Τελευταία Νέα
Δεκ 30

Ομιλίες του ΥΠΑΝΕΠ, Άδωνι Γεωργιάδη και του ΑνΥΠΑΝΕΠ, Νίκου Παπαθανάση για την έναρξη των έργων φυσικού αερίου στη Φλώρινα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, συνοδευόμενοι από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, κ. Γιώργο Ζερβό, παρέστησαν χθες, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα για την έναρξη του έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στον νομό.

 

Ακολουθούν οι ομιλίες του κ. Γεωργιάδη και του κ. Παπαθανάση.

 

Άδωνις Γεωργιάδης

«Κατ’ αρχάς, χρόνια πολλά, καλή χρονιά και να έχουμε όλοι υγεία. Το νέο πανδημικό κύμα δεν μας επέτρεψε να έχουμε τον κόσμο που θα θέλαμε στην αίθουσα και να είναι εδώ παρόντες όλοι οι πολίτες της Φλωρίνης, για να χαρούν μία σημαντική μέρα.

Αλλά έστω και έτσι κύριε Δήμαρχε, τηρώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας, είμαστε εδώ για μια πολύ σημαντική μέρα και μια μέρα συγκινητική πολύ για μένα. Όσοι έχετε παρακολουθήσει συνεντεύξεις μου κατά καιρούς, σίγουρα θα ξέρετε ότι πάντα, όταν με ρωτάνε ποια είναι  η καταγωγή μου, ποτέ δεν κρύβω ότι είμαι από το Αμύνταιο Φλωρίνης.

Το λέω με μεγάλο καμάρι, γιατί αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια που κατάγομαι από αυτήν την περιοχή και ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να είμαι σήμερα εδώ κατέχοντας ένα τόσο σημαντικό αξίωμα για να ξεκινήσουμε ένα τόσο σημαντικό έργο για την πόλη της Φλώρινας.

Και θέλω να κάνω ορισμένες αναφορές, γιατί θέλω να καταγραφούν ιστορικά και να το ξέρουνε όλοι όσοι θα απολαύσουν σε λίγο καιρό αυτό το σπουδαίο έργο.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του ’23 θα έχει γίνει το έργο γιατί αλλιώς θα έχουμε χάσει τα λεφτά. Άρα λοιπόν, η απόλυτη δέσμευση της απορρόφησης των πόρων από το ΕΣΠΑ ’14 – ’20, το οποίο τελειώνει ως δυνατότητα δαπάνης 31 Δεκεμβρίου του ’23 και το γεγονός ότι το επόμενο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα φυσικού αερίου, άρα δεν μπορούν να μεταφερθούν οι πόροι από το παρόν στο επόμενο πρόγραμμα, καθιστούν απολύτως δεσμευτική την ανάγκη να έχει υλοποιηθεί το έργο μέχρι εκείνη την ημερομηνία και δεν είναι  μακριά πια, δύο χρόνια είναι. Φτάσαμε.

Όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Νίκο Παπαθανάση, και πήγαμε στο Υπουργείο, τι ανακαλύψαμε; Ότι στο ΕΣΠΑ είχε ενταχθεί το έργο της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα. Με το πρόβλημα όμως να είναι  ένα έργο το οποίο θα κατασκευαζόταν μεν, αλλά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει δε. Διότι μέχρι να κατασκευαστεί θα έκλειναν οι λιγνιτικές μονάδες πάνω στις οποίες κούμπωνε η τηλεθέρμανση της Φλώρινας.

Τώρα, αν με ρωτάτε γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση  άφησε να περάσει όλο το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ξέροντας ότι τα λιγνιτικά εργοστάσια θα κλείσουν και έκανε αυτήν την επιλογή, ειλικρινά δεν το γνωρίζω.

Κάναμε αμέσως την πρώτη σύσκεψη τότε – ήταν και ο τότε Υφυπουργός Ενέργειας, ο κύριος Γεράσιμος Θωμάς- και διαπιστώσαμε το αδιέξοδο του πράγματος. Είπαμε ότι πρέπει να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα, γιατί όπως σας είπα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ’23 μπορούμε να κάνουμε τη δαπάνη και έπρεπε τότε να κάνουμε απένταξη του προηγούμενου έργου, να κάνουμε την ένταξη του νέου έργου, να γίνει ο διαγωνισμός, να βρεθεί ο ανάδοχος, να περάσει σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο για να ξεκινήσει να χτίζεται το έργο.

Για όσους στοιχειωδώς γνωρίζουν από δημόσια διοίκηση  ξέρουν όλο αυτό που περιέγραψα πόσο σύνθετο είναι και πόσο αυστηροί είναι οι χρόνοι που μπορεί να κατασκευαστεί το έργο.

             

Είναι  λοιπόν μια σημαντική μέρα αυτή. Στην πιο κρύα περιοχή της Ελλάδος, στην περιοχή που το ψύχος το χειμώνα μπορεί να σε σκοτώσει, εξασφαλίζουμε φτηνή πηγή ενέργειας και επειδή ακούστηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ, κύριο Τσάκα, το πείραμα του υδρογόνου, αν μας έχει ο Θεός καλά,  θα είμαστε με τον κύριο Περιφερειάρχη εδώ σε μερικά χρόνια για να εγκαινιάσουμε τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα.

Άρα λοιπόν, το πρώτο μεγάλο βήμα γίνεται και δεν σας κρύβω ότι είναι  και πολύ συμβολικό ότι καταφέραμε να πάρουμε την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο μόλις τη Δευτέρα και να βρεθούμε εδώ σήμερα για να κάνουμε αυτά τα εγκαίνια, στο κλείσιμο του έτους και αμέσως πριν ξεκινήσει ο ΣΔΑΜ τη λειτουργία του.

Και κάνω εδώ μία μικρή παρένθεση, γιατί και αυτό το έργο στην πραγματικότητα είναι  ένα πρόδρομο έργο του ΣΔΑΜ. Σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια των έργων εντάσσεται.

Θέλω λοιπόν να πω  γιατί ο κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι  εύπιστος. Ξέρει  ποια είναι  η πραγματικότητα. Η απολιγνιτοποίηση στο μεγαλύτερο βαθμό έχει ήδη συμβεί.

 Η μείωση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στην Ελλάδα την 5ετία 2014-2019 ξεπέρασε το 56%. Μείον 56%.  Άρα ήδη το 56% του πλούτου που έφερνε ο λιγνίτης στη δυτική Μακεδονία είχε ήδη χαθεί τα 5 προηγούμενα χρόνια. Πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάρει τη γνωστή απόφαση που πήρε.

Με τη διαφορά ότι αυτή η απολιγνιτοποίηση είχε γίνει από μόνη της λόγω του ενεργειακού κόστους πια του λιγνίτη, λόγω των ρύπων, χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς καμία πρόνοια για το τι θα γινόταν για αυτούς οι οποίοι σταδιακά έχαναν τα εισοδήματά τους και τη δουλειά τους λόγω της σταδιακής απεξάρτησης της ενέργειας της χώρας από τον λιγνίτη, κάτι που είναι υποχρεωτικό από το 2030 και μετά ούτως ή άλλως για όλη την Ευρώπη.

Και τι αποφάσισε ο κύριος Πρωθυπουργός, κατά τη γνώμη μου πολύ σωστά; Όχι να μείνουμε θεατές, να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη δυτική Μακεδονία και μια ωραία πρωία η δυτική Μακεδονία να είναι με μηδέν εισοδήματα από την ενέργεια και χωρίς κανένα σχέδιο για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, αλλά να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Να πάρουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας. 

Και έτσι γεννήθηκε η γνωστή απόφαση που έφτασε σήμερα στην ψήφιση του νόμου για το ΣΔΑΜ, στην ανάθεση από τον κύριο Πρωθυπουργό στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στον κύριο Νίκο Παπαθανάση πρωτεύοντως και σε εμένα δευτερευόντως για το ΣΔΑΜ, για το σχέδιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, έχοντας συγκεντρώσει πρωτοφανώς μεγάλους πόρους.  Τους μεγαλύτερους που έχουν ποτέ μαζευτεί για μια περιφέρεια στην ελληνική ιστορία.

Έχοντας φτιάξει έναν οργανισμό με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες που προβλέπει το δημόσιο γιατί δεν μπορείς να ξεπεράσεις δυστυχώς κάποια όρια του δημοσίου, αφού αναγκαστικά κάποιες διαδικασίες θα τις υποστούμε, δεν γίνεται αλλιώς, αλλά και έχοντας εξασφαλίσει με σκληρή διαπραγμάτευση και δική μου προσωπική με την κυρία Βεστάγκερ και του κυρίου Παπαθανάση με την αρμόδια αντιπρόεδρο της Κομισιόν, πρωτοφανώς υψηλά ποσοστά επιδότησης στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας. Τα μεγαλύτερα που έχουν ποτέ δοθεί σε περιφέρεια στην Ελλάδα.

Έχουμε αγαπητέ Περιφερειάρχα, δεν θα πω τώρα ονόματα, θα καταλάβετε, άλλες περιοχές της χώρας που είχαν συνηθίσει για γεωγραφικούς λόγους να έχουν πάντα πολύ υψηλότερη επιδότηση και τώρα παραπονούνται ότι μένουν πίσω γιατί πια οι επιχειρήσεις κοιτάζουν προς τη δυτική Μακεδονία λόγω της πολύ μεγάλης διαφοράς πια στην επιδότηση.

Στους νόμους μας βάλαμε πρώτοι στην επιλεξιμότητα τη δυτική Μακεδονία σε ότι και να ψηφίζουμε.  Και ξεκινάμε με μεγάλη όρεξη από την πρώτη του μηνός, να στήσουμε το ΣΔΑΜ. Θα χρειαστεί μερικούς μήνες για να στηθεί ο οργανισμός αυτός, να είστε βέβαιοι όμως και γραφεία θα υπάρξουν για να ενημερώνουν σωστά όλους τους συμπολίτες μας εδώ στη δυτική Μακεδονία και ιστοσελίδα αναλυτική που θα σε κατευθύνει για το πως θα μπορείς να έχεις πρόσβαση στους πόρους και πως να στήσεις την επιχείρησή σου και να κάνεις επιλέξιμες δαπάνες για την επιχείρηση που θέλεις να κάνεις.

Και βεβαίως θα παρουσιάζουμε σταδιακά πολλές μεγάλες επενδύσεις.  Γιατί ήδη πολλοί υποψήφιοι επενδυτές έχουν έρθει στα γραφεία μας, τους έχουμε συναντήσει, τους έχουμε εξηγήσει τους όρους, έχουν ενδιαφερθεί και είναι έτοιμοι να έρθουν και να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας.

Εγώ προσωπικά είμαι απολύτως βέβαιος ότι σε μερικά χρόνια θα καταλάβει και ο τελευταίος συμπολίτης μου στη δυτική Μακεδονία ότι ήταν «μεγάλο λαχείο», μεγάλη τύχη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση.

Βεβαίως, η μετάβαση θα είναι δύσκολη.  Πάντα μια μετάβαση έχει τις δυσκολίες της, είναι κάπως σαν την εφηβεία στην ανθρώπινη ηλικία. Όμως, οδηγεί στην ώριμη ηλικία η οποία είναι και η ηλικία της δράσης.  Και αυτό θα γίνει και εδώ.

Και θα φτιάξουμε τη δυτική Μακεδονία όπως θα έπρεπε να ήταν πολλά χρόνια πριν. Γιατί η μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη είχε τα οφέλη της αλλά είχε και τις ζημίες της. Έχει πολλά πράγματα να κάνει η δυτική Μακεδονία και αυτή τη φορά έχει και τους πόρους για να τα κάνει.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω όμως και μια αναφορά στην ΔΕΔΑ και ονομαστικά στον κύριο Τσάκα. Με τον Μάριο Τσάκα με συνδέει και μια προσωπική φιλία. Όμως, δεν θα μιλήσω για τον φίλο μου τον Μάριο Τσάκα. Θα μιλήσω ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος και υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ και την ΔΕΔΑ επί Μάριου Τσάκα.

Όταν αναλάβαμε το Υπουργείο, το πιο μεγάλο κομμάτι των πόρων του ΕΣΠΑ που ήταν τελείως κολλημένο και που είχαμε πάρει «κόκκινο» συναγερμό από τις ευρωπαϊκές αρχές ότι πρόκειται να μην προλάβουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα αυτά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ήταν όλο το κομμάτι που αφορούσε στα δίκτυα φυσικού αερίου τα οποία είχε αναλάβει να υλοποιήσει η ΔΕΔΑ.

Ξέρετε η ΔΕΔΑ όταν παραλάβαμε το Υπουργείο Ανάπτυξης πόσα έργα είχε εν εξελίξει έτοιμα με διαγωνισμούς για να ξεκινήσουν;  Μηδέν.  Ούτε ένα.  Και για αυτό όλα τα χρήματα ήταν στον αέρα.

Ψάξαμε να δούμε πως γίνεται να είναι μηδέν και μάθαμε ότι είχαν κάποια εσωτερικά εσωκομματικά ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι μεν δεν μιλούσαν με τους δε, δεν ανταλλάσσανε ούτε email, κανείς δεν υπέγραφε αυτά που έλεγε η άλλη πλευρά, δεν προχώραγε κανένα έργο, τα λεφτά ήταν όλα στον αέρα.

Ήταν τόσο μεγάλο το πρόβλημα και επειδή στο επόμενο ΕΣΠΑ δεν μπορούσαμε να βάλουμε χρήματα φυσικού αερίου άρα τα χάναμε, τότε έγινε η επιλογή από τον κύριο Πρωθυπουργό του Μάριου Τσάκα ως διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΔΑ. 

Σήμερα η ΔΕΔΑ εκτελεί πάνω από 40 έργα σε λιγότερο από δυο χρόνια.  Τα χρήματα είναι απολύτως εξασφαλισμένα ότι όλα θα απορροφηθούν και το κυριότερο, με ευρωπαϊκούς πόρους θα φτιάξουμε δίκτυα φυσικού αερίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. 

Γιατί στα αστικά δίκτυα φυσικού αερίου η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.  Και το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο που να μην έχουμε αυταπάτη, και στην Ευρώπη έχουν αυταπάτη σε αυτό, τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια το φυσικό αέριο θα είναι το ενδιάμεσο καύσιμο έως ότου η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φτάσει σε αυτό το σημείο που να μπορεί να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο.

Ακόμα και το υδρογόνο σε ένα μεγάλο σημείο της διαδρομής του θα συνυπάρξει με το φυσικό αέριο. Σταδιακά θα μειώνεται το φυσικό αέριο και θα αυξάνεται το υδρογόνο όσο προοδεύει η τεχνολογία και μειώνεται το κόστος παραγωγής.

Άρα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα με το φυσικό αέριο.  Και μην βλέπετε τώρα πως σε μια συγκυρία που η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανέβει τεχνητά λόγω της γνωστής διένεξης Γερμανίας-Ρωσίας με τον Nord Stream και όλα αυτά που γίνονται που για γεωπολιτικούς λόγους έχει εκτοξευθεί η τιμή εκεί που είναι.

Σε λίγο καιρό, ήδη αρχίζει και πέφτει, θα ξαναγυρίσει αργά ή γρήγορα στην κανονική του τιμή που είναι πολύ συμφέρουσα για να την καταναλώνετε στα σπίτια σας και στις επιχειρήσεις σας και καθιστούν το ενεργειακό μείγμα πολύ πιο ανταγωνιστικό.

Συγχαρητήρια, αγαπητέ Μάριε, για τη δουλειά την οποία έχετε κάνει διότι θα ήταν πραγματικά κρίμα να χαθούν και τα χρήματα και να μείνει η Ελλάδα χωρίς δίκτυα φυσικού αερίου σε μια σειρά από πόλεις. Και κάποιες από τις πόλεις που ωφελούνται είναι η Φλώρινα, η Καστοριά, τα Γρεβενά και άλλες περιοχές όχι μόνο μέσω της ΔΕΔΑ, έχουμε και την περιοχή του Βοΐου, του Βελβεντού και των Σερβίων που εκεί θα κάνουμε δίκτυα με την άλλη εταιρία.

Είμαστε λοιπόν από πάνω για να δώσουμε στους συμπολίτες μας αυτά που τους αξίζουν.  Και θα τα κάνουμε.  Δεν αφήνουμε ούτε μια μέρα που να περνάει χωρίς να εργαζόμαστε, να είμαστε στα γραφεία μας, να είμαστε από πάνω, να βρίσκουμε λύσεις, να ξεμπλοκάρουμε διαδικασίες και να εφαρμόζουμε αυτό που είναι επιθυμία του κυρίου Πρωθυπουργού και όλης της κυβερνήσεως. Να κάνουμε την Ελλάδα μας καλύτερη από ότι την παραλάβαμε, όπως την θέλουμε, όπως την πιστεύουμε και όπως την αξίζουμε.

Σας εύχομαι μια καλή χρονιά με υγεία. Εύχομαι το 2022 να είναι χωρίς Covid, αυτό το πέμπτο κύμα να είναι το τελευταίο και να είναι η λήξη αυτής της συμφοράς που μας βρήκε ξαφνικά εκεί που δεν το περιμέναμε.

Και δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που με αξίωσε ο Θεός, επαναλαμβάνω, να είμαι εδώ ως Υπουργός Ανάπτυξης της ελληνικής δημοκρατίας λίγα χιλιόμετρα από τον τάφο του παππού μου και να μπορώ να ανακοινώνω ένα τόσο μεγάλο έργο. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

Νίκος Παπαθανάσης

«Κύριε Υπουργέ της ανάπτυξης,  έχετε αποδείξει ότι λαμβάνετε αποφάσεις και νοιάζεστε πραγματικά για τα προβλήματα της δυτικής Μακεδονίας. Όχι μόνο επειδή κατάγεστε από εδώ αλλά επειδή  αντιλαμβάνεσθε πραγματικά ότι η Δυτική Μακεδονία έχει αδικηθεί.

Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, διεκδικείτε και δουλεύετε για τους πολίτες, για τους κατοίκους του Δήμου σας. Και εμείς γι’ αυτό είμαστε εδώ.  Και αισθάνομαι ότι θα είμαστε συχνά εδώ για να μπορούμε να προχωρούμε και να εγκαινιάζομε έργα που αφορούν στη δυτική Μακεδονία.

Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΔΕΔΑ, κύριε Υπουργέ, κύριε Παπαδόπουλε, κύριοι Αντιδήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Θα κρατήσω μια φράση του Δημάρχου ο οποίος ανέφερε ότι από τη γενική συζήτηση περί απολιγνιτοποίησης όπου βρισκόμασταν, τώρα έχουμε περάσει στα έργα με σάρκα και οστά. Και τη φράση του Περιφερειάρχη που ανέφερε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Κάτι που είπε και  ο κύριος Παπαδόπουλος. Νομίζω ότι αυτό το οφείλουμε στη δυτική Μακεδονία.

Και δεν είναι ότι μόνο το γεγονός ότι μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Ήταν κάτι που το κράτος όφειλε να είχε κάνει πολλά χρόνια πριν. Το θέμα αυτό εκκρεμούσε εδώ και 15 χρόνια και ουδείς έδινε την πρέπουσα σημασία.  Να σημειώσω μόνο ότι τα τελευταία 5 – 6 χρόνια, η παραγωγή του λιγνίτη μειώθηκε κατά περίπου 50%. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά έχουμε σχέδιο. Και αυτό το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το «παιδί» της περιόδου που μεσολάβησε από την απόφαση του Πρωθυπουργού μέχρι σήμερα.  Είναι το πρώτο «παιδί». Και έχουμε πολλά «παιδιά» σε εξέλιξη, όπως  το πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων όπως προέκυψε από το Πράσινο Ταμείο. Ή το πρόγραμμα για την κατάρτιση των ανέργων.

Είμασταν έτοιμοι πριν από  την έναρξη όλων των διαρθρωτικών ταμείων, όλων των ταμείων που τώρα σχεδιάζονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Έτσι, καταφέραμε και βάλαμε τη Δυτική Μακεδονία μέσα στα συγκεκριμένα προγράμματα σε αυτή τη συζήτηση.  Ανταποκριθήκαμε εμπρόθεσμα και στο σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ ’21-’27. Και, εν τέλει, αν ο Πρωθυπουργός δεν είχε λάβει εγκαίρως τη σχετική  απόφαση, δεν θα ήταν δυνατόν να εισρεύσουν  ούτε τα  μισά χρήματα από αυτά που πρόκειται να έρθουν. Συνολικά, προβλέπεται ότι 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίων και ιδιωτικών πόροι θα κινητοποιηθούν στην περιοχή. Γι’ αυτό και η απόφαση του Πρωθυπουργού ήταν πολύ κρίσιμη. Και γι’ αυτό την υπηρετεί ολόκληρη η κυβέρνηση. Στηρίζουμε την περιοχή και συνεργαζόμαστε στενά με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι τα περισσότερα έργα από αυτά τα οποία σχεδιάζουμε εντός του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, όπως ένα σημαντικό πρόγραμμα έργων ΣΔΙΤ, αφορούν στην περιοχή της Φλώρινας και της δυτικής Μακεδονίας.

Τα αναπτυξιακά εργαλεία που προβλέπει ο σχετικός νόμος αποβλέπουν κατά κύριο λόγο στην επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία.  Με το νόμο που ψηφίσαμε για τις στρατηγικές επενδύσεις δώσαμε προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία, κάτι που δεν συνέβη για άλλες περιοχές της Ελλάδας. .

Επιταχύναμε και δίνουμε προτεραιότητα στην αξιολόγηση των υπό υπαγωγή έργων.  Στον νόμο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση δημιουργήθηκαν τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και ένα ιδιαίτερα  ευέλικτο καθεστώς ώστε να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία. Γιατί όπως  γνωρίζετε ο αποπνικτικός εναγκαλισμός με τη γραφειοκρατία σκοτώνει πάρα πολλά έργα.

Ερχόμαστε τώρα στον πρώτο νόμο που θα ψηφιστεί στη Βουλή το 2022 και ο οποίος είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που κατ΄ ουσίαν δίνει το υψηλότερο ποσοστό ενισχύσεων αλλά και προτεραιότητα στις επενδύσεις  στη δυτική Μακεδονία.

Με αυξημένα ποσοστά θα είναι μόνο η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, ιδιαιτέρως η Κοζάνη και η Φλώρινα στις οποίες θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.  Και αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις  μεγάλες επενδύσεις οι οποίες χρειάζονται μειωμένη κεφαλαιακή απαίτηση κατά την έναρξη της λειτουργίας τους. Επομένως όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία, το ΕΣΠΑ ’21-’27 και το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνουν τη Δυτική Μακεδονία και μάλιστα σε βασική προτεραιότητα. Αυτές είναι οι επιλογές της κυβέρνησης και αυτή ήταν η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήδη από  το 2019.  Είμαστε όλοι εδώ για να την υπηρετήσουμε και είμαι σίγουρος ότι θα βρισκόμαστε πολύ συχνά.

Θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας, να κρατήσουμε τις νέες και τους νέους στην πατρίδα μας και, επιπλέον, να  φέρουμε πίσω νέες και νέους που έφυγαν.

Είμαστε επίσης σε πολύ καλή συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης αλλά και το  πανεπιστήμιο. Ετοιμάζεται, μάλιστα, και ένα ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη Δυτική Μακεδονία.

Κυρίες και κύριοι, θα συνεχίσουμε. Και θα πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό