Τελευταία Νέα
Οκτ 23

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του Ν/Σ “Επενδύω στην Ελλάδα”

Απάντηση του  Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του Ν/Σ “Επενδύω στην Ελλάδα”:

 

«Αν θεωρούσα ότι υπάρχει αντισυνταγματική διάταξη δεν θα το υπέγραφα.

Άρα, προφανώς υπερασπίζομαι το σύνολο του νομοσχεδίου.

Διαβάζω το άρθρο 22, παρ. 2, του Συντάγματος: Με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συναπτόμενοι με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.

Από μία απλή ανάγνωση του άρθρου του Συντάγματος για το οποίο συζητάμε, είναι απολύτως προφανές ότι ο συνταγματικός νομοθέτης επιτρέπει στο κοινό νομοθέτη να ορίσει τους κανόνες διαιτησίας. Γιατί αλλιώς δεν θα μιλούσε για κανόνες της διαιτησίας.

Όσον αφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία επικαλείστε, σε τι αναφέρεται; Στην καθ’ ολοκληρίαν κατάργηση του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Τι έκρινε δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας; Ότι εφόσον το Σύνταγμα προβλέπει την προσφυγή στη διαιτησία, με τους κανόνες που ορίζει ο κοινός νομοθέτης, η καθ’ ολοκληρίαν κατάργηση του ΟΜΕΔ είναι αντισυνταγματική.

Πότε έγινε αυτή η καθ’ ολοκληρίαν κατάργηση του ΟΜΕΔ, για την οποίαν το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι είναι αντισυνταγματική; Στις 28 Φεβρουαρίου 2012, με την αριθμ. 6 πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Με συγχωρείτε κύριοι του ΚΙΝΑΛ, δεν ήσαστε Υπουργοί στην κυβέρνηση το Φεβρουάριο του ’12;  Δηλαδή, υπογράψατε το μείζον, την ολοσχερή κατάργηση του ΟΜΕΔ ως συνταγματικά ορθή και τώρα σας ενοχλεί το έλασσον; Οι κανόνες; Εδώ βρισκόμαστε σε μία άσκηση παραλογισμού.

Πηγαίνω τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά όσα ισχυρίζεσθε για το άρθρο 57, εξηγήθηκαν και από τον Υπουργό Εργασίας. Πρώτα απ’ όλα, ως προς το αν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, επαναλαμβάνω, το άρθρο 22 ορίζει κανόνες. Οι κανόνες αναφέρονται στον κοινό νομοθέτη.

Τι είναι οι κανόνες εδώ στην προκειμένη περίπτωση; Είναι η υιοθέτηση από την  κυβέρνηση της συστάσεως του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του ILO.

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, επί τεσσεράμισι χρόνια σ’ αυτή τη Βουλή, τον ILO τον είχατε ανακηρύξει περίπου ως τον κάτοχο της παγκόσμιας σοφίας και τώρα σας ενοχλεί το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετεί τη σύσταση του ILO για τη διαιτησία;

Εντάξει, και η υποκρισία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να έχει κάποια όρια σ’ αυτή τη χώρα.

Όσον αφορά δε τους χαρακτηρισμούς που άκουσα για τον συνάδελφό μου Υπουργό Εργασίας, ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Αχτσιόγλου, είναι η πρώτη υπουργός στην ιστορία του ελληνικού κράτους που θεσμοθέτησε ως νέο κοινωνικό φορέα τον ΣΒΒΕ, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. (ΣΒΒΕ).

Δηλαδή δεν τους έφτανε ο ΣΕΒ για να μιλάει ως κοινωνικός φορέας με την κυβέρνηση, ήθελαν περισσότερους βιομηχάνους στον διάλογο.

Όταν, λοιπόν, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, μας είπατε ως κυβέρνηση ότι πρέπει να ακούμε περισσότερο και περισσότερο τους βιομηχάνους, το να έρθετε τώρα στη Βουλή και να κατηγορείτε ως «Υπουργό Εργοδοσίας» τον Γιάννη Βρούτση, με συγχωρείται, πάει πολύ.

Μία μόνο παρατήρηση στον συνάδελφο, κύριο Τζανακόπουλο, που μίλησε για «λαθρονομοθετούντες». Φαντάζομαι δεν θα χρειαζόταν να φέρω στη Βουλή τα δεκάδες διυπουργικά νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνησή σας, δεκάδες, όχι ένα. Για κάποιο περίεργο τρόπο, τότε δεν σας πείραζε να είναι διυπουργικά και πολυνομοσχέδια αλλά σας πειράζει ξαφνικά σήμερα.

Θα μου επιτρέψετε όμως την εξής παρατήρηση. Όχι και λαθρονομοθετούντες. Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, κύριε Τζανακόπουλε, όπως μας έχετε εξηγήσει τόσες φορές. Μην μας προσβάλετε έτσι.

Το νομοσχέδιο είναι μία χαρά συνταγματικό και καλώ τους συναδέλφους να υποστηρίξουν τη συνταγματικότητά του».