Τελευταία Νέα
Οκτ 05

Δήλωση Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων και τους ελέγχους για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά την έναρξη της συνάντησης που έχει σήμερα με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ),  του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, προέβη στην εξής δήλωση (on camera):

«Να ξεκινήσω με δύο ανακοινώσεις για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα πριν κάνουμε τη σύσκεψή μας.

Πρώτον, έχει προκύψει ένα ζήτημα που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας με την ενδεχόμενη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους. Και αυτό προκλήθηκε από μία πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μετέπειτα δηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Θέλω να ξεκαθαρίσω: δεν είναι στην πρόθεση της Κυβερνήσεως η μείωση του ωραρίου, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο το οποίο εάν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων.

Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Η δε ενεργειακή εξοικονόμηση από μία ενδεχόμενη κατά μία ή δύο ώρες μείωση του ωραρίου λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που αυτό θα προκαλούσε στην αγορά.

Άρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.

Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικαίωμά του.

Ως προς τις πρωτοβουλίες των διαφόρων εμπορικών συλλόγων για το ωράριο θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω το εξής: Το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο.

Εάν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος ούτε και μπορεί να επιβληθούν ποινές σε κάποιον ο οποίος θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μία μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως εάν το επιθυμούν και στο βαθμό που το επιθυμούν. Αυτό, όμως, δεν αφορά εμάς. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει.

Δεύτερον, επειδή πάρα πολλά λέγονται για το τι κάνουμε στο θέμα του πληθωρισμού και τις ακρίβειας, και επειδή είναι παρόντες οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, του ΣΕΛΠΕ, της ΕΣΕΕ, για να πιστοποιήσουν αν αυτό που λέμε είναι αλήθεια, ζήτησα από την ΔΙΜΕΑ τα ακριβή στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου, γιατί σήμερα άκουσα δηλώσεις πολιτικών μας αντιπάλων που είπαν ότι το τελευταίο εξάμηνο δεν έχουμε κάνει ελέγχους. Εσείς ξέρετε αν έχουμε κάνει ελέγχους ή όχι.

Διαβάζω ακριβώς τους αριθμούς: Το τελευταίο εξάμηνο, από τον Απρίλιο έως χθες, 4 Οκτωβρίου, έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ από τη ΔΙΜΕΑ, την υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχουν διαπιστωθεί 283 παραβάσειςκι έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 397.305 ευρώ.

Όλη η αγορά γνωρίζει ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχαν γίνει τόσο μαζικοί έλεγχοι για τον έλεγχο του πληθωρισμού και της αισχροκέρδειας στην αγορά από όσο αυτή την περίοδο.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πίεση στα νοικοκυριά που προκαλεί ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της αγοράς σήμερα για να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού, για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας από αυτή την κρίση, αλλά θέλω να γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι της αγοράς που είναι εδώ, αλλά και οι συμπολίτες μας, ότι οι έλεγχοι είναι ασταμάτητοι και θα συνεχιστούν».