Τελευταία Νέα
Ιαν 26

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα, της μονάδας της TIKUN OLAM Europe στα Εξαμίλια Κορίνθου

 

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα, της μονάδας της TIKUN OLAM Europe στα Εξαμίλια Κορίνθου:

«Κατ’ αρχάς, να ευχηθώ καλή χρονιά. Έχει κλείσει λίγο η φωνή μου χθες. Είχα κάποια επεισόδια στο Κοινοβούλιο και ανέβηκε λίγο η φωνή μου.

Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Αυτή η βροχή είναι καλός οιωνός, αγαπητέ Βασίλη. Η βροχή είναι ευλογία και εύχομαι τα κέρδη της εταιρείας να είναι όσο οι τόνοι της βροχής πέφτουν σήμερα στα εγκαίνια αυτής της μονάδος.

Πριν πω οτιδήποτε άλλο θα ήθελα από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τα έχω γράψει τα ονόματα γιατί δεν θέλω να ξεχάσω κανέναν. Ήταν όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι έβαλαν πλάτη. Πρώτα απ’ όλα φυσικά ο Νίκος  Παπαθανάσης, ο οποίος δεν μπορεί να είναι εδώ μαζί μας σήμερα.

Ο Ορέστης Καβαλάκης που είναι μαζί μας, η Δάφνη Νικολάου, η Κατερίνα Οικονόμου, είναι μαζί μας και είναι εδώ η υπηρεσία ο κ.  Μιτιακούδης, η κυρία Πάνου, ο κ. Πούλος, προηγούμενοι αρμόδιοι η κυρία Πιτταρά, ο κ. Γιόρμας. Αν έχω ξεχάσει κάποιον ζητώ πραγματικά συγγνώμη, Κατερίνα μου,και φυσικά είναι η Γραμματέας, η κυρία θέμις Ευτυχίδου η οποία έχει βρεθεί σε μία άλλη υποχρέωση.

Θέλω να σας πω ειλικρινά ότι αισθάνομαι απίστευτη συγκίνηση που είμαι εδώ μαζί σας σήμερα. Για να φτάσουμε σήμερα να στέκεται εδώ σε εμάς το ωραιότερο και το μεγαλύτερο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης σε όλη την Ευρώπη, χρειάστηκαν να δουλέψουν πάρα πολλοί άνθρωποι για ένα μακρόχρονο χρονικό διάστημα.

Θέλω να ευχαριστήσω φυσικά και τους φίλους μας από το Ισραήλ, από την TIKUN OLAM, τους κυρίους Weisman, πατέρα και γιο.

           Είστε εξαιρετικά ευπρόσδεκτοι εδώ. Και πρέπει να αναγνωρίσω ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ είναι καλύτερες από ποτέ άλλοτε και θα γίνουν ακόμη στενότερες τα χρόνια που έρχονται.

           Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Ισραήλ και εσάς για τις επενδύσεις σας στη χώρα μας.

​ ​Θα μου επιτρέψετε όμως να κάνω και μερικές αναφορές, γιατί εδώ το θέμα της φαρμακευτικής καννάβεως, σεβασμιότατε, δεν είναι απλώς μία φαρμακευτική βιομηχανία.

Για να φτάσουμε εδώ έχουμε δουλέψει πάρα πολύ με τον Χρίστο Δήμα ως Υφυπουργού με την αρμοδιότητα της έρευνας και της τεχνολογίας, το Νίκο Ταγαρά ως Υφυπουργού με την αρμοδιότητα των πολεοδομικών θεμάτων, τον κ. Δήμαρχο με τον οποίο λύσαμε θέματα τα οποία εμφανίζονταν στην πορεία, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, διότι ξεκινώντας κάτι από την αρχή, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, έπρεπε να λύσουμε προβλήματα που σιγά – σιγά τα μαθαίνουμε και στις επόμενες επενδύσεις φαρμακευτικής καννάβεως, στις οποίες θα πάνε όλα πιο εύκολα αφού τα ξέρουμε, αλλά εδώ ήταν όλα πιο δύσκολα.

Βλέπω απέναντι τον Μπάμπη Καραθάνο και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, κ. Φιλίππου. Για να μπορέσουμε να κάνουμε την έγκριση των προϊόντων, της εξαγωγής, της τιμολόγησης, όλα γίνονταν για πρώτη φορά και έπρεπε να βρούμε λύσεις, να νομοθετήσουμε αρκετές φορές και να ξεπεράσουμε, κ. Θεοδωράκη, εμπόδια που δεν ξέραμε στην αρχή καθόλου ότι υπήρχαν.

           Θα μου επιτρέψετε λοιπόν, επειδή θεωρώ ότι είναι μια ιστορική ημέρα η σημερινή, είναι ιστορική όχι μόνο για την Ticun Olam και την επένδυση στην Κόρινθο, προφανώς είναι για την Κόρινθο μια πολύ μεγάλη επένδυση αναμφίβολα.

Είναι ιστορική γιατί εδώ σήμερα ανοίγει ένας δρόμος που δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Ένας δρόμος για την παροχή στους Έλληνες ασθενείς των προϊόντων της φαρμακευτικής καννάβεως, ένα προϊόν που έχει μία δύσκολη ιστορία λόγω της ναρκωτικής φύσης του.

Αλλά και ένα προϊόν που θα μπορούμε να εξάγουμε σε όλη την Ευρώπη, γιατί το εργοστάσιο αυτό έχει τη δυνατότητα να κάνει τεράστιες εξαγωγές σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης κι έτσι η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια με αιχμή του δόρατος αυτό το εργοστάσιο και τα άλλα εργοστάσια που θα έρθουν, πάνω σε αυτό που λέγεται φαρμακευτική κάνναβη.

Επειδή όμως στη ζωή μου δεν έχω μάθει ποτέ να καπηλεύομαι τον κόπο άλλων ανθρώπων, ούτε μου αρέσει στην πολιτική και στη ζωή να μην αναγνωρίζει κάποιος πρότερα σφάλματα, που το ξέρετε στη ζωή, σεβασμιότατε, εμείς οι άνθρωποι είμεθα αμαρτωλοί, η αμαρτία είναι το σφάλμα. Κάνουμε σφάλματα, μόνο ο Θεός δεν αμαρτάνει, όλοι εμείς οι υπόλοιποι αμαρτάνουμε κι εγώ πρώτος αμαρτωλός δηλώνω.

Θέλω λοιπόν να σας πω ότι η παρουσία μου σήμερα εδώ έχει και λίγο έτσι μια αστεία εκδοχή και μια ενδιαφέρουσα εκδοχή. Πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση και ήμουν τότε Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ήμουν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στου φίλου μου Γιώργου Αυτιά την εκπομπή.

Εκεί λοιπόν με ρωτήσανε τότε για έναν σύμβουλο του τότε Πρωθυπουργού, τον κ. Καρανίκα, ο οποίος είχε εισηγηθεί να γίνει το νομοσχέδιο τότε για τη νομιμοποίηση και την παραγωγή και εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης και είχα πει μία από τις συνηθισμένες μου τηλεοπτικές εξυπνάδες εύκολη στην τηλεόραση. Συγκεκριμένα, θυμάμαι είχα πει “η πρώτη επένδυση που σκέφθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος” και είχε γίνει πραγματικά χαμός, είχε πάρει μεγάλη έκταση.

Θέλω να είμαι ειλικρινής, σπανίως έχω μετανιώσει τόσο πολύ για μία ατάκα που έχω πει στην τηλεόραση, όχι τόσο για τη φαρμακευτική κάνναβη, όσο για το Νίκο Καρανίκα. Διότι πρέπει να μάθουμε στην Ελλάδα να τιμούμε αυτούς που ανοίγουν το δρόμο, έχει σημασία να μάθουμε να το κάνουμε αυτό, ασχέτως κομμάτων και προσωπικών σχέσεων.

Διότι αν μάθουμε να το κάνουμε και ο ένας αναγνωρίζει τον άλλον, αυτόν που ανοίγει το δρόμο, αύριο περισσότεροι θα τολμήσουν να ανοίξουν νέους δρόμους και έτσι η πατρίδα μας και ο λαός μας θα κερδίσει περισσότερα πράγματα και ένα λαμπρότερο μέλλον.

Θέλω λοιπόν να αναγνωρίσω δημόσια στον κ. Νίκο Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ, τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα, ότι ήταν ο πρωτοπόρος στην Ελλάδα για να ξεκινήσει αυτή η ιστορία. Και χαίρομαι, αγαπητέ κ. Καρανίκα, που είστε εδώ, διότι ήθελα αυτό σήμερα να μπορώ να σας το αναγνωρίσω.

Και πρέπει να σας πω ότι τώρα ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη αγοράς της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα θα είναι συγκλονιστική. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον τομέα, η Κυβέρνησή μας έχει κάνει νομοθετικά όσα περισσότερα μπορεί για να καταφέρει να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα τα επόμενα χρόνια.

Και είμαι βέβαιος ότι και οι διάδοχοί μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί κανείς δεν είναι μόνιμος σε αυτές τις θέσεις, πλησιάζουμε άλλωστε στις εκλογές και η θητεία ημών των υπουργών τελειώνει και τιθέμεθα στην κρίση του μεγάλου αφεντικού, του ελληνικού λαού, ότι και οι διάδοχοί μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης οπωσδήποτε θα σκύψουν πάνω σε αυτή την αγορά και θα ανοίξουν τους δρόμους που θα χρειαστεί για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο καθώς φαίνεται ότι έχει πραγματικά πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Με μεγάλες ωφέλειες για τους ασθενείς, με προϊόντα που έχουν ελάχιστες παρενέργειες λόγω της παραγωγής τους από την ίδια τη φύση και με παροχή μεγάλης ανακουφιστικής φροντίδας σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

Και χαίρομαι που ξεπεράσαμε και εμείς και εγώ προσωπικά δικές μου ιδεοληψίες για να μπορούμε να προσφέρουμε στους Έλληνες ασθενείς αυτά που πραγματικά έχουν ανάγκη την ώρα που το έχουν ανάγκη.

Θέλω ιδιαίτερα να χαιρετίσω τη συνεργασία δύο μεγάλων ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, του κ. Ηλιόπουλου και του κ. Λαβίδα, που είναι παρόντες σήμερα εδώ με την ΤΙΚUN OLAM. Η ΤΙΚUN OLAM είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στην φαρμακευτική κάνναβη. Το ότι η ΤΙΚUN OLAM επιλέγει να κάνει επένδυση στην Ελλάδα είναι από μόνο του ένα μεγάλο γεγονός και μία μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης.

Αλλά θα μου επιτρέψετε στο κλείσιμο να κάνω και μία αναφορά. Η σημερινή επένδυση και η σημερινή μέρα είναι και μία δικαίωση προσωπική για ένα αγαπημένο φίλο, πάνω από φίλο, πολύ πάνω από φίλο, τον κ. Βασίλη Μηλιώνη.

Ο κ. Μηλιώνης, ιδιαίτερα ευφυής, δαιμόνια ευφυής θα έλεγα, είναι από τους ανθρώπους που έχει πικράν πείραν των δυσκολιών της ζωής γιατί η ζωή έχει εύκολες στιγμές, Βασίλη μου, αλλά έχει και δύσκολες στιγμές.

Στα αρχαία ελληνικά η λέξη για τη μέρα που γεννιόμαστε είναι η λέξη ‘γενέθλια’. Προέρχεται, σύμφωνα με αρχαίους φιλοσόφους, από την ένωση δύο λέξεων: της γέννας και του άθλου. Είναι η μέρα που ξεκινάμε, Νίκο μου, να κοπιάζουμε. Άθλοι, αθλητισμός, άθλα, έπαθλα και λοιπά.

Τη μέρα που φεύγουμε από το μάταιο τούτο κόσμο για να συναντήσουμε τον κριτή μας, είναι η μέρα της αναπαύσεως. Αφού κουραστήκαμε πάμε να ξεκουραστούμε.

Και το ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ των δύο γεγονότων ονομάζεται στα αρχαία ελληνικά ‘βίος’ γιατί χρειάζεται για να το διανύσεις βία, δηλαδή δύναμη.

Ο κ. Βασίλης Μηλιώνης επένδυσε πρωτοφανή δύναμη στις δυσκολίες της ζωής και όταν άδικα κατηγορήθηκε και όταν άδικα προφυλακίστηκε και όταν άδικα λοιδορήθηκε.

Και μπορώ να πω σήμερα, Βασίλη μου, το άδικα καθώς έχεις αθωωθεί σε όλους τους βαθμούς της ελληνικής δικαιοσύνης  πανηγυρικά.  

Και θέλω να το πω γιατί δεν μου αρέσει όταν η ελληνική δικαιοσύνη αποφαίνεται για την αθωότητα ενός ανθρώπου να εξακολουθούν οι άνθρωποι να αμφισβητούν τις αποφάσεις αυτής, αλλιώς να την καταργήσουμε.

Είναι λοιπόν μεγάλη μου τιμή που είσαι εδώ μαζί μας σήμερα και θεωρώ μεγάλο καλό δείγμα του χαρακτήρα σου ότι δεν λύγισες στις δυσκολίες της ζωής οι οποίες είναι νομικές αλλά είναι και κοινωνικές, είναι και προσωπικές, είναι από αυτές που κάθε άνθρωπος αισθάνεται όταν ανεβαίνει μια ανηφόρα.  Έχω ανέβει και εγώ ανηφόρες στη ζωή μου και ξέρω.  

Να σε χαίρονται λοιπόν οι γονείς σου που είναι και οι δύο εδώ παρόντες σήμερα και να τους χαίρεσαι και εσύ και να σε καμαρώνουν γιατί αυτό που έχετε πετύχει με την ομάδα την TIKUΝ OLAM εδώ είναι πραγματικά σπουδαίο.

Όχι σπουδαίο μόνο για την TIKUN OLAM ούτε σπουδαίο μόνον για την Κόρινθο, ούτε σπουδαίο μόνον για την Ελλάδα.  Είναι σπουδαίο κυρίως για τους ασθενείς που θα βρουν φροντίδα την ώρα που το χρειάζονται και θα γίνει έστω και για λίγο η ζωή τους καλύτερη είτε θα καταφέρουμε να τους θεραπεύσουμε τελείως από τα βάσανά τους.

Και αυτό είναι μεγάλο πράγμα στη ζωή. Και αισθάνομαι ειλικρινή  υπερηφάνεια που έστω και ελάχιστα από τη θέση που μου εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ελληνικός λαός μπόρεσα να είμαι χρήσιμος.

Θα ήταν απρέπειά μου όμως να μην αναφέρω ότι το εγχείρημα αυτό, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε και η άρση εμποδίων που συνεχώς βρίσκουμε μπροστά μας δεν θα είχαν επιτευχθεί. Και δεν το λέω τυπικά, το λέω πραγματικά, εάν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδειχνε ενδιαφέρον προσωπικό και δεν έδινε τη δική του πολιτική δύναμη για να ξεπεραστούν οι δισταγμοί και τα εμπόδια που επαναλαμβάνω κατά τη γνώμη μου ήταν φυσικό να υπάρχουν σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα κατά την έναρξή του.

Εύχομαι, λοιπόν, θερμά συγχαρητήρια. Εκλαμβάνω ότι μέσα σε αυτό τον θερμό και άνυδρο χειμώνα ότι κατάφερε η TIKUN OLAM  να ορίσει τα εγκαίνια σε μια μέρα που από τη βροχή σχεδόν δεν ακούγομαι και η φωνή μου έχει κλείσει, ως καλό οιωνό, ως καλό δείγμα για το τι θα επακολουθήσει ως προς την επιτυχία της εταιρίας.

Και να είστε βέβαιοι, και αναφέρομαι και στους επενδυτές από το Ισραήλ, τους φίλους μας από το Ισραήλ, ότι η Κυβέρνηση είναι εδώ να σας υποστηρίξει. Ο κ. Weismann έχει κάνει ήδη πολλές επενδύσεις στη χώρα μας, όχι μόνο εδώ στην TIKUN OLAM, αλλά και με τα ξενοδοχεία του το ένα είναι καλύτερο από το άλλοστην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο και αλλού.

Κι ελπίζω, κ. Weismann, ότι θα προχωρήσετε σε ακόμη περισσότερες επενδύσεις στη δεύτερη πατρίδα σας διότι θέλω από εδώ και τώρα να αισθάνεστε την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα σας.

Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχαριστώ ιδιαιτέρως όλους μου τους συναδέλφους που είναι παρόντες εδώ σήμερα για τη βοήθεια.

Τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων, τον κ. Καβαλάκη, για την βοήθεια. Λυπούμαι που ο αδελφός μου, ο Νίκος Παπαθανάσης έλειπε αλλά δεν γινόταν να είναι εδώ αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζει το έργο.

Και θέλω να θεωρήσετε τη σημερινή ημέρα σε αυτό το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, μην εκπλαγόμαστε καμιά φορά, εκλογές πλησιάζουν. Οι εκλογές έχουν και τον χαρακτήρα της σύγκρουσης, λογικό είναι να ανεβαίνουν και λίγο οι τόνοι.  Εγώ δεν είμαι και πάρα πολύ, σεβασμιότατε, comme il fault, ξεφεύγω καμιά φορά, θέλω να είμαι ειλικρινής.

Όμως ας θεωρήσουμε τη σημερινή επένδυση εδώ και τη σημερινή μέρα ως ένα δείγμα ότι μπορούν τα κόμματα να συνεργάζονται, μπορούν οι κυβερνήσεις να έχουν συνέχεια και παρά τις διαφορές μας μπορούμε στο τέλος να συνεννοούμαστε προς όφελος του ελληνικού λαού.Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ολόκληρη η ομιλία του στο ακόλουθο link

https://www.youtube.com/watch?v=YAX2ulzwpBo