Τελευταία Νέα
Φεβ 05

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (2)

Κυρίες και Κύριοι,

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλες και όλους με υγεία, εργασία και δημιουργικότητα.

Πολλά ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλη Κορκίδη για την πρόσκλησή του να παραστώ στη σημερινή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, και την ευκαιρία που μου προσφέρεται να χαιρετίσω την προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα ο κόσμος της Βιομηχανίας και του Εμπορίου να δώσει νέα ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στη χώρα.

Σε μία περίοδο δημοσιονομικών περιορισμών και δυσεύρετης ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, ο κλάδος του εμπορίου άντεξε, περιορίζοντας τις ζημιές σε επιχειρηματικότητα και απασχόληση των ΜΜΕ.

Σήμερα, δε, η βιομηχανία με τις εξαγωγές της κυρίως, όχι μόνον έρχεται να αιμοδοτήσει με ρευστό την οικονομία αλλά και να την ανατάξει παραγωγικά, τεχνολογικά και ποιοτικά με την ένταξη σειράς επιχειρήσεων σε διεθνείς αλυσίδες παραγωγής και την συνεχή αναζήτηση ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, ικανών να δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις απασχόλησης.

Το μέλλον της Ελλάδας και η έξοδος από την κρίση εξαρτώνται από τον ρόλο οικονομικής γέφυρας που καλείται να διαδραματίσει μεταξύ Ευρώπης και Νότιας Ανατολικής Ασίας.

Για να πετύχει η Ελλάδα τον στρατηγικό αυτό στόχο ένταξης στον νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την μικρή οικονομία μας, ανοίγοντάς την σε παραγωγικές επενδύσεις με προσανατολισμό πρωτίστως τη βιομηχανία και τις εξαγωγές μας.

Επενδύσεις και εξαγωγές με κεντρικό πυλώνα τη βιομηχανία συνιστούν το δίπολο της αναπτυξιακής εξόδου της χώρας από την κρίση.

Και δεν είναι τυχαίο που η αύξηση των εξαγωγών προσελκύει επενδύσεις, αφού η εγχώρια αγορά είναι μικρή και αδύναμη, ενώ οικονομίες κλίμακας και ρευστότητα προσφέρουν κυρίως οι εξαγωγές.

Αποτελεί, λοιπόν, πολύ σημαντική εξέλιξη η ανάδειξη της ελληνικής βιομηχανίας σε ηγετικό κλάδο της οικονομίας.

Μετά την επταετία 2008-2014 στη διάρκεια της οποίας η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 28%, το 2016 ανέκαμψε 2,5% και το 2017 επιτάχυνε κατά 4,4%.

Επίσης, οι βιομηχανικές εξαγωγές στο α’ ενδεκάμηνο 2017 είχαν ετήσια αύξηση 10,3% έναντι 7% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ στο γ’ τρίμηνο 2017 είχαμε την πρώτη ισχυρή αύξηση της απασχόλησης κατά 5,8% στην μεταποίηση.

Επί πλέον, η συμμετοχή των ξένων άμεσων επενδύσεων στη μεταποίηση στο σύνολο των ξένων άμεσων επενδύσεων από -16% που ήταν το 2014 έγινε 0,6% το 2015, 3% το 2016 και 4% το α’ εννεάμηνο 2017.

Με άλλα λόγια, έχουμε μία καθολική δυναμική επανεμφάνιση της βιομηχανίας σε παραγωγή, εξαγωγές, απασχόληση και επενδύσεις, εξέλιξη που εξηγεί την αύξηση του βαθμού χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού της βιομηχανίας από 66% περίπου τη περίοδο 2012-2015 σε 70% το 2017.

Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένη την προοπτική κλεισίματος της γ’ αξιολόγησης, την αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, της εξόδου της στις διεθνείς χρηματαγορές, της περαιτέρω χαλάρωσης των capitalcontrols, της ολοκλήρωσης του Προγράμματος μέσα στο 2018 και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, δεν πρέπει να εκπλήσσουν ούτε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος ούτε οι πολύ θετικές προβλέψεις του ΙΟΒΕ για επενδυτικό μπουμ στη βιομηχανία με αύξηση επενδύσεων 12% το 2017 και 15,4% το 2018.

Επενδύσεις που στρέφονται κυρίως σε δαπάνες για αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και στη διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα ή ήδη παραγόμενα προϊόντα.

Οι προβλέψεις αυτές μιλούν για γενικευμένη άνοδο αφού, όπως τονίζει η έρευνα του ΙΟΒΕ, «σε κλαδικό επίπεδο παρατηρούνται μικρές διαφορές μεταξύ των κλάδων, αφού στους περισσότερους, η πρόβλεψη προδιαγράφει ανοδική τάση».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δυναμική των επενδύσεων στην Ελλάδα καταλαμβάνει πανευρωπαϊκά την 6η θέση το 2017 και τη 5η θέση αντίστοιχα το 2018.

Η κυβέρνηση έχει ήδη σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των παραγωγικών τάξεων για ανάταξη της οικονομίας με πολιτικές και προγράμματα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που εκπονήθηκε από το Υπουργείο μας και που ακολουθεί η κυβέρνηση, προτάσσει την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, ως των βασικών εργαλείων μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.

Αποδεχόμενη τον κεντρικό ρόλο της ΜΜΕ επιχείρησης στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη, η Κυβέρνηση θέσπισε νέα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, δημιούργησε τον εξωδικαστικό μηχανισμό για την ρύθμιση οφειλών, διευκόλυνε με τις 120 δόσεις, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει το θεσμικό πλαίσιο για ένα ταμείο μικρο-χρηματοδοτήσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα που αναμφίβολα θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μέσω της στήριξης των ΜΜΕ.

Με τα νέα αυτά εργαλεία και θεσμούς είμαι βέβαιος πως το 2018 θα είναι έτος ανθοφορίας για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις στην χώρα μας.

Σας εύχομαι πάλι καλή χρονιά και με επιτυχία στους κοινούς στοχους μας.

Σας ευχαριστώ