Μνημόνιο συνεργασίας (ΜοU) για την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας σε θέματα που αφορούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» υπέγραψαν σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης &Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιοςγια την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού ΤαμείουΑνάκαμψης, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλης Γούναρης.
Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και Εντεταλμένος Σύμβουλος για το Ταμείο Ανάκαμψης, κ. Γιώργος Πατεράκης και ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, κ. Αθαν. Κελέμης.
Στο πλαίσιο του θεσμικού και επιχειρησιακού τους ρόλου, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο καλούνται ως συμβαλλόμενα μέρη να αξιοποιήσουν στο έπακρον την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τις εμπειρίες και τις δυνατότητές τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις σε θέματα που αφορούν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Κύριος σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι:
1) Ευαισθητοποίηση-ενημέρωση Γερμανών επενδυτών για την επενδυτική πρόταση που προσφέρει η Ελλάδα μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
2) Συνεργασία σε επίπεδο δράσεων για την προσέλκυση Γερμανών επενδυτών με στόχο να εισέλθει η Ελλάδα στο χάρτη των επενδυτικών τους επιλογών.
3) Συνεργασία – Συντονισμός με συναρμόδια Υπουργεία ή και άλλους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων.
Σημειώνεται ότι το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε 4 πυλώνες, χρηματοδοτείται δε με ευρωπαϊκούς πόρους 17,7 δις ευρώ ως μη επιστρεπτέα στήριξη και 12,3 δις ευρώ ως δανειακή στήριξη για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Συναντηθήκαμε σήμερα εδώ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Ν. Παπαθανάση, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Φραγκογιάννη, με την ηγεσία του ΕλληνογερμανικούΕπιμελητηρίου και υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο ορίζουμε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συνεργάτη μας στην προσπάθεια να διαφημίσουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα γενικότερα αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στις γερμανικές επιχειρήσεις.
Στόχος είναι η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα.
Είμαι αισιόδοξος ότι μέσω της συνεργασίας μας με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο που είναι διαχρονικά καλή και εξαιρετικά χρήσιμη, όπως έχει αποδειχθεί, θα μπορούμε να έχουμε σύντομα απτά αποτελέσματα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε:
«Σκοπός του παρόντος συμφώνου συνεργασίας των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εξωτερικών και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου είναι να καταστήσουν σαφή στην επενδυτική κοινότητα -μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα λάβουμε από κοινού- τα οφέλη από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το 2023 αναμένεται να έχουμε νέο ρεκόρ επενδύσεων, γεγονός που θα μας κρατήσει μακριά από την ύφεση. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” θα έχει κομβικό ρόλο σ’ αυτό το εγχείρημα. Ήδη, στο πρόγραμμα των δανείων, που είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο που είχε ποτέ η χώρα μας, έχουν υποβληθεί, προς το παρόν, 224 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 8,44 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στο πρόγραμμα των επιχορηγήσεων έχουν ενταχθεί, μέχρι στιγμής, 440 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:
«Η πατρίδα μας αναμένει ανάπτυξη 5,6% για το 2022, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης. Ένας από τους βασικούς άξονες της ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις. Η συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση επενδύσεων από τη Γερμανία. Με τη στήριξη του Επιμελητηρίου, πολλές γερμανικές επιχειρήσεις επιλέγουν την Ελλάδα και η Γερμανία έρχεται στις πρώτες θέσεις κατάταξης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην πατρίδα μας. Θέλουμε όλο και περισσότερες νέες επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης δήλωσε:
«Το Μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ανοίγει για τις ελληνικές επιχειρήσεις ακόμα μία πόρτα προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Πρόκειται για άλλη μία σημαντική δράση εξωστρέφειας της ελληνικής πολιτείας, στην οποία συμμετέχει, προφανώς, και το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Οικονομικής Διπλωματίας, για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας μέσα από την ενδυνάμωση των διεθνών οικονομικών μας σχέσεων».
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕλληνογερμανικούΕπιμελητηρίου, κ. Βασίλης Γούναρης δήλωσε:
«Πρόθεση του Επιμελητηρίου είναι να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την τόνωση των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, σε μία εποχή που η χώρα επιδιώκει να διατηρήσει την οικονομία της σε ανοδική τροχιά εν μέσω δυσμενών γεωπολιτικών συνθηκών. Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα ως έναν ισχυρό και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, πλαισιώνοντας την καμπάνια ενημέρωσης των Γερμανών επενδυτών με όλα τα διαθέσιμα επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, με βασικότερο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ειδικότερα, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σχεδιάζει την υλοποίηση τακτικών επισκέψεων και επαφών στη Γερμανία με τοπικές εταιρείες καθώς και με εκπροσώπους οικονομικών κέντρων της χώρας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν επενδυτικά και επιχειρηματικά σχήματα τα οποία δραστηριοποιούνται σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, όπως το Βερολίνο, το Μόναχο, η Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, η Στουτγκάρδη και η Κολωνία.
Είμαι βέβαιος ότι με τη νέα αυτή πρωτοβουλία το επενδυτικό ρεύμα προς την Ελλάδα θα τονωθεί περαιτέρω, με τη Γερμανία να παραμένει πρώτη μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα. Την περίοδο 2016-2020, οι καθαρές άμεσες επενδύσεις νομικών και φυσικών προσώπων της Γερμανίας στη χώρα προσέγγισαν τα 5,6 δισ. ευρώ και η συνολική συμβολή των επιχειρήσεων-μελών του ΕλληνογερμανικούΕπιμελητηρίου, ανήλθε στο 3,9% του ΑΕΠ για το 2020 ή σε αξία στα 6,4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για επιδόσεις που κατά τα προσεχή έτη είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν σημαντικά, με τις γερμανικές εταιρείες να αναβαθμίζουν το ρόλο και τη θέση τους σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, η φαρμακοβιομηχανία, οι νέες τεχνολογίες και η πληροφορική, το real estate, οι υποδομές, η αγροδιατροφή, το λιανικό εμπόριο και η ιδιωτική ασφάλιση».
Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό
Comments are closed.