Τελευταία Νέα
Οκτ 18

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο “Κανάλι Ένα”

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» στο Κανάλι Ένα 90.4 και τη δημοσιογράφο, κ. Λία Λάππα,  σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

 

Για τους ανεμβολίαστους:

«Είναι πραγματικά φοβερό τόσοι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους «τσάμπα».  Τονίζω το «τσάμπα», γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Και δεν έχουν σωθεί διότι πολύ απλά αποφάσισαν να πιστέψουν στις ανοησίες του διαδικτύου και τις ανοησίες της αντι-επιστημονικής προπαγάνδας».

 

Για το αν η Κυβέρνηση έχει ευθύνη για το ποσοστό των ανεμβολίαστων:

«Η Κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πληροφορήσει τους ανθρώπους και να τους πείσει να εμβολιαστούν. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχρεώσει τον κόσμο, ούτε να τον δέσει σε ένα κρεβάτι και να του κάνει το εμβόλιο. Εγώ δεν πιστεύω ούτε στο «κράτος μπαμπούλα», ούτε στο «κράτος σχολικών επιθεωρητών».

 

«Η υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να επεκταθεί εύκολα γιατί προσκρούει σε ζητήματα του Συντάγματος. Δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχει ελεύθερη βούληση και υπάρχει και ατομική ευθύνη. Το καταλαβαίνω ότι κάποιοι άνθρωποι λένε ότι: «εγώ προτιμώ να πάρω το ρίσκο και να πεθάνω». Είναι πολύ λυπηρό που το κάνουν, κλαίω για τους ανθρώπους που πεθαίνουν, αλλά ποτέ δεν θα υπερασπιστώ ένα κράτος αυταρχικό».

 

Για τον παγκόσμιο πληθωριστικό κύκλο και πως επηρεάζει την Ελλάδα:

«Η παγκόσμια οικονομία έχει μπει αναμφίβολα σε έναν μεγάλο πληθωριστικό κύκλο. Αυτός ο πληθωριστικός κύκλος επηρεάζει και την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη ένταση αυτού του πληθωριστικού κύκλου εντοπίζεται στην ενέργεια, για αυτό και στην ενέργεια έχει δοθεί το στοχευμένο πακέτο των 500 εκατομμυρίων, το οποίο προς το παρόν καλύπτει την επιβάρυνση στο μέσο νοικοκυριό που δικαιούται το επίδομα».

 

«Ως προς τις αυξήσεις, η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Είχαμε 2% πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης ήταν 3%. Η δε χώρα της Ευρώπης για την οποία συνεχώς επαίρεται η κυρία Αχτσιόγλου ότι πήρε πολύ έγκαιρα μέτρα, η Ισπανία, έχει 4%, δηλαδή το διπλάσιο από εμάς».

 

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Οι αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ είναι πάρα πολύ μικρές έως και μηδενικές καθώς οι εταιρείες έχουν πάρει πάνω τους τις αυξήσεις. Επιπλέον η κίνηση τον Σεπτέμβριο και γενικά τους μήνες που άνοιξε φέτος το εμπόριο μετά την πανδημία, κινήθηκε σε εξαιρετικά ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

 

Για την επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα και την ανταπόκριση των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό:

«Τη στιγμή που άκουσα τους νέους στη Pfizer στη Θεσσαλονίκη να λένε ότι κατάφεραν να γυρίσουν στην Ελλάδα, να βρουν μια καλή δουλειά και να κάνουν αυτό που ονειρευόντουσαν πάντα αλλά από την Ελλάδα, αισθάνθηκα μεγάλη χαρά και περηφάνεια. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε περίπου 75 νέοι και νέες, που έφυγαν την περίοδο της κρίσης από την Ελλάδα, επέστρεψαν από διάφορες χώρες της Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη, για να δουλέψουν στη Pfizer».

 

«Η αρχική μας συμφωνία με την Pfizer ήταν για 200 θέσεις εργασίας. Σήμερα έχουν ήδη ανακοινώσει 500 θέσεις εργασίας, έχουν προσλάβει τους πρώτους 400 και άλλοι 100 θα προσληφθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Μας ανακοίνωσαν ότι τελικά οι θέσεις εργασίες θα ανέβουν στις 700. Άρα, έχουμε έναν πολύ σημαντικό αριθμό εργαζομένων».

 

«Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Η Ελλάδα της προόδου, της ανάπτυξης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, των μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυτά είναι που θέλουμε να κάνουμε και νομίζω ότι έχουμε μπει πια σε έναν πολύ καλό δρόμο. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Οι μεγάλες εταιρίες έρχονται η μία μετά την άλλη. Έχουν έρθει η Amazon, η Microsoft, η Digital Realty, η Pfizer, η Cisco και πολλές άλλες. Δεν είναι μόνο μια περίπτωση πια, είναι πολλές οι περιπτώσεις. Σήμερα ξεκινάει επίσημα την έναρξη της λειτουργίας της αυτή η περίφημη εταιρία του Έλον Μασκ, η «Starlink», με τις δορυφορικές συνδέσεις. Άλλη μια μεγάλη εταιρία η οποία επί των ημερών μας έρχεται στην Ελλάδα».

 

Για τις αλλαγές στην παγκόσμια αγορά εργασίας:

«Η αγορά εργασίας στον κόσμο αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το παράδειγμα που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας είναι ότι πρέπει να κοπιάσουν, να βελτιώσουν τις ικανότητές τους, να καταλάβουν πως λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος. Οι έννοιες του “reskilling” και του “upskilling” μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας. Παραδείγματος χάρη, στη Θεσσαλονίκη, η Cisco θα εκπαιδεύει τους εργαζόμενους ώστε να αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες. Η συμφωνία μας με τη Microsoft προβλέπει να εκπαιδεύσει 100.000 εργαζόμενους για να αποκτήσουν και αυτοί ψηφιακές δεξιότητες. Πρέπει να προετοιμάζουμε το εργατικό μας δυναμικό για το νέο κόσμο που όχι γεννιέται, αλλά που έχει ήδη γεννηθεί».

 

Για τη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας:

«Στην Ελλάδα επικρατούσε για πάρα πολλά χρόνια μια μεγάλη ιδεοληψία στα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Ήθελαν να παράγουν γνώση, αλλά μόνο θεωρητική. Μακριά από την αγορά, καθόσον ο καπιταλισμός, το κέρδος και η αγορά εθεωρείτο περίπου μόλυνση για το πανεπιστήμιο. Ευτυχώς αυτές οι αριστερίστικες νοοτροπίες έχουν μείνει πια πίσω».

 

«Τα πανεπιστήμια πλέον αρχίζουν και συνδέονται με την αγορά εργασίας ολοένα και περισσότερο. Η μεταφορά της τότε Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν μια απόφαση του Πρωθυπουργού για να δηλώσει ακριβώς αυτό το πράγμα. Τώρα έχει εξελιχθεί στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και έχει πια συνδέσει τα ερευνητικά μας κέντρα με τις εταιρείες».

 

«Αυτό κάνουμε κάθε μέρα και αυτό έχουμε κάνει και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, διότι ασφαλώς οι εταιρείες πρέπει να είναι μέσα στα πανεπιστήμια και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι μέσα στις εταιρείες. Η όσμωση επιστημονικής έρευνας και κατάρτισης με την αγορά είναι που θα φέρει την υγιή ανάπτυξη».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=856Zz6Pm3DM&t=3s