Τελευταία Νέα
Φεβ 20

Με τη χρήση πρότυπου καταστατικού η σύσταση ΑΕ μέσω e-ΥΜΣ ή των Υπηρεσιών μιας Στάσης των Επιμελητηρίων

Με τη χρήση πρότυπου καταστατικού μέσω είτε της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) είτε των Υπηρεσιών μίας Στάσης των Επιμελητηρίων, είναι πλέον εφικτή η σύσταση και Ανωνύμων Εταιρειών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώνεται η υλοποίηση της e-ΥΜΣ, καθώς είναι πλέον εφικτή η ηλεκτρονική σύσταση εταιρειών με πρότυπο καταστατικό για όλες τις νομικές μορφές (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ) που προβλέπονται στον Νόμο 4441/2016.

Βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων είναι η αναθεώρηση του εν λόγω Νόμου ώστε εντός του 2020 να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική έναρξη ατομικής επιχείρησης καθώς και άλλων νομικών μορφών εταιρειών, όπως συνεταιρισμοί, που δεν συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 4441/2016.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία σύστασης εταιρείας μέσω e-ΥΜΣ πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται  επίσκεψη σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, αλλά ούτε και «ανέβασμα» οποιουδήποτε  εγγράφου. Με  την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η εταιρεία αποκτά αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. και Α.Φ.Μ., εγγράφεται στο Επιμελητήριο και αυτόματα ενημερώνεται ο ΕΦΚΑ. Οι ιδρυτές λαμβάνουν  από το σύστημα  ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης και της ανακοίνωσης σύστασης της εταιρείας.

Το κόστος σύστασης μέσω e-YMS ανέρχεται στα 18 ευρώ για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) και στα 15 ευρώ για τις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ). Οι Α.Ε επιβαρύνονται επιπλέον και με το 1‰ επί του κεφαλαίου υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανά νομικό τύπο, στον διαδικτυακό τόπο της e-ΥΜΣ (https://eyms.businessportal.gr).