Σημεία Ομιλίας Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 5th InvestGR Forum 2022:
«Όλες οι επενδύσεις που έχουν έρθει είτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων είτε στο Enterprise Greece – να τονίσω με την ευκαιρία ότι με τον κ. Σμυρλή και τους συνεργάτες του έχουμε συνεργασία επί καθημερινής βάσεως – εγκρίνονται πάρα πολύ γρήγορα. Σεβόμαστε τα χρήματα και το χρόνο των επενδυτών, αλλά αυτό που ελέχθη, να τεθεί χρονικό όριο εντός του οποίου να εγκρίνεται μια επένδυση, δεν είναι τόσο απλό να γίνει. Διότι για να ολοκληρωθεί μια επένδυση έχει διάφορα στάδια ενδιάμεσα, που δεν εξαρτώνται όλα απολύτως από το κράτος.
Γενικότερα, μπορώ να σας πω ότι η Ελλάδα έχει πλέον πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες από πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Τεράστιος Όμιλος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήρθε στο γραφείο μου πριν από 1,5 χρόνο, ξεκινώντας μια τεράστια επένδυση στην Εύβοια για αιολικά πάρκα. Θα ήταν εξαιρετικά ευχαριστημένοι εάν μπορούσαν να λάβουν τις αδειοδοτήσεις σε 1,5 χρόνο – αυτή ήταν η εκτίμησή τους. Μας είπαν ότι ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου 3 χρόνια, ενώ σε κάποιες χώρες φθάνει ακόμη και τα 7 χρόνια. Τελικά, έλαβαν την αδειοδότηση σε 5 μήνες.
Κι αυτός είναι πλέον ο κανόνας διότι έχουμε αλλάξει πάρα πολύ τη νομοθεσία και έχουμε επιταχύνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις αδειοδοτήσεις αμβλύνοντας τη γραφειοκρατία. Δεν μοιάζουμε με αυτό που ήμασταν το 2019 σε όλα τα επίπεδα: και στον τομέα της ψηφιοποίησης του κράτους και στον τομέα της μειώσεως της γραφειοκρατίας και στον τομέα της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος και αυτό φαίνεται άλλωστε και στα στοιχεία που μόλις είδαμε.
Θα πείτε: «είμαστε τέλεια;» Όχι. Έχουμε πολλά ακόμα σημεία στα οποία πρέπει να παρέμβουμε. Έχουμε δασικές υπηρεσίες που πάνε αργά. Έχουμε αρχαιολογικές υπηρεσίες που έχουν πολλές αγκυλώσεις. Έχουμε δικαστήρια που αργούν να βγάλουν αποφάσεις. Εγώ δεν θέλω να τα παρουσιάσω όλα ιδανικά. Έχουμε ακόμα δρόμο. Όπως και για αυτά τα Bottlenecks τα οποία τώρα σας περιέγραψα, έχουμε για το καθένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα για το πως θα βελτιωθούν.
Ακόμα και στο κομμάτι της κατάρτισης και εξειδίκευσης του εργατικού μας δυναμικού, τόσο στο Ταμείο Ανάκαμψης όσο και στο νέο ΕΣΠΑ έχουμε προβλέψει πάρα πολλά χρήματα για την μετεκπαίδευση και την βελτίωση των ικανοτήτων του εργατικού μας δυναμικού, το reskilling και το upskilling. Ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικά προγράμματα και πιστεύω ότι σε δυο με τρία χρόνια και εκεί θα έχουμε κάνει πολύ μεγάλη διαφορά από αυτό που είμαστε σήμερα.
Άλλωστε, πώς καταφέραμε αυτά τα τρία χρόνια να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα που ποτέ δεν είχαν έρθει στο παρελθόν, όπως (αναφέρω ενδεικτικά) Microsoft, Pfizer, Digital Realty, Cisco, Amazon Web Services; Δεν έρχονται οι επενδυτές από συμπάθεια. Οι επενδυτές επιζητούν ένα σταθερό περιβάλλον με την προσδοκία ότι θα κάνουν τη δουλειά τους και θα έχουν κέρδη προφανώς. Το ξεκαθαρίζω. Κανένας δεν κάνει επένδυση για να χάσει. Αρκεί βεβαίως η επιδίωξη του κέρδους να γίνεται στα πλαίσια της νομοθεσίας, με περιβαλλοντική ευαισθησία και κοινωνική ευθύνη, όπως αρμόζει σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Έχουμε κάνει μεγάλη βελτίωση. Για το 2022 είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος διότι πιστεύω και προβλέπω ότι θα ανέβουμε πολύ στο ranking. Ο πόλεμος, δυστυχώς, θα φρενάρει επενδύσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα, όμως, δεν μας έχει επηρεάσει καθόλου σε αυτόν τον τομέα, μα καθόλου.
Το πρώτο εξάμηνο έχει πάει εξαιρετικά καλά. Κυρίως διότι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, στον οποίο η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, η χώρα μας γίνεται περισσότερο ελκυστική, ακριβώς λόγω του πολέμου. Αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα η Ελλάδα αποκτά πλεονέκτημα ως προς την προσέλκυση επενδύσεων λόγω των αλλαγών στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα.
Το 2022, πιστέψτε με, θα είναι μια εξαιρετικά καλή χρονιά για την Ελλάδα.
Οι επενδυτές, βεβαίως, ζητούν και πολιτική σταθερότητα, μην κοροϊδευόμαστε. Εάν η Ελλάδα εισέλθει μετά τις εκλογές σε πολιτική περιπέτεια, θα βλάψει το επενδυτικό περιβάλλον. Τους επενδυτές δεν τους ενδιαφέρουν τα κόμματα ούτε το πως τα βρίσκουμε ή το πως δεν τα βρίσκουμε. Τους ενδιαφέρει να ξέρουν ότι θα βρουν σταθερή κυβέρνηση να μιλάνε. Αν δεν βρίσκουν σταθερή κυβέρνηση να μιλάνε δεν πηγαίνουν σε μια χώρα.
Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικής μας θητείας. Είναι δεδομένο αυτό, έχει τελειώσει αυτή η συζήτηση».
Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό
Comments are closed.