Τελευταία Νέα
Απρ 10

Ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ΕΚΕΤΑ συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρ. Δήμα

 

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκηςεπισκέφθηκε σήμερα το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου τον υποδέχτηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης &Επενδύσεων,Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας και ο Διευθυντής ΚΔ και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε σε πλήθος επιστημονικών εκθεμάτων, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε για το επιστημονικό έργο του ΕΚΕΤΑ  και των εταιριών τεχνοβλαστών αυτού, καθώς και για τα οφέλη του ΕΚΕΤΑ στην κοινωνία και οικονομία της χώρας.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός και ο Υφυπουργός ενημερώθηκαν για το ρομπότ υπηρεσιών της εταιρείας-τεχνοβλαστού του ΕΚΕΤΑ Ozzie Robotics και συμμετείχαν σε επίδειξη σεναρίων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ξενάγησης.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για το βραβευμένο σε διαγωνισμό του NATO antidrone σύστημα, που έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Οπτικής Αναλυτικής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), το οποίο παρέχει μία ολοκληρωμένη λύση, όπως τόνισε ο κ. Δήμας «στο αυξημένο πρόβλημα της αναγνώρισης ΣμηΕΑ(Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) χωρίς σχέδιο πτήσης».

Επίσης ενημερώθηκαν για το ολοκληρωμένο σύστημα ΙοΤ παρακολούθησης για την Έξυπνη Διαχείριση και Οπτικοποίηση Μετρήσεων Ενέργειας, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία τεχνοβλαστό του ΕΚΕΤΑ Pragma IoT, και επιδιώκει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ήταν η επόμενη στάση ανάμεσα στα εκθέματα.

Αμέσως μετά, παρουσιάστηκε η έρευνα του ΙΠΤΗΛ για την ανάλυση σημάτων ηλεκτροεγκεφαλογράφου, η οποία έχει εφαρμογή στην ανάπτυξη διεπαφώνεγκεφάλου-υπολογιστή, σε εφαρμογές από τον χώρο των νευροεπιστημών (π.χ. στη διάγνωση της νόσου Alzheimer) καθώς και στο Neuromarketing.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις καινοτόμες τεχνολογίες για το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα για την πρότυπη Πιλοτική Μονάδα Φωτοκαταλυτικού Αντιδραστήρα Μεμβρανών Συνεχούς Λειτουργίας, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), για την επεξεργασία πόσιμου νερού, αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων με σκοπό  την επαναχρησιμοποίηση τους.

Έπειτα, πραγματοποιήθηκε επίδειξη ενός συστήματος αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ρομπότ, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Βιο – οικονομίας και Αγρο – τεχνολογίας (ΙΒΟ) και δίνει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας, ενώ στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, μετακινήθηκε με το αυτοκινούμενο όχημα του ΕΚΕΤΑ προς το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ). Έπειτα από την επίδειξη των ευφυών ηλεκτρικών πατινιών, με προσαρμοζόμενη ταχύτητα αναλόγως της θέσης τους, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε  το ζωντανό εργαστήριο διαχείρισης δεδομένων.

Η ξενάγηση στο ΕΚΕΤΑ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του στην  κτιριακή εγκατάσταση Ενεργώ, Υποδομή Έρευνας και Εφαρμογής Βιώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΙΣΝ, όπου ενημερώθηκαν για τη νέες ερευνητικές δραστηριότητες στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της βιώσιμης βιομηχανίας και της κυκλικής οικονομίας καθώς και στη διεπιστημονική περιοχή Περιβάλλοντος – Υγείας των Ινστιτούτων Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) και Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών(ΙΝΕΒ).

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα υποδεχτήκαμε και ξεναγήσαμε τον Πρωθυπουργό στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Είδαμε από κοντά ερευνητικά προγράμματα που αναπτύσσονται εδώ από ταλαντούχους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές και τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα. Ενημερωθήκαμε για την ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα του Κέντρου. Για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΕΚΕΤΑ, όπως τα ελληνικής σχεδίασης συστήματα antidrone και άλλα που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια, καύσιμα ή τεχνολογίες χαμηλών και μηδενικών ρύπων, την τεχνητή νοημοσύνη, η ανάπτυξη προηγμένων ρομποτικών συστημάτων, η ιατρική ακριβείας, οι «έξυπνες» πόλεις και η κυκλική οικονομία. Το ΕΚΕΤΑ πραγματοποιεί σημαντική και ουσιαστική έρευνα αιχμής και πρωτοπορεί σε ένα εκτεταμένο φάσμα αντικειμένων. Όποιος έχει την ευκαιρία να το επισκεφτεί θα συναντήσει εδώ την Ελλάδα που καινοτομεί, δημιουργεί, εξάγει και παράγει».

Από την πλευρά του ο  Διευθυντής ΚΔ και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την παρουσία του, υπογράμμισε:

«Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μας να υποδεχτούμε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επίσκεψη αυτή, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καταδεικνύει το πραγματικό ενδιαφέρον της Πολιτείας στα πεδία της έρευνας και της ανάπτυξης και της τεχνολογικής ανάπτυξης ως προϋποθέσεις τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας όσο και για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Το ΕΚΕΤΑ θα συνεχίσει με την ίδια αφοσίωση και δυναμική να μετατρέπει την επιστημονική γνώση σε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».