Τελευταία Νέα
Ιούλ 06

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στο 26ο «Annual Economist Government Roundtable»

 

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης καιΕπενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στο 26ο «Annual Economist Government Roundtable», με θέμα«Transformations and achievements in the business sector».

«Από πέρσι που συναντηθήκαμε δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το 2021 η Ελλάδα θα είχε τόσο μεγάλη ανάπτυξη, 8,3%. Είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2022 μπήκαμε στο 1οτρίμηνο με ανάπτυξη της τάξεως 7%. Δεν ξέρω πως θα συνεχιστεί όλο αυτό, αλλά πιστεύω πως οι επενδύσεις θα πάνε εξαιρετικά καλά. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε νέο ρεκόρ σε άμεσες ξένες επενδύσεις».

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες η οικονομία μας πάει πολύ καλά. Οι ευρωπαϊκές αρχές είναι ευχαριστημένες με την Ελλάδα, οι δανειστές μας είναι χαρούμενοι και οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι έχουν πλέον μια κυβέρνηση που είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις και σέβεται τα χρήματα και τον χρόνο τους. Έχουμε μειώσει τη γραφειοκρατία, έχουμε ψηφιοποιήσειτον δημόσιο τομέα και χρησιμοποιούμε το RRFγια την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και είμαστε η πρώτη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έλαβε την τελική έγκριση για το πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα”, το πρώτο τομεακό πρόγραμμα που εγκρίνεται από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027».

«Το brain gain είναι μια πραγματικότητα.Υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις που μας το επιβεβαιώνουν και μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ένα πλεονέκτημα σε όσους επέστρεψαν. Ξαφνικά υπάρχει μια δεξαμενή υψηλής εκπαίδευσης σε εργατικό δυναμικό που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και αυτό δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει εξ αρχής. Το braingain λοιπόν δεν είναι μόνο απαραίτητο για κοινωνικούς και εθνικούς λόγους αλλά είναι και πλεονέκτημα για την οικονομία μας».

«Έχουμε μειώσει την προκαταβολή φόρου κατά 50%. Έχουμε μειώσει τις κοινωνικές εισφορές κατά 5% και αυτό θα μειωθεί περαιτέρω. Αυτά είναι δύο προβλήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Και σκοπός μας είναι κάθε χρόνο να μειώνονται αυτοί οι συντελεστές. Και βεβαίως έχουμε μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 28% στο 23%. Συνεπώς, η θεωρία, μάλλον, είναι ότι γενικά θα κινηθούμε σε κατάσταση χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας».

«Στην πολιτική σπάνια βλέπεις τη δουλειά σου να αναγνωρίζεται σε καθημερινή βάση και για όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που ακούστηκαν πιο πριν για την Κυβέρνησή μας και για εμένα προσωπικά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνησή μας δούλεψε πάρα πολύ σκληρά, το 2020, για να διαμορφώσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τον τουρισμό. Το 2020, αρχικά οι προβλέψεις ήταν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα ήταν σχεδόν στο μηδέν. Ήμαστανπερίπου στο 25% του 2019, που ήταν χαμηλό μεν αλλά σαφώς καλύτερο από τις προσδοκίες,γιατί βρήκαμε έναν τρόπο να δουλέψουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με τρόπο ασφαλή. Η εμπειρία εκείνης της χρονιάς μας βοήθησε να έχουμε μια εξαιρετική χρονιά το ’21 και να χτίσουμε την επιτυχία του ’22»

«Το τουριστικό brand της Ελλάδας θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο διότι έχουμε καταφέρει κάτι το οποίο δεν ήταν σίγουρο στην αρχή. Πρώτον, καταφέραμε να προσελκύσουμε μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, οι οποίες έχουν έρθει πλέον στην Ελλάδα.  Αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο διότι έγιναν επενδύσεις και δαπάνησαν χρήματα για να χτίσουν ξενοδοχείαή να ανακαινίσουν παλαιά, αλλά κυρίως διότι προσελκύσαμε τουρίστες υψηλού εισοδήματος οι οποίοι δαπανούν κατά μέσο όρο περισσότερα χρήματα από ότι στο παρελθόν.Άρα, ακόμα και με λιγότερους τουρίστες ή με τους ίδιους του ’19, τα έσοδα ήταν μεγαλύτερα.Αυτός ήταν ένας στρατηγικός στόχος που είχαμε θέσει στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο και τον πετύχαμε».

Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός χάριν και στην εξωτερική του πολιτική βοήθησε πολύ τον τουρισμό. Είχατε τον κύριο Πομπέο νωρίτερα εδώ. Όταν ανέλαβα Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε με τον κύριο Πιερρακάκη ήταν να βγάλουμε την Ελλάδα από τη μαύρη λίστα των χωρών που δεν πληρώνανε πνευματικά δικαιώματα. Όταν το καταφέραμε αυτό, ο κύριος Πομπέο και η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασαν δημοσίως την ενθάρρυνσή τουςπρος τις αμερικανικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδίως οι εταιρίες του τεχνολογικού τομέα. Πάρα πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις ήρθαν, όπως η Cisco, η Pfizer, η Deloitte, η Microsoft, η Digital Realty, η National Web Services, η Amazon WebServices, η Google. Αυτό λοιπόν που συνέβη ήταν ότι διαμορφώσαμε ένα συνεκτικό συγκεκριμένο πλάνο για το πως θα καταφέρουμε να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα».

«Βασική μου φιλοδοξία ήταν να αντιστρέψω αυτή την εικόνα, αυτή την αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία αν πας να επενδύσεις θα αντιμετωπίσεις προβλήματα. Είμαστε εδώ πλέον για να επιλύουμε προβλήματα, να λύνουμε προβλήματα, να είμαστε trouble-shooters. Όταν έρχεται ένας επενδυτής και επενδύει τα χρήματα του και πετυχαίνει, τότε θα προωθήσει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Αν έρθει και αποτύχει ή δυσκολευτεί, ουδείς θα τον ακολουθήσει. Εμείς λοιπόν θέλουμε πολύ περισσότερους να έρθουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν, αυτή είναι η πραγματική μας φιλοδοξία».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Η Ελλάδα έχει μία βιώσιμη οικονομία, το χρέος μας είναι εξασφαλισμένο, με χαμηλά επιτόκια για τα επόμενα χρόνια και είναι σχεδόν μηδενική η εξάρτηση από τις αγορές. Το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώνεται συνέχεια και υπάρχει πολιτική σταθερότητα καθώς η κυβέρνηση διατηρεί μεγάλη διαφορά από την αντιπολίτευση σε όλες τις δημοσκοπήσεις και έχει την εμπιστοσύνη του λαού».

«Η ενεργειακή κρίση ναι μεν αποτελεί τεράστιοπρόβλημα, αλλά είναι μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, διότι αν καταφέρουμε να επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό και την ενεργειακή μετάβαση προς τις καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςέχουμε και τη χρηματοδότηση και υπάρχουν πολλοί επενδυτές στην κατεύθυνση αυτή, τότε μετά από μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι μία χώρα η οποία όχι μόνο δεν θα εισάγει ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν το περιβάλλον αλλά θα είναι μία χώρα που θα εξάγει ενέργεια. Θα είναι μία χώρα που θα μπορεί να αντιστρέψει το συγκριτικό μειονέκτημα που είχε στον ενεργειακό τομέα εδώ και δεκαετίες, σε ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο προς χάριν της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία θα βοηθήσει να υπάρχει  βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα αυτό, αλλά θα επωφεληθούν και βιομηχανία και η μεταποίηση και η γεωργία».

«Η Ελλάδα  μετά από 5 – 6 χρόνια θα είναι μία τελείως διαφορετική χώρα, πολύ πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις απ’ ότι είναι  σήμερα. Άρα, εγώ αυτό που θα έλεγα σε νέους επενδυτές είναι: «ελάτε τώρα να επενδύσετε, αυτή είναι  η κατάλληλη στιγμή. Διότι τώρα είμαστε λίγο πριν την μεγάλη ανάπτυξη και μετά θα μπορέσετε να πουλήσετε σε υψηλές τιμές».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Δείτε την ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=pQKdQ-YvM4g