Τελευταία Νέα
Νοέ 21

Ολοκληρώθηκε το Επενδυτικό Roadshow στην Αυστραλία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Roadshow του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και αντιπροσωπείας του Οργανισμού Enterprise Greece στην Αυστραλία. Μετά το Σύδνεϋ και τη Βρισβάνη ο Υπουργός επισκέφθηκε τη Μελβούρνη και την Πέρθη, σημαντικά οικονομικά κέντρα με έντονη ελληνική παροικία.

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στη Μελβούρνη, ο Υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Πολιτείας της Βικτώριας, κ. Daniel Andrews με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Andrews στην Αθήνα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Πολιτείας της Βικτώριας, της οποίας Πρωτεύουσα είναι η Μελβούρνη. Συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός επιχειρηματικής αποστολής από την Πολιτεία της Βικτώριας στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες και η στενή συνεργασία των στελεχών της Πολιτείας με τον Οργανισμό EnterpriseGreece.

Στη συνέχεια ο Υπουργός συναντήθηκε με την Ομοσπονδιακή Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας κα Julia Bishop, παρουσία της ομογενούς Ομοσπονδιακής βουλευτή κας Julia Banks, Προέδρου της Ομοσπονδιακής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος-Αυστραλίας. Η συζήτηση εστιάστηκε στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ και της Αυστραλίας σχετικά με τη μεταξύ τους συμφωνία ελεύθερου εμπορίου αλλά και τις σημαντικές προοπτικές που διαφαίνονται στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Αυστραλία στο διμερές εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (HACCI), επενδυτική ημερίδα ενημέρωσης στο Victorian Chamber of Commerce and Industry με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 ομογενών και αυστραλιανών επενδυτών και επιχειρηματιών. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση μετά τις παρουσιάσεις σχετικά με τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει στους διεθνείς επενδυτές, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τα τρόφιμα, τον τουρισμό και τα ακίνητα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την ενέργεια. Οι Ελληνο-αυστραλοί επιχειρηματίες ζήτησαν και έλαβαν διευκρινίσεις σχετικά με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των επενδύσεων και τις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα πραγματικά φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα της αποστολής συνεχίστηκε με συναντήσεις με σημαντικούς ομογενείς επιχειρηματίες, αλλά και με συνταξιοδοτικά ταμεία της Αυστραλίας, τα οποία επενδύουν εκτός Αυστραλίας σε κλάδους όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια, τα ακίνητα, αλλά και μέσω Privateequityfunds σε εταιρείες. Εκπρόσωποι ενός εκ των συγκεκριμένων Ταμείων πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα για να αξιολογήσουν επενδυτικά projects.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Υπουργός και τα μέλη της ελληνικής αποστολής συναντήθηκαν με τον ομογενή Πολιτειακό Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων, Μικρών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας κ. PhillipDalidakis, με τον οποίο συζήτησαν την εμπειρία της Αυστραλίας στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Το βράδυ της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου ο Υπουργός χαιρέτησε την έναρξη της εκδήλωσης της ετήσιας απονομής βραβείων Αριστείας των νέων επιχειρηματιών του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο οποίο όμως δεν παρακάθισε λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους που κήρυξε ο Πρωθυπουργός.

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ο Υπουργός συναντήθηκε με την ομογενή Ομοσπονδιακή Βουλευτή κα Μαρία Βαμβακινού, τον ομογενή πολιτειακό Βουλευτή κ. Steve Dimopoulos και με τον κ. John Pandazopoulos, πρώην Πολιτειακό Υπουργό, αμφότεροι μέλη του Προεδρείου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον κ. Bill Papastergiadis, Managing Partner, Moray & Agnew Lawyers, και Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, στην οποία συμμετείχαν και εξέχοντες ομογενείς επιχειρηματίες, επενδυτές και εκπρόσωποι συνταξιοδοτικών ταμείων.

Σε όλες τις εκδηλώσεις και τις συναντήσεις της αποστολής στη Μελβούρνη συμμετείχε η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κα Ξαγοράρη και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη κα Σημαντηράκη.

Στη συνέχεια η αποστολή μετέβη στην Πέρθη, το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Δυτικής Αυστραλίας. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους αυστραλιανών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα τομέων από τα ορυχεία έως τα ακίνητα. Ώριμο ενδιαφέρον εντοπίσθηκε για επενδύσεις σε υπερπολυτελή σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα και άλλες τουριστικές δραστηριότητες, καθώς και στους τομείς ενέργειας, μεταφορών και ναυπηγείων.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, ο κ. Παπαδημητρίου συνοδευόμενος από τον Πρόξενο στην Πέρθη κ. Αντώνιο Κολιάδη επισκέφθηκε το φεστιβάλ γαστρονομίας, WorldofFoodFestival, πέρασε από το ελληνικό περίπτερο και παρακολούθησε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς μαθητών του Ελληνορθόδοξου Σχολείου Άγιος Ανδρέας. Στους χώρους του φεστιβάλ Ο κος Παπαδημητρίου πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση με την Κυβερνήτη της Δυτικής Αυστραλίας, κα KerrySanderson, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί το φεστιβάλ.

Ακολούθως η αντιπροσωπεία παρακάθησε σε δείπνο εργασίας στο οποίο συμμετείχαν ομογενειακοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της Δ. Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εξής: ο κ JimLitisσυνιδιοκτήτης επενδυτικού ταμείου ακίνητης περιουσίας και Μεγάλος Ευεργέτης του Ελληνορθόδοξου Σχολείου Πέρθης «Άγιος Ανδρέας», ο κ. NickMitaros, επενδυτής στον τομέα των ακινήτων, ο κ. EmanuelPetrelis, επενδυτής στον κλάδο ακίνητης περιουσίας και Μεγάλος Ευεργέτης του Ελληνορθόδοξου Σχολείου Πέρθης «Άγιος Ανδρέας», έχει τιμηθεί από την Αυστραλιανή Πολιτεία με το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας, ο κος TerryBattalis, ιδιοκτήτης αλυσίδας φαρμακείων σε όλη την Αυστραλία, οι ελληνοκυπριακής καταγωγής κ. GeorgeGeorgiou και BasilGeorgiou, διαπρεπείς δικηγόροι, ο κος AndrewLiveris με ενδιαφέρον να επενδύσει στα ακίνητα και τα ξενοδοχεία, ο κ. ChristopherMichael ιδιοκτήτης της CaerusCapital, συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων-wealthmanagementforprivatehighnetworthfamilies και ο κ. NicholasKailis, εκπρόσωπος της εταιρείας αλίευσης και διαχείρισης/πώλησης/εξαγωγής αλιευμάτων Kailisbros.

Ανάμεσα στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και τα στελέχη του EnterpriseGreece αξίζει να αναφερθεί η συνάντηση με τον κ. PaulAfkos, Ομογενή, εκ Καστοριάς, επιχειρηματία στο χώρο της εξόρυξης μεταλλευμάτων http://afkos.com.au/, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επένδυση στην Ελλάδα, συγκεκριμένα έχει κατασκευάσει το πολυτελές ξενοδοχείο AfkosGrammosLuxuryCollectionBoutiqueHotel, του οποίου είναι ιδιοκτήτης και δήλωσε ενδιαφέρον να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα και σε άλλους τομείς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον κ. John Rothwell, Πρόεδρο της Austal Ships, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ναυπήγησης εμπορικών και εμπορικών πλοίων παγκοσμίως με έδρα την Δυτική Αυστραλία καθώς και με υψηλόβαθμούς εκπροσώπους του ενεργειακού κολοσσού Woodside Petroleum Limited, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αυστραλία και έχει έδρα την Πέρθη. Η Woodside ενδιαφέρεται για την εξόρυξη/εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, ενώ, ως γνωστόν, κατά το παρελθόν, είχε ενδιαφερθεί και για το κοίτασμα Λεβιάθαν.

Το επενδυτικό Roadshow στην Αυστραλία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου με τη διοργάνωση επενδυτικού σεμιναρίου σε συνεργασία με τοWAChamberofCommerceandIndustry, στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Κυβέρνησης της Δ. Αυστραλίας, ο Πολιτειακός Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. BillJohnson. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 80 Αυστραλοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της ομογένειας.

Την ελληνική αντιπροσωπεία αποχαιρέτησε με γεύμα στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο, προς τιμήν του κ. Υπουργού ο ομογενής Πολιτειακός Βουλευτής της Κάτω Βουλής και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) Παναγιώτης Κατσαμπάνης παρουσία σημαντικού αριθμού εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας.

Από το Γραφείο Τύπου