Τελευταία Νέα
Οκτ 01

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στον δημοσιογράφο, κ. Νίκο Χατζηνικολάου, στον REAL FM 97.8

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, στην εκπομπή του δημοσιογράφου, κ. Νίκου Χατζηνικολάου, στον ρ/σ REAL FM 97.8, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

 

Για την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας:

«Είναι μία πάρα πολύ σημαντική συμφωνία γιατί για πρώτη φορά εμπλέκουμε και τον ιδιωτικό μας τομέα σε μια διακρατική μας απόφαση. Δεν είναι απλώς μια συμφωνία ευχών ότι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται να συνεργαστούν στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας, αλλά μία συμφωνία που λέει ρητώς ότι η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενθαρρύνει και δεσμεύεται να βοηθήσει αμερικανικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει το αμερικανικό κράτος, η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες που αν μια τέτοια εταιρία θέλει να έρθει και να επενδύσει, θα μπορεί να λαμβάνει εγγύηση του αμερικανικού δημοσίου στα δάνεια της, άρα αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο ή ακόμα και funding αν αυτό χρειαστεί. Θα δείτε πολλές αμερικανικές επενδύσεις σε αυτό τον τομέα τους επόμενους μήνες».

 

Για τις πληρωμές μέσω ΕΣΠΑ:

«Χθες στείλαμε αίτημα πληρωμής στο ΕΣΠΑ για δαπάνες 700 εκατ. ευρώ σε δύο τομεακά του προγράμματα. Μέσα στον έναν χρόνο που βρισκόμαστε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Ελλάδα ανέβηκε από την 19η στην 3η θέση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι πληρωμές που παίρνουμε από την Ε.Ε. φέτος είναι το ρεκόρ μας σε πληρωμές μέσα σε ένα χρόνο από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε στην Ε.Ε. Έχουμε σπάσει όλα τα ρεκόρ».

 

«Επίσης, αν δείτε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Αύγουστο, ήρθαν έξτρα 2.5 δισεκατομμύρια από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων λόγω της ταχείας απορρόφησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα συναρμόδια Υπουργεία».

 

Για το πως επηρεάζει η πανδημία την οικονομία:

«O Covid-19 επηρεάζει την οικονομία, κυρίως στη μικρομεσαία επιχείρηση και ιδίως σε επίπεδο καθημερινών επιχειρηματικών δράσεων. Υπάρχουν κλάδοι μάλιστα που κινδυνεύουν με ολοσχερή καταστροφή».

 

«Εάν το εμβόλιο έλθει μέχρι τέλους του 2020 – κι εγώ πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό τελικά γιατί μεγάλες εταιρείες λένε ότι είναι εντός χρονοδιαγράμματος για να έχουν έτοιμα τα εμβόλια – το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά γιατί θα μπορέσουμε να σώσουμε τον τουρισμό. Εάν αυτό δεν συμβεί και έχουμε το εμβόλιο εντός του 2021, χωρίς δηλαδή να προλάβουμε την περίοδο των προκρατήσεων, τότε ασφαλώς δεν θα έχουμε την ανάκαμψη που θα θέλαμε την επόμενη χρονιά».

 

Για τις επενδύσεις εν μέσω Covid-19:

«Όσον αφορά στις επενδύσεις, αυτές συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό. Σήμερα ήμουν σε διεθνές συνέδριο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο οποίο ανακοινώθηκε συνεργασία της ENEL με την AQUA για επενδύσεις στην Ελλάδα άνω του 1 δις ευρώ».

 

«Όλα τα μεγάλα πρότζεκτ συνεχίζονται και μάλιστα με πιο μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως διότι πρώτον οι  επενδυτές βλέπουν ότι η Κυβέρνηση έχει πράγματι νομοθετήσει όλα αυτά που έχει υποσχεθεί στον τομέα απλοποίησης των διαδικασιών και δεύτερον επειδή η Ελλάδα σ’ αυτήν την κρίση κέρδισε σε φήμη. Φάνηκε ότι είμαστε μία χώρα λειτουργική, που κατάφερε να ξεπεράσει πολλές άλλες, θεωρητικά καλύτερα οργανωμένες από εμάς, χώρες στην διαχείριση της πανδημίας».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=YQFQMAy3nA8