Τελευταία Νέα
Δεκ 28

Δήλωση Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σχολιάζοντας τον απολογισμό 2020 του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ): “Εξαιρετικά τα αποτελέσματα του ΕΣΥΔ”

 

 

Με πλεόνασμα και μάλιστα αυξημένο κατά περίπου 35-40% έναντι των προβλέψεων του ετήσιου προϋπολογισμού, παρά την πανδημία, «κλείνει» το 2020 για το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), που αποτελεί τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης της Ελλάδας και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

 

Το 2020 το ΕΣΥΔ, υπό  το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Κούρταλη και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Σπύρο Ποδάρα, κατάφερε:

-Να ανταποκριθεί κατά τον πλέον βέλτιστο τρόπο στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημική κρίση μέσω

  • της έκδοσης νέων οδηγιών για την διαπίστευση φορέων και εργαστηρίων.
  • και της άμεσης προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων για τηλεδιασκέψεις και απομακρυσμένες αξιολογήσεις.

-Να είναι ένας από τους  πρώτους στον κόσμο, Οργανισμούς Διαπίστευσης που συμμετέχει στο Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) – Σύστημα αντιστάθμισης και μείωσης του άνθρακα για τη διεθνή αεροπορία.

 

-Στο πλαίσιο της επέκτασής του διεθνώς:

  • να ξεκινήσει συνεργασία με τον Ιαπωνικό Νηογνώμονα ClassNK για τη διαπίστευσή του.
  • να επιλεγεί, στα πλαίσια διεθνούς διαγωνισμού, για να διαπιστεύσει Τυνησιακό Φορέα πιστοποίησης προσώπων και μέσω αυτού θα εκπαιδευτεί και ο Τυνησιακός Φορέας Διαπίστευσης ΤUNAC.

-Να ολοκληρώσει και να θέσει σε διαβούλευση τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας του.

 

-Να βελτιστοποιήσει την λειτουργία και ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων.

 

-Να ολοκληρώσει τις διαδικασίες σχετικά με την διενέργεια διαγωνισμού για το νέο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ).

-Να ανασχεδιάσει την ιστοσελίδα του, με την καινούργια να είναι διαθέσιμη σύντομα.

 

-Να βελτιώσει την υλικοτεχνική υποδομή του μέσω της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου του και της εγκατάσταση οπτικής ίνας

 

Στις θετικές ειδήσεις του 2020 συγκαταλέγεται και η εκλογή της Υπεύθυνης Ποιότητας του Ε.ΣΥ.Δ, κας Μαρίας Παπατζίκου στη θέση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ευρωπαϊκή Αναγνώριση των Φορέων Διαπίστευσης – ΕΑ Multilateral Agreement Council (MAC).

 

Επισημαίνεται ότι το ΕΣΥΔ:

 

  • Έχει διαπιστεύσει 110 φορείς στην Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρο, Ιορδανία, Αλβανία, Ρωσία και Ρουμανία και παραρτήματα φορέων Κίνας , Κορέας, Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Έχει διαπιστεύσει 553 εργαστήρια.
  • Διοργάνωσε ενημερωτικές ημερίδες για τα εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ανάλογες θα γίνουν και σε άλλες πόλεις μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
  • Έχει διαπιστεύσει ιατρικά εργαστήρια σε μοριακές μεθόδους και διαθέτει ήδη την απαραίτητη τεχνική επάρκεια και κατάλληλους αξιολογητές και εμπειρογνώμονες για να ανταποκριθεί άμεσα σε αιτήματα διαπίστευσης.

 

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει:

 

«Με το κλείσιμο της χρονιάς ενημερώνουμε θεσμικά τον ελληνικό λαό για την πορεία των εποπτευομένων οργανισμών από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά το 2020, υπό τις νέες ηγεσίες που επελέγησαν μετά τις εκλογές του 2019. Ως προς τον Ε.ΣΥ.Δ., τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η πανδημία όχι μόνο δεν  επηρέασε αρνητικά, αλλά χάρη στην καλή οργάνωση του οργανισμού, κατάφερε να βελτιώσει τα οικονομικά του αποτελέσματα, να επεκτείνει τη διεθνή του δραστηριότητα και να εκλέξει ένα μέλος του σε μια σπουδαία ευρωπαϊκή θέση. Θερμά συγχαρητήρια, συνεχίζουμε το 2021 με μεγαλύτερη όρεξη».