Τελευταία Νέα
Δεκ 06

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στο συνέδριο ανώτατων στελεχών της εταιρείας TUV NORD στην Αθήνα

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, στο συνέδριο ανώτατων στελεχών της εταιρείας TUV NORD στην Αθήνα.

 

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε:

 

«Πρώτα από όλα είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι εδώ και να σας καλωσορίσω στη χώρα μου.

Η Ελλάδα κατάφερε να  παραμείνει στην ευρωζώνη και στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων μας και ειδικά από την Γερμανία.

Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να προωθήσουμε εδώ στην Ελλάδα και είναι το καλό παράδειγμα του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Πολλές παρεξηγήσεις έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μιας καθόλου εύκολης διαδικασίας για κανένα.

Όπως θυμάμαι, όμως, από την Βουλή, πρέπει να σας πω, και είμαι απολύτως σίγουρος για αυτό, ότι οι συνάδελφοί μου του Γερμανικού Κοινοβουλίου έπρεπε να πληρώσουν το δικό τους πολιτικό κόστος και να πάρουν τις δικές τους σκληρές αποφάσεις οι οποίες δεν ήταν πάντα δημοφιλείς στους ψηφοφόρους τους.

Είμαστε, όμως, εδώ για να κάνουμε μία δήλωση η οποία έχει πραγματική σημασία: πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω και κατά δεύτερον να σας πω ότι η Ελλάδα θα τιμήσει αυτή την εμπιστοσύνη σας και θα είναι το καλό παράδειγμα του ευρωπαϊκού ιδεώδους και του ευρωπαϊκού οράματος, επειδή τελικά όλοι θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον, σε ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα είναι μία καλή μέρα για εμένα προσωπικά ως Υπουργού. Χθες είχαμε την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας, ο οποίος ειδικά για τους τρεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας είναι εξαιρετικός. «Τρέχουμε» με περίπου 2,3%, σε ετήσια βάση, το οποίο είναι πολύ καλό για την ευρωζώνη.

Και η οικονομία μας πραγματικά ξεκινά να ανακάμπτει έπειτα από μία μεγάλη δεκαετή κρίση.

Χθες, μία άλλη μεγάλη εταιρεία, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναζήτησε κεφάλαια 600 εκατομμυρίων ευρώ από την αγορά και της προσφέρθηκαν τα διπλάσια, 1,2 δις ευρώ, με ένα λογικό επιτόκιο. Αυτό είναι μία ακόμα επιτυχία μετά τον Όμιλο Μυτιληναίου, ο οποίος άντλησε 500 εκατ. ευρώ πριν δύο εβδομάδες, ενώ το ομόλογο του ΟΤΕ, της Deutsche Telekom δηλαδή, εξασφάλισε επιτόκιο κάτω του 1%, το οποίο είναι φανταστικό.

Παράλληλα, το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι στο 1,5%, κάτι το οποίο είναι θαύμα και κανείς πριν από ένα χρόνο δεν θα το πίστευε. Και η αισιοδοξία έχει επιστρέψει στη χώρα μας.

Έχουμε μία σταθερή Κυβέρνηση, έχουμε καλούς φίλους και έχουμε μία κοινωνία πολύ πιο ώριμη μετά από όλη αυτή την κρίση και όλοι θέλουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουμε μπροστά.

Θα μοιραστώ μαζί σας κάτι έτσι ώστε να καταλάβετε τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε αυτή η χώρα κατά την διάρκεια αυτών των 10 ετών. Πριν δύο μέρες ήμουν στο νησί της Σύρου με τον Αμερικανό πρέσβη για να κάνουμε τα εγκαίνια των ναυπηγείων της Σύρου τα οποία ήταν κλειστά για πάνω από 15 χρόνια.

Τώρα, ήρθε ένας νέος επενδυτής από τις ΗΠΑ, τα ναυπηγεία λειτουργούν θαυμάσια, δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος λόγω της μεγάλης προσέλευσης πελατών εκεί και οι εργάτες είναι πολύ, πολύ χαρούμενοι. Και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων εκεί, στην ομιλία του ευχαρίστησε τον επενδυτή που ήρθε και αγόρασε τα ναυπηγεία, ευχαρίστησε τους πελάτες, Έλληνες πλοιοκτήτες που ήρθαν στα ναυπηγεία και ευχαρίστησε επίσης και τον Αμερικανό πρέσβη για την βοήθειά του.

Αυτό ήταν μία τεράστια αλλαγή, ένα σωματείο να μην κάνει απεργίες και να μην έρχεται σε αντιπαράθεση αλλά να καταλαβαίνει τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία λειτουργεί. Και αυτή είναι η αλλαγή που συνέβη στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Έτσι, λοιπόν, τώρα είμαστε περισσότερο ώριμοι από ποτέ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε δουλειές.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι και να πω ότι είναι τιμή μας η εταιρεία σας, μία εταιρεία τέτοιου επιπέδου, να βρίσκεται στην Αθήνα για να κάνει, πιστεύω, εποικοδομητικές συζητήσεις με τους Έλληνες φίλους της έτσι ώστε να έχουν μεγάλη επιτυχία στα χρόνια που έρχονται.

Και θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία για τα επόμενα χρόνια και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε έτσι ώστε σε μερικά χρόνια κοιτώντας πίσω να βλέπουμε τη Ελλάδα ως το καλό παράδειγμα και πώς μία κοινωνία μπορεί να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον έπειτα από μία κρίση».