Τελευταία Νέα
Μάι 07

Σημεία Συνέντευξης του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου στο Star Κεντρικής Ελλάδας

 

«Τίποτα δεν σταματάει απ’ όσα έργα έχουν δρομολογηθεί. Αντίθετα, αυτά συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και σε αυτά προστίθενται και το σύνολο των αδιάθετων πόρων που υφίστανται αυτή τη στιγμή στο ΕΣΠΑ, όπου εκεί πέρα βεβαίως χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των Περιφερειών και των Υπουργείων· να μας υποδείξουν αυτοί ποια έργα θα θέλανε να προωθήσουνε, σε συνεργασία μαζί μας, για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στo κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας και τη δημοσιογράφο Λένα Παρασκευά.

Στην συνέντευξη ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε στη συνεισφορά του ΕΣΠΑ στα μέτρα ενίσχυσης ενάντια των επιπτώσεων του της υγειονομικής κρίσης κορονοϊού, στους επιπλέον πόρους χρηματοδότησης που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα, ενώ ξεκαθάρισε πως τόσο για τα έργα των Περιφερειών, που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ, όσο κι εκείνα των ιδιωτών δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, τονίζοντας πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίσπευση της υλοποίησης τους.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα ποσά που διατίθενται από πόρους τους ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση του COVID-19, o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως: «Στη μάχη κατά της πανδημίας από τους πόρους του ΕΣΠΑ έχει δοθεί το σύνολο των πόρων του ΕΣΠΑ, που μπορούσε να δοθεί. Είναι προφανές ότι οι δημόσιες δαπάνες που έχουμε κινητοποιήσει στη μάχη κατά των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, αθροίζονται σε ένα πολύ σημαντικό ποσό. Αυτό το ποσό προφανώς δεν μπορεί να το καλύψει εξ’ ολοκλήρου το ΕΣΠΑ ή αν το κάλυπτε εξ’ ολοκλήρου το ΕΣΠΑ, θα έπρεπε να ακυρώσουμε ό,τι άλλο έχει δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια στο ΕΣΠΑ και βεβαίως δεν το θέλουμε. Η επόμενη ημέρα μετά τον κορωνοϊό είναι δίπλα μας. Δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς τα έργα που έχουν δρομολογηθεί που αφορούν στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, είτε πρόκειται για μεγάλα δημόσια έργα, είτε πρόκειται για έργα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, είτε πρόκειται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Για την μέχρι τώρα ενίσχυση των ευνοϊκών μέτρων της κυβέρνησης, αλλά και για τις δυνατότητες πρόσθετης χρηματοδότηση δήλωσε: «Άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έργα, που συνδέονται με δράσεις κατά του κορωνοϊού, είτε πρόκειται για τον τομέα της υγείας, είτε πρόκειται για δανειοδότηση επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για στήριξη εργαζομένων, συγχρηματοδοτούνται μέσα από το ΕΣΠΑ και αυτό το ποσό πρόκειται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες μέσω αξιοποίησης αδιάθετων πόρων, της επικείμενης αναθεώρησης των προγραμμάτων και δυνητικά της εμπροσθοβαρούς κινητοποίησης πόρων από το επόμενο ΕΣΠΑ, που τυπικά ξεκινάει 1/1/2021».

Μιλώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης δήλωσε πως η επικειμένη οικονομική κρίση, θα έχει σύντομη ημερομηνία λήξης, καθώς δεν έχει να κάνει τίποτα με τη διαρθρωτική κρίση που γνωρίσαμε την προηγούμενη δεκαετία, ενώ, σύμφωνα και με όσα επισημαίνουν διεθνείς οργανισμοί, υποστήριξε πως η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή.

«Είναι σαν να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο και να σβήνουμε τη μηχανή, όχι απλά να σηκώνουμε το πόδι από το γκάζι» και συνέχισε λέγοντας ότι: «Το ίδιο όμως θα ξεκινήσει, είναι το περίφημο ελατήριο που συζητούσαμε παλιά, χωρίς βέβαια να καταφέρουμε να την εκτινάξουμε την οικονομία εν είδει ελατηρίου όπως θα θέλαμε. Βεβαίως σε κάθε βαθιά ύφεση ένα μέρος του παραγωγικού δυναμικού χάνεται και εκεί πέρα θα πρέπει να είναι η δική μας παρέμβαση. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα κινητοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το εάν οι ιδιώτες που έχουν επενδύσει και αναμένουν πληρωμές μέσω ΕΣΠΑ πρέπει να ανησυχούν, ο κ. Σκάλκος απάντησε πως: «Όχι μόνο θα πρέπει να ανησυχούν, το αντίθετο. Ο αριθμός των εκταμιεύσεων έχει απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον κορωνοϊό. Σχετίζεται και με μια σειρά παρεμβάσεων που έκανε το Υπουργείο μας με την αλλαγή της κυβέρνησης, χωρίς να είναι μομφή για την πρότερη κατάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι μια σειρά διαδικασιών που προωθήσαμε επιτάχυνε σημαντικά τα πράγματα και αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα που έχουμε στη διάθεσή μας».