Τελευταία Νέα
Ιαν 11

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην τηλεοπτική εκπομπή «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ» της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Νίκο Μερτζάνη

«Το 2018 θα είναι ένας χρόνος ρεκόρ για τις επενδύσεις, όπως και για τις εξαγωγές και την ανάπτυξη» δήλωσε κατηγορηματικά ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ της ΕΡΤ.

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε: «Το 2017 που μόλις αφήσαμε ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά. Όχι μόνο γιατί ήταν η μόνη χρονιά, ύστερα από πολλά χρόνια που ελληνική οικονομία παρουσίασε και τα τέσσερα τρίμηνα συνεχή ανάκαμψη, που είχε να συμβεί για πολλά χρόνια, αλλά και γιατί αυτό το momentum των επενδύσεων και η έκρηξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί και το 2018».

Αναφερόμενος στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις είπε: «Το 2017 θα αγγίξουμε τα 4 δίς ευρώ σε ξένες επενδύσεις που είναι ένα ρεκόρ για την ελληνική οικονομία και είναι στα επίπεδα του 2006. Για το 2018 έχουμε ήδη 4 στρατηγικές επενδύσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας και αφορούν σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ και επίσης υπάρχουν και άλλες που εμφανίζονται τώρα». Σχολίασε επίσης ότι οι επενδύσεις χρειάζονται κάποιο χρόνο για να υλοποιηθούν τελείως και επεσήμανε ότι «σε μια χώρα που βρισκόταν πολλά χρόνια σε ύφεση είναι δύσκολο αυτομάτως σε ένα χρόνο να δούμε την αλλαγή στην καθημερινότητα που θα θέλαμε να δούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ελληνικό ο Υπουργός τόνισε: « το Ελληνικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια, το φιλέτο της Ευρώπης όπως λέγεται, το οποίο θα πάρει μπρος το 2018, περιμένουμε ότι σε ένα μήνα θα δούμε τις πρώτες μορφές κατασκευής».

«Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει Αναπτυξιακή Τράπεζα» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε: «Αυτή η Τράπεζα είναι ένας αναπτυξιακός φορέας, ο οποίος θα καλύψει το κενό που οι συστημικές τράπεζες δεν καλύπτουν και αφορά στη χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ταμείο μικροπιστώσεων και τη χρηματοδότηση κάποιων υποδομών».

Σε ότι αφορά στη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας ο Υπουργός υπογράμμισε: «Είμαστε στο στάδιο της τεχνικής βοήθειας που παίρνουμε από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γαλλίας να δημιουργήσουμε το νομοσχέδιο, το οποίο πιστεύουμε θα φέρουμε στη Βουλή σε ένα, με δύο μήνες το πολύ, οπότε θα έχουμε τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας μέχρι το τέλος του Ιουνίου».

Επίσης, για τη χρηματοδότηση της Τράπεζας υπογράμμισε: «Η χρηματοδότηση της τράπεζας θα έρθει από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες, από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Βραζιλίας, της Αμερικής που είναι κάτω από την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως επίσης και από την Τράπεζα της Κίνας».

Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «δεν θα υπάρχουν άλλα μέτρα και θα έχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», ενώ σημείωσε πως «καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλο μνημόνιο». «Είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές, όπως βλέπετε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων κατεβαίνει με την έννοια ότι τα επιτόκια είναι τώρα στα επίπεδα του 2005», κατέληξε.