Τελευταία Νέα
Δεκ 17

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή,για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2020

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή, για την κύρωση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020. 

 • «Η μόνη κυβέρνηση που έχει ακολουθήσει κατά γράμμα όσα είπε προεκλογικά είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μάλιστα γρηγορότερα των υποσχέσεων. Ενώ η προεκλογική μας δέσμευση ήταν για μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020, η μείωση έγινε το 2019. Ενώ η προεκλογική μας δέσμευση ήταν μείωση 4% του φόρου στις επιχειρήσεις από τη χρήση του 2020, έγινε από τη χρήση του 2019. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί κάποιον ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αγγίζει τα όρια του κωμικού».
 • «Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας Lamda Development. Τα νέα δεν είναι απλά θετικά, είναι εξαιρετικά θετικά. Αυτό σημαίνει ότι όλη η παραφιλολογία που διακινούσαν διάφοροι στην Ελλάδα και αρκετοί εντός της αιθούσης ότι δήθεν η εταιρεία δεν έχει τα χρήματα να κάνει την επένδυση, έχει ήδη περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου. Η εταιρεία συγκέντρωσε χρήματα από διαδικασία δημόσιας αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου και, παρά την γκρίνια ορισμένων, το πρόγραμμα για την επένδυση στο Ελληνικό είναι ακριβώς στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή».
 • «Αναφέρθηκαν οι καταγγελίες της εταιρείας Hard Rock για τον διαγωνισμό για το Ελληνικό, δεν θέλω καθόλου να υπεκφύγω. Πράγματι, η μία εταιρεία με δημόσια συνέντευξή της έκανε μια καταγγελία ως προς τους νομικούς συμβούλους της Επιτροπής Παιγνίων και τους κατηγορεί για σύγκρουση συμφερόντων. Ο καθένας έχει δικαίωμα να πάει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να αποφανθεί αν αυτό που λέει είναι αληθές ή ψευδές. Εάν το κάνει, σημαίνει νομικά περίπου έναν μήνα καθυστέρηση. Ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει δέκα μέρες εκ του νόμου να κάνει προσφυγή επί της αποφάσεως της Επιτροπής και άλλες είκοσι μέρες έχει εκ του νόμου το δικαστήριο να βγάλει απόφαση. Άρα, είμαστε πάλι εντός χρονοδιαγράμματος, διότι αυτό το έχουμε υπολογίσει. Μέχρι στιγμής δημόσιος διαγωνισμός χωρίς προσφυγή στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει».
 • «Η Επιτροπή Παιγνίων που εσείς κατηγορείτε και οι νομικοί της σύμβουλοι, η εταιρεία KLC, δεν έχει προσληφθεί από εμένα και από την Κυβέρνησή μας. Η Επιτροπή Παιγνίων έχει διοριστεί με υπογραφή Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ήταν πολιτική μας απόφαση να μείνει η ίδια Επιτροπή, για να μην μπορεί να πει κάποιος ότι θέλουμε να κάνουμε “παιχνίδια”. Εάν είναι “λαμόγια” στην Επιτροπή Παιγνίων, να κατηγορήσετε τον κ. Τσακαλώτο. Να μαζευτείτε οι διάφοροι “Κλουζώ” που ψάχνετε πάλι για σκάνδαλο. Διότι αν υπάρχει σκάνδαλο, δικό σας θα είναι».
 • «Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον διαγωνισμό ούτε κανένα θέμα με αυτή τη δικηγορική εταιρεία. Ο διαγωνισμός έχει τηρήσει απολύτως τη νομιμότητα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες, όπως προβλέπονται από την ελληνική και από τη διεθνή νομοθεσία. Ο στόχος παραμένει, στις αρχές του 2020, να μπει επιτέλους η πολυπόθητη μπουλντόζα και να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό».
 • «Ο προϋπολογισμός μας έχει έναν στόχο για την ανάπτυξη του 2020 -κατά τη γνώμη μας απολύτως ρεαλιστικό και ολίγον μετριοπαθή- το 2,8%. Φέτος τρέχουμε με 2%, πιστεύω ότι θα κλείσουμε με πάνω από 2% -αυτό λένε τα στοιχεία μέχρι στιγμής- χωρίς να έχει ξεκινήσει καμία από τις μεγάλες επενδύσεις που θα σας αναφέρω:
 • Ξεκινάει η επένδυση στο Ελληνικό που η πρώτη της φάση είναι έργα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ είναι τα έργα που θα εκτελεστούν μέσα στο 2020.
