Τελευταία Νέα
Μαρ 23

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή επί της τροπολογίας «Έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών»

 

 

 

 

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή επί της τροπολογίας «Έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών»:

 

 

«Στο παρόν σχέδιο νόμου έχουμε την τροπολογία με γενικό αριθμό 1252 και ειδικό αριθμό 153 που στο άρθρο 1 θεσπίζουμε την υποχρέωση όλων των εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής διαφόρων προϊόντων.

Θα αναφερθώ σ’ αυτά που αφορούν το Υπουργείο Ανάπτυξης, για τα άλλα έχει μιλήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρόμη, καλαμπόκι, εδώδιμο, φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, έλαιο ηλιοτροπίου, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Τι πρέπει να κάνουν τώρα αυτές οι επιχειρήσεις; Όπως ακριβώς είχαμε κάνει κατά την περίοδο του covid, όταν είχαμε υποχρεώσει, αν θυμάστε τότε, τις επιχειρήσεις να δηλώνουν με συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όλες τις ποσότητες των προϊόντων υγειονομικού υλικού, μάσκες και αντισηπτικά, έτσι ώστε να γνωρίζει η Κυβέρνηση, να γνωρίζει το Υπουργείο, να γνωρίζει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτού τα ακριβή αποθέματα της χώρας στα συγκεκριμένα υλικά.

Το ίδιο κάνουμε και τώρα λοιπόν, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έτσι ώστε να έχει το κράτος μας την πλήρη εικόνα της επάρκειας αυτών των προϊόντων και κυρίως να μην επιτρέψουμε κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη στην αγορά και με την τεχνητή έλλειψη αυτή να θησαυρίσουν είτε με τη μαύρη αγορά, είτε αυξάνοντας τεχνητά πάρα πολύ την τιμή τους, περισσότερο από ότι προκαλείται από τη διεθνή κρίση. Άρα, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ακριβώς τι έχει ο καθένας.

Τώρα, αν κάποιος δεν δηλώσει και στον έλεγχο που γίνει βρούμε αποθέματα που δεν είναι δηλωμένα στην πλατφόρμα, αυτά τα αποθέματα αυτομάτως κατάσχονται και του επιβάλλεται και επιπλέον διοικητικό πρόστιμο έως και 100 χιλιάδες ευρώ.

Άρα, με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιτρέψουμε τη μαύρη αγορά σε κανένα από αυτά τα προϊόντα, τα οποία ακούτε και στις ειδήσεις και παγκοσμίως ότι αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερη έλλειψη και νομίζω ότι έπρεπε να το κάνουμε, γιατί πρέπει να δρούμε εκ των προτέρων, να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς.

Κλείνοντας να πω το ότι κάνουμε αυτή την πλατφόρμα και βάζουμε αυτά τα προϊόντα κ. Πρόεδρε, δεν σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη σήμερα αυτών των προϊόντων. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω, για να μην δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο.

Ήδη, εμείς έχουμε καταγράψει από τις μεγάλες αλυσίδες τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα, υπάρχουν επαρκή αποθέματα για μήνες μπροστά μας για όλα αυτά τα προϊόντα. Δεν δικαιολογείται δηλαδή κανένας πανικός.

Ειδικά για το ηλιέλαιο φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη πίεση, γιατί – θέλω να είμαι ειλικρινής στη Βουλή – λόγω της μεγάλης αυξήσεως της τιμής των ορυκτών καυσίμων ένα μεγάλο κομμάτι του ηλιελαίου πηγαίνει για καύσιμο κι έτσι λείπει από την αγορά των τροφίμων. Όμως και σε αυτό το είδος έχουμε μεγάλη επάρκεια για μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά μας.

Κατά συνέπεια η τροπολογία αυτή γίνεται για την προστασία του καταναλωτικού κοινού σε κρίσιμα επισιτιστικά αγαθά τώρα, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρακαλώ πολύ για την υποστήριξη και των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής.

Σας ευχαριστώ».

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link: