Τελευταία Νέα
Νοέ 03

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή επί της τροπολογίας για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου 2022

 


Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ.
Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή επί της τροπολογίας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου 2022:

«Με το άρθρο 3 της τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου σε ολόκληρη την επικράτεια από 11:00 – 20:00.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία μας προκάλεσε χθες επικριτική ανακοίνωση από τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ, δεν έχω σκοπό να το αποκρύψω αυτό από τη Βουλή και έτσι θα μου επιτρέψετε να εξηγήσω γιατί τη φέρνουμε.

Σε διαδοχικές μου συναντήσεις με την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και πολλούς Εμπορικούς Συλλόγους είχα δεχθεί το διαρκές αίτημα, το οποίο είχε υποσχεθεί και η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχε προλάβει να υλοποιήσει, της κατάργησης των ενδιαμέσων εκπτώσεων.

Υπενθυμίζω λοιπόν ότι μόλις στο προηγούμενό νομοσχέδιο με ειδικό άρθρο καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και αυτό χαιρετήθηκε από τον εμπορικό κόσμο που είχε αυτό το αίτημα.

Προέκυψε όμως το εξής πρόβλημα: Δύο Κυριακές του χρόνου, η πρώτη Κυριακή του Μαΐου και η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ήταν ανοιχτές με το προηγούμενο καθεστώς λόγω των ενδιαμέσων εκπτώσεων. Άρα, με την κατάργηση των ενδιαμέσων εκπτώσεων, θεωρήθηκε νομοθετικά ότι χάνεται η άδεια του να λειτουργούν τα καταστήματα αυτές τις δύο Κυριακές.

Ετέθη λοιπόν το ζήτημα από την αγορά, η οποία επιθυμεί να έχει ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές, ότι «με αυτόν τον τρόπο, ναι μεν καταργείτε τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και κάνατε δεκτό το αίτημα των Εμπορικών Συλλόγων, αλλά ταυτόχρονα βλάψατε το δικό μας συμφέρον γιατί έχουμε πλέον δύο Κυριακές λιγότερες το χρόνο να λειτουργούμε, από όσες με το προηγούμενο καθεστώς».

Εμείς δεν είχαμε καμία βούληση να κάνουμε κάτι τέτοιο, ούτε να αυξήσουμε ούτε να μειώσουμε τις Κυριακές. Θέλαμε να παραμείνουν οι Κυριακές που τα καταστήματα είναι ανοιχτά ίδιες στον αριθμό, όπως ήταν τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια.

Κι έτσι ερχόμαστε τώρα με αυτή την τροπολογία, επειδή δεν προλαβαίνουμε, το δικό μας νομοσχέδιο θα έρθει την άλλη εβδομάδα για να επιλύσουμε οριστικά νομοθετικά το ζήτημα και για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, για να υπάρχει η δυνατότητα τα καταστήματα που επιθυμούν να λειτουργήσουν αυτή την Κυριακή να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Θεωρώ ότι ήταν άδικη η δριμεία ανακοίνωση των δύο προαναφερθεισών οργανώσεων, καθώς καλώς γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται περί νομοθέτησης επιπλέον Κυριακής. Παραμένουμε στον ίδιο ακέραιο αριθμό όπως ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια».

«Το να κάνει την κριτική αυτή ο κύριος από το ΚΚΕ να το καταλάβω, να την  κάνουν από την Ελληνική Λύση να το καταλάβω. Εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑσυνέχιζε να κυβερνά, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου η αγορά θα ήταν ανοιχτή. Δηλαδή, άμα η αγορά ήταν ανοιχτή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εσείς υποστηρίζατε τον μικρομεσαίο και άμα είναι ανοιχτά με κυβέρνηση Μητσοτάκη, είμαστε κατά του μικρομεσαίου;

Σας έχω πει πολλές φορές να σοβαρευτείτε επιτέλους. Αυτά τα πράγματα μπορούσατε να τα λέτε πριν κυβερνήσετε, τώρα που έχετε κυβερνήσει όποιος σοβαρός άνθρωπος σας ακούει να το λέτε, τον πιάνουν τα γέλια.

Ξαναλέω λοιπόν, την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου τα πέντε χρόνια της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανοιχτά τα καταστήματα κανονικότατα και, αν θυμάστε, πήγαιναν ο Λαφαζάνης με τη ΛΑΕ σε κάτι καταστήματα και πηγαίνατε εσείς με τα ΜΑΤ και τους μπαγλαρώνατε. Άρα,  λοιπόν όταν τους μπαγλαρώνατε εσείς τον Λαφαζάνη και τους άλλους ήσασταν καλοί και υπέρ του μικρομεσαίου; Μα δε σοβαρεύεστε επιτέλους να κάνουμε μια κανονική κουβέντα σαν άνθρωποι;

Ξαναλέω λοιπόν, δεν προσθέτουμε Κυριακή για να μπορείτε ευλόγως να μου πείτε ότι θέλω να κάνω το χατίρι στους μεγάλους. Παραμένω στον ακέραιο αριθμό Κυριακών που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό βοηθάει τους μεγάλους, ήσασταν κυβέρνηση των μεγάλων».

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=riISCO5HKGU