Τελευταία Νέα
Μάι 15

Τηλεδιάσκεψη ΥφΥΠΑΝΕ, κ. Γιάννη Τσακίρη με τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Marc Lemaître

Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ και η καίρια συμβολή τους στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 14 Μαΐου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης με τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Marc Lemaître. Στην τηλεδιάσκεψη, επίσης, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ, κα. Νίκη Δανδόλου, καθώς και ανώτεροι κοινοτικοί αξιωματούχοι.

 

Οι κ.κ. Τσακίρης και Lemaître συμφώνησαν ότι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της Πολιτικής Συνοχής, πρέπει να είναι συνεχής και στοχευμένη, καθώς με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανάσχεσης των επιπτώσεων της πανδημίας πρέπει αμέσως η οικονομία να περάσει στη δεύτερη φάση, αυτή της ταχείας ανάκαμψης.

 

Ακόμη, συζητήθηκε η πορεία σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, σχετικά με την οποία τα στελέχη της Επιτροπής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι, παρά τις αυξημένες, αντικειμενικές δυσκολίες σε αυτή τη χρονική συγκυρία, το πρώτο κείμενο πρόκειται να αποσταλεί το αμέσως προσεχές διάστημα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της επίσημης διαβούλευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να συμβάλλει καθοριστικά στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με τις νέες προτεραιότητες, όπως αυτές διαμορφώνονται, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αντανακλά και τον αναγκαίο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κύρια όπως αυτές προωθούνται μέσα από μια νέα γενιά μεγάλων projects στις υποδομές (ενέργεια, περιβάλλον, μεταφορές, ψηφιακή οικονομία).

 

Στην τηλεδιάσκεψη, τέλος, συζητήθηκε η επερχόμενη ανακοίνωση του Σχεδίου Ανάκαμψης (Recovery Plan) της Επιτροπής, το οποίο, όταν διαμορφωθεί πλήρως, αναμένεται να περιλαμβάνει και τη δυνατότητα κινητοποίησης αυξημένης, αλλά και πρόσθετης κοινοτικής χρηματοδότησης (top-up) για τα πρώτα χρόνια, προκειμένου τα μέτρα που η Ελλάδα λαμβάνει να μπορούν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες.