Τελευταία Νέα
Μαρ 28

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Σάββατο 28 Μαρτίου, στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» και την  δημοσιογράφο, κ. Φαίη Μαυραγάνη, στο OPEN TV, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

 

Για την κατάσταση στα αντισηπτικά και τις μάσκες:

«Η κατάσταση στα αντισηπτικά θα βελτιωθεί πολύ περισσότερο τις επόμενες ημέρες μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε ομόφωνα προχθές. Με αυτή την τροπολογία ήδη μια μεγάλη βιομηχανία πήρε άδεια παραγωγής αυτόματα και έχει καταθέσει στον ΕΟΦ αίτημα αδείας διάθεσης αντισηπτικών – αρχές της εβδομάδας πιστεύω ότι θα έχει δοθεί η σχετική άδεια. Έτσι θα προστεθεί την ημέρα μια παραγωγή της τάξης των 200.000 τεμαχίων.  Και άλλες δύο μεγάλες βιομηχανίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνουν την ίδια διαδικασία».

 

«Δύο μεγάλες αλυσίδες έχουν κάνει σημαντικές εισαγωγές μασκών. Η μία εκ των δύο παρέλαβε χθες μισό εκατομμύριο μάσκες. Άρα θα αρχίσει και αυτή η αγορά να βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό. Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουμε φτιάξει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων γνωρίζουμε ακριβώς τα αποθέματα που έχουμε σε μάσκες. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια διαθέσιμες μάσκες».

 

Για την επάρκεια τροφίμων:

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας τροφίμων στην Ελλάδα. Οι εισαγωγές δεν έχουν καθόλου σταματήσει, συνεχίζουν εντελώς απρόσκοπτα. Αν σταματούσαν οι εισαγωγές θα είχαμε πλήρη επάρκεια στα σουπερμάρκετ, σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, για 3 μήνες».

 

Για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των παραγωγών:

«Οι παραγωγοί μπορούν αυτό το διάστημα -καταλαβαίνω με ζημία δική τους- να  στείλουν τα προϊόντα τους στην Αθήνα και να τα πουλήσουν σε εμπόρους. Δεν μπορούν, όμως, να έρχονται οι ίδιοι. Στα πλαίσια της γενικής καραντίνας κρίθηκε ότι δεν μπορούν να ταξιδεύουν από νομό σε νομό  στην Ελλάδα με τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ο ιός».

 

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας:

«Η αισχροκέρδεια είναι γενικά κακό πράγμα. Όμως σε τέτοιες εποχές, σε εποχές μεγάλης ανάγκης, γίνεται βαθιά ανήθικο. Για αυτό και επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν χθες».

 

Για τις αντιδράσεις σχετικά με το voucher εκπαίδευσης των 600 ευρώ:

«Πρόθεσή μας δεν ήταν ούτε να τους προσβάλλουμε ούτε να δείξουμε ότι δεν τους σεβόμαστε. Αντιθέτως ήταν ένας τρόπος να απαντήσουμε ταυτόχρονα στο επιχείρημα ότι υπάρχουν άνθρωποι από αυτούς τους κλάδους που πράγματι τα χρειάζονται και στο επιχείρημα ότι πρέπει να προσέξουμε τον κρατικό προϋπολογισμό. Μπορεί η σκέψη να ήταν λανθασμένη. Ακούμε τις αντιδράσεις του κόσμου».

 

Για τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας:

«Τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας δεν θα είναι μέχρι τις 6 Απριλίου. Θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Έως ότου μας πουν οι λοιμωξιολόγοι ότι νικήσαμε τον ιό. Εχθές βγήκε υπουργική απόφαση για την παράταση απαγόρευσης στις πλαζ και τα ΚΤΕΟ, τη Δευτέρα θα βγει απόφαση για τα καταστήματα και έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι οι λοιμωξιολόγοι να μας πουν ότι τα μέτρα μπορούν να αρθούν».

 

Για τη στάση της Ε.Ε. στην παρούσα κρίση:

«Η κρίση για την Ευρώπη έχει υπαρξιακό χαρακτήρα. Μέχρι τώρα η αντίδραση της Ευρώπης δεν είναι αυτή που όλοι θα θέλαμε. Θα θέλαμε πολύ περισσότερα πράγματα. Φανταστείτε όμως να μην ήμασταν στην Ε.Ε. και να ήμασταν μόνοι μας».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=EJl-oOaK51Q