 • Σήμερα πέρασε η τελευταία εκκρεμότητα για την Κασσιόπη. Το έργο στην Κασσιόπη είχε ξεκινήσει το 2012, το παραλάβαμε και αυτό απολύτως κολλημένο. Εάν όλα πάνε καλά και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κερκύρας υπερψηφίσει την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μέσα στο 2019 θα μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα.
 • Κάναμε τα εγκαίνια και ολοκληρώσαμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως των Ναυπηγείων Σύρου.
 • Στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μας αφήσατε μία “βόμβα”. Και σε αυτό η Κυβέρνηση λειτούργησε καίρια και αποφασιστικά – βρήκαμε ιδιώτη επενδυτή, ήδη έχει παραληφθεί το εργοστάσιο στο Πλατύ, θα παραληφθεί και των Σερρών και σκοπός είναι από τον Μάρτιο να ξεκινήσει η παραγωγή ζάχαρης, όχι με δημόσιο χρήμα. Δυστυχώς, από τις αποφάσεις της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ήδη πρόβλημα κρατικών ενισχύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 • Βγήκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα υδροπλάνα. Ο στόχος παραμένει το 2020 να έχουμε, επιτέλους, υδροπλάνα στην Ελλάδα. Φτιάξαμε έναν νόμο, σε συνεργασία με την αγορά, για να πληροί τις προϋποθέσεις αυτών που θα βάλουν τα υδροπλάνα.
 • Ήδη ξεκίνησαν και οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Όπως ξέρετε, τρέχει ο διαγωνισμός για το Αεροδρόμιο “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”, το 30%, με μία διαδικασία απολύτως διάφανη, με ήδη δέκα μεγάλες προτάσεις από εξαιρετικά αξιόπιστους ξένους επενδυτές. Ήδη ξεκινήσαμε και ανακοινώσαμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών σε ποσοστό 100%. Και σας ενημερώνω ότι μέσα στον Ιανουάριο του 2020 θα ξεκινήσει και η ΔΕΠΑ Πωλήσεως Φυσικού Αερίου».
 • «Διάφοροι βγαίνουν και με κατηγορούν επειδή είπα ότι θα πάμε πολύ γρήγορα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι δικό μας. Πάλι δικό σας είναι. Όλα τα μέτρα της ιδιωτικοποιήσεως – και ο ρυθμός και η διαδικασία- είναι συμφωνημένα από την προηγούμενη κυβέρνηση, μέσα στο πρόγραμμα, με υπογραφή Τσακαλώτου, Σταθάκη, Τσίπρα και λοιπά. Προσέξτε μόνο ποια είναι η διαφορά: Η διαφορά είναι ότι εσείς τα γράφατε, αλλά δεν τα κάνατε, εμείς θα τα κάνουμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά».
 • «Εμείς ουδέποτε υποδυθήκαμε τους αριστερούς, όπως εσείς. Εσείς μπορεί και να είστε, δεν ξέρω, βρείτε τα μεταξύ σας. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι είμαστε υπέρ του καπιταλισμού, της ελεύθερης οικονομίας, της ιδιωτικοποιήσεως, για αυτά αγωνιζόμασταν μια ζωή από τα φοιτητικά μας χρόνια. Πάντα είχαμε εσάς απέναντι στον δρόμο να φωνάζετε. Γίνατε κυβέρνηση και τα ξεπουλήσατε όλα. Τώρα μπορούμε εμείς να πάμε να κάνουμε τη δουλειά όπως πρέπει».
 • «Στην ιδεολογική συζήτηση οι ιδέες μας κέρδισαν. Ποιος ήταν ο κομιστής της νίκης των ιδεών μας; Ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί αυτός εξευτέλισε τις ιδέες σας. Και ποιος είναι αυτός τώρα που θα ολοκληρώσει τη νίκη των ιδεών μας, εφαρμόζοντάς τες; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα γίνουν και οι ιδιωτικοποιήσεις -οι δικές σας ιδιωτικοποιήσεις-, θα γίνουν και οι μεγάλες ξένες επενδύσεις –αυτές που δεν καταφέρατε να φέρετε-, θα ξεμπλοκάρουν και τα μεγάλα έργα –αυτά που το κλωθογυρίζατε και λέγατε, θα γίνουν, δεν θα γίνουν- και όλα αυτά θα φέρουν έναν πολύ μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης το 2020».
 • «Όλος ο διεθνής Τύπος έχει κάθε μέρα άρθρα που επευφημεί την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, την αλλαγή επενδυτικού κλίματος και την ικανοποίηση των διεθνών επενδυτών που βλέπουν επιτέλους στην Ελλάδα μία Κυβέρνηση με την οποία μπορούν να συνεννοηθούν. Τους καλούμε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να ζήσουμε το 2020 μία καταπληκτική χρονιά, με χιλιάδες θέσεις εργασίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό».

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=KAhY1FcgXlI

 

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό