Τελευταία Νέα
Οκτ 08

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για τα μέτρα ενίσχυσης στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

 

 

 

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ, με θέμα «τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι».

 

«Η ερώτηση είναι επί της ουσίας και πολύ σωστή, υπό την έννοια ότι ναι, οι κάτοικοι στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου θα πρέπει να αισθάνονται – και πιστεύω ότι το αισθάνονται- ότι η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός αλλά και το σύνολο των υπηρεσιών είναι δίπλα τους από την πρώτη στιγμή αυτής της θεομηνίας.

Και θέλω να σας πω, γιατί μπορεί να μην το γνωρίζετε, ότι ειδικά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς έχει και την αρμοδιότητα εποπτείας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ήδη από τον Ιούλιο, είχαμε στείλει μεγάλη ομάδα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, κύριο Θανάση Κυριαζή και μια μεγάλη ομάδα μηχανικών και επιστημόνων, οι οποίοι παρακολουθούσαν το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας στο Αρκαλοχώρι.

Είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους για την πιθανότητα ενός επόμενου μεγαλύτερου σεισμού και είχαν καταγράψει κτίρια που πιθανόν να είχαν πρόβλημα σε ένα ενδεχόμενο τέτοιο σεισμό.

Και μπορώ να πω ότι ήταν μια από τις στιγμές αυτές που το κράτος ήταν περισσότερο έτοιμο για τη ζημία, που τελικώς δυστυχώς συνέβη, από ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Θέλω να συγχαρώ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, τον κύριο Άκη Τσελέντη και όλη την ομάδα του αλλά και τον κύριο Κυριαζή που είχαν κινηθεί προληπτικά το καλοκαίρι ακριβώς επειδή βλέπαμε την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή αυτή.

Δυστυχώς, όμως, το φαινόμενο είχε πολύ μεγάλη ένταση, ήταν σε επιφανειακό επίπεδο – άρα, πιο καταστροφικό- και χτύπησε πραγματικά πάρα πολύ την περιοχή αυτή.

Και θέλω να σας πω ότι όσον αφορά το οικονομικό σκέλος – γιατί ξέρετε ότι τον γενικό συντονισμό από πλευράς κυβερνήσεως για τα ζητήματα της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής σε περιοχές θεομηνίας έχει ο κύριος Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος και συντονίζει για τα θέματα αυτά τα συναρμόδια υπουργεία- έχουμε κάνει ήδη παρεμβάσεις και θα κάνουμε και άλλες και μέσω της Αναπτυξιακής Τραπέζης αλλά και μέσω των αναστολών των πληγεισών περιοχών για να βοηθήσουμε και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ως προς την ΚΥΑ που αναφερθήκατε, εμείς ακολουθήσαμε στην ΚΥΑ αυτό το οποίο μας έφεραν οι υπηρεσίες ως πληγείσες περιοχές. Αν όμως έχει γίνει λάθος – το ακούω τώρα από εσάς και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω- μόλις πάω στο γραφείο μου θα κοιτάξω αμέσως αν υπάρχει τέτοιο σφάλμα και προφανώς πρέπει να διορθωθεί γιατί ο σκοπός της ΚΥΑ είναι να πάει ακριβώς στις περιοχές εκείνες που είχαν πρόβλημα».

 

Δευτερολογία

«Τα θέματα που μου θέσατε στη δευτερολογία είναι γενικά κυβερνητικά και  όχι αμιγώς του Υπουργείου Ανάπτυξης. Εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε συνυπογράψει τις σχετικές ΚΥΑ για την αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών, για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, για την κεφαλαιοποίηση, όλα αυτά τα έχουμε κάνει. Όμως, επειδή δεν θέλω να υπεκφύγω καθόλου από την ουσία της ερωτήσεως που είναι σωστή, σας λέω ότι είμαστε πάνω από το θέμα αυτό όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Περιμένουμε να δούμε αν το θέμα της ΚΥΑ είναι λανθασμένο, εντός της ημέρας θα ενημερωθώ, και  αν υπάρχει πράγματι αυτό το λάθος θα διορθωθεί. Και θα δούμε πράγματι πως μπορούμε να υποστηρίξουμε τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής έτι περαιτέρω, καθώς αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάθει ζημία.  Αυτό είναι γεγονός.

Η Κυβέρνηση το αναγνωρίζει, είμαστε πάνω από το πρόβλημα και θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις».

 

 

Ολόκληρη η απάντηση στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=WxHsJwL8HsE&t=4s