Τελευταία Νέα
Δεκ 29

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη κατά την επίσκεψή του σε δύο καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ για το “Καλάθι του Νοικοκυριού”

 

 

 

 

 

 

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το «καλάθι του νοικοκυριού»,  επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, δύο καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Mασούτης» και «Σκλαβενίτης», καθώς την εβδομάδα που πέρασε κατέγραψαν μεγάλη μείωση στις τιμές των προϊόντων του καλαθιού.

 

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε (on camera):

«Καταρχάς χρόνια πολλά με υγεία, καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο και να έχουμε ένα 2023 καλύτερο από αυτό που πέρασε.

Έχω έρθει σήμερα σε ένα κατάστημα της αλυσίδας «Μασούτης», σε λίγο θα πάω και σε ένα κατάστημα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης», διότι οι τιμές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» για 9η συνεχόμενη εβδομάδα -πλέον δεν είναι μία και δύο βδομάδες, είναι εννέα εβδομάδες, πάμε στους 2,5 μήνες- έχουν μείνει όχι απλά σταθερές, όχι απλά με λιγότερο πληθωρισμό όπως λέγαμε ότι έχουμε ως στόχο, αλλά συνεχίζουν να πέφτουν.

Είμαστε λοιπόν σήμερα στον «Μασούτη» γιατί η αξία του καλαθιού του από την περασμένη βδομάδα έχει πέσει περίπου 4%.  Η μέση τιμή του καλαθιού πριν από 9 βδομάδες ήταν στα 115 ευρώ και σήμερα στα ίδια προϊόντα είναι κάτω από τα 95 ευρώ. Αυτό κάνει το καλάθι.

Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι όσο περισσότερος κόσμος ψωνίζει από το «Καλάθι του Νοικοκυριού» τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν οι καταναλωτές.

Και επειδή έγινε όλη αυτή η συζήτηση για τον ΦΠΑ, εμείς έχουμε βρει ένα εργαλείο που δουλεύει και ρίχνει την τιμή για τον καταναλωτή χωρίς δημοσιονομικό κόστος, μόνο και μόνο εκμεταλλευόμενοι τον ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων.

Θέλω να ευχαριστήσω τις αλυσίδες για άλλη μία φορά, όλες έχουν πάει πολύ καλά και έχουν βάλει πλάτη. Αν δείτε τις τιμές στα καλάθια, ενώ την πρώτη βδομάδα οι αλυσίδες είχαν μεγάλη απόκλιση, τώρα πια οι αλυσίδες έχουν συγκλίνει μεταξύ τους.

Εγώ εντυπωσιάζομαι που μετά από 9 εβδομάδες όλες οι αλυσίδες βρίσκουν ακόμα τρόπο και κατεβάζουν τις τιμές.

 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ακούω, πάντως, πολλές φωνές και από την Αντιπολίτευση το τελευταίο 48ωρο, που λένε «να το κάνει και η ελληνική Κυβέρνηση όπως το κάνει η ισπανική και να ρίξει ή να μηδενίσει το ΦΠΑ σε κάποια ή σε όλα τα τρόφιμα».

 

Κος Γεωργιάδης:

«Η σύγκριση με την Ισπανία είναι ατυχής και να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει γιατί δεν τον συμφέρει. Ο κύριος Σάντσεθ με τους Podemos είχαν την εξαιρετική τύχη να κληρονομήσουν από την Κυβέρνηση της δεξιάς στην Ισπανία, 4% και 10% ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Το 4% το έκαναν 0%, το 10% το έκαναν 5%. Εμείς είχαμε την εξαιρετική ατυχία να έχουμε παραλάβει από τον ΣΥΡΙΖΑ 24% και 13% ΦΠΑ. Άρα, όπως καταλαβαίνετε η δημοσιονομική επίπτωση ενός μέτρου από το 24% στο 10% ή από το 24% στο 0% είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είναι από το 4% στο 0%.

Ας είχαμε και εμείς για πάντα τη δεξιά στην εξουσία να έχουμε 0% ΦΠΑ, είναι η σωστή απάντηση. Όσο έχεις τους δεξιούς οι φόροι πέφτουν, όπως μειώσαμε το ΦΠΑ, όπως μειώσαμε το φόρο εισοδήματος, όπως μειώσαμε το φόρο στο μέρισμα, όπως μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης.

Δεν θα μας κουνιέται ο ΣΥΡΙΖΑ, πάει πολύ. Πείτε του κυρίου Τσίπρα, «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Είσαι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχεις φορολογήσει ό,τι πετάει, ό,τι κολυμπάει και ό,τι αναπνέει και μιλάς στον Μητσοτάκη που έχει μειώσει 25 φόρους και το ΦΠΑ. Έλεος».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Δείτε τις δηλώσεις στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=hVO8UguPibI