Τελευταία Νέα
Φεβ 28

Παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη εκλογή νέου Προέδρου της Παρευξείνιας Τράπεζας

 

 

 

 

 

Παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ι. Τσακίρη

η εκλογή νέου Προέδρου της Παρευξείνιας Τράπεζας

 

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου το ετήσιο συμβούλιο των διοικητών της Παρευξείνιας Τράπεζας (Black Sea Trade & Development Bank) με θέμα την εκλογή νέου Προέδρου της Τράπεζας.

 

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Γιάννης Τσακίρης. Κατά τις αρχαιρεσίες νέος Πρόεδρος εκλέχθηκε ομόφωνα ο κ. Serhat Köksal, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και θα αντικαταστήσει τον κ Dmitry Pankin που προέρχεται από την Ρωσία.

 

Η Παρευξείνια Τράπεζα είναι διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με μετόχους τις Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αλβανία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία παρέχοντας δάνεια, εγγυήσεις και κεφάλαια για αναπτυξιακά έργα και εμπορικές συναλλαγές. Υποστηρίζει τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές επιχειρήσεις στις χώρες μέλη και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

 

Οι στόχοι της τράπεζας περιλαμβάνουν την προώθηση των περιφερειακών εμπορικών δεσμών, τα σχέδια χωρών, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη στήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στη δημιουργία απασχόλησης στις χώρες-μέλη, διασφαλίζοντας ότι κάθε επιχείρηση είναι οικονομικά υγιής.

 

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος και κατέχει μόνιμα τη θέση του Γενικού Γραμματέα της τράπεζας ενώ η προεδρία εναλλάσσεται μεταξύ Ρωσίας και Τουρκιάς ανά τέσσερα χρόνια.