Τελευταία Νέα
Νοέ 10

Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη επί της τροπολογίας για τη διασφάλιση της επάρκειας και της επαρκούς σήμανσης των προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού»

 

 

Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της τροπολογίας για τη διασφάλιση της επάρκειας και της επαρκούς σήμανσης των προϊόντων που συμμετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού»:

«Κατά την εφαρμογή της πρωτοβουλίας μας για «το καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο παρεμπιπτόντως πάει πραγματικά πάρα πολύ καλά, να ενημερώσω το Σώμα επειδή όλοι οι συνάδελφοι ανησυχούν, και δικαίως για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ότι από τα 644 προϊόντα που είχε το καλάθι την περασμένη εβδομάδα τα 541 διατήρησαν την ίδια τιμή και αυτή την εβδομάδα, τα 101 μείωσαν την τιμή και μόνο 2 αύξησαν την τιμή. Άρα, το καλάθι γενικώς δουλεύει.

Επίσης να πω ότι σήμερα είχαμε και το πολύ ευχάριστο νέο ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σοβαρή πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 9,1% για το μήνα Οκτώβριο και μάλιστα με μεγάλη μηνιαία μείωση πληθωρισμού και η Eurostat αναπροσάρμοσε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, από το 9,9% στο 9,5%. Άρα, φαίνεται ότι η συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αποδίδει, αρχίζει να βγάζει καρπούς.

Στα πλαίσια, όμως, της εφαρμογής του μέτρου διαπιστώσαμε κάποιες δυσλειτουργίες. Παραδείγματος χάριν, ότι παρά τις συστάσεις μας οι αλυσίδες είχαν τις σημάνσεις για το καλάθι όχι σε ορατό σημείο και όχι με το σωστό τρόπο και γενικώς υπήρχε μία δυσλειτουργία στην ενημέρωση του κοινού.

Για να τα αριθμήσουμε αυτά προτείνουμε στο Σώμα τη σημερινή τροπολογία που έχει να κάνει με τη σήμανση και την επάρκεια των προϊόντων στο καλάθι του νοικοκυριού κα την δυνατότητα της υπηρεσίας μας να επιβάλλει πρόστιμα στις αλυσίδες εκείνες που δεν τηρούν τις συγκεκριμένες οδηγίες.

Ζητούμε, λοιπόν, την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας ώστε να έχουμε την εξουσιοδότηση του Σώματος να χειριστούμε τη λειτουργία του καλαθιού με πιο συμφέροντα για τον καταναλωτή τρόπο.

Κεντρικός στόχος να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στη συγκράτηση του πληθωρισμού, στην πτώση των τιμών και στη διασφάλιση ενός χώρου μέσα στα super market όπου οι πιο αδύναμοι από τους συμπολίτες μας θα μπορούν να αγοράζουν τα βασικά προϊόντα στις λογικά καλύτερες τιμές που μπορούν. Ευχαριστώ πoλύ».

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=Fj7iJg6AUlk