Τελευταία Νέα
Σεπ 11

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην τελετή απονομής των 2ων Επιχειρηματικών Βραβείων “Θαλής ο Μιλήσιος”

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην τελετή απονομής των 2ωνεπιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος»:

«Αφού συγχαρώ για τη βράβευση της Εθνικής Τραπέζης, να σας πω ότι σίγουρα δεν μπορείτε να γνωρίζετε το μέγεθος του σεβασμού, αλλά και τα χρόνια των δεσμών που με ενώνουν με τον Καπετάνιο Τσάκο, τον Παναγιώτη μας. Ο οποίος  πράγματι είναι  εθνικός ευεργέτης, όχι μόνο για την επιτυχία του στη ναυτιλία, όχι μόνο για τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, που αρκετές από αυτές χειριζόμαστε και μαζί και βοηθάμε εκεί που μπορούμε και όπου χρειάζεται, άλλωστε τα περισσότερα τα κάνει μόνος του, αλλά και για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, που είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, αλλά εγώ τυγχάνει να το ξέρω, καθότι ήταν πελάτης στα βιβλία μου από την εποχή που ήμουν παιδάκι.

Άρα, να ξέρετε ο καπετάνιος Τσάκος έχει αυτό το όραμα για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί είναι  επιτυχημένος στη ναυτιλία και επιτυχημένος στις επιχειρήσεις, αλλά είναι  και άνθρωπος με μεγάλη ελληνική παιδεία. Ευχαριστούμε πολύ καπετάνιε. Να είσαι πάντα καλά.

Ως προς τους ναυτικούς, ναι, έχουμε κάνει βήματα. Το θεσμικό πλαίσιο το έχουμε εκσυγχρονίσει και στο ταμείο απολιγνιτοποίησης έχουμε συμφωνήσει και θα εφαρμόσουμε μια καλή ιδέα του καπετάνιου για την Κοζάνη.

Χρειάζεται λίγο χρόνο για να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων. Δεν είναι  τόσο εύκολο. Αλλά είναι  μεγάλο εθνικό στοίχημα, να καταφέρουμε να γίνει πράξη.

Τώρα, για τα βραβεία: Κατ’ αρχάς, είναι  ένας πάρα πολύ επιτυχημένος θεσμός. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που παρίσταμαι στα βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος», αλλά είναι η πρώτη χρονιά που είμαι ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Και πρέπει να σας πω ότι για μένα στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και την Κυβέρνηση  του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή η στιγμή  είναι  μια λαμπρή στιγμή  για την ελληνική οικονομία.

Ξέρετε ότι στην αρχή της εβδομάδας, την Τρίτη,είχαμε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ με τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου του 2021 που νομίζω ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και κανένας σχετικά καλόπιστος κριτής δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει την πολύ μεγάλη δουλειά που έχει γίνει.

Τα καλά νέα συνεχίστηκαν με την ολοκλήρωση από το ΤΑΙΠΕΔ της πωλήσεως της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΏΝ με μία εξαιρετικά μεγάλη προσφορά της ITALGASκαι σήμερα πραγματικά τινάχτηκε η μπάνκα στον αέρα με την εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία της πωλήσεως του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σ’ έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο, την αυστραλιανή Macquarie με τίμημα που απολύτως κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει.

Αυτά ήρθαν σε συνέχεια του εξαιρετικά μεγάλου τιμήματος για την Εγνατία Οδό πριν από 15 μέρες. Πρόκειται δηλαδή για μία σειρά από πολύ καλές οικονομικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά στο πρόβλημα της εποχής μας παγκοσμίως, που είναι  ο εισαγόμενος πληθωρισμός από τη διεθνή αύξηση των τιμώνθα αναφερθεί και σε αυτά ο Πρωθυπουργός αύριοβλέποντας τον καπετάνιο, θα πω και τη θετική του πλευρά για εμάς.

Υπάρχει και θετική πλευρά, δεν είναι μόνο αρνητική. Η θετική πλευρά είναι  ότι η ελληνική ναυτιλία που έχει το 21% του παγκοσμίου μεριδίου της ναυτιλίας, ωφελείται ασφαλώς από την εξαιρετικά καλύτερη πορεία των ναύλων αυτήν την περίοδο, ιδιαίτερα στα cargo φορτία και στα κοντέινερ, που νομίζω έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο και βεβαίως πολλοί άξιοι Έλληνες πλοιοκτήτες αυτήν την περίοδο γεμίζουν τις μηχανές για νέες επενδύσεις και στην Ελλάδα και στη ναυτιλία, κατά τον τρόπο που το κάνουν όλες αυτές τις δεκαετίες. Άρα και αυτό είναι ακόμα ένα καλό νέο, αγαπητέ Νίκο, όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το προβάλλουν.

Άρα, η οικονομία πάει καλά. Σας διαβεβαιώ ότι αν συνεχίσουμε τους ίδιους ρυθμούς και την ίδια εργατικότητα και αποτελεσματικότητα, θα πάει ακόμα καλύτερα.

Μια και βράβευσα την Εθνική Τράπεζα, να πω ότι είναι  μια από τις μεγάλες επιτυχίες των δύο χρόνων της διακυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 46 δις ευρώ, στο 20,3% του συνόλου των δανείων. Μείωση πολύ ταχύτερη κάθε προηγουμένης προβλέψεως, που έχει επηρεάσει πολύ θετικά την εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο εξωτερικό και της ευστάθειάς του.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι σε όλους τους τομείς γίνεται μία πολύ συγκροτημένη και πολύ οργανωμένη προσπάθεια η χώρα να πάει μπροστά.

Σε αυτή μας την κυβερνητική προσπάθεια, σε αυτήν μας την εθνική προσπάθεια βραβεία όπως ο «Θαλής ο Μιλήσιος», που επιβραβεύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, επιβραβεύουν την προσπάθεια,  επιβραβεύουν την επιτυχία, επιβραβεύουν την επιχειρηματική ηθική, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, συμβάλλουν καίρια στην εμπέδωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα.

Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία της κοινωνίας μας. Μεγάλωσαν σε μία Ελλάδα  που όλοι οι Έλληνες ήθελαν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Θέλουμε μια Ελλάδα που όλοι οι Έλληνες θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες. Θα αξιοποιούν τις δυνατότητές τους, τις δεξιότητές τους, την ευφυία τους, το χρόνο τους και αυτό θα φέρει σε όλους μας ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

Αυτό είναι  το όραμα της κυβερνήσεώς μας. Αυτό είναι  το σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και να είστε απολύτως βέβαιοι ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι  εξαιρετικά καλά χρόνια για την ελληνική οικονομία. Έχουμε χτίσει γερά θεμέλια. Τα διευρύνουμε κάθε μέρα και θα πάμε ακόμα καλύτερα.

Θέλω κλείνοντας να μεταφέρω και το χαιρετισμό του κυρίου Πρωθυπουργού,  του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ήθελε να είναι και ο ίδιος εδώ, αλλά ήταν αδύνατον βάσει του προγράμματος που είχε, για αυτό και μου ζήτησε να τον εκπροσωπήσω και να σας πω, ότι στηρίζει απόλυτα τα βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος» και το πρότυπο που θέλουν να φέρουν στην υγιή επιχειρηματική δράση της χώρας.

Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν στους διοργανωτές».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό