Τελευταία Νέα
Ιούλ 28

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100.3 και τον δημοσιογράφο, Άρη Πορτοσάλτε

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουλίου, στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, σχολίασε τα αποτελέσματα της επισκέψεως του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα καθώς και το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, λέγοντας:

«Ήταν χωρίς υπερβολή μια ιστορική επίσκεψη. Ο πρίγκιπας-διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι “δεν θα πάω στην Ελλάδα με άδεια χέρια” και πράγματι δεν ήρθε με άδεια χέρια. Ανακοίνωσε πολύ σημαντικές συμφωνίες κυρίως στον τομέα της ενέργειας, αλλά και των logistics».

«Μας ζήτησαν να μετατραπεί η Ελλάδα σε πύλη για τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προς την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω της Ελλάδος, με τεράστιο όφελος για τη χώρα μας καθόσον αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα είχε τη χαμηλότερη τιμή ενέργειας στην Ευρώπη και θα μπορούσε να κερδίζει αρκετά από τη μεταπώληση της ενέργειας αυτής. Ταυτόχρονα, μας ζήτησαν να γίνουμε το logistics center μέσω του οποίου θα περνάνε όλα τα προϊόντα της Σαουδικής Αραβίας προς εξαγωγή στις ευρωπαϊκές χώρες. Ζήτησαν, επίσης, τη συνεργασία της Ελλάδος με τη Σαουδική Αραβία στον τομέα του τουρισμού προκειμένου η Ελλάδα να γίνει πύλη εισόδου προς τη Σαουδική Αραβία για την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω των Αθηνών. Όλα αυτά είναι έργα τα οποία εφόσον υλοποιηθούν,η Ελλάδα αλλάζει εντελώς επίπεδο».
«Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών από την Ελλάδα και από τη Σαουδική Αραβία, υπήρξε η υπογραφή 16 συμφωνιών συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν σε όλους τουςτομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως στην ενέργεια, την άμυνα, τη ναυτιλία, την αγροτική παραγωγή και σε άλλους».  

«Έχουμε πια ροή επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα προς τη Σαουδική Αραβία. Αυτή η σχέση είναι αμφίδρομη, με στόχο τα επόμενα χρόνια να είμαστε προνομιακός οικονομικός παίκτης με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο έχει απίστευτη οικονομική δύναμη και υπό τις παρούσες συνθήκες της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, ακόμα μεγαλύτερη».

«Η κυβέρνησή μας με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική εξαιρετικά πολυδιάστατη. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολύ στενή στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό έχει δημιουργήσειέναν άξονα στην περιοχή, όπου πλέον η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα που ξέραμε».

«Είχα βαρεθεί να ακούω όλα αυτά τα χρόνια “τι σπουδαία εξωτερική πολιτική έχουν οι Τούρκοι”. Αυτή τη στιγμή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία είναι απολύτως απομονωμένη και ο μεγάλος παίκτης στην περιοχή είναι αναμφίβολα η Σαουδική Αραβία, με την οποία η Ελλάδα έχει τη στρατηγική σχέση που προανέφερα».

«Τα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι κλειστά εδώ και 15 χρόνια. Χρωστάνε περίπου 450 εκατομμύρια. Έχουν 600 εργαζόμενους οι οποίοι ανησυχούν για τη δουλειά τους και για τα χρήματά τους καθόσον η εταιρία τους υποπληρώνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.Μετά από πολύ κόπο καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα σχέδιο εξυγίανσης που πλέον βγάζει νόημα».

«Ποιο είναι το σχέδιο εξυγίανσης; Ψηφίζεται στη Βουλή, πάμε στο δικαστήριο περίπου αρχές Οκτωβρίου, βάζουν οι Αμερικάνοι από την DFC102 εκατομμύρια, παίρνουν οι εργαζόμενοι άμεσα ένα μέρος των αναδρομικών τους, μεταβιβάζονται τα ναυπηγεία στην ΟΝΕΧ, γίνονται επενδύσεις και σε βάθος δύο-τριών ετών εξοφλούνται οι εργαζόμενοι και έχουμε ναυπηγείο, το οποίο λειτουργεί με ανανεωμένες δεξαμενές, με ανανεωμένα μηχανήματα και με μια ζώσα βιομηχανία κατά τα πρότυπα που εξυγιάναμε τα ναυπηγεία Σύρου».

«Εγώ δεν θα επιτρέψω να ξεκινήσει αυτό το σχέδιο και να τιναχθεί στον αέρα από πολιτικάντικα τεχνάσματα. Ή θα είναι ένα εθνικό στοίχημα και θα πάρουν και τα τρία κόμματα τα “εύγε” αυτού του σχεδίου ή τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα πουν όχι και εγώ σε αυτή την περίπτωση δεν θα πάω στο δικαστήριο και θα κλείσουν τα ναυπηγεία».

«Κατηγορήθηκα ότι τους εκβιάζω. Είναι λογικό ο εκβιαστής να λέει ότι θα προσέλθει στη γνώμη του εκβιαζόμενου; Δηλαδή αν πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θεωρεί σωστό αυτό το σχέδιο εξυγίανσηςκαι πει ο Υπουργός “ωραία, αφού δεν το θεωρείτε σωστό δεν θα το κάνουμε”, αυτό είναι εκβιασμός;».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=VHlCSR2mbKU