Κύριε υπουργέ ο πρόεδρος της ΝΔ επιτίθεται στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα καταλογίζοντάς της επί της ουσίας αδυναμία να κυβερνήσει αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου είναι υπερβολικό το αίτημά του για εκλογές τον Σεπτέμβριο;
Ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ διαψεύδει όλες τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ως υποψήφιος για την αρχηγεία. Σαν να πρόκειται για δυο διαφορετικούς ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτό είναι το ασφαλέστερο κριτήριο για να αξιολογήσει κανείς τις προοπτικές. Προσωπικά δυσκολεύομαι να καταλάβω από ποια σκοπιά ασκεί αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης. Συμφωνεί με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους μας που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο το καλοκαίρι του 2015 και την ολοκλήρωση του προγράμματος ή όχι; Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει τη συμφωνία ή γιατί την εφαρμόζει; Θέλει έξοδο από τα μνημόνια ή θέλει νέο μνημόνιο; Θέλει την Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μεγάλα ζητήματα όπως αυτά των δικαιωμάτων ή θέλει την Ελλάδα πάντα να πατάει σε δύο βάρκες; Διότι εκφράσεις του τύπου «παράγωγος στιγματισμός» παραπέμπουν σε άλλου τύπου αντιλήψεις.
Την ίδια ώρα και η κυρία Γεννηματά ζητάει εκλογές άμεσα για να μην είναι η κυβέρνηση Τσίπρα αυτή που θα διαπραγματευτεί την περίοδο μετά το Μνημόνιο. Πώς βλέπετε αυτήν την στρατηγική;
Το μεταμνημονιακό καθεστώς το διαπραγματεύεται η κυβέρνηση που βγάζει τη χώρα από το μνημόνιο. Και η έξοδος από το μνημόνιο είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ικανότητας και αποτελεσματικότητας. Η σημερινή κυβέρνηση πετυχαίνει εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες. Αυτό είναι που φέρνει την αντιπολίτευση σε θέση αμηχανίας. Και το αίτημα για πρόωρες εκλογές μόνον ως προϊόν αμηχανίας μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει. Διότι νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντιλαμβάνεται ότι το να πάει η χώρα σε εκλογές τώρα μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει.
Μπροστά σε αυτήν την αρνητική στάση του Κινήματος Αλλαγής πώς βλέπετε την προοπτική των συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή ακόμη και μετά τις εθνικές εκλογές;
Εμείς έχουμε σταθερή στρατηγική και δεν επηρεαζόμαστε από τις συγκυριακές αντιπαραθέσεις. Και η δική μας στρατηγική έχει στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα διαχειριστεί τη μεταμνημονιακή περίοδο και θα εδραιώσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Άρα όταν απεμπλακούμε από τις αναπόφευκτες αντεγκλήσεις ως προς τη διαχείριση της μνημονιακής περιόδου θα ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο στη βάση θετικών προτάσεων για το μέλλον. Για την αξιοποίηση των διδαγμάτων από την κρίση και για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας. Προφανώς η πορεία προς τις ευρωπαϊκές, τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα σφραγιστεί από αυτές τις πρωτοβουλίες και από αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο.
Είναι και το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ανοιχτό. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πήρε την πρωτοβουλία για διάλογο στην συνέχεια όμως φαίνεται ότι υποβαθμίζει την προοπτική του.
Προφανώς το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα αυτής της πορείας. Διότι όλοι συνομολογούμε ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι αναγκαία. Μένει να δούμε τι εννοεί ο καθένας και τι είδους συμμαχίες μπορούν να προκύψουν. Εμείς την συζήτηση την ανοίξαμε. Για αυτό και καλωσορίσαμε και την πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά. Έχουμε λοιπόν ένα λαμπρό πεδίο διαλόγου μπροστά μας.
Θα ήθελα την γνώμη σας για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Το Σκοπιανό φαίνεται πως έχει κωλύσει και τα ελληνοτουρκικά κινούνται σε τεντωμένο σχοινί…
Στο βάθος υπάρχει μια κόκκινη κλωστή που συνδέει τις αντιλήψεις γύρω από αυτά τα ζητήματα και το ποια θα πρέπει να είναι η ελληνική στρατηγική. Η Ελλάδα κατέχει μια ξεχωριστή γεωγραφική θέση κι η δυναμική των παγκόσμιων εξελίξεων σήμερα δημιουργεί μια ρευστότητα που εγκυμονεί κινδύνους αλλά και δυνατότητες. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων κι όχι στη ζοφερή περιγραφή των κινδύνων. Και να οργανώσουμε τη στρατηγική και τις συμμαχίες μας με στόχο όχι απλώς την άμυνα αλλά την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας. Η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο αυτές αντιλήψεις διατρέχει ολόκληρη τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στη βάση αυτής διαμορφώθηκαν διαχωριστικές γραμμές και κοινωνικοπολιτικά μπλοκ. Η επίλυση της διαφοράς μας με την γειτονική FYROM, εκτός όλων των άλλων, έχει και τεράστια συμβολική σημασία κι η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να φτάσουμε τελικά σε θετικό αποτέλεσμα. Κι εκεί βεβαίως θα κληθούν όλοι να πάρουν θέση.
Τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια. Τι πρέπει να προσέξει η κυβέρνησή σας για να διατηρήσει μία καλή δημοσιονομική πορεία χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω τους φορολογούμενους;
Νομίζω ότι αυτή την ώρα πρέπει όλοι να στηρίξουμε τη διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος και να αποφύγουμε δηλώσεις και σχολιασμούς που ενώ τίποτα δεν προσφέρουν, μπορούν να δημιουργήσουν συγχύσεις και προβλήματα. Η διαπραγματευτική ομάδα έχει πλήρη εικόνα των ισορροπιών και των περιθωρίων που αυτές οι ισορροπίες διαμορφώνουν για εμάς. Να δείξουμε εμπιστοσύνη και να στηρίξουμε τη δουλειά της.
Έχετε καλά νέα για επενδύσεις; Υπάρχει και μία ανησυχία για το Ελληνικό μετά την «βροχή» προσφυγών στο ΣτΕ…
Η δυνατότητα προσφυγής κατά των αποφάσεων του ΣτΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κι η άσκησή του αποτελεί σύνηθες φαινόμενο ιδιαίτερα σε μεγάλης κλίμακας έργα. Ήταν εντελώς απίθανο, λοιπόν, να μην υπάρχουν προσφυγές για το συγκεκριμένο θέμα. Θεωρώ όμως ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ενόψει της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος υπήρξε πολύ προσεκτική και ουσιαστική ώστε να μην υπάρχουν σοβαροί νομικοί κίνδυνοι. Κι αυτό πρέπει να το υπογραμμίσουμε τώρα και να καταλάβουν κι όλοι όσοι άσκησαν μια ατεκμηρίωτη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης ότι εάν θέλουμε όντως φιλοεπενδυτικό κλίμα κι αν θέλουμε επενδύσεις, πρέπει πριν από όλα να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές. Και στην περίπτωση του Ελληνικού χρειάστηκε πολλή δουλειά ώστε να εξασφαλιστούν εκ των υστέρων κι όχι εξ αρχής, όπως θα έπρεπε, οι όροι της ασφάλειας δικαίου.
Μάι
07
Comments are closed.