Τελευταία Νέα
Μαρ 05

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25, κ. Κρίτωνα Αρσένη

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε σήμερα, Πέμπτη 5 Μαρτίου, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25, κ. Κρίτωνα Αρσένη, για την επένδυση στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, λέγοντας:

 

«Θα ήθελα πραγματικά κάποια φορά να μας εξηγήσετε ποια επένδυση σας αρέσει. Γιατί ακούω κάθε εβδομάδα να μου κάνετε ερώτηση για τις επενδύσεις που δεν θέλετε, αλλά μια επένδυση που να σας αρέσει δεν έχω ακούσει ακόμα. Φαντάζομαι και εσείς καταλαβαίνετε ότι πρέπει ο κόσμος να βρίσκει κάπου δουλειά, να γίνεται οικονομική ανάπτυξη, να υπάρχει τζίρος.

Πάμε τώρα στην Αφάντου, που είναι μια φανταστική επένδυση. Η Κυβέρνησή μας την «έτρεξε». Υπενθυμίζω ότι η ιδέα και ο διαγωνισμός ξεκίνησαν επί Κυβερνήσεως Σαμαρά, οι διαδικασίες συνεχίστηκαν επί κυβερνήσεως Τσίπρα, -τα πήγαν αργά όπως τα πήγαιναν όλα- και τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Έχουμε τελειώσει όλες τις εκκρεμότητες που είχαμε και αναμένονται κάποια τυπικά χαρτιά από τον επενδυτή που έχουν να κάνουν με την άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στη μεταβίβαση του ακινήτου και στην έναρξη του έργου. Και σε αυτό το έργο πάμε πάρα πολύ καλά, όπως είχαμε υποσχεθεί.

Δύο θέματα θέσατε με ένταση. Το πρώτο, η αλλοίωση των δορυφορικών χαρτών και αν θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες. Και το δεύτερο, αν θα υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στην παραλία.

Ως προς την αλλοίωση των δορυφορικών χαρτών είπατε να αναζητηθούν και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Δεν γνωρίζετε ότι στη δημόσια διαβούλευση που είχε γίνει για τη ΣΜΠΕ είχε διευκρινιστεί ότι για λόγους εθνικής ασφαλείας, επειδή αυτή η ακτή είναι ακριβώς απέναντι από την Τουρκία και χρειάζεται η επένδυση αυτή ειδικές άδειες από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, θα υπάρξει αλλοίωση των χαρτών; Το ξέρετε ότι ήταν επισήμως γραμμένο στη ΣΜΠΕ ότι οι χάρτες που θα δημοσιοποιηθούν θα είναι αλλοιωμένοι; Για ποιον λόγο; Γιατί αυτό ζητούσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σας λέω, λοιπόν, ότι είναι σωστή η αλλοίωση στην προκειμένη περίπτωση, προβλέπεται από τη νομοθεσία, είναι στη ΣΜΠΕ και έχει γίνει για λόγους εθνικής ασφαλείας, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Θέλω να σας απαντήσω όμως και στο δεύτερο για το αν θα αποκλειστεί η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία. Δεν γνωρίζετε ότι από το Σύνταγμα της χώρας η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο τους δικαίωμα; Λέτε μία επένδυση που κάνει το ελληνικό δημόσιο, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ είναι ελληνικό δημόσιο, να την κάνει παραβιάζοντας το Σύνταγμα της χώρας; Ή πάλι δεν έχετε διαβάσει την απόφαση του ΕΣΧΑΔΑ; Όχι μόνο δεν αποκλείεται η πρόσβαση στην παραλία, αλλά ενθαρρύνεται κιόλας με τη δημιουργία δύο υπαίθριων πάρκινγκ και όχι για τους πελάτες της επενδύσεως, αλλά για τους διερχομένους που θέλουν να πάνε στην παραλία».

 

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε:

«Όσες επιχειρήσεις σεβόμενες το περιβάλλον -και ειδικά σήμερα με τη βιώσιμη ανάπτυξη- προχωρούν για να γίνονται θέσεις εργασίας και να προοδεύει η οικονομία μας είναι ευπρόσδεκτες. Εμείς δεν βάζουμε όπως εσείς ιδεολογικό κριτήριο ούτε κριτήριο μεγέθους. Βάζουμε κριτήριο νομιμότητας, σεβασμού στο περιβάλλον και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η συγκεκριμένη επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου, προφανώς πληροί όλα αυτά τα κριτήρια. Γιατί τα πληροί; Γιατί  γίνεται σε μια περιοχή που δεν είναι, όπως λέτε, γεμάτη τουρισμό. Αντίθετα, αυτό είναι ένα τεράστιο κομμάτι γης που έχει μείνει αναξιοποίητο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Στο συγκεκριμένο κομμάτι της Ρόδου δεν υπάρχει κάτι άλλο. Και εκεί έρχεται το Δημόσιο με τον επενδυτή μέσα από εξαιρετικά αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, με εξαιρετικά αυστηρές περιβαλλοντικές μελέτες και με τρόπο ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του φυσικού κάλλους της περιοχής και κάνει μια μεγάλη τουριστική επένδυση.

Δεν μπορούμε να διαφωνούμε σε όλες τις επενδύσεις. Πιστέψτε με, καταντά από ένα σημείο και έπειτα κουραστικό. Το κάνατε και στο Ελληνικό, όπου κάνατε και την προσφυγή για να σταματήσετε την επένδυση. Είναι συνταγματικό δικαίωμά σας, αλλά δείχνει και ποια είναι η διαφορά μας. Εσείς θέλετε να σταματήσετε κάθε επένδυση. Εγώ θέλω να βοηθήσω να προχωρήσει κάθε επένδυση που πληροί τη νομιμότητα. Αυτή είναι η διαφορά μας».

 

Ολόκληρο το βίντεο στο ακόλουθο link:

www.youtube.com/watch?v=AVuhpNDjBcw