Τελευταία Νέα
Νοέ 24

Συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τα τρία επενδυτικά σχέδια νόμου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΝΕ 24.11.2021

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός κ. Χρίστος Δήμας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστη Καβαλάκη, παραχώρησαν σήμερα, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσίασαν τα τρία επικείμενα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα: το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

 

Στις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους ανέφεραν:

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Σας προσκαλέσαμε σήμερα εδώ γιατί θέλουμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, κύριο Παπαθανάση και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κύριο Δήμα, να φωτίσουμε τις τρεις συνεχόμενες χρονικά – με μία μικρή διακοπή λόγω του προϋπολογισμού- κοινοβουλευτικές μας πρωτοβουλίες, για την ψήφιση τριών νομοσχεδίων, τα οποία πιστεύουμε ότι το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί θα συμβάλουν καθοριστικά στο να αλλάξει τελείως ο επενδυτικός χάρτης στη χώρα.

Το πρώτο νομοσχέδιο με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επιχειρηματικού επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρίες τεχνοβλαστούς», ξεκίνησε να συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής χθες και θα έχουμε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Τρίτη.

Στη συνέχεια θα έχουμε στη Βουλή την εισαγωγή, τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης». Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο εθνικό στοίχημα. Όπως ξέρετε, θα πει και περισσότερα ο κύριος Παπαθανάσης που είναι ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός, έχουμε στόχο να είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια με το Νέο Έτος. Θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική του συζήτηση στις Επιτροπές πριν το Νέο Έτος και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τις πρώτες μέρες του 2022.

Στη συνέχεια, έρχεται ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος ώστε να είμαστε σε θέση αμέσως μετά να εισέλθουμε και στο νέο κύκλο, με το νέο νόμο πια, στην παραγωγή επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο κατά τον τρόπο που το γνωρίζετε, αλλά πια με το νέο σύστημα.

Από την πρώτη μέρα που ήρθαμε στο Υπουργείο αυτό, λάβαμε μία πολύ συγκεκριμένη εντολή από τον κύριο Πρωθυπουργό: Να εργαστούμε για να επιταχύνουμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες και να γίνει η  ζωή των επενδυτών ευκολότερη.

Έτσι στόχος μας είναι να αυξήσουμε και τις άμεσες ξένες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα και γενικά τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του κάθε έτους.

Θυμίζω ότι ο πρώτος μας νόμος είχε τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» και ήδη ακολούθησε μετά από αυτόν μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την απλούστευση των διαδικασιών για την επιχειρηματική δράση.

Πολλά απ’ αυτά τα νομοσχέδια έλαβαν στη Βουλή την υπερψήφιση και της αντιπολίτευσης και νομίζω ότι με τα τρία αυτά νομοσχέδια που σήμερα θα παρουσιάσουμε, ολοκληρώνουμε έναν πάρα πολύ σημαντικό κύκλο που αλλάζει στο μέτρο που το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί και εμπλέκεται, γιατί υπάρχουν και θέματα τα οποία είναι πέραν του Υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να πετύχουμε αυτό που είχαμε θέσει ως στόχο μας από την αρχή: να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε μία χώρα απολύτως επιχειρηματικά φιλική, να βγάλουμε από την Ελλάδα την εικόνα της χώρας που όταν έρχεσαι να επενδύσεις εδώ θα «μπλέξεις» και να περάσουμε στην Ελλάδα που όταν έρχεσαι θα βρεις λύση στα προβλήματά σου.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε και άλλα σχέδια – δεν σταματάνε τα σχέδιά μας σε αυτούς τους νόμους- μέχρι να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας, αλλά για αυτούς σας προσκαλέσαμε σήμερα.

Ο πρώτος νόμος έχει προκαλέσει κάποιο ενδιαφέρον στα ΜΜΕ άλλοτε θετικά άλλοτε αρνητικά, όπως όλοι οι νόμοι. Σας διαβεβαιώ όμως ότι είναι νόμος που θα φέρει στην Ελλάδα πολύ μεγάλες επενδύσεις.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, εγώ αλλά και ο κύριος Παπαθανάσης. έχουμε ήδη χειριστεί αυτά τα δύο χρόνια μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως της Microsoft, Digital Realty, της Pfizer κ.α.

Από αυτή μας την εμπλοκή έχουμε νομίζω ωριμάσει και οι ίδιοι, έχουμε δει πού είχε το σύστημα προβλήματα και έχουμε προσπαθήσει αυτά τα προβλήματα να τα θεραπεύσουμε με αυτούς τους νόμους.

Δίνω, λοιπόν, τον λόγο στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό που θέλω ιδιαίτερα και αυτόν και την ομάδα του να τους ευχαριστήσω γιατί δουλέψανε πολύ, δουλέψανε εκτός ωραρίου, δουλέψανε με επαγγελματισμό, λύσανε πολλά προβλήματα και έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε ένα τόσο ώριμο νομοσχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων.

 

 

Νίκος Παπαθανάσης:

 

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ. Κυρίες και κύριοι, κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα. Θα ήθελα να πω ότι σε αυτό το Υπουργείο από την πρώτη στιγμή δουλέψαμε σαν ομάδα έτσι ώστε να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, σύμφωνα βέβαια με τις εντολές που έχουμε λάβει από τον Πρωθυπουργό.

Από την πρώτη στιγμή, αυτή η κυβέρνηση μιλά με μία γλώσσα, και το έχω ξαναπεί, είναι συντονισμένη σε μία συχνότητα. Τη συχνότητα  του να δημιουργήσει ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, να δημιουργήσει δηλαδή αυτές τις συνθήκες έτσι ώστε οι επενδυτές να αισθάνονται ότι έχουν απέναντί τους μία πολιτεία η οποία τους θέλει να βρίσκονται εδώ. Και βεβαίως, το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Κάθε νομοσχέδιο που θα συζητήσουμε έχει τη δική του ιδιαίτερη και μεγάλη αξία. Πρόκειται, πάντως, για ένα πλαίσιο νομοσχεδίων που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε ισχυρή ανάπτυξη χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας τους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία. Όπως γνωρίζετε ξεκινούν να ισχύουν όλα σχεδόν ταυτόχρονα από την 1/1/202 ενώ κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη θα εκκινήσει και ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων που θα δώσει ιδιαίτερη στήριξη στις περιφερειακές ενότητες. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά από την ένταξή μας καταρχάς στην Ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε λοιπόν αυτό το πλέγμα των εργαλείων που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις, θα δημιουργήσουν το κλίμα και θα δώσουν κίνητρα έτσι ώστε οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα να βρουν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον.

Και θα ήθελα να τονίσω ότι οι μεγάλες επενδύσεις όπως αυτές που έχουμε στηρίξει και ξεκίνησαν στην πατρίδα μας, όπως είναι η Pfizer, η Cisco, η Team Viewer, όπως είναι μεγάλες επενδύσεις στο κομμάτι των data centers, προβλέπουν την πρόσληψη Ελληνίδων και Ελλήνων σε ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει και στο 20%. Είναι Ελληνίδες και Έλληνες που έφυγαν κατά την διάρκεια της κρίσης στο εξωτερικό.

Επομένως το επενδυτικό κύμα, έτσι όπως έρχεται δημιουργώντας μια ισχυρή ανάπτυξη θα φέρει και πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης…

Θα ήθελα, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου για την πολλή και σκληρή δουλειά που έφεραν εις πέρας προκειμένου να έχουμε αυτά τα τρία νομοσχέδια.

Το πρώτο,  για τις στρατηγικές επενδύσεις σας είπε ο κύριος Υπουργός ότι θα ψηφιστεί την Τρίτη. Το δεύτερο, που είναι το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης,  θα έχει κατατεθεί έως την Παρασκευή που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κοζάνη.  Και στη συνέχεια θα κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος που και αυτός είναι έτοιμος. Τα τρία αυτά νομοσχέδια έχουν περάσει τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

 

Ξεκινώντας, λοιπόν, από το πρώτο σχέδιο νόμου με τίτλο «στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών σε ιδιωτικές στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρίες τεχνοβλαστούς».

Είναι κατ΄ ουσίαν ,η βίβλος για τις στρατηγικές επενδύσεις και έχει μεγάλη σημασία. Ως σήμερα ο στρατηγικός επενδυτής έπρεπε να αναφέρεται σε δυο και τρεις διαφορετικούς νόμους.

Όπως γνωρίζετε οι στρατηγικοί επενδυτές στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 100%. Όμως, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα. Δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Είμαστε ακόμα χαμηλά, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Εμείς θεωρούμε ότι με αυτό το σχέδιο νόμου θα επιταχύνουμε αυτή την διαδικασία δίνοντας έναν πολλαπλασιαστή στις στρατηγικές επενδύσεις.

Έχουμε, λοιπόν, ένα νόμο που θα μπορεί να αναφέρεται ο επενδυτής, έχουμε ενοποιήσει τις υφιστάμενες διατάξεις και έχουμε προσθέσει πολλές νέες, έτσι ώστε να δημιουργείται η ασφάλεια  Δικαίου για τους επενδυτές.

Η ασφάλεια Δικαίου είναι πολύ σημαντικό θέμα διότι αυτό είναι που ωθεί τις επενδύσεις και που εμείς εδώ, στο υπουργείο, και εννοώ τον υπουργό, και στις επισκέψεις που είχαμε από την αρχή της διακυβέρνησης, βλέπαμε ότι άλλαζε ο τρόπος που αντιμετώπιζαν την Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές.

Έχουμε, λοιπόν, νέες κατηγορίες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Γνωρίζουμε τις ανάγκες της εποχής. Γνωρίζουμε τις νέες τεχνολογίες. Γνωρίζουμε πού πηγαίνει η τεχνολογία και η οικονομία. Και προσθέτουμε νέες, σύγχρονες κατηγορίες, έτσι ώστε οι επενδυτές να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αυτό το βήμα έχει μεγάλη σημασία διότι δημιουργεί και τις χωροταξικές συνθήκες ή τις ταυτοποιήσεις έτσι ώστε κάποιος επενδυτής ο οποίος έρχεται για ένα Data Center, που μέχρι σήμερα η νομολογία μας το έβλεπε ως ένα logistics center, ως ένα κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας, και βεβαίως ένα Data Center δεν είναι ένα κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας. Έχει  τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, όλες αυτές τις νέες επενδύσεις και επιλύουμε και ζητήματα χωροταξικά, έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν λύση γρήγορα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

 

Επίσης σημαντικό είναι ότι από αυτά τα οποία βλέπετε, όπως η  αγροδιατροφή, η βιοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θα μιλήσουμε παρακάτω, έχουμε και την εισαγωγή των νέων IPCEI’s στις οποίες η Ελλάδα είχε μείνει πίσω. Με την παρουσία μας στην Ευρώπη καταφέραμε και βάλαμε την πατρίδα μας σε αυτά που λέγονται σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, τα λεγόμενα IPCEI’s και συγκεκριμένα σε αυτό των μπαταριών. Καταφέραμε και μπήκαμε στο «και πέντε». Βάλαμε την πατρίδα μας στο IPCEI του υδρογόνου και της μικροηλεκτρονικής. Έχουμε λοιπόν data center, στούντιο, τεχνική νοημοσύνη, ψηφιακός μετασχηματισμός cloud computing.

Τι κάνουμε λοιπόν; Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και βεβαίως αυτό το κάνουμε και με δύο τρόπους. Πέραν το ότι αναθέτουμε, και αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια που την έχουμε ξεκινήσει από το Επενδύω στην Ελλάδα. Επιταχύνουμε και αυτό δουλεύει και είναι αποτελεσματικό.

Όταν ξεκινήσαμε τον νόμο Επενδύω στην Ελλάδα και βάλαμε για πρώτη φορά τους ορκωτούς ελεγκτές, η αγορά είχε αρχίσει και ζητούσε λεπτομέρειες για το εάν θα εφαρμοστεί και το πως θα εφαρμοστεί.

Θέλω να σας πω, ότι αυτή τη στιγμή για ποσοστό άνω του 70% των έργων και αυτά του αναπτυξιακού νόμου υπάρχει δυνητικά η δυνατότητα να πάνε σε ορκωτό ελεγκτή.

Πηγαίνει σε ορκωτούς ελεγκτές και αυτό θα το δούμε πολύ πιο ενισχυμένο και στον αναπτυξιακό νόμο και θα το δούμε και στις ιδιωτικές επενδύσεις παρακάτω.

Επίσης, χρησιμοποιούμε και το μητρώο των περιβαλλοντικών αξιολογητών τού Υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Με το πλαίσιο αυτό και με το one stop shop επιταχύνουμε, προσθέτουμε και διευκολύνουμε χωροταξικά τις νέες στρατηγικές επενδύσεις.

Στις ιδιωτικές επενδύσει, εμπιστευόμαστε, απλοποιούμε, επιταχύνουμε, έχουμε φτιάξει νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα λειτουργήσει μόνο του, stand alone, συνδεδεμένο βεβαίως με το ΠΣΚΕ, το οποίο θα τρέξει ευέλικτα, αποτελεσματικά, γιατί πολλές φορές στο παρελθόν και το γνωρίζετε, υπήρχαν μεγάλα παράπονα σχετικά με το υφιστάμενο ΠΣΚΕ.

Αυτό λοιπόν είναι ένα νέο σύστημα. Το έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο με πρωτοβουλία του Υπουργού και είμαστε σε θέση πλέον να το λειτουργήσουμε με την έναρξη του νέου αναπτυξιακού νόμου με πολύ πιο ευέλικτο και πολύ πιο γρήγορο τρόπο.

Τα επενδυτικά σχέδια άνω των 700.000 ευρώ, πλέον,  υποχρεωτικά θα πηγαίνουν σε ορκωτούς ελεγκτές. Και τι επιτυγχάνουμε με αυτό; Συμπυκνώνουμε, εξαφανίζουμε και τα επτά βήματα που ίσχυαν πριν στον έλεγχο των επιχειρηματικών σχεδίων κατά την ολοκλήρωσή τους. Όλα καταλήγουν σε μία δηλωτική πράξη του ορκωτού ελεγκτή.

Επομένως, πάνε πια ο ένας και τα δύο και τα δυόμιση χρόνια, που χρειάζονταν προκειμένου να συσταθούν οι Επιτροπές για να κάνουν τους ελέγχους. Και πάντα σε όλους τους νόμους μας διατηρούμε την επιτελική δύναμη του κράτους να μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή σε υψηλό ποσοστό, να επιβάλλει πρόστιμα, ακόμα και να απεντάσσει σχέδια, αν απαιτείται, από τα συγκεκριμένα καθεστώτα.

Με τις υπουργικές αποφάσεις, με τη διευκόλυνση που δώσαμε και την επιτάχυνση σήμερα, δεν σας λέω για προηγούμενους, ο κύκλος του Ιουλίου, έκλεισε μέσα σε 100 ημέρες και οι επενδυτές ανακουφίστηκαν διότι πλέον γνωρίζουν σίγουρα ότι το έργο τους έχει υπαχθεί.

Τι σημαίνει υπάγεται ένα έργο; Σημαίνει ότι δεν μπορούνε να πάθουν ζημιά, δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει απένταξη εκτελώντας το έργο ή ξεκινώντας τις δαπάνες. Αυτό είναι σαφές διότι ο απαλλακτικός χάρτης έχει ως προαπαιτούμενο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία δαπάνη πριν ξεκινήσει ένα αναπτυξιακό έργο.

Επομένως, όταν ο επιχειρηματίας δεν γνωρίζει υπάρχει αβεβαιότητα. Καθυστερούσαν χιλιάδες έργα στην πατρίδα μας. Αυτό δεν συμβαίνει στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων αλλά συμβαίνει ακόμα στις περιφέρειες.

Και αυτό προσπαθούμε να επιλύσουμε με την απομείωση. Οι περιφέρειες κρατούν άνω του 55% της δουλειάς που έκαναν. Θέλουμε να τις βοηθήσουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση και στα έργα αυτά. Και σε κάθε περίπτωση,  οι υπαγωγές θέλουμε να ολοκληρώνονται στις 60 ημέρες έτσι ώστε να ξεκινά γρήγορα ο επενδυτής την υλοποίηση του έργου του.

Προσθέτουμε, επίσης, και ένα επιπλέον βήμα έτσι ώστε στις δηλωτικές πράξεις και στους ελέγχους που γίνονται από τους ορκωτούς ελεγκτές να μπορεί μία επιχείρηση να λαμβάνει επιχορήγηση το 50-65%.

Και βεβαίως πλέον μπορεί μία μονάδα πρωτογενούς τομέα να λάβει επιχορήγηση και για το κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και για το κομμάτι της μεταποίησης. Κάτι το οποίο μπαίνει πλέον μέσα στο πληροφοριακό μας σύστημα.

Έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στα κεφάλαια εξωτερικού που είναι μεγάλες εταιρείες οι οποίες έρχονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Δίνουν δουλειές εδώ στην πατρίδα μας και λόγω του ότι τα γραφεία αυτά είναι πολύ μεγάλα και για να μαζέψουν τα χαρτιά τα οποία απαιτούνται από την ελληνική δημόσια διοίκηση υπάρχει συνήθως καθυστέρηση.

Αυτό που κάναμε τυποποιήσαμε, απλοποιήσαμε τα χαρτιά τα οποία απαιτούνται, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από πολλά τέτοια έγγραφα και ξεκινήσαμε δίνοντας με μια δηλωτική πράξη μια προσωρινή άδεια έτσι ώστε άμεσα να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών, να προσλάβουν  κόσμο και στη συνέχεια να υποβάλουν εντός ενός χρονικού ορίου τα υπόλοιπα χαρτιά τους και να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Είναι μια μεγάλη τομή για τις μεγάλες επιχειρήσεις που έρχονται στην πατρίδα μας και είναι πολλές οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.  Γιατί αυτή είναι η έννοια των κεφαλαίων εξωτερικού που έρχονται εδώ στην πατρίδα μας να λειτουργήσουν.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Ο κύριος Δήμας θα πάρει το λόγο για να εξηγήσει το κομμάτι του νομοσχεδίου μας για τους τεχνοβλαστούς, τις spin off εταιρίες.

 

 

Χρίστος Δήμας:

Αρχικά θέλω να σας πω ότι μια από τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως Κυβέρνηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον Υπουργό, κ.  Άδωνι Γεωργιάδη, στο χαρτοφυλάκιο της έρευνας και της καινοτομίας είναι να συνδέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά την έρευνα που διεξάγεται στη χώρα μας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Μια από τις πρώτες διαπιστώσεις που κάναμε είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας δεν ευνοεί αυτή τη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο πριν την πανδημία του κορονοϊού, πριν από ενάμισι – δυο χρόνια, είχαμε κάνει συνάντηση στο γραφείο μου με εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων κατά την οποία συζητήσαμε για το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει ήδη στους τεχνοβλαστούς. Άλλα έλεγε το ερευνητικό άλφα, άλλα το πανεπιστήμιο άλφα, άλλα το ερευνητικό κέντρο βήτα, άλλα το πανεπιστήμιο βήτα. Άρα, υπήρχε ένα χάος, μια νομική ασάφεια.

Σε συνεννόηση λοιπόν με τον Υπουργό αλλά και με το Υπουργείο Παιδείας -διότι πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ζητήματα έρευνας είναι και στα ερευνητικά κέντρα αλλά και στα πανεπιστήμια όπου διεξάγεται σημαντική έρευνα -είπαμε ότι πρέπει να δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ξεκάθαρο, απλό θεσμικό πλαίσιο το οποίο να ευνοεί – να βοηθάει στην πραγματικότητα – είτε τους ερευνητές είτε τα μέλη ΔΕΠ να μετατρέπουν την έρευνα που κάνουν να σε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που έχει οικονομική αξία.

Για αυτό το λόγο καλέσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας – ΕΣΕΤΕΚ, που είναι το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο προς την Κυβέρνηση σε ζητήματα έρευνας και καινοτομίας και γύρω από το ΕΣΕΤΕΚ έχουμε τομεακά επιστημονικά συμβούλια. Αυτά απαρτίζονται από επιστήμονες αλλά και από ανθρώπους της αγοράς σε πιο εξειδικευμένα ζητήματα. Άρα, ένα από τα τομεακά επιστημονικά συμβούλια είναι το ΤΕΣ Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Μεταφοράς Τεχνολογίας, το οποίο αποτελείται από μια σημαντική ομάδα ανθρώπων, τόσο ερευνητές από ερευνητικά κέντρα όσο και ακαδημαϊκούς- μέλη ΔΕΠ στα πανεπιστήμια.

Και η δέσμευση μας από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, από τον κύριο Γεωργιάδη και από εμένα, προς το ΤΕΣ ήτανε ότι θέλουμε να καταλήξουν σε ένα θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των τεχνοβλαστών και όπως αυτοί καταλήξουν εμείς θα νομοθετήσουμε, θα το φέρουμε στην Βουλή για να περάσει από το κοινοβούλιο.

Και πράγματι, αυτή η δέσμευση με τον νομοσχέδιο αυτό γίνεται, πράξη. Και θέλω, θέλω να σας πω ότι για εμένα αποτελεί παράδειγμα καλής νομοθέτησης. Και το τονίζω αυτό διότι δεν υπάρχει μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω αλλά ακριβώς το αντίθετο. Από κάτω προς τα πάνω.

Άρα, έχουμε συζητήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, για τις διατάξεις αυτές. Γίνεται κωδικοποίηση της νομοθεσίας, διότι μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε ποιο ήταν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τεχνοβλαστών. Καταργούνται οι διατάξεις οι οποίες δεν χρειάζονται και αποσαφηνίζονται πάρα πολλά πράγματα.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω εν τάχει ότι με τον νέο νόμο ορίζεται ποιες εταιρείες πλέον αποτελούν εταιρείες τεχνοβλαστούς spin off, ενώ οι φορείς θα καθορίζονται με βάση την ιδιότητα των ιδρυτών και το επιχειρηματικό τους αντικείμενο. Πλέον οι ερευνητές που έχουν αναπτύξει την προς αξιοποίηση έρευνα αποκτούν ξεκάθαρα δικαιώματα και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σχετικά με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας αποσαφηνίζεται πως αυτά θα ορίζονται από τους κανονισμούς των οργανισμών. Ορίζεται πως πλήρης δικαιούχος των δικαιωμάτων είναι ο ερευνητικός οργανισμός με υποχρέωση απόδοσης ωφελημάτων στον ερευνητή.

Εισάγεται ο θεσμός της σύμβασης τεχνοβλαστού. Πρόκειται για μια αναλυτική ρύθμιση της σχέσης μεταξύ του ερευνητικού οργανισμού και της εταιρείας μέσω της οποίας, εκτός των άλλων, θα γίνεται η παραχώρηση της αξιοποίησης της εκάστοτε διανοητικής ιδιοκτησίας και γνώσης που αναπτύχθηκε στον οργανισμό.

Επιπλέον προβλέπονται οι δυνατότητες και οι όροι συμμετοχής επενδυτών στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας. Ενώ στον νέο νόμο υπάρχει πρόβλεψη για την αποφυγή τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων κατά την διάρκεια της λειτουργίας του τεχνοβλαστού.

Δίνονται ευκαιρίες για οικονομική υποστήριξη μέσω του οικοσυστήματος καινοτομίας και την Πολιτεία. Να επαναλάβουμε πως οι τεχνοβλαστοί spin off των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων εντάσσονται στο Elevate Greece με την γρήγορη διαδικασία, όπου έχουν αυτόματα δικαιώματα, όσο και τα δικαιώματα για τους επενδυτικούς αγγέλους που έχουμε θεσπίσει:

Τα δικαιώματα για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης, τα λεγόμενα stock options ή η πρόσβαση στη δράση που είχαμε βγάλει για την ενίσχυση της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων για τον κορονοϊό με τη μορφή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά βέβαια και όλο το επίσημο δίκτυο υποστηρικτών του Elevate Greece που είναι από τράπεζες, πολυεθνικές και παρέχουν σημαντικά κίνητρα, είτε είναι χρηματικά έπαθλα, αυτά τα οποία παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ αξίας πάνω από 252.000 ευρώ ή ακόμα και υπηρεσίες mentoring, παροχή δωρεάν υπηρεσιών νέφους, εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά όχι μόνο από αυτήν – και από τις συστημικές τράπεζες.

Επίσης, πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας τα οποία έχουν αυτές οι επιχειρήσεις και θέλω να αναφέρω ότι δεν είναι μία αποσπασματική νομοθέτηση, αλλά ένα ολοκληρωμένο πλάνο και αυτό αποδεικνύεται με το γεγονός ότι πολύ σύντομα φέρνουμε και τη δράση μέσω ΕΣΠΑ πάλι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη στήριξη και την ωρίμανση των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας.

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, το οποίο έχει καινοτόμες ιδέες, να μπορούν να τις μετατρέψουν σε επιχειρηματικό προϊόν, σε κάτι το οποίο θα έχει οικονομικό αντίκτυπο.

Άρα, αλλάζουμε με το νομοσχέδιο αυτό το σύνολο της θεσμικής λειτουργίας των τεχνοβλαστών, παράλληλα όμως μέσω της δράσης του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη και την ωρίμανση των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας, θα παρέχεται και όλη η τεχνική βοήθεια που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι επιστήμονες, διότι η σημασία εκεί που βοηθάει το κράτος έναν επιστήμονα, είναι να μπορέσει να του δώσει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στο επιστημονικό του κομμάτι και η πολιτεία με τα εργαλεία αυτά δίνει τη δυνατότητα σε άλλους ανθρώπους να του παρέχουνε την στήριξη ώστε να καταφέρει να έχει επιχειρηματική επιτυχία.

Θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για τη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων και φυσικά είμαστε στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε ερώτημα.

 

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Να κάνω μια ανακεφαλαίωση με τη σειρά που θα ψηφιστούν στη Βουλή. Αναφέρομαι στο νομοσχέδιο για την «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», και γενικά για τις στρατηγικές επενδύσεις

Μειώνουμε τη γραφειοκρατία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εμπλέκουμε τον ιδιωτικό τομέα των ιδιωτικών ελεγκτών για να εξασφαλίσουμε και τη διαφάνεια αλλά και την ταχύτητα. Αλλάζουμε το πληροφοριακό σύστημα, έτσι ώστε να μπορεί ο επενδυτής μέσα από το κινητό του τηλέφωνο να παρακολουθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται ο φάκελός του, να έχει πλήρη εικόνα των σχέσεων του με το κράτος, να μην χρειάζεται να παρακαλάει κανένα για τίποτα, να έχει το χρονοδιάγραμμά του για να λάβει τις επιχειρηματικές του αποφάσεις με ασφάλεια. Και όλα αυτά κατευθυνόμενα σε τομείς που πριν δεν είχαν οι προηγούμενοι νόμοι γιατί δεν είχαν βρεθεί αυτοί οι τομείς ως τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος ακόμα για την Ελλάδα.

Όσον αφορά τους τεχνοβλαστούς θέλω να κάνω ειδική αναφορά στο ότι όταν ο κύριος Πρωθυπουργός ανέθεσε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων την τότε Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σήμερα Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, υπήρξε μεγάλη δημόσια συζήτηση και αντίδραση από την αντιπολίτευση. Ο σκοπός όμως αυτής της αποφάσεως ήταν να αποδείξουμε ότι μπορεί να γίνει διασύνδεση της αγοράς, της οικονομίας με την έρευνα. Αυτή ήταν η διαφορά με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με την προηγούμενη.

Σε αυτά τα δυόμισι χρόνια το «Ερευνώ – Καινοτομώ» έχει δαπανήσει πολύ περισσότερα από τα προβλεπόμενα αρχικώς χρήματα. Εκκρεμούσαν αιτήσεις από το 2016. Έχουμε προχωρήσει στο διαγωνισμό για το νέο κτήριο της ΓΓΕΤ, ΓΓΕΚ πλέον. Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία του διαγωνισμού για το μεγάλο hub στο «ΧΡΩΠΕΙ». στην Αθήνα.  Έχουμε προχωρήσει τις νομοθετικές διαδικασίες για τη δημιουργία του μεγάλου Κέντρου Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη του Thess INTEC. Και τώρα έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων, φορολογικών κινήτρων κυρίως, που έχουμε επιταχύνει πάρα πολύ την έρευνα. Και βεβαίως έχουμε φτιάξει το Elevate Greece το οποίο έχει αλλάξει τελείως την εικόνα στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τώρα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς παρέχουμε το ασφαλές νομικό περιβάλλον και για την περιοχή αυτή των spin off εταιρειών που μπορούν να έχουν δυνητικά τεράστια επίδραση στην οικονομία.

Και να ξέρετε ότι, επειδή στην πολιτική δεν μετράει μόνο η πρόθεση αλλά μετράει το αποτέλεσμα -και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον βασικό μου συνεργάτη κύριο Παπαθανάση- ότι πλέον πέφτει στις 60 ημέρες η εκκαθάριση των αιτήσεων και στις 100 ημέρες η οριστική υπαγωγή σε ένα επενδυτικό νόμο, κάτι που σε προηγούμενες εποχές ήθελες δυόμισι χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα, δεν είναι θεωρία. Αυτό είναι κάτι που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, που θα φέρει χρήματα στην αγορά, που θα έχει επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ.

Το ίδιο και στον κύριο Δήμα. Εάν δείτε την κατάταξη της Ελλάδος ως προς τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο των δαπανών για την έρευνα και την τεχνολογία, αυτά τα δύο χρόνια έχουμε πετύχει ραγδαία άνοδο στη σειρά κατάταξης. Δυστυχώς ήμασταν στις τελευταίες θέσεις. Τώρα πλησιάζουμε προς τη μέση. Άρα, έχουμε μια ταχεία άνοδο.

Ως προς το ρυθμό των δαπανών, της αύξησης των δαπανών είμαστε από τους πρώτους σε ρυθμό. Θα πει κάποιος δόκιμα: «μα ήμασταν πολύ χαμηλά». Πράγματι, αυτό παραλάβαμε, το πολύ χαμηλά.

Αλλά το ζητούμενο είναι αν αυτά τα δυο χρόνια η κινούμαστε προς τα εμπρός ή προς το τέλμα που ήμασταν στο παρελθόν;  Είναι εντυπωσιακά προς τα εμπρός. Και όταν όλα αυτά τα οποία τώρα ψηφίζουμε αρχίσουν να έχουν εφαρμογή αυτή η ταχύτητα θα αυξηθεί.

Η Ελλάδα μπορεί στην έρευνα και στην καινοτομία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.  Η επένδυση της Pfizer το απέδειξε. Η Pfizer ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να κάνει μια επένδυση 200 θέσεων εργασίας, τώρα έχει φτάσει στις 500 προσλήψεις, έχει ανακοινώσει 700 και το σχέδιο είναι να ξεπεράσουν τις 1000. Δεν θα το έκανε αυτό η Pfizer εδώ για να μας κάνει το χατίρι.  Το κάνει γιατί βρίσκει ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά, που πληρώνονται σε ανταγωνιστικές τιμές και παράγουν αποτέλεσμα. Αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα θέλουμε να αξιοποιήσουμε.

Και να κλείσω και με αυτό, οι επενδύσεις στα data center στα οποία έχουμε νομίζω επιδείξει μια μεγάλη  πρόοδο αυτά τα δυο χρόνια, έχουν καίριο στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινότητας καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας γύρω από τα data center και εκπαίδευσης περισσότερου ανθρώπινου δυναμικού πάνω στις νέες τεχνολογίες που είναι και το σημείο στο οποίο θα κριθούν αργά ή γρήγορα όλες οι οικονομίες όπως εξελίσσονται τα πράγματα.

Να πάμε τώρα στο νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και να στείλω και ένα μήνυμα στους συμπολίτες μου – γιατί όπως ίσως το ξέρετε είμαι από το Αμύνταιο Φλωρίνης- ότι το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης και της μεταφοράς σε μια νέα οικονομία στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης κυρίως αποτελεί και μεγάλο εθνικό στοίχημα αλλά και προσωπικό μου στοίχημα εδώ στο Υπουργείο.

 

Νίκος Παπαθανάσης:

Ευχαριστώ πολύ κύριε  Υπουργέ για τα καλά λόγια, αλλά να ξέρετε ότι το πολύ θετικό κλίμα βοηθάει πολύ τη δουλειά και σε αυτό έχετε την καταπληκτική ικανότητα να εμπνέετε όλους μας.  Το λέω απλά για να καταγραφεί.

Πηγαίνοντας λοιπόν στο τρίτο αλλά κατ’ ουσίαν στο νόμο που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα, το σχέδιο νόμου για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης.

Όπως γνωρίζετε, το 2019 από τα Ηνωμένα Έθνη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η πατρίδα μας θα προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση θέτοντας μάλιστα στόχους που πολλοί εκείνη την εποχή άρχισαν να αμφισβητούν.  Δηλαδή το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το 2023 και τη λειτουργία μόνο μιας λιγνιτικής μονάδας ως το 2028, της Πτολεμαΐδας 5, που κατά το παράδοξο δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ακόμα.

Αυτό, βεβαίως, και μετά την αλλαγή της χρήσης του λιγνίτη με αέριο. Για την Πτολεμαΐδα. Αυτή η απόφαση ήταν πάρα πολύ σημαντική γιατί έβαλε την πατρίδα μας στον χάρτη της συζήτησης για την απολιγνιτοποίηση.

Εάν δεν είχε ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν θα βρισκόμασταν τώρα να σχεδιάζουμε μπροστά από την έναρξη όλων των διαρθρωτικών ταμείων, περιλαμβάνοντας το κομμάτι αυτό και στο ΕΣΠΑ 21- 27, πολύ δυνατά, με 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο κομμάτι του RRF αλλά και στο επίκεντρο της προσοχής της Πολιτείας με μια ρήτρα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης που διατρέχει οριζόντια όλα τα υπουργεία.

Επομένως βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια ευτυχή συγκυρία, στην έναρξη όλων των προγραμμάτων να έχει λάβει ο πρωθυπουργός αυτή την απόφαση.

Η Ευρώπη όλη να παρακολουθεί την Ελλάδα για τα βήματα και βεβαίως να έχουμε την αμέριστη στήριξη.

Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό έρχεται ο νόμος για να δημιουργήσει όλον αυτόν τον μηχανισμό που θα λειτουργήσει με μεγάλη αυτοτέλεια κατ’ ουσίαν, το πρόγραμμα το οποίο θα τρέξει.

Ταυτόχρονα θα οργανώσει τις δομές που θα λειτουργήσουν έτσι ώστε πολύ αποτελεσματικά και πολύ  ευέλικτα και πολύ γρήγορα να μπορέσει να ολοκληρώσει και το σχέδιο, το πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης σύμφωνα με το σχέδιο, ακολουθώντας πάντα τον κανονισμό της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης που διέπει όλο το σχέδιο, τον ευρωπαϊκό κανονισμό και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τις γαίες που θα λάβουμε από την ΔΕΗ και θα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο νομικού προσώπου ιδιοκτησίας της ελληνικής Πολιτείας, έτσι ώστε να διαθέσει τις γαίες αυτές για εκμετάλλευση.

Αλλά και να αξιοποιήσει το, ένα, το μεγαλύτερο ποσοστό, ίσως περίπου το 70% σε επίπεδο αναψυχής για τους πολίτες της περιοχής.

Αυτό, λοιπόν, είναι το σχέδιο. Βρίσκεται ακριβώς όπως το είχαμε σχεδιάσει. Είμαστε αυτή την στιγμή μπροστά στην διαπραγμάτευση για την εξειδίκευση, όπως γνωρίζετε, για το ΕΣΠΑ 21- 27.

Η πατρίδα μας είναι πρώτη που έλαβε την έγκριση. Όμως είμαστε σε αυτή την φάση στην εξειδίκευση του προγράμματος. Έχουμε καταθέσει το πρόγραμμα. Ολοκληρώνεται η εξειδίκευση.

Θεωρούμε ότι το, το σχέδιο, το πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθεί στην εξειδίκευση του, διότι θέλουμε να το τρέξουμε πολύ γρήγορα.

  1. Ο σκοπός, λοιπόν, είναι να προχωρήσουμε στον οικονομικό μετασχηματισμό, στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου από τη μονοκαλλιέργεια της λιγνιτικής εποχής ,της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη σε ένα άλλο μοντέλο, όπου οι συμπολίτες μας στη Δυτική Μακεδονία θα μπορούν να εργάζονται σε άλλες εργασίες πολύ εξειδικευμένες, φέρνοντας εκεί πολλές επιχειρήσεις ,δίνοντας κίνητρα, κινητροδότηση ισχυρή και μάλιστα αυτή η κινητροδότηση θα είναι στο ταβάνι της κινητροδότησης που θα λάβουν οι όποιες Περιφέρειες της πατρίδας μας.

Τα εδαφικά σχέδια για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση καταλαμβάνουν τη Δυτική Μακεδονία έχοντας ως επίκεντρο τις λιγνιτικές περιοχές Κοζάνη, Φλώρινα, αλλά και τους άλλους Νομούς, Καστοριά και Γρεβενά και ταυτόχρονα επικεντρώνονται στην Μεγαλόπολη, που είναι ο λιγνιτικός Δήμος και μέρος από τους ενεργειακούς Δήμους, αλλά ταυτόχρονα καταλαμβάνουν και τους πέριξ Δήμους, δηλαδή Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης.

Ταυτόχρονα, τα σχέδια αυτά καταλαμβάνουν και τις περιοχές Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης ως περιοχές που θα τύχουν στήριξης κλόγω του σχεδίου και κατ’ ουσίαν της αποπετρελαιοποίησης, διότι περνούμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αλλάζοντας και το μείγμα της παραγωγής ενέργειας στα νησιά αυτά.

Συνολικά η μεταβιβαζόμενη έκταση ανέρχεται στα 146.000 στρέμματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασης θα πάει για αναψυχή. Πολύ μικρό ποσοστό θα πάει για βιομηχανική χρήση και για αγροτική καλλιέργεια και για τουρισμό.

Όλα έχουν σχέση με την αποκατάσταση που θα γίνει μέσω του RRF που φέρνει 300 εκατομμύρια,  αποκατάσταση που θα την μελετήσει το νομικό πρόσωπο μετάβαση που δημιουργείται και θα εκτελεστεί δια της ΔΕΗ, διότι ο ρυπαίνων πληρώνει. Αυτή είναι η αρχή.

Επομένως ένα κομμάτι της αποκατάστασης θα πάει προς βιομηχανικές και αγροτικές χρήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό όμως των εδαφών από την αποκατάσταση θα πάνε για χώρους αναψυχής, λίμνες και τα λοιπά, όπου εκεί θα είναι για χρήση όλων των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Δημιουργούνται λοιπόν δύο φορείς, ευέλικτοι φορείς, γρήγοροι φορείς, μια ειδική υπηρεσία δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης που είναι το κατ’ εξοχήν δημόσιο μοντέλο που θα έχει τη διαχειριστική αρχή, θα διαχειριστεί τα χρήματα του ΕΣΠΑ, αλλά και του Πράσινου Ταμείου και έχουμε και την εταιρία μετάβαση που θα λάβει τα εδάφη, θα υποδέχεται τους επενδυτές, θα στηρίζει τις επενδύσεις, θα φροντίζει για την αποκατάσταση, θα μισθώνει τα εδάφη, γιατί προτιθέμεθα να μην πουλήσουμε τα εδάφη αλλά να μισθώσουμε σε μακροχρόνιες συμβάσεις τα εδάφη κρατώντας στο τέλος την κυριότητα του δημοσίου.

Η ειδική υπηρεσία θα προχωρά στον κεντρικό σχεδιασμό, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί όλα τα σχέδια τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και θα δίνει λύσεις στα έργα αποκατάστασης.

Θα διαχειρίζεται όλους τους διαθέσιμους εθνικούς πόρους και στο τέλος θα συντονίζει γενικά και θα διευκολύνει όλη την επικοινωνία και θα στηρίζει τις δραστηριότητες της περιοχής και ταυτόχρονα τις δραστηριότητες που προκύπτουν μέσα από τα προγράμματα.

Η Μετάβαση, το Νομικό Πρόσωπο Μετάβαση θα παραλάβει, όπως σας είπα, τα εδάφη από τη ΔΕΗ, θα στηρίξει τον οικονομικό μετασχηματισμό μέσω της διαφοροποίησης της παραγωγικής βάσης δίνοντας τα κίνητρα και στηρίζοντας τις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν.

Θα παρέχει αυτό που λέμε end-to-end υπηρεσίες υποδοχής και προσέλκυσης των επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη. Και βεβαίως θα λειτουργεί ως ο επισπεύδων φορέας για όλες τις εκδοτικές διαδικασίες, ειδικά για τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα χαρακτηρίσουν της γαίες έτσι ώστε να αναπτυχθούνε επάνω σε αυτές όλες οι δραστηριότητες είτε είναι βιομηχανικές, είτε είναι δραστηριότητες αγροτικές.

Αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι πολύ σύντομα να έχουμε, να ξεκινήσουν τα προγράμματα. Σας είπα ότι το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης σαν πρόγραμμα ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2022, σαν πρόγραμμα ευρωπαϊκό.

Αλλά πέραν αυτού και η εξειδίκευση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο με την ψήφιση του νόμου που θεωρούμε ότι θα έχει ψηφιστεί ως τις 8 Δεκεμβρίου. Θα ξεκινήσει η κίνηση της σύστασης των υπηρεσιών αυτών με ευέλικτο και γρήγορο τρόπο έτσι ώστε να ξεκινήσουνε τα προγράμματα αμέσως με την έναρξη των διαρθρωτικών αυτών ταμείων.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Να πω για να γίνει σαφές ότι αυτό το στοίχημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο σχέδιο. Δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη σε αυτή την έκταση. Αυτό είναι καλό γιατί όλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μαζί μας για να μας βοηθήσει να το κάνουμε και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά δημιουργεί και μεγάλες προκλήσεις σε εμάς να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που δεν είχανε αντιμετωπιστεί ξανά στο παρελθόν.

Πρέπει να σας πω ότι το νομοσχέδιο το οποίο έρχεται στη Βουλή δεν ήρθε γραμμένο στο πόδι. Είναι αποτέλεσμα πολύμηνης προεργασίας και με την ΔΕΗ και με τον κύριο Μουσουρούλη που είχαμε φτιάξει το ενδιάμεσο σχήμα για τη δημιουργία του master plan της απολιγνιτοποίησης, έτσι ώστε τελικά να έχουμε την άποψη και της αγοράς για το πως θα φτάσουμε στη γρήγορη υλοποίησή του. Από τον σχεδιασμό δηλαδή, που είμαστε μέχρι τώρα, περνάμε από την 1η Ιανουαρίου στην εφαρμογή.

Να πω ότι για να φτάσουμε εδώ προηγήθηκε και δική μου διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλλαγή του χάρτη κρατικών ενισχύσεων και την εντυπωσιακή νομίζω επιτυχία που δεν έχει προβληθεί όσο έπρεπε, για τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά κρατικών ενισχύσεων που δίνει κατ’ εξαίρεση η Ευρωπαϊκή Ένωση στις περιοχές αυτές.

Πάμε τώρα και στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

 

Νίκος Παπαθανάσης:

Το τρίτο σχέδιο νόμου που θα έρθει στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου είναι ο αναπτυξιακός νόμος «Ελλάδα ισχυρή ανάπτυξη».

Για πρώτη φορά επιχειρούμε να αγγίξουμε πολύ πιο συγκεκριμένα τους κλάδους και να συμπεριλάβουμε όλους τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας δίνοντας τη δυνατότητα στην πολιτεία να αναπτύξει πολιτικές επάνω σε κλάδους που επιθυμεί και πιστεύει ότι μπορεί να δώσουν περισσότερες θέσεις εργασίας ή που δίνουν αν θέλετε ιδιαίτερη στήριξη στις περιφέρειες που τις βλέπουμε πολύ ενισχυμένες από τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.

Ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων μειώνει στο μηδέν το κέντρο, εδώ δηλαδή την Αθήνα, δεν θα έχουμε πλέον στήριξη στο κέντρο της Αθήνας, στο νότιο κομμάτι της Αθήνας, στο βόρειο κομμάτι της Αθήνας.  Αφήνει μικρότερα ποσοστά περιφερειακά της Αθήνας, δηλαδή εντός της Αττικής αλλά έξω από το κέντρο. Και δίνει θεαματικές αυξήσεις στα κίνητρα στις περιφέρειες.

Δημιουργούμε, λοιπόν, θεματικά καθεστώτα ακριβώς για να δημιουργήσουμε μια κίνηση σε δραστηριότητες που δεν είχαν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν.

Τα 13 θεματικά καθεστώτα όπου ένα εκ των δεκατριών είναι και το καθεστώς της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, αγγίζουν τους πυλώνες του σχεδίου Πισσαρίδη αλλά και τους πυλώνες και τους άξονες του προγράμματος Ελλάδα 2.0 που στρέφονται κυρίως γύρω από την πράσινη, την ψηφιακή μετάβαση, την κατάρτιση, τις ιδιωτικές επενδύσεις και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Έχουμε, λοιπόν, στα 13 καθεστώτα τον ψηφιακό – τεχνολογικό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση, την περιβαλλοντική αναβάθμιση, το νέο επιχειρείν, ειδικά για συμπολίτες μας που δεν έχουν ξανά επιχειρήσει και που θέλουν να μπουν για πρώτη φορά στο επιχειρείν και που δεν είχαν ιδιαίτερο καθεστώς ποτέ στον αναπτυξιακό νόμο, το καθεστώς που προανέφερα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, την έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, την αγροδιατροφή – πρωτογενή παραγωγή- μεταποίηση γεωργικών προϊόντων- αλιεία, τη μεταποίηση, την εφοδιαστική αλυσίδα, τομέα στον οποίο η Ελλάδα, και λόγω της γεωπολιτικής θέσης μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και θα έρθει και νόμος σχετικά με τα logistics που επεξεργαζόμαστε προκειμένου να ενισχύσουμε και να δώσουμε ιδιαίτερη στήριξη στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συνεχίζω: την επιχειρηματική εξωστρέφεια, δίνοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βγουν και είδαμε τα θεαματικά, την θεαματική αύξηση της, των εξαγωγών της πατρίδας μας εν μέσω της πανδημίας, δείχνοντας την δύναμη την μεταποιητική που έχουμε ως χώρα.

Την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. κάτι το οποίο έρχεται πολύ δυναμικά, με τους ψηφιακούς νομάδες αλλά και με τη silver economy και με τα άλλα εργαλεία τα οποία έχει αναπτύξει η ελληνική Πολιτεία, το non dom και την ενίσχυση της Golden Visa.

Τις μεγάλες επενδύσεις, ιδιαίτερο καθεστώς το οποίο και ενισχύουμε. Τις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας και την επιχειρηματικότητα 360.

Στον νέο χάρτη, τώρα, περιφερειακών ενισχύσεων θα ήθελα να σας πω ότι πλέον δίνουμε την δυνατότητα πέραν των καθεστώτων που είδατε, να εφαρμοστεί και ένα στοιχείο του απαλλακτικού χάρτη, που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Οριζοντίως, δηλαδή, να μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις επιχορηγήσεις για σχέδια που δεν αφορούν σε πρώτη εγκατάσταση ή ανάπτυξη επέκτασης αλλά σε καινοτομία και έρευνα.

Επομένως υλοποιούμε τον απαλλακτικό χάρτη στο μέγιστο, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.

Με τον νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, λοιπόν, παρατηρούμε μεγάλη αύξηση στις Περιφέρειες της χώρας και αυτή η αύξηση μπορεί να δώσει στις μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις, γιατί η φιλοσοφία μας είναι εκτός από την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη, όπου εκεί μπορούμε να δούμε στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις κεφαλαιακά κίνητρα, σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα λάβουν φορολογική απαλλαγή ενώ οι μικρές, πολύ μικρές θα λάβουν την επιχορήγηση.

Έχουμε, λοιπόν, επιχορηγήσεις που μπορεί να φτάσουν και στο 70%. Μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ανεβάζοντας και το ποσοστό των επιχορηγήσεων του χάρτη από το 70 στο 80%.

Έχουμε, λοιπόν, ενισχυμένα κίνητρα και αναμένουμε την κύρωση του χάρτη, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και την νέα περίοδο.

Τα επενδυτικά σχέδια λοιπόν πλέον μεταφέρονται δίνοντας τη δυνατότητα με πολύ μεγάλες απλοποιήσεις να περάσουν στην ολοκλήρωση.

Αξιοποιούμε όλα τα τμήματα κάτι το οποίο ένα κλειστό σύστημα που υπήρχε σχετικά με το ποιοι μπορούν να συμπεριληφθούν μέσα στις επιτροπές, ανοίξαμε έτσι ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να μπορεί και στο επίπεδο των περιφερειών να αναπτύσσονται οι επιτροπές όπου χρειάζεται για να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση.

Και πλέον καταργούνται πολλά βήματα από τον έλεγχο της πληρότητας και της νομιμότητας διότι αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι χρησιμοποιούμε στο έπακρο τα επιμελητήρια, το Οικονομικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο και καταργούμε τον έλεγχο πληρότητας διότι γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον από το σύστημα.

Καταργούμε τον έλεγχο νομιμότητας γιατί ζητάμε δήλωση από το Οικονομικό Επιμελητήριο, από το μητρώο των αξιολογητών.  Και οι επιτροπές έχουν τα χρονικά διαστήματα που σας είπαμε έτσι ώστε να εκδίδονται όλες οι αποφάσεις μέσα στις 60 μέρες.

Παράλληλα, με τις δηλωτικές πράξεις στον έλεγχο απλοποιούμε πολύ τη διαδικασία χωρίς να έχουμε και τις τροποποιήσεις πλέον με έναν διαφορετικό τρόπο, με δηλωτική πράξη γιατί αυτό το οποίο βρήκαμε είναι χιλιάδες κολλημένες υποθέσεις.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιταχύνουμε, το έχουμε καταφέρει, δεν το έχουμε καταφέρει στις περιφέρειες, είμαστε όμως μπροστά σε ένα νέο νόμο που θα αφήσει πιστεύω ένα θετικό, πολύ θετικό αποτύπωμα, και μαζί με τους άλλους νόμους θα στηρίξει ισχυρά την ανάπτυξη της πατρίδας μας.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε ερώτηση προς διευκρίνιση των όσων έχουμε πει για τους νόμους.

 

 

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφεραν:

 

Δημοσιογράφος:

Κύριε Παπαθανάση, ήθελα να ρωτήσω το εξής.  Αν κατάλαβα σωστά σε όλα τα καθεστώτα για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις το κίνητρο θα είναι φορολογική απαλλαγή;   Και στις μικρές και πολύ μικρές κεφαλαιακής μορφής;

 

Νίκος Παπαθανάσης:

Σωστά. Σε όλα τα καθεστώτα, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν  φορολογική απαλλαγή εκτός από τις περιοχές απολιγνιτοποίησης που εφόσον εμπίπτουν στον ευρωπαϊκό κανονισμό της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, τότε τόσο αυτές όσο και οι μεσαίες και οι μεγάλες θα λαμβάνουν επιχορήγηση. Είναι μόνο στις περιοχές ΔΑΜ που οι μεσαίες και οι μεγάλες θα λάβουν επιχορήγηση.

 

Δημοσιογράφος:

Για το θέμα της απολιγνιτοποίησης είπατε μία φράση, αν μπορείτε να μας εξηγήσετε, «ο ρυπαίνων πληρώνει». Αν αυτή απ’ αυτή τη μετάβαση προκύπτει κάποιο κόστος για τη ΔΕΗ.

Το δεύτερο υποερώτημα είναι η εταιρεία Μετάβαση Α.Ε. θα αναλάβει να διαχειριστεί τα 146.000 στρέμματα; Θα έχει δικά της κεφάλαια; Θα τα πάρει από κάπου αλλού και μετά μπορεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό; Αλλά το πιο βασικό ερώτημα είναι αν προκύπτει κόστος για τη ΔΕΗ.

 

Νίκος Παπαθανάσης:

Το νομικό πρόσωπο το οποίο δημιουργείται είναι ένα νομικό πρόσωπο που αποκλειστικός μέτοχος είναι η πολιτεία. Γίνεται, λοιπόν, εκτίμηση των εδαφών που μεταφέρει η ΔΕΗ και εφόσον η εκτίμηση είναι ισοδύναμη με την αποκατάσταση, η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει τα εδάφη χωρίς να λάβει κανένα αντίτιμο και στη συνέχεια θα έρθει το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF) να αποκαταστήσει τα εδάφη δια μέσου των εργολαβιών της ΔΕΗ.

Επομένως, η ΔΕΗ η οποία ρυπαίνει, αποκαθιστά πλήρως τα εδάφη δια της αξίας των γαιών που μεταβιβάζει σε ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Για να το πω απλά, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη από τη νομοθεσία πριν παραδώσει τα εδάφη αυτά να προχωρήσει στην περιβαλλοντική τους αποκατάσταση. Αυτό είναι ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Με το σχέδιο νόμου αυτό όχι μόνο δεν έχει κόστος η ΔΕΗ αλλά αντί να δαπανήσει αυτά τα εκατομμύρια ευρώ, μεταφέρει τα εδάφη στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου. Άρα γλιτώνει αυτό το κόστος που θα πλήρωνε με τη μεταφορά της γης στο ελληνικό δημόσιο. Και το ελληνικό δημόσιο αξιοποιεί αυτή τη γη με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF) προσελκύοντας επενδύσεις.

Για τη ΔΕΗ δηλαδή το σχέδιο είναι άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός, γιατί αλλιώς θα έσερνε τις μεγάλες υποχρεώσεις αυτής της περιοχής.

 

Νίκος Παπαθανάσης:

Επίσης, η Μετάβαση είναι εταιρεία του δημοσίου. Θα έχει τις γαίες, θα τις εκμεταλλευθεί. Και βεβαίως η εκμετάλλευση που θα γίνει με την αποκατάσταση έχει σχέση, στο μεγαλύτερο ποσοστό, με τις τοπικές κοινωνίες διότι είναι λίμνες και γενικότερα χώροι οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για αναψυχή. Και όποιες γαίες πρόκειται να εκμεταλλευτεί η Μετάβαση θα τις μισθώσει μακροχρόνια.

 

 

Δημοσιογράφος:

Ακούσαμε εχθές τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο να μιλάει σε ένα συνέδριο λέγοντας ότι ο νέος αναπτυξιακός είναι άτολμος, αναφερόμενος στο πλαφόν το οποίο τίθεται ως προς το ποσό των επενδύσεων.

Μια τοποθέτηση πάνω σε αυτό δεδομένου ότι πρόκειται για ένα success story της Ελλάδας που έχουμε να αναφέρουμε όλοι φέτος την πώληση της  Chipita σε έναν κολοσσό όπως η Mondelez φαντάζομαι ότι μια τέτοια νύξη μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.

 

 

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Ένα λεπτό, κανείς δεν αμφισβητεί ούτε την ευφυΐα, ούτε την επιχειρηματική ικανότητα του κυρίου Θεοδωρόπουλου.  Και σίγουρα όχι εγώ, θα ήταν και αστείο να το κάνω.

Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με τη χορήγηση πεπερασμένων πόρων σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.  Είναι πράγματι ζήτημα πολιτικής επιλογής εάν θέλετε, οι κρατικές ενισχύσεις με τη μορφή χρηματικής καταβολής εάν θα δαπανηθούν, γιατί τα χρήματα είναι τα ίδια, σε λίγα μεγάλα σχέδια ή αν θα δαπανηθούν σε πολύ περισσότερες μικρομεσαίες επενδύσεις. Αυτό είναι πολιτική επιλογή.

Θέλω να πω στον κύριο Θεοδωρόπουλο, στον κάθε κύριο Θεοδωρόπουλο, ότι οι επενδυτές αυτού του βεληνεκούς οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη της ρευστότητας αλλά έχουν ανάγκη του σταθερού περιβάλλοντος και της βοήθειας του κράτους στην επιτυχία τους θα βρουν σίγουρα τη θέση τους στον αναπτυξιακό νόμο και να μην ανησυχούν.

Διότι εκεί θα πάμε στις φορολογικές απαλλαγές, τα σχέδιά τους είμαι βέβαιος και του κυρίου Θεοδωρόπουλου και πολλών άλλων ανάλογου βεληνεκούς επιχειρηματιών θα είναι επιτυχημένα σχέδια και άρα τα φορολογικά κίνητρα θα λειτουργήσουν μια χαρά.

Πρέπει όμως οι περιορισμένοι πόροι που έχουμε και αυτή είναι η πολιτική μας επιλογή να κατευθυνθούν σε εκείνους που έχουν πρόβλημα ρευστότητας περισσότερο παρά πρόβλημα κινήτρων.

Τώρα, αν είχαμε άπειρα λεφτά θα μπορούσαν να ήμασταν και πιο τολμηροί.  Αλλά εδώ ισχύει το ρητό το λεχθέν εκ του Δημοσθένους δει δη χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των τολμηρών θα πω εγώ για να παραφράσω τον κύριο Θεοδωρόπουλο.

 

 

Δημοσιογράφος:

Έχω δυο ερωτήσεις.  Μια είναι γιατί επελέγη ο τεμαχισμός των νόμων που απευθύνονται, που σκοπεύουν να κάνουν ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον στη χώρα και δεν ερχόταν ως ένας νόμος, ούτως ή άλλως η χώρα από τα μνημόνια έχει μάθει να ψηφίζει πολυνομοσχέδια.

Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι τη Δευτέρα στη συζήτηση στη Βουλή ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περίπου είπε ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Ανάπτυξης εμποδίζει την πάταξη της ακρίβειας καθώς δεν δίνει εργαλεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να μειώσει τις τιμές, τις ανατιμήσεις που γίνονται στην χώρα και λοιπά.

Μια τρίτη διευκρίνιση, η αξία των ακινήτων που μεταφέρονται από την, από την ΔΕΗ στην μετάβαση ποια είναι;

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Αυτή είναι διαδικασία τώρα των ορκωτών εκτιμητών που θα καθορίσουν με ακρίβεια αυτή την αξία ώστε ούτε το Δημόσιο να χάσει, ούτε η ΔΕΗ να χάσει.

Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα, είναι οι κανόνες της καλής νομοθέτησης. Φαντάζομαι θα γνωρίζετε ότι ο τρόπος νομοθεσίας των μνημονίων εδέχθη πολύ μεγάλη κριτική, όχι άδικα, αλλά τότε ήταν η ανάγκη που μας οδηγούσε σε νομοσχέδια- τέρατα που ήταν αδύνατον να περάσουν από τον σωστό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ακριβώς γιατί ήταν τεράστια και άρα η συζήτηση στον περιορισμένο χρόνο δεν μπορούσε να καλύψει όλη αυτή την θεματολογία.

Αντίθετα, ο τρόπος που νομοθετούμε εμείς, η καλή νομοθέτηση, δηλαδή, δίνει στους συνάδελφους στο κοινοβούλιο και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, επαρκέστατο χρόνο.

Για να το πω πολύ απλά. Αν ήταν 3 σε 1 δεν θα ήταν περισσότερος χρόνος στην Βουλή. Ο ίδιος θα ήταν. Άρα, θα ήταν κατ’ ουσίαν το1/3 για τον καθένα. Τώρα, λοιπόν, χρόνος άπλετος. Τηρούμε απολύτως τους κοινοβουλευτικούς χρόνους της πρώτης και της δεύτερης ανάγνωσης. Δεν υπάρχει κανένα θέμα κάποιος συνάδελφος από οποιοδήποτε κόμμα να μην έχει επαρκώς ενημερωθεί για το ποια είναι η πολιτική βούληση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Και στα θέματα αυτά, επειδή αναφέρονται στην οικονομία και σε χρήματα πρέπει να είμαστε ακόμα περισσότερο διαφανείς και προσεκτικοί. Εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με διαφάνεια, πάνω από το τραπέζι και δεν θα χάσουμε επενδύσεις από μια διαδικασία ενάμιση μήνα. Δεν είναι αυτό το σημείο που θα κρίνει τις επενδύσεις και μάλιστα εν μέσω εορτών. Εμείς εργαζόμαστε και στις γιορτές.

Τώρα, όσον αφορά για το δεύτερο, το είπε και ο πρωθυπουργός και θέλω να συνεχίσω το επιτυχημένο σχόλιό του.  Εγώ είμαι ως γνωστόν πρόσωπο πολιτικά πολύ εκτεθειμένο και φορτισμένο. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, πολύ σπάνια, μάλλον ποτέ, δεν μπορώ να θυμηθώ αλλά λέω σπάνια γιατί ίσως κάτι να μου διαφεύγει, να θυμάμαι μια ομιλία του κυρίου Τσίπρα στην Βουλή που να μην περιλαμβάνει το όνομα Άδωνις Γεωργιάδης. Σε οποιαδήποτε κριτική. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο ακροδεξιός, της ακροδεξιάς, ω ακροδεξιά, ο Novartis, η Novartis, και τα λοιπά. Σε όλες τους αριθμούς και σε όλες τις πτώσεις.

Ποια ήταν η πρώτη του ομιλία, στην οποία δεν υπήρχε καθόλου το όνομά μου; Η ομιλία του για την ακρίβεια στην οποία τυγχάνει να είμαι και ο αρμόδιος Υπουργός. Αυτό νομίζω είναι ένα απτό παράδειγμα ότι στην πραγματικότητα δεν είχε να μου προσάψει απολύτως τίποτα. Γιατί, καταλαβαίνετε, αν είχε να μου προσάψει το παραμικρό, δεν θα ασχολείτο με τίποτε άλλο.

Άκουσα από κάποιον συνάδελφό σας ότι μπορεί να κατάλαβε ότι μου κάνει καλό η συνεχής του αναφορά σε εμένα. Δεν με πείθει το επιχείρημα. Διότι μόλις την Πέμπτη με είχε βάλει στο σποτ για τον εμβολιασμό. Από την Πέμπτη στη Δευτέρα να συνειδητοποίησε κάτι τέτοιο, μετά από 11 χρόνια, είναι λίγο οξύμωρο. Άρα, δεν με ανέφερε γιατί δεν είχε τι να πει.

Ως προς το ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έκανε λάθος ο κύριος Τσίπρας, όπως συνήθως. Η κυβέρνηση έχει περάσει το νομοσχέδιο, ενώ στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, έχουμε το νόμο για το νέο ΕΣΠΑ και το νόμο για την μεταφορά στο Ελληνικό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον ανταγωνισμό. Άρα λοιπόν, υπό την έννοια αυτή, έχουμε και άλλα νομοσχέδια. Στο συγκεκριμένο που προαναφέρθηκε ο κύριος Τσίπρας κάνει λάθος. Πράγματι στο δημόσιο διάλογο υπήρξε μία πρόταση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, του κυρίου Λιανού συγκεκριμένα, για τις λεγόμενες αυτές ομάδες και κοινότητες που ήθελε να ελέγξει. Σε αυτή υπήρξε πολύ μεγάλη αντίρρηση από συγκεκριμένες πλευρές της αγοράς.

Εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη. Θέλουμε να εφαρμόσουμε πλήρως την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε επισπεύδοντες εκεί που η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν έχει εμπλακεί. Αυτή λοιπόν είναι η γενική μας θέση.

Νομίζω ότι σπάνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε να επιδείξει τόσο μεγάλη ενεργητικότητα όσο επί των ημερών μου. Όπως ξέρετε, έχει κάνει έφοδο στις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, τις αλυσίδες χονδρικής και τα λοιπά. Δεν λέω ότι είναι δική μου επίνευση, το ξεκαθαρίζω, εγώ δεν έχω ποτέ καμία εμπλοκή στο τι κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μαθαίνω τα αποτελέσματα μαζί με εσάς από τον τύπο. Δεν πρέπει και δεν θέλω να τα μαθαίνω, αλλά έχουμε εξασφαλίσει πιστεύω μεταξύ μας μια καλή συνεργασία, όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι της Ελλάδος ορίζουν.

 

 

Δημοσιογράφος:

Να μείνω στο κομμάτι της απολιγνιτοποίησης. Αν γνωρίζετε και αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και ξέρετε κάποιες εταιρίες και μπορείτε να μας κατονομάσετε, πρώτον, και δεύτερον, για τη Δυτική Μακεδονία.

Η περιοχή αυτή είναι τελευταία σε τουριστικά έσοδα. Θεωρείτε ότι εκεί μπορούν να γίνουν τουριστικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία; Και αν έχετε να μας πείτε κάτι παραπάνω σε αυτό.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Προσωπικά, αν έχουμε υγεία και όλα πάνε καλά, σκοπεύω τις γιορτές να τις περάσω στο χωριό μου το Αμύνταιο και να συμβάλλω στο τουριστικό εισόδημα της περιοχής. Είναι πολύ όμορφη περιοχή η Δυτική Μακεδονία και έχει μεγάλες δυνατότητες και στον τουρισμό.

Ο λόγος που δεν τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα είναι διότι ακριβώς η παρουσία του λιγνίτη είχε φέρει σε δεύτερη μοίρα όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Και γιατί ο λιγνίτης έδινε ένα μεγάλο εισόδημα σε μεγάλο κύκλο ανθρώπων οι οποίοι ησχολούντο με αυτό και δεν είχανε λόγο να ψάξουν κάτι άλλο αλλά και γιατί πολλές φορές η παρουσία των λιγνιτικών εργοστασίων ήταν αντίρροπη με άλλου τύπου, όπως ο τουρισμός, επενδυτικές δραστηριότητες.

Όλα αυτά έχουνε μπει στο σχέδιό μας και όλα αυτά πρέπει πρώτα να αλλάξουμε. Η Δυτική Μακεδονία στο τέλος αυτής της πορείας δεν θα είναι απλώς μία διαφορετική περιφέρεια, θα είναι μία πολύ καλύτερη περιφέρεια. Και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων της θα βελτιωθεί πάρα πολύ. Γιατί ο λιγνίτης έφερνε καλά χρήματα αλλά έφερνε και μόλυνση στην ατμόσφαιρα και ρύπανση, έφερνε και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Άρα, λοιπόν, όλα αυτά με το σχέδιο που συγκροτούμε, και θέλω να πω εδώ, επαναλαμβάνω, δεν είναι εύκολο σχέδιο, είναι δύσκολο σχέδιο. Ο κύριος Παπαθανάσης εδώ που θα είναι από πλευράς του Υπουργείου μας ο επισπεύδων, εγώ θα είμαι ο επόπτης, αναλαμβάνει στους ώμους του μεγάλο βάρος.

Όμως ξέρω ότι είναι πάρα πολύ επιμελής και εργατικός. Θα είμαι και εγώ συνεχώς από πάνω. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μαζί μας. Οι κάτοικοι έχουν καταλάβει πια ότι αυτό ήταν προς το συμφέρον τους και πάμε παρακάτω.

Θα μου επιτρέψετε να πω και κάτι ακόμα που είναι λίγο πολύ των ημερών. Διαβάζω συνέχεια στο διαδίκτυο κάτι που δεν ισχύει. Είναι τελείως λάθος. Ότι η απόφαση της κυβερνήσεως για την απολιγνιτοποίηση συμβάλλει στην άνοδο των τιμών του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και υπό την έννοια αυτή ήταν λάθος .

Αυτό είναι τελείως εσφαλμένο διότι πρώτον και κύριον δεν έχουν κλείσει τα λιγνιτικά εργοστάσια. Τα λιγνιτικά εργοστάσια δουλεύουν στο φουλ αυτή τη στιγμή. Πλην του ενός εργοστασίου που έχει κλείσει γιατί είχε λήξει ο χρόνος της ζωής του και δεν μπορούσε να δουλέψει άλλο. Διότι ξεπερνούσε τα όρια ρύπανσης που επιτρέπονται για να μην προκαλείται μόνιμη βλάβη στην υγεία των κατοίκων.

Άρα, σήμερα τα λιγνιτικά εργοστάσια παράγουν όσο περισσότερο ρεύμα δύναται να παράγουν. Άρα, η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση δεν έχει καμία σχέση με τις παρούσες τιμές.

Αντιθέτως, και αυτό επίσης αποκρύπτεται, πιστεύω σε ένα βαθμό σκόπιμα, από την κοινή γνώμη ή δεν προβάλλεται όσο πρέπει, είναι ότι σήμερα λόγω των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα η καύση λιγνίτη και η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη είναι σημαντικά ακριβότερη συγκριτικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμερα η φθηνότερη ενέργεια είναι από τις ανεμογεννήτριες και από την ηλιακή ενέργεια. Άρα όσο περισσότερο στο ενεργειακό μας μείγμα εισάγουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο συμβάλλουμε στη μείωση της τιμής.

Και επειδή η ενέργεια αυτή παράγεται και στην Ελλάδα από εγχώριες πηγές συμβάλλουμε όχι μόνο στη μείωση αυτής της τιμής αλλά συμβάλουμε και στην απεξάρτησή μας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας.

Το λέω διότι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνησή μας και η ελληνική κοινωνία είναι και όλη αυτή η αντίθεση σε κάθε προσπάθεια να τοποθετηθούν νέα πάρκα ανεμογεννητριών στις διάφορες περιοχές της χώρας. Είναι καλό πράγμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμβάλλουν πολύ θετικά και στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.

 

 

Δημοσιογράφος:

Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το νομοσχέδιο για τους στρατηγικούς επενδυτές και ειδικότερα για το άρθρο 5 καθώς τοπικοί φορείς, επιστήμονες, επιμελητήρια υποστηρίζουν πως ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος ώστε να γίνουν έργα που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον με μπαζώματα κλπ. από τη στιγμή που παραχωρείται θάλασσα και πυθμένας.

Και ήθελα να ρωτήσω αν τελικά υπάρχει έγκριση από το ΣτΕ το οποίο βάζετε αν κατάλαβα σωστά ως ασφαλιστική δικλείδα.  Τι θα γίνει τότε;

Και κάτι ακόμη, κατασκευές που ήδη έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετες, στην περίπτωση που ο ιδιώτης χαρακτηριστεί στρατηγικός επενδυτής αυτές οι κατασκευαστές θα νομιμοποιηθούν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν;

 

Νίκος Παπαθανάσης:

Καταρχάς γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή το ΕΣΧΑΣΕ προβλέπει μια ανάλογη διαδικασία. Πριν εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για κάθε απόφαση, περνάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επομένως τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο άρθρο;  Ακριβώς την ίδια αναλογικά διάταξη με ό,τι έχει σχέση με τα εκτός σχεδίου. Περιλαμβάνει λοιπόν το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο: κατ’ ουσίαν πριν την έκδοση του προεδρικού διατάγματος διότι σαφώς όλοι εμπιστευόμαστε την ευαισθησία του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα περιβαλλοντικά δεδομένα και την προστασία του περιβάλλοντος, πριν την έκδοση του προεδρικού διατάγματος πρέπει να υπάρξει η έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επομένως μια αντίστοιχη διαδικασία που ισχύει με το ΕΣΧΑΣΕ σήμερα και που όλα τα προεδρικά διατάγματα λαμβάνουν πριν εκδοθούν θα ισχύει πλέον και για τα εντός σχεδίου με τη διαδικασία των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων.

Τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια δεν είναι κάτι νέο.  Είναι κάτι το οποίο υφίσταται. Απλά εναρμονίζεται πλέον η διαδικασία όπως ισχύει και στα ΕΣΧΑΣΕ.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Δηλαδή, επειδή παρακολουθώ κι εγώ τα ρεπορτάζ στις ειδήσεις και μου αρέσει να βλέπω δημοσιογραφική κριτική, δεν μπορεί να υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα χωρίς την έγκριση του ΣτΕ.

Άρα δεν μπορεί να υπάρξει επενδυτικό σχέδιο που δεν έχει περάσει από τον προληπτικό έλεγχο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως προς την πλήρη τήρηση της νομοθεσίας για το περιβάλλον. Υπό την έννοια αυτή οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί κρίνονται υπερβολικές.

Εάν προβλέπαμε Υπουργική Απόφαση, θα μπορούσατε να πείτε ότι έχουμε σκοπό να νομοθετούμε μόνοι μας και μετά να κρίνει το ΣτΕ, αφού θα έχουν εγκριθεί τα έργα.

Εδώ προβλέπεται Προεδρικό Διάταγμα, άρα πρώτα θα υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ και μετά θα προχωρούμε στην έγκριση των επενδυτικών σχεδίων.

Όταν θες να προσελκύσεις σοβαρές επενδύσεις δεν μπορείς να μην παρέχεις σε αυτούς που θα βάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, την δυνατότητα και την ασφάλεια του Δικαίου που θα τους επιτρέψει, σεβόμενοι την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προφανώς, να εφαρμόσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

 

 

Δημοσιογράφος:

Ήθελα να κάνω μια ερώτηση στον υφυπουργό, τον κύριο Δήμα.

Επειδή αυτό το θέμα με τους τεχνοβλαστούς και την σύνδεση που είναι της έρευνας καινοτομίας με την αγορά θεωρώ ότι πρέπει να απασχολεί πάρα- πάρα πολύ νέους ανθρώπους.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονικό πλάνο, από την στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα περάσει ΦΕΚ, μετά θα χρειαστεί κάποια Υπουργική Απόφαση ή ερμηνευτική εγκύκλιο, πότε μπορεί κάποιος νέος να μπορέσει να κάνει αυτό το βήμα στην παραγωγή; Στην αγορά εργασίας.

 

Χρίστος Δήμας:

Ευχαριστώ για την ερώτηση. Το θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς – όπως ξέρετε, οι τεχνοβλαστοί είναι εταιρείες που λειτουργούν εντός ερευνητικών οργανισμών, άρα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα – άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία.

Από κει και πέρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στις οποίες νομίζω ότι αναφέρεστε, υπάρχει ήδη το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Έχουμε ορίσει για πρώτη φορά πως ακριβώς ξεχωρίζουμε μια νεοφυή επιχείρηση από μια νεοσύστατη επιχείρηση. Υπήρχε μια τρομερά μεγάλη ασάφεια ως προς αυτό το κομμάτι και εδώ πέρα πάλι εκμεταλλευτήκαμε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας Καινοτομίας.

Επαναλαμβάνω ότι νεοφυής επιχείρηση λογίζεται μια εταιρία η οποία λειτουργεί λιγότερα από 8 χρόνια, η νομική της μορφή είναι είτε ΙΚΕ, Α.Ε. ή ΕΠΕ, ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50.000.000 ευρώ ετησίως και δεν έχει πάνω από 250 εργαζόμενους.

Αυτά όμως είναι κριτήρια τα οποία μέχρι στιγμής δεν θα διαχώριζαν τη νεοφυή επιχείρηση από τη νεοσύστατη επιχείρηση, άρα έχουμε βάλει και δυο αξιολογικά κριτήρια.

Το πρώτο αξιολογικό κριτήριο έχει να κάνει με το στοιχείο της καινοτομίας. Πρέπει είτε στο προϊόν που παράγεται ή στην υπηρεσία που παρέχεται ή ακόμα και σε μια διαδικασία που προτάσσεται να ενυπάρχει το στοιχείο της καινοτομίας.

Και το δεύτερο αξιολογικό κριτήριο είναι να υπάρχει η δυνατότητα κλιμάκωσης του μεγέθους των πωλήσεων. Δηλαδή να υπάρχει δυνητικά η δυνατότητα το προϊόν ή η υπηρεσία αυτή να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική σε υπερεθνικό επίπεδο.

Άρα, στο κομμάτι των νεοφυών επιχειρήσεων θεωρώ ότι ήδη λειτουργεί το θεσμικό πλαίσιο αυτό.  Εκεί που υπήρχε το κενό το οποίο τώρα συμπληρώνουμε είναι στο κομμάτι των ερευνητικών οργανισμών, των εταιριών των ερευνητικών οργανισμών που θα είναι άμεσα εφαρμόσιμο.

 

 

Δημοσιογράφος:

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει στη δευτερολογία του μιλώντας προς τον κύριο Τσίπρα, πως επιλέχθηκε από την Κυβέρνηση στρατηγικά να στηρίξει το κόστος ενέργειας στα νοικοκυριά και όχι στις επιχειρήσεις. Και οι επιχειρήσεις μπορούν να μετακυλήσουν το όποιο ενεργειακό κόστος στα νοικοκυριά. Όμως, αυτό που ισχυρίζονται οι επιχειρηματίες είναι πως οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι τόσο μεγάλες που αν μετακυλήσουν το κόστος στα προϊόντα τους, τα προϊόντα τους θα γίνουν μη ανταγωνιστικά και άρα δεν θα αγοράζονται από τους καταναλωτές. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που προτάσσουν οι ίδιοι επιχειρηματίες. Τι σκέψεις έχετε πάνω σε αυτό και αν υπάρχει σκέψη να υπάρξει περαιτέρω στήριξη στο ενεργειακό κόστος εφόσον η τιμή ανέβει ακόμα περισσότερο.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Η Κυβέρνηση της Ελλάδος έχει δαπανήσει μέχρι τώρα για την στήριξη της ενεργειακής αυτής κρίσης 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.  Είναι ήδη ένα πολύ μεγάλο ποσό για τα δεδομένα του ελληνικού προϋπολογισμού.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και αν χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση, μην έχετε καμία αμφιβολία, θα υπάρξει.

Εγώ δεν ενθαρρύνω καμία επιχείρηση να μετακυλήσει το κόστος πουθενά. Οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν τρόπους να είναι ανταγωνιστικές.  Και ξέρω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις ακριβώς επειδή έχουν προβλέψει να κάνουν συμβόλαια μακροχρόνια με τους παρόχους ενέργειας έχουν καταφέρει να αποφύγουν μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό τις πρόσφατες αυξήσεις.

Εάν οι αυξήσεις έχουν τελικά παροδικό χαρακτήρα θα είμαστε σε μια καλύτερη θέση. Εάν δεν έχουν, γιατί για την ενέργεια υπάρχει μεγάλη συζήτηση πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση, η κυβέρνηση και το 2022 θα είναι παρούσα, όπως ήταν μέχρι τώρα.

Πάντως νομίζω ότι η στήριξη που δόθηκε αυτούς τους τελευταίους τρεις μήνες για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη. Φυσικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, για να μην παρεξηγηθώ, είναι ένα παγκόσμιο μεγάλο πρόβλημα.

 

 

Δημοσιογράφος:

Είπατε, κύριε Παπαθανάση, ότι αρκετές υποθέσεις του αναπτυξιακού νόμου είναι κολλημένες στις περιφέρειες. Και ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε έστω μία τάξη μεγέθους, αν όχι ακριβή στοιχεία στην παρούσα συνέντευξη. Τι εκκρεμότητες υπάρχουν σε πληρωμές, σε ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων; Και επίσης, τι εκκρεμότητες υπάρχουν σε αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί;

 

Νίκος Παπαθανάσης:

Κοιτάξτε, ακριβή νούμερα δεν μπορώ να σας δώσω. Μπορώ να σας πω όμως ότι οι εκκρεμότητες ως προς τον έλεγχο πράγματι είναι άνω των 2.000 υποθέσεων σε επίπεδο Περιφερειών και ταυτόχρονα οι εκκρεμότητες ως προς τις εγκρίσεις είναι άνω των 1.500 σε επίπεδο Περιφερειών. Σας δίνω μία τάξη μεγέθους.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι έχει σχέση με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, δεν είναι μεγάλες οι εκκρεμότητες των πληρωμών καθώς έρχονται οι εγκρίσεις, διατίθενται ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και  γίνονται οι αποπληρωμές.

Σαφώς υπάρχει μία μικρή λίστα με εκκρεμείς υποθέσεις αποπληρωμών αλλά όμως αυτό θα έλεγα ότι είναι κυλιόμενο. Καθώς έρχονται χρήματα αποπληρώνονται οι υποθέσεις αυτές.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Για να μην φανεί και δοθεί λάθος μήνυμα. Οι περιφέρειες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά αντικειμενικά δεν είχε δοθεί στις περιφέρειες η αντίστοιχη διοικητική δυνατότητα, είχαν έλλειμμα σε προσωπικό και δεν είχαν τις δυνατότητες που είχε το κεντρικό κράτος.

Τώρα, ο κυριότερος λόγος που παρεμβαίνουμε στο όριο δεν είναι για να κατηγορούμε τις περιφέρειες. Ίσα – ίσα που με τις περιφέρειες έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και εγώ προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω κάθε περιφερειάρχη ξεχωριστά.

Είναι διότι την ώρα που εμείς εδώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρούμε με την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού μας συστήματος και με όλα τα άλλα που περιγράψαμε, σε μία εξαιρετικά μεγάλη επιτάχυνση, θα ήταν και οξύμωρο και άδικο για τις επιχειρήσεις που ήταν κάτω από το προηγούμενο όριο να μην μπορούν να ξεκινήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια απλώς και μόνο γιατί δεν υπάγονται στην κεντρική πλατφόρμα που τώρα πλέον θα πηγαίνει πολύ πιο γρήγορα.

Άρα, δεν υπάρχει θέμα αντιδικίας Υπουργείου ή περιφερειών. Υπάρχει μια συνολική προσπάθεια να επιταχυνθούν οι επενδύσεις. Οι πρώτοι ωφελημένοι από την επιτάχυνση υπαγωγής και εξέλιξης επενδυτικών σχεδίων σε κάθε Περιφέρεια είναι οι αιρετοί εκπρόσωποι της κάθε Περιφέρειας.

 

\

 

Νίκος Παπαθανάσης:

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι σαφώς οι Περιφέρειες  είναι υποστελεχωμένες, επομένως αυτή είναι η βασική αιτία της καθυστέρησης. Τώρα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αποσυμφορείται το σύστημα ειδικά στο κομμάτι της ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων καθότι όποια επενδυτικά σχέδια άνω των 700.000 ευρώ είναι σε εκκρεμότητα ή όποια έρχονται τώρα, θα μπορούν να πηγαίνουν απευθείας σε ορκωτούς ελεγκτές.

Επομένως, στους επόμενους 3-4 μήνες, με την ψήφιση των νόμων θα υπάρχει πλήρης αποσυμφόρηση και στις Περιφέρειες, οι οποίες –  επαναλαμβάνω -λόγω της υποστελέχωσης πολλών ετών, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την υπαγωγή των πολλών επενδυτικών σχεδίων στους αναπτυξιακούς νόμους.

 

 

Δημοσιογράφος:

Έχετε μια τάξη μεγέθους, μια εκτίμηση με αυτά τα νομοθετήματα πόσες επενδύσεις μπορεί να προσελκύσει η χώρα σε βάθος διετίας ή τριετίας και αντίστοιχα πόσες νέες θέσεις να δημιουργήσει; Και σχετικά με τη ΔΕΗ ουσιαστικά δηλαδή το δημόσιο αγοράζει όλη αυτή την έκταση με ένα ευρώ.  Το ερώτημα είναι γιατί η ΔΕΗ δεν βγήκε σε μια διαγωνιστική διαδικασία να πουλήσει αυτή την έκταση;

 

Δημοσιογράφος:

Συμπληρωματικά να προσθέσω, τα κριτήρια της μεταφοράς εδαφών θα είναι πρώτον το κόστος ανάπλασης; Δεύτερον, η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ που σχεδιάζεται από τη ΔΕΗ, ήδη ξέρουμε τα 2 γιγαβάτ. Και τρίτον, τους ακριβείς πόρους που θα διατεθούν, είναι 1,6 δις, ακούμε για 5 δις συνολικά. Ποιοι θα είναι οι ακριβείς πόροι και αν τελικά υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα μιας και ο χρόνος μετράει, ήδη οι άνεργοι είναι πολλοί, διογκώνεται η ανεργία, τα βλέπουμε τα στοιχεία στη δυτική Μακεδονία και παρά τη λειτουργία σε ένταση των λιγνιτικών, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα στην τοπική κοινωνία.

 

Νίκος Παπαθανάσης:

Όπως σας είπα, δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Για την εξειδίκευση του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ, η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τώρα σε εξέλιξη. Επομένως όταν ολοκληρωθεί η εξειδίκευση, εμείς θα ξεκινήσουμε αμέσως.  Και μάλιστα εμπροσθοβαρώς σε όλες τις δράσεις.

Επομένως καμία καθυστέρηση. Το πρόγραμμα θα τρέξει όπως θα τρέξει το ΕΣΠΑ.

Και στο δεύτερο κομμάτι σχετικά με τα εδάφη.  Τα εδάφη έρχονται πλέον από τη ΔΕΗ, ιδιωτική κατ΄ ουσίαν εταιρεία, στο δημόσιο για να μπορέσει με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να γίνει η αποκατάσταση. Και, όπως σας είπα, στην πλειονότητά τους τα εδάφη αυτά θα γίνουν χώροι αναψυχής για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Να συμπληρώσω δύο πράγματα, πρώτα από όλα ως προς την καθυστέρηση. Καμία καθυστέρηση. Ο νέος χάρτης κρατικών ενισχύσεων ισχύει από 1η Ιανουαρίου του 2022. Κανένα σχέδιο δεν μπορούσε να τρέχει με το νέο χάρτη γιατί κανένας επενδυτής δεν θα έκανε αίτηση για να μπει σε έναν αναπτυξιακό νόμο χάνοντας τη μισή περίπου επιδότηση σε σχέση με αυτή που θα έπαιρνε μετά από λίγες εβδομάδες.

Ίσα – ίσα ο νόμος ψηφίζεται τώρα για να μη χαθεί καθόλου χρόνος ως προς την 1η Ιανουαρίου που μπορεί να εφαρμοστεί. Άρα, καθυστέρηση μηδέν.

Δεύτερον, έγινε και εδώ ίσως μία παρανόηση. Η ΔΕΗ δεν μπορεί να πουλήσει αυτή τη γη αν πρώτα δεν την αποκαταστήσει. Η ΔΕΗ δηλαδή ακόμα και αν κάποιο από αυτά τα κομμάτια της γης έχει μία αξία για αυτή, για να το πουλήσει, θα έπρεπε πρώτα να δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα για να αποκαταστήσει τα εδάφη γιατί με αυτή τη συμφωνία τα πήρε. Και μετά θα μπορούσε να βγει να πουλήσει.

Άρα, αντιλαμβάνεστε για την ΔΕΗ το Σχέδιο Ενεργειακής Μετάβασης και το σχέδιο ΣΔΑΜ που τώρα παρουσιάζουμε είναι σχεδόν λαχείο. Ταυτόχρονα και για το ελληνικό δημόσιο όμως είναι λαχείο, γιατί; Γιατί λόγω της παρουσίας του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), το ελληνικό δημόσιο έχει τα χρήματα για να μπορέσει να κάνει αυτή την αποκατάσταση και να προχωρήσει με ταχεία διαδικασία και στην αξιοποίησή του.

Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που λέμε, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πάντα αγγλικές ορολογίες αλλά εδώ έτσι λέγεται, είναι μία «win-win» συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και του ελληνικού δημοσίου.

 

Δημοσιογράφος:

Η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια να επιταχυνθούνε οι διαδικασίες γίνεται μέσα σε καθεστώς υγειονομικής ανασφάλειας. Και επειδή αναφερθήκατε με το ρητό σας στην έλλειψη χρημάτων, θέλω να σας ρωτήσω εάν καταστεί αναγκαίο ένα έστω και ολιγομερές, ολίγων ημερών lockdown, στην εστίαση ή στο λιανεμπόριο, μπορεί το Υπουργείο και πάλι να επιδοτήσει, να βοηθήσει τους επιχειρηματίες;

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό το ζήτημα. Δεν πρόκειται να υπάρξει απολύτως κανένα lockdown και δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα μέτρο που θα επηρεάσει τη ζωή των εμβολιασμένων.

Πρώτον, γιατί δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για να το κάνουμε. Οι άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν, κινδυνεύουν να νοσήσουν αλλά να το περάσουν στο σπίτι τους και να γυρίσουν μετά από μερικές μέρες στη δουλειά τους. Άρα, δεν υπάρχει δικαιολογητική βάση να περιορίσεις ατομικές ελευθερίες σε ανθρώπους που πλέον δεν κινδυνεύουν.

Δεύτερον, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν συζητούνται νέα οικονομικά μέτρα τύπου της προηγούμενης εποχής.  Πρώτον, γιατί εμείς έχουμε εξαντλήσει το ΕΣΠΑ κάνοντας τη μεγαλύτερη απορρόφηση από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Και δεύτερον, γιατί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε καμία απολύτως διάθεση να αρχίσει να δίνει πάλι χρήματα. Καταλαβαίνετε ότι σε μια εποχή πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη η κουβέντα για νέα μέτρα στήριξης είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Άρα, πρέπει όλοι να καταλάβουμε που βρισκόμαστε. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει ξοδέψει ένα από τα μεγαλύτερα αναλογικά χρηματικά ποσά για τη στήριξη της οικονομίας.  Η οικονομία μας πήγε εξαιρετικά καλά και εξακολουθεί να πηγαίνει καλά.

Ο στόχος όλων των μέτρων είναι να έχουμε εορτές όπου η αγορά θα λειτουργεί. Και η επόμενη χρονιά προβλέπεται μια χρονιά μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης. Δεν χρειάζεται λοιπόν να συζητάμε για νέα μέτρα στήριξης καθόλου.

 

Δημοσιογράφος:

Ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχουν εν αναμονή επενδυτικά σχέδια που περιμένουν βασικά την υλοποίηση, την υπερψήφιση των νομοσχεδίων για να προχωρήσουν. Για παράδειγμα σας άκουσα, κύριε Παπαθανάση που λέγατε για το ότι δημιουργείτε το πλαίσιο για τα data centers κλπ.  Περιμένουμε ακόμα τη Microsoft οπότε μήπως έχουμε κάποιο νέο γύρω από αυτά τα κομμάτια ή να μας δώσετε έτσι κάποια στοιχεία για το τι γίνεται για την επενδυτική ζήτηση.

 

Νίκος Παπαθανάσης:

Όπως έχουμε αποδείξει, εδώ στο Υπουργείο δεν ανακοινώνουμε ονόματα εταιρειών πριν επίσημα η εταιρία εκδώσει το αντίστοιχο δελτίο τύπου.

Ως προς τη Microsoft, είναι σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια της εταιρείας και προχωρούν όπως τα είχε σχεδιάσει. Ταυτόχρονα, γνωρίζετε τις εξελίξεις για την Digital Realty, την Pfizer και όλες τις εταιρείες που έχουν ανακοινωθεί.  Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για τη Δυτική Μακεδονία.  Έχουν κατατεθεί  πολλές προτάσεις από εταιρείες, τα επιχειρηματικά σχέδια των οποίων έχει παραλάβει η επιτροπή ΔΑΜ.

Θα πρέπει να σας πω όμως ότι με την έναρξη της λειτουργίας της Μετάβασης τα σχέδια αυτά θα αξιολογηθούν καθότι για να υλοποιηθούν, χρειάζονται εδάφη απ’ αυτά που παίρνουμε από τη ΔΕΗ. Σημειώνω ότι τα εδάφη τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βιομηχανικές δραστηριότητες πρέπει να είναι αδιατάρακτα εδάφη. Επομένως, τα αδιατάρακτα εδάφη είναι πεπερασμένα, όπως και τα εδάφη για γεωργική ανάπτυξη.

Θα πρέπει, λοιπόν, ως προς τα εδάφη να αξιολογήσουμε τις αιτήσεις και με βάση έναν κανονισμό και με μία βαθμολογία να προκριθούν τα επενδυτικά σχέδια που θα μπορέσουν να προχωρήσουν αποφέροντας και στην  Πολιτεία ένα εύλογο τίμημα για τη μακροχρόνια μίσθωση των εδαφών.

Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον, πολλές αιτήσεις έχουν κατατεθεί από πολλούς ομίλους, από μεγάλες εταιρείες, για να εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία. Όμως, άλλες θα εγκατασταθούν εντός των  εδαφών που θα λάβουμε από τη ΔΕΗ και άλλες εκτός αυτών των εδαφών.

Πάντως, τα επενδυτικά σχέδια όλων των εταιρειών που εμπίπτουν στον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, θα λάβουν τα κίνητρα που σας έχω πει. Οι μεσαίες και οι μεγάλες που εμπίπτουν σε αυτόν τον κανονισμό θα λάβουν και την κεφαλαιακή στήριξη, κάτι που συγκεκριμένες ξένες εταιρείες θεωρούν ως προαπαιτούμενο προκειμένου να εγκατασταθούν καθότι θέλουν στο αρχικό τους σχήμα να μειώσουν το απαιτούμενο capex.

 

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

Σεβαστή η ανάγκη των δημοσιογράφων να βγάζουν ειδήσεις και να κάνουν τίτλους. Την ξέρω, όπως καταλαβαίνετε, κάπως αυτή τη δουλειά. Δεν μου είναι τελείως ξένη.

Όμως εμείς εδώ, και αυτή είναι μία αρχή που την έχουμε τηρήσει και το ξέρετε, δεν λέμε ονόματα εταιρειών. Το κυριότερο πράγμα που μπορεί η κυβέρνησή μας και το Υπουργείο μας να προσφέρει στους επενδυτές είναι η εμπιστοσύνη ότι ερχόμενοι εδώ πριν λάβουν τις τελικές αποφάσεις δεν θα βρεθούν υπό καθεστώς δημόσιας πίεσης.

Με αυτή μας την τακτική, δόξα τω Θεώ, έχουμε φέρει σήμερα πιστεύω ρεκόρ επενδύσεων ως ομάδα υπουργείου σε δυόμισι χρόνια. Και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και θέλουμε να φέρουμε και άλλες τόσες και περισσότερες.

 

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό