- Υπάρχει κάποια πρώτη εικόνα σχετικά με την επίδραση της αγοράς στην αύξηση του κατώτατου μισθού; Σας φοβίσει το ενδεχόμενο απολύσεων ή αύξησης της μαύρης εργασίας;
Η ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια διαμορφώνει σταθερά μια σοβαρά αναπτυξιακή δυναμική. Αυτή η δυναμική ολοένα και πιο καθαρά αναδεικνύει ποιοτικά στοιχεία αλλαγής του παραγωγικού προτύπου. Η αύξηση της μεταποίησης, η αύξηση των εξαγωγών, η αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών δαπανών για την έρευνα και την καινοτομία, η μείωση της ανεργίας είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν σιγά-σιγά τη νέα εικόνα και διαμορφώνουν αισιόδοξες προοπτικές.
Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση του κατώτατου μισθού όχι μόνο δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά βάζει μια ακόμη πινελιά στη νέα εικόνα, η οποία και έχει ανάγκη από την τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης και τη διαμόρφωση κλίματος μεγαλύτερης κίνησης και ισχυρότερης εμπιστοσύνης στην αγορά. Επομένως δεν πρόκειται μόνο για ένα μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά έχει και απόλυτα οικονομική λογική.
- Η συνταγματική αναθεώρηση είναι ένα ακόμη σχέδιο της κυβέρνησης για τον διεμβλολισμό του Κέντρου, όπως σας κατηγορούν τα κόμματα αυτού του χώρου;
Η συνταγματική αναθεώρηση είναι ένα κρίσιμο εκκρεμές κεφάλαιο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας. Όσοι δεν έχουν επί της ουσίας άποψη εξαντλούνται σε αντιπαραθέσεις επί της διαδικασίας και καταγγέλλουν σενάρια και συνομωσίες. Όμως η διαδικασία αναθεώρησης δρομολογήθηκε παρά την αντίσταση των οπαδών της ακινησίας και της απραξίας. Και αυτό είναι τελικά το στοιχείο πολιτικής υπεροχής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση θέτει μεγάλους στόχους, τους πετυχαίνει και διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα. Η αντιπολίτευση δίνει μάχες οπισθοφυλακών σε όλα, υπερασπιζόμενη δομές και αντιλήψεις που αποδεδειγμένα αποτελούν εμπόδια για την πρόοδο της χώρας και έχει αναγάγει σε ύψιστη πολιτική την είσπραξη ψήφου δυσαρέσκειας όλων των ειδών.
- Βλέπουμε ότι με καταλύτη τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργήθηκε ένα ρεύμα σύγκλισης στελεχών και του κόσμου της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι αυτή θα πρέπει να εκφραστεί με μια μετωπική συνεργασία ή με την οργανωτική τους ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ;
Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμφισβήτητα υπήρξε μια οριακή στιγμή για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της χώρας. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά δεδομένης της ιστορικής, ιδεολογικής και πολιτικής φόρτισης μιας τέτοιας επιλογής. Η σύγκρουση γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε συνολικές αντιλήψεις στη βάση των οποίων θα οικοδομηθεί σταδιακά ένας νέος πολιτικός χώρος στην Ελλάδα και θα επανακαθοριστούν οι διαχωριστικές γραμμές.
Από αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε και τον διάλογο που άνοιξε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και κόμματα της κεντροαριστεράς. Άρα δεν μιλάμε ούτε για προσχωρήσεις, ούτε για μεταγραφές. Μιλάμε για την ανάγκη να επαναχαραχθούν τα όρια μιας πολύχρωμης και πολυφωνικής προοδευτικής παράταξης στις σημερινές ιστορικές συνθήκες. Η ψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της απλής αναλογικής δείχνει από μόνη της την αντίληψη που εμείς έχουμε για τα πράγματα. Δημιουργεί όμως ταυτόχρονα και το πλαίσιο για να είναι ρεαλιστική προοπτική, και όχι απλώς ευχή, η πλουραλιστική έκφραση του προοδευτικού χώρου.
- Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν το αρκετά δυναμικό κλείσιμο της ψαλίδας που αναζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι φταίει για αυτό, το τρίτο μνημόνιο ή οι Πρέσπες; Μήπως τα μέτρα της ΔΕΘ δεν είναι αρκετά; Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγει πρώτος στις εκλογές;
Οι εκλογές θα είναι από κάθε άποψη μια οριακή αναμέτρηση. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο χοντρικά επιλογές για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Θα συνεχιστεί η πορεία που δρομολόγησε η σημερινή κυβέρνηση ή θα ανακοπεί αυτή η πορεία και θα γυρίσουμε σε πρόσωπα και επιλογές που είναι συνδεδεμένα με το παρελθόν και την πορεία που ως κατάληξη είχε τη χρεοκοπία της χώρας;
Προσωπικά πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δύσκολα θα κάνει τη δεύτερη επιλογή. Βεβαίως η κυβέρνηση πρέπει από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο να σηματοδοτήσει πολύ καθαρά την πορεία που δρομολογεί για τη χώρα. Εάν το κάνει σωστά νομίζω ότι έχει όλες τις δυνατότητες να κερδίσει τελικά τις εκλογές.
- Το σχήμα που θα αντικαταστήσει τον πλαίσιο Σταθάκη-Κατσέλη και οι 120 δόσεις προς εφορείες και ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν τόσο σαφές θετικό πρόσημο για την πλειοψηφία των πολιτών που θα μπορούν να προβληθούν από την κυβέρνηση ως ένα δεύτερο κύμα θετικών μέτρων μετά από αυτά της ΔΕΘ;
Κατά τη γνώμη μου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές εάν κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική που έχει διαμορφωθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Τα μέτρα που αναφέρονται στην ελάφρυνση και στήριξη των στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα. Αυτά και άλλα πολλά μέτρα έπρεπε και πρέπει να ληφθούν ανεξαρτήτως του εάν έχουμε ή όχι εκλογές. Είναι μέτρα που εντάσσονται στη συνολική μας αναπτυξιακή στρατηγική. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεδιπλώσουμε το σύνολο της στρατηγικής μας και να αναδείξουμε ταυτόχρονα όλες τις πλευρές της. Θα το εκφράσω ίσως λίγο υπερβολικά, αλλά αυτή τη στιγμή το εκλογικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με το συμφέρον της χώρας να ενισχυθεί η αναπτυξιακή της δυναμική με τα χαρακτηριστικά που αυτή η κυβέρνηση προσδίδει στην αναπτυξιακή προοπτική.
- Ποια είναι η προοπτική οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και ιδίως για το πρότζεκτ Θεσσαλονίκης-Σμύρνης;
Το συμφέρον και των δύο χωρών επιβάλλει την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την επίλυση με τρόπο ειρηνικό των όποιων προβλημάτων. Πιστεύω ότι η πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποτελέσει μια νέα αφετηρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη θα συμβολίσει ακριβώς τη νέα αυτή περίοδο.
Comments are closed.