισού εκατομμυρίου ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (έως 250 εργαζόμενους), με επιδότηση του επιτοκίου τα πρώτα δύο χρόνια, σε όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που είναι  ενήμερες τραπεζικά και οι οποίες έχουν ως μόνη δέσμευση να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας ίδιες για δύο χρόνια, μέσα στις τρεις μέρες κυκλοφορίας τού προϊόντος, παρουσιάζει την εξής εικόνα:

Έχουν ήδη κατατεθεί στις τράπεζες, τις τέσσερις συστημικές, την Τράπεζα Αττικής και τις πέντε Συνεταιριστικές, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, 8.336 αιτήσεις δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει ήδη δεσμευτεί από τις τράπεζες το ποσό του 1.286.315.000 ευρώ για παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεως των πόρων του και αν χρειαστεί, θα βρούμε και επιπλέον πόρους.

 

Στις πρώτες μέρες του Μαΐου – στόχος μας είναι έως τα μέσα Μαΐου το αργότερο – θα τεθεί σε κυκλοφορία το δεύτερο εργαλείο, το οποίο έχουμε σχεδιάσει με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την παροχή κεφαλαίου κινήσεως εγγυημένου στο 80% του δανείου για το 25% του ετήσιου τζίρου ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας σε κάθε επιχείρηση, όχι μόνο μικρομεσαία αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις με περισσότερους των 250 εργαζομένων έτσι ώστε να καλύψουμε όλο το εύρος της ελληνικής οικονομίας που θα χρειαστεί παροχή ρευστότητας.

Για το πρόγραμμα αυτό είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω σήμερα ότι λάβαμε μόλις πριν από λίγες ώρες την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του κατά 250 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή να μειώσουμε το σύνολο του κόστους των προμηθειών των δανειοληπτών το οποίο θα το αναλάβει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έτσι ώστε το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα να είναι ακόμα χαμηλότερο από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.  Και σ’ αυτό το πρόγραμμα, όπως και στο τρέχον, θα υπάρχει δέσμευση για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

Τρίτον, στην ειδική πλατφόρμα που συστήσαμε με τη ΜΟΔ εδώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση για να καλύψουμε τους τόκους των επιχειρηματικών τους δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο με δυνατότητα επέκτασης και για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έχουν ήδη εγκριθεί 5.205 αιτήσεις που αφορούν σε 93.379 εργαζομένους. Γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων διότι η αίτηση συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα κρατήσουν τη δουλειά τους για να μπορέσει η επιχείρηση να πάρει τη σχετική επιδότηση.

Και είναι ήδη σε φάση επεξεργασίας προς έγκριση άλλες 25.000 αιτήσεις με πάνω από άλλους 600.000 εργαζομένους οι οποίοι θα κρατήσουν την εργασία τους μέχρι το τέλος του χρόνου χάρις στο σχετικό εργαλείο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Οφείλω να πω εδώ προς όλο τον επιχειρηματικό κόσμο ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην υποβολή της αίτησης. Παρουσιάζονται συχνά γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν την έγκριση της πληρωμής των τόκων  τους, όπως παραδείγματος χάριν η υπεύθυνη δήλωση χωρίς την απαιτούμενη υπογραφή από το σύστημα.

Και να πω επίσης ότι τα χρήματα αυτά, το τονίζω, δεν θα ζητηθούν ποτέ πίσω από τις επιχειρήσεις. Είναι επιδότηση και όχι δανειοδότηση. Άρα θα ελαφρύνουν τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στην πολύ μεγάλη κρίση την οποία τώρα διανύουμε.

 

Εν μέσω αυτών των ημερών της καραντίνας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης εξέδωσαν 151 αποφάσεις εντάξεως και στα δύο προγράμματα Αναπτυξιακού Νόμου, δηλαδή στις μικρές επιχειρήσεις και στη γενική επιχειρηματικότητα, συμπληρώνοντας όλο το σχετικό κατάλογο.

Παράλληλα, έχουμε ήδη στείλει προς υπογραφή στον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, τον κ. Σκυλακάκη -θα έχουν υπογραφεί την επόμενη  εβδομάδα- και το ανακοινώνω τώρα, την έναρξη δύο νέων κύκλων στον Αναπτυξιακό Νόμο: για τις μικρές επιχειρήσεις με επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ, όπως ήταν και ο προηγούμενος κύκλος, είτε φορολογικές απαλλαγές, είτε επιδότηση, και για τη γενική επιχειρηματικότητα με επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, και αυτό επίσης έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορώ να σας μεταφέρω την απόλυτη αισιοδοξία μας ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε και την έγγραφη άδεια, να επεκτείνουμε τα προγράμματα φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων των δύο διαφορετικών πεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου: των μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων έως 50 εργαζόμενους, από τα 150 εκατομμύρια στο 1 δις ευρώ και της γενικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή όλων των υπολοίπων επιχειρήσεων, από τα 350 εκατ. ευρώ στο 1 δις ευρώ.

Τα ποσά αυτά έχουν προκύψει ως αιτήματα δικά μας  διότι μ’ αυτά θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των αιτήσεων που κατέθεσαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις προς έγκριση στον Αναπτυξιακό Νόμο δίνοντας δυνατότητα σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα να έχουν τα αναγκαία κίνητρα για να υλοποιήσουν ταχύτερα και μέσα στις συνθήκες αυτές της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης τα επιχειρηματικά τους σχέδια και έτσι να καλύψουμε σε ένα μεγάλο βαθμό την αναπόφευκτη μεγάλη διαφαινόμενη ύφεση που προκαλεί η συμφορά την οποία υφίσταται όλη η ανθρωπότητα καθ΄ όλο αυτό το διάστημα.

Πιστεύουμε ότι με όλα αυτά τα εργαλεία, δηλαδή με

-την παροχή ρευστότητας που ήδη έχει ξεκινήσει και αφορά σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την παροχή ρευστότητας που ξεκινάει και για τις μεγάλες επιχειρήσεις και για τις υπόλοιπες μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις επόμενες 10 μέρες,

-την επιδότηση των επιτοκίων που χιλιάδες επιχειρήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απολαμβάνουν ήδη από το Υπουργείο Ανάπτυξης έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε την πιθανότητα της ανεργίας η οποία τόσο πολύ φοβίζει και δικαίως όλους τους εργαζόμενους της χώρας υπό τις συνθήκες που βιώνουμε,

-την έγκριση όλων των σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο για τον Αναπτυξιακό Νόμο και την προκήρυξη νέου κύκλου Αναπτυξιακού Νόμου έτσι ώστε να μπορέσουν και νέες επιχειρήσεις που δεν είχαν προλάβει να καταθέσουν αιτήσεις στο παρελθόν, να έρθουν τώρα και να ζητήσουν την υποστήριξη μας,

θα φτιάξουμε ένα πάρα πολύ ισχυρό πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας που θα συμπληρώσει σε ένα κάποιο βαθμό την απώλεια του οικονομικού κύκλου που προφανώς η αναπόφευκτη κρίση, ιδιαίτερα στον τουρισμό, θα φέρει για φέτος, το 2020, αλλά θα θέσει και τις βάσεις για μια ταχεία και μεγάλη ανάκαμψη της οικονομικής μας δραστηριότητας, εφόσον όλα πάνε καλά, το 2021.

Θέλω κλείνοντας να ευχαριστήσω και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον κ. Πιτσιλή και όλους τους εργαζομένους και φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών διότι η συνεργασία μας για την πληρωμή των 800 ευρώ μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η οποία ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ώρες, υπήρξε πραγματικά άψογη.

Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους ελεύθερους επαγγελματίες που δικαίως διαμαρτύρονται ότι θα ήθελαν να έχουν πάρει τα χρήματα ακόμα γρηγορότερα, όμως προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ.

Έχουν μεγάλη γραφειοκρατία την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα και να δώσουμε την οικονομική ενίσχυση που είχαμε υποσχεθεί σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο.

Και ταυτόχρονα χρειάζεται να αλλάξουμε την απόφασή μας και να δώσουμε το δικαίωμα και στις επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 20 εργαζομένους, στην αρχή είχαμε πάει στις επιχειρήσεις με έως 5 εργαζομένους, έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν περισσότεροι επιχειρηματίες, περισσότεροι δικαιούχοι τα 800 ευρώ της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Μπορεί σε κάποιους να φαντάζουν λίγα αλλά σε αυτή την περίοδο για πάρα πολλούς είναι απολύτως απαραίτητα και αυτό για εμάς είναι απολύτως σεβαστό.

Η πληρωμή όμως ξεκίνησε, μείναμε συνεπείς στην υποχρέωσή μας και στη δέσμευσή μας να το κάνουμε μέσα στο μήνα Απρίλιο και συνεχίζουμε την καλή μας συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πάνω στο θέμα της γραφειοκρατίας και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας».