Τελευταία Νέα
Απρ 20

Ομιλίες από τους “Πρωταγωνιστές” της εκδήλωσης του ΥΠΑΝ “2019-2023: 4 χρόνια Ανάπτυξη για Όλους”, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ομιλίες από τους «Πρωταγωνιστές» της εκδήλωσης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 19 Απριλίου 2023, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας,  με κεντρικό σύνθημα «2019-2023: Ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες, Ανάπτυξη για την Ελλάδα, Ανάπτυξη για Όλους».

Αντώνης Χατζαντώνης – Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου:

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αξιότιμοι καλεσμένοι σε αυτή την ωραία εκδήλωση, σε αυτό τον πανέμορφο χώρο που είναι πολύ οικείος σε εμάς, είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ αποδεχόμενοι την πρόσκληση του φίλου και συμπαραστάτη των εργαζομένων των ναυπηγείων Σύρου, του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη.

Φίλος γιατί από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα το γραφείο του Υπουργείου του ήταν και είναι πάντα ανοιχτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το πρώτο ραντεβού μας μόλις το πρώτο δεκαήμερο που είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Συμπαραστάτης διότι η διαδικασία εξυγίανσης και διάσωσης του ναυπηγείου μας εκείνη την περίοδο φάνταζε γκρίζα γιατί είχε κολλήσει από την πάγια, δαιδαλώδη και υποκινούμενη γραφειοκρατία αυτής της χώρας.

Εκείνος και οι συνεργάτες του με τη σύμφωνη γνώμη αλλά και την ξεκάθαρη εντολή του Πρωθυπουργού της χώρας, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, να σωθούν και να αναστηθούν τα ελληνικά ναυπηγεία άμεσα, δυναμικά, και αποφασιστικά παρενέβησαν ώστε να προσπεραστούν εμπόδια που φάνταζαν απροσπέλαστα.

Τα αποτελέσματα αυτής της επιτυχημένης και ουσιαστικής παρέμβασης; Στους επόμενους τρεις μήνες να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και οι εργαζόμενοι σε σύντομο χρονικό διάστημα να λαμβάνουμε όλα τα οφειλόμενα από την προηγούμενη διοίκηση, που μας χρωστούσε η προηγούμενη διοίκηση, περίπου στα 10.000.000.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων, κυρίες και κύριοι, είναι ότι όλοι μας βρήκαμε την εργασία μας και την οικογενειακή ευημερία μας. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Τετραπλασιασμός των θέσεων εργασίας στο ναυπηγείο μας. Από 190, που ανέφερε ο κύριος υπουργός πριν, έχουμε φτάσει τους 700. Ένα ολόκληρο νησί να ξαναβρίσκει τον βηματισμό του μετά την παρατεταμένη κρίση και πάνω από 400 πλοία να έχουν επισκευαστεί στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου μας στην Σύρο, τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Επίσης, πολύ σημαντικό, η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας να είναι Έλληνες πλοιοκτήτες οι οποίοι επέστρεψαν μετά από 30 χρόνια.

Συνεχίστε να ανοίγετε ναυπηγεία, συνεχίστε να ανοίγετε βιομηχανίες, γιατί η χώρα μας, οι εργαζόμενοι, το έχουν ανάγκη. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε υπερήφανοι ως εργαζόμενοι για αυτό που καταφέραμε. Είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες για αυτό που καταφέραμε. Και φυσικά είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ναυπηγοεργάτες.

Κλείνοντας, πέρα από, πέρα, λοιπόν, από κάθε πολιτική προτίμηση, εκπροσωπώντας 600 άμεσα και άλλους 600 έμμεσα εργαζόμενους και οικογένειες, επιβάλλεται να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που ως υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και ως κυβέρνηση, στον τομέα των ναυπηγείων υπερβάλλετε εαυτόν και πράττετε ότι απαιτείται ώστε το μεγάλο στοίχημα της αναγέννησης των ναυπηγείων της Ελλάδας να γίνει πραγματικότητα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους».

Γαβριήλ Θεοδοσίου – PYRAMIS (ΠΙΤΣΟΣ):

«Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τιμητική πρόσκληση και τη χαρά να βρισκόμαστε σε αυτό τον υπέροχο χώρο. Θα ξεκινήσω και εγώ από πλευράς μου να σας πω την δική μας ιστορία.

Ήταν τέλος Μαρτίου του 2021 όταν ο τύπος έγραφε «Οι μηχανές της πρώην Πίτσος σταμάτησαν μετά από 155 χρόνια συνεχούς λειτουργίας». Η απόφαση αυτή για τους εργαζόμενους ήρθε σε μία περίοδο πολύ κρίσιμη όπου λόγω της πανδημίας Covid-19 η κατάσταση ήταν δύσκολη με την ανεργία να αυξάνεται συνεχώς.

Μία ελληνική εταιρεία, η “Pyramis”, η οποία εδώ και 60 χρόνια κατασκευάζει και εμπορεύεται λύσεις για την κουζίνα και το μπάνιο, αναλαμβάνει το μεγάλο εγχείρημα: να αγοράσει ένα μέρος του παραγωγικού εξοπλισμού της πρώην “Πίτσος” μαζί με τον εξοπλισμό έρευνας και ανάπτυξης με σκοπό να επαναπροσδιορίσει το made in Greece στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.

Έτσι, τρεις μήνες μετά δέχθηκε στην οικογένειά της μία πρώτη ομάδα έξι μηχανικών απολυμένων από την πρώην “Πίτσος”. Η ομάδα αυτή σε ένα χώρο γραφείων 40τμ ξεκίνησε να δουλεύει πυρετωδώς με σκοπό την ανάπτυξη των νέων εντοιχιζόμενων κεραμικών εστιών Πυραμίς.

Κουβαλώντας την πικρία και την απογοήτευση για το κλείσιμο του εργοστασίου αλλά παράλληλα έχοντας το πάθος, το πείσμα και την θέληση να αποδείξουν ότι οι Έλληνες μπορούν, ταυτίστηκαν με το όραμα του Προέδρου της “Pyramis”: να αναβιώσουν την παραγωγή των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στην Ελλάδα.

Σε ένα κλειστό εργοστάσιο παραγωγής πυρίμαχων υλικών τον Ιανουάριο του 2022 ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση του εξοπλισμού. Δύο μήνες μετά στο νέο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης ολοκληρώνονται οι πρώτες δοκιμές ασφαλείας των εντοιχιζόμενων βάσεων εστιών με επιτυχία.

Στο διάστημα που ακολούθησε η ομάδα πολλαπλασιάστηκε με εργαζόμενους από την πρώην “Πίτσος” που έμειναν άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο. Και συνεχίζει να πλαισιώνεται και με εργαζόμενους από την “Pyramis” διασφαλίζοντας έτσι το βέλτιστο των συνεργείων.

Ενάμιση χρόνο μετά το σταμάτημα τους, οι μηχανές ξεκίνησαν σταδιακά να παίρνουν μπροστά. Μετά από μια σειρά πιλοτικών παραγωγών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το βέλτιστο από πλευράς ασφάλειας των οικιακών συσκευών και από πλευράς ποιότητας, φτάσαμε τον Νοέμβριο του 2022, όπου επίσημα ξεκίνησε και η έναρξη παραγωγής.

Σήμερα, στο εργοστάσιο της “Pyramis” στα Οινόφυτα έχουν παραχθεί πάνω από 10.000 εντοιχιζόμενες κεραμικές βάσεις εστιών και η ομάδα συνεχίζει και μελετά την ανάπτυξη νέων προϊόντων τα οποία θα θέσουν τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Μέσω αυτού του εγχειρήματος η “Pyramis” αποτελεί πλέον τον μοναδικό παραγωγό ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στην Ελλάδα, επαναπροσδιορίζοντας και αναβαθμίζοντας την ποιότητα “Made in Greece”.

Έτσι, λοιπόν, ηλιακές συσκευές “Made in Greece” από την “Pyramis”. Γιατί το χρωστάγαμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στις οικογένειες μας, το χρωστάμε στην χώρα μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Στέλιος Αϊφαντής – CRETA FARMS:

«Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό για το ενδιαφέρον του που έδειξε για την εταιρεία μας και να περιγράψω πολύ σύντομα λίγο τα συμβάντα που βρήκαμε μπροστά μας.

Το 2019 η εταιρεία πραγματικά βρέθηκε ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο. Μία εταιρεία με εξωστρέφεια μεγάλη, με ένα δυνατό brand name και αν μη τι άλλο μία φοβερή καινοτομία το «Εν Ελλάδι» που όλοι μας το γνωρίζουμε και το έχουμε δοκιμάσει και είναι ένα πολύ δυνατό σημείο αναφοράς της εταιρείας.

Καταφέραμε με τις ενέργειες του Υπουργού μας και του Υπουργείου να σωθούν 800 θέσεις εργασίας και αυτό σημαίνει 800 οικογένειες να έχουν συνέπεια και συνέχεια και να σωθούν και τοπικές κοινωνίες.

Η εταιρεία μας δεν έχει μόνο εργοστάσιο στο Ρέθυμνο, έχει και στην Πάτρα και στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Άρα, αυτοί οι 800 άνθρωποι δημιούργησαν 800 ήσυχες οικογένειες γιατί δεν σκεφτόντουσαν το μετά.

Αυτό που θέλω λίγο γρήγορα ακόμα να συμπληρώσω και να μην τρώω από το χρόνο σας είναι ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, η εταιρεία να έχει αναπτύξει τις εξαγωγές της, να έχουμε φτάσει ξανά σε σημείο μετά από τρία χρόνια να είμαστε leaderστην κατηγορία μας και έχουμε κερδίσει τα παλιά μερίδια και πάμε ακόμα καλύτερα.

Απλά σαν ένα τελευταίο ευχαριστώ στον κύριο Γεωργιάδη και στο Υπουργείο του, και εμείς είμαστε μία εταιρεία που επιβεβαιώνει πραγματικά τον τίτλο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είμαστε ένα μέρος αυτού του τίτλου του Υπουργείου. Σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ, για την καλή σας πράξη».

Αλέξανδρος Μπρέγιαννης – NOVA:

«Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ, για την πρόσκληση εκ μέρους όλης της εταιρείας της NOVA. Η NOVA είναι μια ιστορική εταιρεία στο χώρο των τεχνολογιών, είναι η εταιρεία που έφερε το Internet και την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα αλλά και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Είναι μία εταιρεία που συστηματικά επενδύει στην τεχνολογία αιχμής και στην καινοτομία. Πριν από δύο χρόνια έγινε μία πολύ σημαντική κίνηση: η εξαγορά από έναν μεγάλο όμιλο, την United Group, η οποία επένδυσε πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο για να αγοράσει και τις τρεις εταιρείες που κατονομάσατε, κάτι που μας έδωσε την δυνατότητα, την επενδυτική θα έλεγα δυναμική να επενδύσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια πάνω από 2 δισεκατομμύρια για προηγμένα δίκτυα νέας τεχνολογίας, για την επέκταση του 5G, για ένα δίκτυο οπτικών ινών που θα ξεπερνάει τα 22.000 χιλιόμετρα και γενικά για να δώσουμε και εμείς, θα έλεγα, την συμβολή μας, την συνδρομή μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Και εδώ θα ήθελα να θέσω την εξής παράμετρο, γιατί πολλές φορές όταν μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό θεωρούμε ότι είναι μια τεχνοκρατική υπόθεση, μια υπόθεση που αφορά τους λίγους. Όχι. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αφορά τους πολλούς. Μάλιστα, αφορά όλους. Αφορά τον άνεργο, την εργαζόμενη γυναίκα, τον άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να συναλλάσσεται με το δημόσιο και πολλές φορές ταλαιπωρείται.

Αλλά μπορούμε να τον βοηθήσουμε δίνοντας του τεχνολογικά εργαλεία, όπως το gov.gr, που ήταν με μια πραγματική επανάσταση στην Δημόσια Διοίκηση.

Και φυσικά, αφορά και στον επιχειρηματία, που πλέον μπορεί πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά να επενδύσει και αυτός στην τεχνολογία, στις νέες τεχνολογίες, για να μπορέσει να δώσει ώθηση στην επιχείρηση του και στην επιχειρηματικότητα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω πως την επόμενη περίοδο νομίζω ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να επενδύσουν ακόμα περισσότερο, ούτως ώστε η τεχνολογία να έχει κοινωνικό μέρισμα.

Να δίνει προστιθέμενη αξία και φυσικά να δημιουργεί θέσεις εργασίας και πλούτο που αφορά τους πάντες και όχι τους λίγους. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Μαρίνα ΣταυρακαντωνάκηAmazon Web Services:

«Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας την Amazon Web Services, την μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους παγκοσμίως.

Ανοίξαμε το πρώτο μας γραφείο στην Ελλάδα στις αρχές του 2021, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές της Ελλάδας και θέλοντας να στηρίξουμε την ψηφιακή μετάβαση και τον μετασχηματισμό της χώρας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και πολλοί από εμάς, όπως οι συνάδελφοί μου που είναι εδώ σήμερα μαζί, επιστρέψαμε από το εξωτερικό. Από την πρώτη στιγμή βρήκαμε στην Κυβέρνηση, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στην ηγεσία του, στο πρόσωπο του Υπουργού, του κυρίου Γεωργιάδη, του κυρίου Παπαθανάση, του κυρίου Δήμα, του κυρίου Τσακίρη, αξιόπιστους συνομιλητές.

Ένα Υπουργείο που έθεσε στόχο εξαρχής να προσελκύσει επενδύσεις στην Ελλάδα με σκοπό την ανάπτυξη της χώρας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτής της προσπάθειας είναι μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως η Amazon Web Services να επιλέγουν την Ελλάδα για να επενδύσουν κέντρα καινοτομίας αλλά και να δημιουργήσουν νέες υποδομές προσφέροντας παράλληλα θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη χώρα μας.

Είναι, λοιπόν, ευχής έργο να είναι σε θέσεις ευθύνης, όπως αυτή του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, άνθρωποι όπως ο κύριος Γεωργιάδης που δημιουργούν τις προϋποθέσεις, αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες και προχωρούν σε ενέργειες μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους για να περάσουν από το όραμα στην πράξη.

Κύριε Υπουργέ, ήταν τιμή μας που ήσαστε εκεί στην ανακοίνωση των νέων επενδύσεων της εταιρείας μας σε υποδομές cloud αλλά και στην ανακοίνωση του πιλοτικού μας προγράμματος για την μετατροπή της Νάξου σε έξυπνο νησί. Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία».

Μαριάνθη Φραγκοπούλου – HELLENIC RADIATION DOSIMETRY:

«Είναι χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας σε αυτή την εξαιρετική διοργάνωση και μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για την εταιρεία μας τη “Herado” ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Herado”, η οποία κατάφερε να οδηγήσει την χώρα μας πολύ ψηλά.

Τόσο ψηλά, μέχρι το διάστημα, αφού τα καινοτόμα συστήματα μέτρησης ακτινοβολίας που σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και παράγουμε στην Ελλάδα ταξίδεψαν μέχρι την Σελήνη με την ιστορική αποστολή της NASA, Άρτεμις.

Είμαστε η μόνη ελληνική εταιρεία και μια από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες σε ένα τεράστιο πρόγραμμα, που είναι τεράστιο για την NASA, πόσο μάλλον για μια ελληνική μικρή εταιρεία όπως εμείς.

Μια εταιρεία η οποία συνεχίζει, όμως, πολύ δυναμικά. Στέκεται ανάμεσα σε κολοσσούς δισεκατομμυρίων, αφού καταφέρνει να πάρει τους διαγωνισμούς από αυτούς, τους διεθνείς οργανισμούς.

Έχει ήδη παρουσία σε 16 χώρες. Βοηθάει στο braingain γιατί ήδη έχει ανοίξει θέσεις εργασίας και οι Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό έρχονται στην Ελλάδα για να δουλέψουν στην εταιρεία μας.

Γιατί δίνουμε μια ολοκληρωμένη λύση. Είμαστε η μόνη εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο που δίνουμε μια ολοκληρωμένη λύση στον χώρο της προστασίας των εργαζομένων σε χώρους όπου υπάρχουν ακτινοβολίες, όπως είναι τα νοσοκομεία, ο στρατός, η αεροπορία και άλλες πολλές εφαρμογές. Δίνοντας μια ολοκληρωμένη λύση, μια καινοτομία, η οποία είναι πολύ σημαντική.

Αλλά όταν μιλάμε για καινοτομία το πιο σημαντικό από όλα είναι η ταχύτητα. Χρειάζεται ταχύτητα και ευελιξία. Όπως ακριβώς και με το Elevate Greece. Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι πρωτοβουλίες. Μας βοηθάνε και μας στηρίζουνε. Και η καινοτομία είναι δύσκολο να βρει χρηματοδότηση, ιδιαίτερα στα πρώτα βήματα.

Δεν ήταν εύκολη η διαδρομή μας. Όταν βγήκαμε στις διεθνείς αγορές, παρ’ όλο που είχαμε ένα καινοτόμο προϊόν, μια δεμένη ομάδα, μια μεγάλη αγορά, μια ομάδα που μπορούσε να το υλοποιήσει, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, βρήκαμε πολλά εμπόδια. Μας ρωτούσαν, “το παράγετε στην Ελλάδα”; Ναι, το παράγουμε στην Ελλάδα και θέλουμε να συνεχίσουμε να το παράγουμε στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να το παράγουμε στην Ελλάδα.

Καταφέραμε να βρούμε χρηματοδότηση από ξένους επενδυτές και να φέρουμε χρήματα στην χώρα μας, από Ελβετία, από ventured capitals και businessventures που επενδύσανε στην “Herado”.  

Και συνεχίζουμε. Πάμε ακόμα πιο δυναμικά. Ανοίξαμε θέσεις εργασίας και θέλουμε να πάμε και σε άλλες αγορές. Πέρα από τις 16 που είμαστε σήμερα.

Και συνεχίζουμε και με νέο γύρο χρηματοδότησης, έχοντας μια τεράστια αγορά, πάνω από 30.000.000.000, με ένα καινοτόμο προϊόν και την κατάλληλη στιγμή. Γιατί η στιγμή είναι πολύ σημαντική.

Μια κατάλληλη στιγμή γιατί αυτή την στιγμή υπάρχει μια οδηγία που λέει σε όλες τις χώρες, σε όλους τους οργανισμούς να αλλάξουνε συστήματα και να χρησιμοποιήσουν συστήματα με χαρακτηριστικά που αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο η “Herado” έχει. Μια ευτυχής συγκυρία για εμάς ώστε να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να πάμε ακόμα πιο ψηλά».

Βίκυ Κλήμη – GRANDMAMA:

«Όταν ήμουν μικρότερη σκεφτόμουν, ονειρευόμουν μάλλον ότι ήθελα να ασχοληθώ με τα παιδιά έτσι μεγαλώνοντας. Όταν η γιαγιά μου έπεσε και έσπασε το ισχίο της και ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά οικογενειακώς να βρούμε βοήθεια, να αλλάζουμε ανθρώπους για να μπορέσουν να είναι κοντά της στο σπίτι της και να μεγαλώνει, να γερνάει μόνη της, τότε κατάλαβα ότι αυτά τα παιδιά είναι άνω των 65 κι έτσι κάπου εκεί συναντήθηκαν οι δρόμοι μας με το Grandmama.

Στο Grandmama έχουμε καταφέρει τρία πράγματα: Κατ’ αρχάς να φτιάξουμε το μεγαλύτερο δίκτυο φροντιστών σε όλη την Ελλάδα και με αυτό το δυναμικό να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε περιοχές όπως η Αμοργός, η Κάρπαθος, η Λήμνος, η Παναγούλα στην Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή περιοχές που δεν τις ξέραμε και εμείς οι ίδιοι.

Έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε πάνω από 3,5 χιλιάδες οικογένειες να βρουν έναν άνθρωπο να τους βοηθήσει για τους ηλικιωμένους τους και επίσης έχουμε καταφέρει να συνεργαστούμε με έναν από τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς εδώ στην Ελλάδα για τη δημιουργία εκπαίδευσης φροντιστών και πιστοποίησης.

Όλα αυτά με τη βοήθεια ενός angel investor από τη Γαλλία και βέβαια, με μια ομάδα η οποία αποτελείται κατά κυριότητα από γυναίκες και το 30% από άτομα ΑμεΑ, γιατί πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι έχουν ίσες ευκαιρίες και αυτό το κάνουμε πράξη.

Τον Ιούνιο του 2022 βρεθήκανε οι δρόμοι μας και με το Elevate Greece. Από τότε έχουμε συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις, είμαστε μέρος σε διάφορα workshops τα οποία έχουν γίνει από μεγάλους οργανισμούς, που διαφορετικά δεν θα λαμβάναμε μέρος.

Έχουμε λάβει οικονομική ενίσχυση, η οποία ήταν πολύ σημαντική και τέλος η ομάδα του Elevate ήταν εκεί κάθε φορά που σήκωνα το τηλέφωνο και τους έπαιρνα. Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό, ήταν εκεί οι άνθρωποι του Elevate να μας βοηθήσουνε σε οτιδήποτε σκεφτόμαστε, αντιμετωπίζουμε και θέλουμε να κάνουμε και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Βέβαια θέλω να πω ότι «μία εταιρεία», όπως είχε πει και ο Χένρι Φορντ, «η οποία κάνει μόνο κέρδος είναι μία φτωχή εταιρεία». Στο Grandmama είμαστε μία πολύ πλούσια εταιρεία γιατί έχουμε αυτό το κοινωνικό αντίκτυπο.

Και θα ήθελα το θερμό σας χειροκρότημα κατ’ αρχάς για την ομάδα του Elevate που μας βοήθησε και μας βοηθάει και ευχαριστώ πολύ που βρίσκομαι εδώ σήμερα».

Κυριάκος Τσίγκρος – CAMPSAROUND:

«Το Campsaround είναι μία πλατφόρμα για να κλείνεις καταλύματα στη φύση πλήρως εναρμονισμένα με αυτή. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν πλέον καταλύματα glamping που είναι από τη λέξη glamor και camping. Βγήκε ένας νόμος το 2020 και τα συνέθεσε πολύ όμορφα.  Σκηνές σαφάρι, θόλοι ή αλλιώς domes στα αγγλικά, αγροτουριστικές μονάδες και πολλά άλλα. Πέτρινα ιγκλού που έχουμε στα Τζουμέρκα. Έχουμε πάρα πολύ ωραίες περιοχές, που δυστυχώς δεν ξέρουμε, στην Ελλάδα μας.

Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις μικρές τουριστικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και να κάνουμε, σε όχι και τόσο τουριστικές περιοχές, τους νέους εκεί να μην φύγουν από την περιοχή τους και να ασχοληθούν με αυτή τη νέα μορφή τουρισμού, οικολογικού τουρισμού που είναι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη σε όλο τον κόσμο.

Η ιστορία μας ξεκίνησε το 2019. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε χρήματα. Είμαστε μία start-up, άρα θέλουμε χρήματα για να μεγαλώσουμε. Δεν υπήρχε τίποτα τότε. Δεν υπήρχε τρόπος να ξεχωρίσεις, μία start-up, μία νεοφυή επιχείρηση σαν κι εμάς από μία παραδοσιακή. Δεν υπήρχε κανένας τρόπος.

Και εκεί ήρθε το Elevate και πλέον υπήρχε ένας τρόπος να ξεχωρίζεις, να διαφοροποιείς αυτές τις εταιρείες που έχουν μέσα την καινοτομία.

Θυμάμαι πολύ καλά ήταν 31/12/2020 όταν γίναμε δεκτοί στο Elevate Greece και ήταν πολύ έντονο το συναίσθημα γιατί πλέον είχαμε τη στάμπα ότι δεν είμαστε απλά μία εταιρεία η οποία έχει καινοτομία αλλά μία εταιρεία που μπορεί να μεγαλώσει στο εξωτερικό και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που το είχαν κρίνει αυτό.

Το Elevate Greece μας βοήθησε πάρα πολύ. Από την πρώτη εβδομάδα κιόλας που μπήκαμε στο Elevate είχαμε κρούσεις από επενδυτές από το Ντουμπάι, το θυμάμαι πολύ καλά. Και το αποκορύφωμα όλου αυτού ήταν να πάρουμε χρηματοδότηση από 11 ιδιώτες Έλληνες επενδυτές οι οποίοι όλοι τους έκαναν χρήση των φορολογικών κινήτρων που είχε θεσπίσει το Elevate Greece και το κράτος.

Σήμερα, το Elevate Greece μας έχει βοηθήσει, όπως είπε προηγουμένως και η GrandMama, στο ότι μπορούμε να πάμε δωρεάν σε διεθνείς εκθέσεις που είναι πάρα πολύ δύσκολο να το κάνουμε λόγω του κόστους και του μεγέθους μας. Μας έχει βοηθήσει στο να βρούμε επενδυτές. Μας έχει βοηθήσει και το πιο σημαντικό από όλα στο να πάρουμε χρήματα, γιατί πήραμε χρήματα για την στήριξη λόγω του Covid, που είναι σαν να μας έδωσε μια ακόμη χρηματοδότηση το κράτος.

Σήμερα είμαστε πλέον μια εταιρεία η οποία δραστηριοποιείτε σε 11 χώρες. Από δυο άτομα είμαστε πλέον εφτά. Ανταγωνιζόμαστε στα ίσα, μπορώ να πω, κολοσσούς από την Σκανδιναβία, από την Ολλανδία και από άλλες χώρες.

Και το καταφέρνουμε καθώς έχουμε μια δυνατή ομάδα, μια ελληνική ομάδα η οποία δουλεύει πολύ σωστά και έξυπνα και αξιοποιεί όλα τα κεφάλαια που μπορεί να έχει.

Κλείνοντας, αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ στον χάρτη της καινοτομίας. Οι επενδύσεις που έγιναν, οι εξαγορές που έγιναν σε ελληνικές start up έχουν ανεβάσει την Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι και έχουν κάνει πολλούς ξένους επενδυτές, που είναι το πιο σημαντικό για όλες τις start up και όχι μόνο για μας, να κοιτάξουν προς τα εδώ.

Εμείς, σαν Campsaround, αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι τα επόμενα χρόνια θέλουμε απλά να είμαστε ακόμα μια start up η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα και κατέκτησε όλο τον κόσμο».

Στέφανος ΤσιακμάκηςSpin-off BIO2CHP:

«Εμείς είμαστε μια ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία δημιουργήθηκε με στόχο την κάλυψη ενός κενού στην αγορά, το οποίο αφορά την αξιοποίηση στερεής υπολειμματικής βιομάζας για παραγωγή ενέργειας τοπικά και σε μικρή κλίμακα.

Καταλαβαίνω ότι είμαστε λίγο διαφορετικοί από τις εταιρείες που προηγήθηκαν, διότι δεν είμαστε ακόμα στην αγορά.

Αυτό το οποίο κάνουμε, αναπτύσσουμε hardware. Φανταστείτε ένα κοντέινερ το οποίο μέσα έχει 10-15 τόνους μέταλλα και πολύ τεχνογνωσία, το οποίο θέλουμε να επιτρέψει σε μεταποιητικές βιομηχανίες του  αγροδιατροφικού τομέα να αξιοποιήσουν κάτι το οποίο σήμερα διαχειρίζονται ως απόβλητο για την παραγωγή ανανεώσιμης και πράσινης ενέργειας, τοπικά και σε μικρή κλίμακα.

Σήμερα είμαστε στη φάση που έχουμε ακόμα πιλοτικές εγκαταστάσεις. Καλώς εχόντων των πραγμάτων την επόμενη χρονιά θα βγούμε στην αγορά και αυτό που θέλω να πω σε σχέση με το Elevate και εγώ στο οποίο θα εστιάσω, είναι ότι από τη δικιά μας εμπειρία το hardware είναι βαρύ, δύσκολο και πολύ – πολύ ακριβό, ιδίως σε μία χώρα που η βιομηχανία είναι συζητήσιμη.

Το Elevate έπαιξε ένα πάρα – πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίως στην ανάπτυξη μιας δεύτερης πιλοτικής μονάδας που έχουμε τώρα και κυρίως σε φάσεις ανάμεσα σε διαδοχικούς κύκλους χρηματοδοτήσεων μέσω των προγραμμάτων που είχαν για την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας.

Θα ήθελα λοιπόν να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο για το μέλλον».

Δημήτρης Μουλιάτος Πρόεδρος ΠΟΣΠΛΑ:

«Η τετραετία που πέρασε για όλους εμάς τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με βεβαιότητα, ως εποχή Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκου Παπαθανάση.

Με την πληθωρική παρουσία τους και τον πολιτικό λόγο τους, το ρεαλισμό και τη μαχητικότητά τους, ο Υπουργός Ανάπτυξης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης απέδειξαν ακόμα και σε αυτούς που τους ασκούν σκληρή κριτική ότι είναι δυο πολιτικοί οι οποίοι τολμάνε να μπαίνουν στη φωτιά χωρίς να υπολογίζουν οποιοδήποτε κόστος. Υψώνοντας έτσι το πολιτικό τους ανάστημα απέναντι σε συμφέροντα και πολιτικές εμμονές.

Ό,τι και να συμβαίνει, όποιο μέτρο και να πάρουμε πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι τα φτηνότερα και καλύτερα προϊόντα βρίσκονται στις λαϊκές αγορές.  Αυτό το επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ενώπιον των μικροφώνων των ΜΜΕ ο Άδωνις Γεωργιάδης και  ο Νίκος Παπαθανάσης προκαλώντας την εύλογη ικανοποίηση όλου του κόσμου των λαϊκών αγορών ανεξαρτήτως μάλιστα κομματικής τοποθέτησης. Πολύ απλά γιατί έτσι καταδεικνύεται ότι οι λαϊκές αγορές είναι το μεγαλύτερο υπαίθριο πολυκατάστημα της χώρας.  

Πριν από τρία χρόνια το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε τον κλάδο μας σε ένα μεταβατικό στάδιο με συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών και μεγάλες εκκρεμότητες. Παρόλα αυτά δεν αιφνιδιαστήκαμε. Αντιδράσαμε αστραπιαία γιατί συνειδητοποιήσαμε όχι μέσα σε λίγες ημέρες αλλά μέσα σε λίγες ώρες ότι έπρεπε να παλέψουμε για να κρατήσουμε τις λαϊκές αγορές ανοιχτές.

Αποδείξαμε έτσι με την αμέριστη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε υπεύθυνα περιφρουρώντας οι ίδιοι την υγεία αλλά και την τσέπη των καταναλωτών.  

Την ίδια στιγμή όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τόσο με τον  Υπουργό όσο και με τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης ήταν ατελείωτες οι ώρες που περάσαμε χαράσσοντας από κοινού όλη αυτή την αρχιτεκτονική των αναχωμάτων και υψώσαμε εμείς οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια.

Η κοινή αγωνία μας ήταν μεγάλη.  Θυμάμαι μάλιστα κάποια βράδια να ξενυχτάμε στο γραφείο του υπουργού προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να προστατευθεί το εισόδημα του απλού Έλληνα.

Από το κάδρο όμως των λαϊκών αγορών δεν θα μπορούσα να παραλείψω το νέο νόμο για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο ενέκρινε η Βουλή δημιουργώντας έτσι εντελώς νέα δεδομένα για ολόκληρο τον κλάδο. Έναν νόμο, που καταφέραμε με τους Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκο Παπαθανάση να συνθέσουμε τις απόψεις μας και να συντάξουμε ένα νομοθετικό κείμενο το οποίο υπερψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο και πλέον αποτελεί τον νέο καταστατικό χάρτη των λαϊκών αγορών, σίγουρα με τη συναίνεση του Περιφερειάρχη μας, διότι είναι ο αρμόδιος πάνω στις λαϊκές αγορές. Δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που εκσυγχρονίζουν τον κλάδο και τον βάζουν σε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον προς όφελος όχι μόνο των επαγγελματιών και των παραγωγών, αλλά και των ίδιων των καταναλωτών, της πολιτείας αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.

Αγαπητοί φίλοι, βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα με όλα αυτά τα εφόδια 32 μόλις ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου. Είμαι βέβαιος λοιπόν πως οι Έλληνες καταναλωτές ή αν προτιμάτε ο ελληνικός λαός με αίσθημα ευθύνης θα απορρίψει τον λαϊκισμό, την προπαγάνδα, τη φτηνή δημαγωγία και τα προκλητικά ψεύδη και θα υψώσει τα δικά του αναχώματα, αυτά της λογικής και των εθνικών μας συμφερόντων.

Ειδικότερα δε σε ότι μας αφορά ως κλάδο, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Νίκος Παπαθανάσης καταξιώνονται και ως οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι έχουν εκ βάθρων αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι λαϊκές αγορές. Με άλλα λόγια έχουν βάλει τα στέρεα θεμέλια για τις λαϊκές αγορές του μέλλοντος και είμαι βέβαιος θα συνεχίσουν το έργο τους και την επόμενη τετραετία.

Αγαπητοί φίλοι, θα μου επιτρέψετε εκπροσωπώντας έναν κλάδο 10 χιλιάδων και πλέον ατόμων ότι ο Άδωνις ο Γεωργιάδης είναι ένα κομμάτι από εμάς και τον αγαπάμε πολύ. Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ».

Βαγγέλης Πιττερός – Εκπρόσωπος εστίασης:

«Θέλω να ξεκινήσω με το γεγονός ότι στην πολιτική ή δημιουργείς γεγονός ή προλαβαίνει το γεγονός. Έτσι, λοιπόν, εμείς σαν κλάδος περάσαμε μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που έχει περάσει ποτέ.

Και θέλω να σας πω ότι το Υπουργείο, ο Υπουργός, όλοι μαζί μας προστατεύσανε, μας δημιουργήσανε την αίσθηση της ασφάλειας και προχωρήσαμε σε ένα πολύ δύσκολο κομμάτι που για εμάς ήταν καίριο: να σωθούν θέσεις εργασίας και οι προμηθευτές μας.

Σε αυτό, λοιπόν, θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό. Θέλω να πω ότι το ΕΣΠΑ ήταν παντού, ο Υπουργός ήταν παντού.

Και πέρα από αυτά, οι μεγάλες δυσκολίες για εμάς συνεχίζονται ακόμα και με την ενεργειακή κρίση. Ακόμα και τώρα το Υπουργείο δηλώνει παρών, δηλώνει παρών συνολικά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον κ. Παπαθανάση όταν άνοιξαν πια τα μαγαζιά μαζί με τον Υπουργό να μιλάνε για τα μέτρα απόστασης. Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό. Γιατί, ξέρετε, ναι μεν άνοιξε η επιχείρηση, αλλά την κρατήσαμε όρθια και μπράβο που τόσες χιλιάδες θέσεις παραμείνανε, αυξήθηκαν και τώρα μιλάμε διαφορετικά.

Και μην ξεχάσετε ότι το ΕΣΠΑ έδωσε 4 δις σε 500.000 επιχειρήσεις. Από μόνο του αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά.

Έτσι, λοιπόν, θέλω και εγώ από την πλευρά μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και μην ξεχνάμε, πέρα από ένα ευχαριστώ, υπάρχει και ο σταυρός. 21 Μαΐου, λοιπόν, στο Υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσουμε σταυρό εμπιστοσύνης. Σας ευχαριστώ».

Σάββας Παπαδόπουλος – Ναυπηγεία Ελευσίνας:

«Και εγένετο φως, κύριε υπουργέ. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που επιλέξατε τον χώρο μας, το σπίτι μας, για αυτή σας την απολογιστική δράση του υπουργείου σας. Να είστε σίγουρος ότι είναι το δεύτερο σας σπίτι. Θα είστε πάντα ευπρόσδεκτος εδώ. Σας θεωρώ συνάδελφο μου, πραγματικά.

Έχετε δώσει τρομερούς αγώνες, τρομερές μάχες. Τις γνωρίζουμε. Και να ξέρετε κάτι: οι γενναίοι κρίνονται στην μάχη και όχι στο σαλόνι.

Μας δίνετε την δυνατότητα να χαρούμε σαν οικοδεσπότες όλο αυτό το υπέρλαμπρο βράδυ που μας χαρίζετε. Δεν πιστεύαμε ότι θα ζούσαμε τέτοιες στιγμές. Ήμασταν απαξιωμένοι. Στο περιθώριο θα έλεγα. 600 και πλέον οικογένειες ήτανε στην απόγνωση. Στο σκοτάδι.

Και λίγα λέω. Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο. Και τώρα από το σκοτάδι στο φως. Πραγματικά. Με την έλευση και το ενδιαφέρον του κυρίου Ξενοκώστα, του προέδρου της ΟΝΕΧ. Σας ευχαριστούμε που υπάρχετε, κύριε Ξενοκώστα.

Με τόσο απαράμιλλη τόλμη, με αποφασιστικότητα, δεν θα γινόταν τίποτα αν δεν ήσασταν εσείς αρωγός δίπλα μας. Μια ομάδα, σφυρηλατισμένη από τόσους, καταξιωμένους, οι οποίοι σήμερα προβάλλονται εδώ, ενώπιον μας. Τους θαυμάζουμε, τους χαιρετίζουμε και τους θεωρούμε και αυτούς σημαντικούς συνάδελφους θα έλεγα, γιατί μας δίνεται αυτή η χαρά να την γευτούμε, πέραν από εμάς και στις οικογένειες μας.

Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι έχουμε περάσει τόσα χρόνια. Μαύρα χρόνια. Με την έλευση των καραβιών προς συντήρηση ή την συντήρηση του ναυπηγείου και το όραμα, το μέλλον που έχουμε ακόμα μπροστά μας.

Ζω απίθανες στιγμές, είμαι πολύ συγκινημένος, δεν ξέρω πώς να εκφραστώ, δεν το πίστευα, νόμιζα ότι η πόρτα της ανεργίας θα χτύπαγε πραγματικά. Στα 56 μου, στα 55 μου πέρσι, στα 54 πρόπερσι, ποιος θα με έπαιρνε στη δουλειά, να κάνω τι εγώ;

Και όπως σας είπα, εδώ είναι τα πρόσωπα που σήμερα ευεργετούν τη ζωή μου και της ξαναδίνουν ελπίδα και όραμα, σας υπερευχαριστώ. Σας υπερευχαριστούμε όλοι. Και υπερευχαριστώ τους συναδέλφους όλους οι οποίοι για πολλά χρόνια σήκωναν στις πλάτες τους το ναυπηγείο αυτό ως Άτλαντες και το σηκώνουν ακόμα.

Και ακόμα δεν έχουν δει τίποτα οι κύριοι επενδυτές. Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Θα τα φέρουμε όλα εις πέρας με αμοιβαία εμπιστοσύνη,  βήμα-βήμα μεταξύ εμού, εμάς, ημών και της διοίκησης, της καινούριας διοίκησης θα πάμε πολύ μπροστά. Σας υπερευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου».

Μαρίνα Πέππα – Ναυπηγεία Ελευσίνας:

«Είναι τιμή μου και χαρά που παρευρίσκομαι σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων και μου δίνεται η ευκαιρία από αυτό εδώ το βήμα να καταθέσω εν συντομία την προσωπική μου μαρτυρία όσων γεγονότων διαδραματίστηκαν και βίωσα τα τελευταία έτη σε αυτό εδώ τον χώρο ως εργαζόμενη των ναυπηγείων Ελευσίνας, ως κάτοικος της περιοχής από πάππου προς πάππου, μα πάνω από όλα ως μητέρα.

Δεν σας κρύβω ότι το κίνητρο της παρουσίας μου είναι η υπόσχεση που έδωσα στην κόρη μου να παραδώσω αυτό το γράμμα που είχε συντάξει η ίδια πριν ακριβώς τρία έτη στον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη.

Πέρα από τις αθώες και αχνές σκέψεις ενός 9χρονου παιδιού διακρίνεται η αγωνία, ο φόβος, η απαισιοδοξία του για το μέλλον της επιχείρησης, όπου εργάζεται ο γονέας του, διότι το οριστικό κλείσιμο θα επιφέρει συνταρακτικές αλλαγές στη ζωή του, αναφέροντας σε κάποιο σημείο τη λέξη ‘φτώχεια’. Συνάμα στο γράμμα αυτό υπάρχει ίχνος ελπίδας όταν αναφέρει ότι «ναι, τα ναυπηγεία θα αναβαθμιστούν» και χαίρεται πολύ.

Κυρίες και κύριοι, όπως αντιλαμβάνεσθε οι ζοφερές στιγμές των τελευταίων ετών που βιώσαμε οι εργαζόμενοι πέρασαν και διαπότισαν τις ψυχές των οικογενειών μας, μα πρωτίστως των παιδιών μας.Ζώντας όμως στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, καλλιεργήθηκε και διαδόθηκε σε όλα τα πέρατα της γης συνειδητοποιούμε ότι τελικά μεγαλύτερη αξία έχει η παράδοση αυτού του γράμματος στον παρόντα χρόνο παρά στο παρελθόν.

Διότι με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε ο λαός μας εξέλεξε αιρετούς που πίστεψε ότι θα πράξουν τα βέλτιστα για την ευημερία του τόπου τους. Πράγμα που αποδεικνύεται περίτρανα από μια σειρά επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Ελλάδα, ανάμεσα και η εξυγίανση και επαναλειτουργία του ναυπηγείου ως ΟΝΕΧ ELEFSIS SHIPYARDS.

Μια επένδυση με θετικά και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και κοινωνία των τοπικών κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Ένα ναυπηγείο πρότυπο που θα διακρίνεται για την αξιοπιστία και τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες του. Και αυτό έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του, το οποίο εμπιστεύονται για τις επισκευές των πλοίων τους Έλληνες εφοπλιστές και ξένοι.

Βέβαια σε όλα τα παραπάνω συνέβαλαν οι αγώνες των εργαζομένων που με την αστείρευτη υπομονή τους, το πείσμα και με το  όποιο προσωπικό και επαγγελματικό τους κόστος κράτησαν το ναυπηγείο ανοιχτό.

Το  πιο σημαντικό όμως είναι ότι η σκληρή αυτή μάχη που δώσαμε οι εργαζόμενοι δεν θα είχε τελεσφορήσει εάν δεν βρισκόταν στο δρόμο μας ο κύριος Πάνος Ξενοκώστας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΝΕΧ. Ένας άνθρωπος, ένας επιχειρηματίας που με την επαγγελματική του πορεία έχει αποδείξει ότι «το διοικείν εστί προβλέπειν».

Και πράγματι ο ίδιος στον «πηγαιμό του για την Ιθάκη ευχήθηκε να είναι μακρύς ο δρόμος του, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μήτε φοβήθηκε ουδέ τους συνάντησε στο δρόμο του. Έχοντας σκέψη υψηλή και ψυχή που δεν τους κουβαλά διότι η ψυχή του δεν τους στήνει εμπρός του».

Κλείνοντας αυτόν εδώ το λόγο, θέλω να τονίσω ότι ο Πρόεδρος, ο κύριος Ξενοκώστας, πίστεψε στις ικανότητες και στις δυνατότητές μας και εμείς πιστέψαμε στο όραμά του: την Ανάσταση του ναυπηγείου και να ξαναβρούν το χαμόγελό τους οι εργαζόμενοι.

Θα ήθελα αυτό το γράμμα, το οποίο έπρεπε να είχε δοθεί πριν από τρία χρόνια, έστω και τώρα να το παραλάβει ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης από την κόρη μου».

Μαρία Πέππα:  

«Κύριε Γεωργιάδη, αυτό το γράμμα το έγραψα για σας πριν από τρία χρόνια. Τότε ήμουν εννιά χρονών, τώρα μεγάλωσα και είμαι δώδεκα και το μήνυμα που πήρα είναι ότι όταν ένας άνθρωπος καταβάλλει προσπάθειες τότε πετυχαίνει τις προσδοκίες του».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ακολουθούν οι ομιλίες στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=OQxhPmmlwUs