Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη
στη Βουλή επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021
«Κατ’ αρχάς, Χρόνια Πολλά, καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές. Μη ξεχνάμε και τις μέρες που είμαστε.
Κύριε Τσακαλώτε, πρέπει να αισθανθήκατε πολύ περίεργα που σας κατηγόρησαν ότι μειώσατε τους φόρους. Αυτό πραγματικά ήταν εντυπωσιακό. Θα ακουγόταν σχεδόν σαν ανέκδοτο για τον Υπουργό Οικονομικών που έγδαρε στην κυριολεξία στους φόρους κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.
Αλλά, κύριε Τσακαλώτε, θα ήθελα την προσοχή σας ως προς το εξής. Προηγουμένως ξοδέψατε τα ¾ της ομιλίας σας θέλοντας να αποδείξετε ότι ο κύριος Σταϊκούρας έκανε λάθος ως προς το τι είχε πει στην ομιλία του για το μέσο όρο της υφέσεως της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωζώνη και ότι σκοπίμως παραπλάνησε τον ελληνικό λαό και όλα τα άλλα που είπατε και τα επαναλάβατε και στις συνεντεύξεις σας και μετά με τον κύριο Σκυλακάκη και τα λοιπά.
Αλλά μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ότι ψειρίζατε τόσο πολύ ένα θέμα ήσσον, ενώ έχετε καταπιεί το μείζον. Πάμε να μιλήσουμε λοιπόν τώρα για το μείζον;
Όχι σε μία ομιλία σας μόνο εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας, η Αχτσιόγλου, ο Τζανακόπουλος, ο Βίτσας, και όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τι μας λέγατε εδώ και έξι – οκτώ μήνες ασταμάτητα;
Ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα -λέει -που είχε μπει σε ύφεση πριν από την κρίση του κορωνοϊού. Αυτό κύριε Πρωθυπουργέ ήταν το βασικό θεμελιώδες επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την κριτική του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Και σε τι στηρίζονταν; Που εδραζόταν αυτό το επιχείρημα του κυρίου Τσακαλώτου; Στο ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που είχε εκδώσει η ΕΛΣΤΑΤ, είχαμε στο 4ο τρίμηνο του 2019 συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο του 2019, ύφεση 0,7% και ανάπτυξη κατά 1% συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο του 2018.
Και επειδή λοιπόν είχε βγάλει η ΕΛΣΤΑΤ τα προσωρινά της στοιχεία, ότι στο 4ο τρίμηνο του ’19 σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, είχαμε μείον 0,7%, έβγαινε ο Τσακαλώτος ο έντιμος, ο καλός καθηγητής που δεν παραπλανά τον ελληνικό λαό και έλεγε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μπήκε στην ύφεση.
Δεν μου λέτε κύριε Τσακαλώτε; Τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα διαβάσατε; Τι λένε τα τελικά στοιχεία; Το μείον 0,7% συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο του ’19, οριστικοποιήθηκε τελικά σε +0,5%.
Δεν μου λέτε; Ήρθατε εδώ εσείς να ζητήσετε συγγνώμη για όσα λέγονται 8 μήνες; Εσείς, ο κ. Τσακαλώτος, που λέγατε ς ότι πήγαμε την Ελλάδα σε ύφεση και ήμασταν οι μόνοι που το κάναμε σε όλη την Ευρώπη, στηριζόμενος σε ένα προσωρινό στοιχείο, όταν βγήκε το τελικό στοιχείο και απεδείχθη ότι ήταν αληθές αυτό που λέγαμε εμείς, ότι δηλαδή είχαμε ανάπτυξη και το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ζητήσατε κύριε Τσακαλώτε ένα συγγνώμη;
Και θέλετε τώρα να μας κάνετε μαθήματα για το κ. Σταϊκούρα και αν είπε αυτό και είπε το άλλο; Καλά, δεν ντρέπεστε; Όλο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, ό,τι λέγατε στη Βουλή επί οκτώ μήνες, με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ πετάχτηκε στον κάλαθο των σκουπιδιών. Όπως και οι ιδέες σας όταν κυβερνήσατε.
Γιατί; Διότι βιάζεστε. Όταν βγήκε, κύριε Τσακαλώτο, η Commission το μήνα Απρίλιο και προέβλεψε – ήμασταν ακόμα στην 1η καραντίνα, δεν ξέραμε ότι θα έρθει δεύτερη – και ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση του 2020 σε όλη την ευρωζώνη, το θυμάστε;
Βγάλατε τότε δελτίο τύπου διθυραμβικό, ήταν ο Νίκος ο Παππάς που το είχε υπογράψει, και έλεγε «ντροπή, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη σύμφωνα με την Κομισιόν».
Όταν άλλαξαν οι προβλέψεις της Κομισιόν και εμείς λέγαμε θα έχουμε 8% ύφεση το 2020 και επιμέναμε σ’ αυτό, βγήκατε να σχολιάσετε εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ την επί τα βελτίω αλλαγή των προβλέψεων της Κομισιόν;
Όχι, αλλά τι κάνατε ως κόμμα; Όταν βγήκαν τα στοιχεία του 3ου τριμήνου ότι η Ελλάδα πράγματι είχε τη μεγαλύτερη ύφεση σε επίπεδο τριμήνου σε όλη την ευρωζώνη, το κάνατε και πρωτοσέλιδο στην ΑΥΓΗ. Σχεδόν πανηγυρίζατε.
Δεν μου λέτε, κύριε Τσακαλώτο, γιατί εσείς τουλάχιστον σοβαρός άνθρωπος είστε, δεν ξέρατε να πείτε στην ΑΥΓΗ ότι θα ήταν το θαύμα του θαύματος αν η Ελλάδα δεν είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο;
Ή μαθαίνετε από εμένα εσείς, πρώην Υπουργός Οικονομικών και καθηγητής οικονομικών, ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που το βασικό κομμάτι της οικονομίας της, δηλαδή ο τουρισμός, ήταν επικεντρωμένος σε ένα τρίμηνο πράγμα που την καταδίκαζε υποχρεωτικά στο τρίμηνο αυτό λόγω του κορονοϊού να έχει τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την ευρωζώνη;
Υπήρχε μήπως ένας από εμάς που πίστευε ότι δεν θα έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο; Ή υπήρχε μια οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης που είχε αυτό το κοινό χαρακτηριστικό;
Και θα σας δείξω και κάτι αφού σας αρέσουν τα νούμερα. Καταθέτω εδώ για τους συναδέλφους κύριε Πρόεδρε την πρόβλεψη του επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής του Κράτους του κυρίου Κουμεντάκη, ο οποίος στην Εφημερίδα των Συντακτών έχει κάνει πρόβλεψη, κύριε Σκυλακάκη, για το τι θα έβγαζε το τρίτο τρίμηνο.
Και η πρόβλεψη, δέστε την κύριε Τσακαλώτε, είναι ότι το τρίτο τρίμηνο -και σωστά τα λέει ο κύριος Κουμεντάκης – λόγω της αναγκαστικής πτώσης του ΑΕΠ λόγω του τουρισμού, η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη ύφεση στο τρίτο τρίμηνο από ότι στο δεύτερο. Αυτή ήταν η πρόβλεψη του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Τι απεδείχθη τελικά από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ κύριε Τσακαλώτε; Ότι η Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο αυτό που όλοι ξέραμε ότι θα είναι κακό τρίμηνο, είχε καλύτερη επίδοση από το δεύτερο τρίμηνο. Πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από τις προβλέψεις.
Γιατί; Γιατί η ελληνική οικονομία κράτησε. Γιατί τώρα η ελληνική οικονομία κράτησε, κύριε Τσακαλώτε; Μόνη της κράτησε; Η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε για να κρατήσει; Περαστικοί ήμασταν εδώ;
Γιατί παρά τα όσα μας κατηγορείτε και άκουγα πριν τον κύριο Παφίλη που έλεγε για το μεγάλο κεφάλαιο και αυτή την κασέτα την κομμουνιστική που την έχει βαρεθεί όλος ο κόσμος ότι «αυτή η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου», έχετε ακούσει τίποτε για τις επιστρεπτέες προκαταβολές και ότι στην τελευταία (Νούμερο 4) μόνο 440.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις πήραν χρήματα;
Έχετε ακούσει για τα μέτρα αναστολής των εργαζομένων και την πληρωμή του μισθού τους από το κράτος; Έχετε ακούσει για την αναστολή χρεών; Για το μη επιστρεπτέο κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής;
Όλα αυτά τα παίρνουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις ή τα παίρνουν όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ακόμα και οι πολύ μικρές;
Η κυβέρνηση, για να ξέρετε εκεί στο ΚΚΕ, για να ξέρετε ποιοι είμαστε εδώ, είμαστε η συνέχεια της λαϊκής παρατάξεως. Εμείς είμαστε με τον μικρομεσαίο και τον μικρό, την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Και τώρα τον στηρίζουμε εμπράκτως. Περισσότερο παντός άλλου.
Και έρχομαι στο ζήτημα της ημέρας. Το άκουσα από τον κύριο Τσακαλώτο. Είδα και μια δήλωση του κυρίου Τσίπρα στο τουίτερ, όπου μιλάει για το click away.
Εγώ θέλω να παρακαλέσω συνάδελφους να υιοθετήσουμε την ελληνική ορολογία, παράδοση εκτός. Χάνουμε, δυστυχώς, ανθρώπινες ζωές, χάνουμε πολλά χρήματα λόγω του κορονοϊού, μην χάνουμε και την γλώσσα μας.
Και να έρθουμε στο τι είναι αυτή η απόφαση μας, γιατί ελήφθη, με ποια κριτήρια και τι πραγματικά συμβαίνει. Δυστυχώς το επανέλαβε η κυρία Γεννηματά.
Ότι η λέει, η μέθοδος, λέει, παραδόσεως εκτός είναι μια επιλογή της κυβερνήσεως να ευνοήσει τους μεγάλους και να σκοτώσει τους μικρούς.
Αυτό πιστεύετε ότι κάνουμε; Αυτό, για αυτό ελήφθη αυτή η απόφαση; Πάμε να τα πάρουμε, λοιπόν, με την σειρά. Πρώτα από όλα ως προς την μείζονα απόφαση του να μην λειτουργήσει το λιανικό εμπόριο μέσα στις εορτές.
Καλά, όταν το ανακοινώσαμε την Παρασκευή εγώ να δεχθώ ότι υπήρχαν ορισμένοι στην χώρα που μπορεί να είχαν ακόμη μερικές αμφιβολίες για το αν η απόφαση ήταν ορθή ή όχι.
Ξέρετε τι έχει γίνει από την Παρασκευή μέχρι σήμερα ως προς το μείζον, του αν έπρεπε να ανοίξουν τα καταστήματα; Έχουμε την έκτακτη απόφαση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που οδηγεί την Γερμανία από αύριο σε ολικό lockdown με την σύμφωνη γνώμη 16 πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων και απαγόρευση κυκλοφορίας πάνω από 15 χιλιόμετρα από το σπίτι σου.
Έχουμε την απόφαση της Ολλανδίας που ανακοινώθηκε τρεις ώρες πριν από την συζήτηση αυτή, που βάζει την Ολλανδία σε ολικό lockdown με κλειστά καταστήματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.
Έχουμε προ ολίγου, το καταθέτω για τα πρακτικά, την απόφαση που ανακοινώθηκε μια ώρα πριν, όπου το Λονδίνο, που βλέπαμε όλοι τις σκηνές στο Χάροντς και τρέμαμε, και βάρυναν αυτές οι σκηνές στην τελική απόφαση που έλαβε ο κύριος πρωθυπουργός για να μην ανοίξουμε, ξαναμπαίνει σε σκληρό lockdown.
Και το Λονδίνο, και η Ολλανδία και η Γερμανία. Για ποιο λόγο; Διότι όπου άνοιξε το λιανικό εμπόριο είχαμε αυτόματη τεράστια αύξηση των κρουσμάτων.
Και τώρα όλοι τρέμουνε, και εύχομαι να μην τους συμβεί προφανώς, το λεγόμενο τρίτο κύμα. Αντί να πείτε ένα μπράβο που η κυβέρνηση μας, που όλη μέρα μας κατηγορείτε για την κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου και του καπιταλισμού, έλαβε ένα γενναίο κριτήριο με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, φυσικά γνωρίζοντας ότι αυτό θα έχει πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος, γιατί δεν είμαστε ανόητοι να μην καταλαβαίνουμε τη ζημία που υφίστανται τα καταστήματα αλλά ποιο είναι το κριτήριο το οποίο πρυτάνευσε; Η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Και το κάναμε πράγματι πρώτοι και οι άλλοι τώρα ακολουθούν, όπως ακριβώς έγινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και μακάρι να μην είχε γίνει έτσι στην Ευρώπη, γιατί εμείς δεν χαιρόμαστε με κανέναν όταν είναι σε δυσκολία, αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκιο και ότι δεν έπρεπε να ανοίξει το λιανικό εμπόριο.
Αφού λοιπόν καταλήξαμε ότι δεν έπρεπε να ανοίξει το λιανικό εμπόριο, έπρεπε να βρούμε έναν εναλλακτικό τρόπο για να μην υπάρχει στη χώρα στάση εμπορίου.
Και γιατί υπήρχε στάση εμπορίου; Διότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορεί μεν τα καταστήματα να είναι κλειστά, αλλά λειτουργεί το ηλεκτρονικό εμπόριο ή οι τηλεφωνικές παραγγελίες όχι φυσικά στο βαθμό που θα λειτουργούσε η φυσική λειτουργία ενός καταστήματος, αλλά σε έναν ικανό βαθμό.
Για να καταλάβετε τα μεγέθη, στην 1η καραντίνα η μέρα που είχε τη μεγαλύτερη διαδικτυακή, ηλεκτρονική και τηλεφωνική παραγγελία και το ρεκόρ που διακινήθηκαν πακέτα μέσα από τις εταιρείες των ταχυμεταφορών, ήταν 150.000 πακέτα.
Οργανώθηκαν όμως οι επιχειρήσεις των ταχυμεταφορών κατά τη διάρκεια του θέρους. Οργανώθηκαν προφανώς και ορισμένες επιχειρήσεις με καλύτερα e–shop, όχι όλες.
Kαι φτάσαμε μέσα στην καραντίνα του Νοεμβρίου να έχουμε σταθερά, κύριε Πρόεδρε, την ημέρα 250.000 πακέτα παραδόσεις. Δηλαδή 100.000 παραπάνω από το ρεκόρ του Μαρτίου και του Απριλίου, σταθερά. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της καλύτερης οργανώσεως των εταιριών κούριερ.
Όταν όμως μπήκαμε στον Δεκέμβριο και άρχισαν και τα δώρα των εορτών οι παραγγελίες ξέρετε πόσο φτάσανε; 500.000 πακέτα την ημέρα. Κάπου εκεί το σύστημα σταμάτησε. Οι εταιρίες κούριερ η μια μετά την άλλη σταμάτησαν να παραλαμβάνουν. Σήμερα και η τελευταία εταιρία που λειτουργούσε μάλλον ακόμα, ανακοίνωσε ότι θα δέχεται μόνο το 50% των παραγγελιών.
Δεν έπρεπε να βρούμε, λοιπόν, έναν τρόπο να μεταφέρουμε σε ένα εναλλακτικό κανάλι χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία να μεταφέρονται αυτές οι παραγγελίες έτσι ώστε να μειωθεί ο φόρτος στους ταχυμεταφορείς και να μπορούν να παραδίδονται γρηγορότερα τα πακέτα σε αυτόν που τα παραλαμβάνει;
Αυτό το εναλλακτικό κανάλι είναι η «παράδοση εκτός» που τόσο πολύ σκανδάλισε και τον κύριο Τσίπρα και την κυρία Γεννηματά και πολλούς άλλους.
Είχε αποτέλεσμα; Οι πρώτες δύο μέρες παρότι ο καιρός ήταν εξαιρετικά κακός και εχθές και σήμερα με πολλές βροχές, οφείλω να σας πω ότι είναι περισσότερο από ενθαρρυντικές.
Δεκάδες χιλιάδες παραγγελίες εκτελέστηκαν και εχθές και σήμερα περίπου οι διπλάσιες από εχθές μέχρι την ώρα που ήρθα στη Βουλή, τα βλέπω από τα συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών, που σημαίνει είναι παραγγελίες που θα πήγαιναν στα κούριερ. Και άρα αυτό απομειώνει το φόρτο και δημιουργεί συνθήκες ομαλοποιήσεως αυτής της αγοράς.
Κερδίζει ο μεγάλος; Προφανώς ο μεγάλος και ο οργανωμένος θα κερδίζει περισσότερο γιατί έχει ξοδέψει και περισσότερα χρήματα για να είναι έτοιμος για αυτό. Αλλά εμείς δεν μείναμε μόνο στο μεγάλο. Γιατί τι κάναμε; Επιτρέψαμε και την τηλεφωνική παραγγελία ώστε να μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή τη μέθοδο και το μικρό κατάστημα που δεν έχει εισόδους.
Και τι κάναμε; Δεν βάλαμε μόνο να μπορείς να παίρνεις πληρωμή από την πιστωτική κάρτα μέσω διαδικτύου με e–banking που μπορεί να μην έχει το μικρό κατάστημα, αλλά βάλαμε και την πληρωμή στο κατάστημα με πιστωτική κάρτα.
Και όχι μόνο αυτό, βάλαμε και δωρεάν μήνυμα μέσω του e-Καταναλωτή για να μην ξοδεύει ο μικρός επιχειρηματίας SMS προς τον πελάτη του μέσω των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και όποιος μικρός επιχειρηματίας δεν έχει e–shop μπαίνει στο e-Καταναλωτή και κάνει χρήση δωρεάν υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης για να μπορεί να κάνει και αυτός χρήση της παράδοσης εκτός.
Αυτό, κύριε Λοβέρδο, δεν σας δείχνει τη μέριμνα που έχουμε για να δουλέψουν και οι μικροί; Προφανώς οι μικροί δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν όπως θα δουλέψουν οι μεγάλοι, προφανέστατα γιατί άλλοι είναι πιο οργανωμένοι. Αλλά εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να δουλέψουν και οι μικροί.
Έχετε να μας πείτε κάποια καλή ιδέα που δεν έχουμε σκεφτεί για να το κάνουμε να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα; Αυτή είναι ωραία αντιπολίτευση. Και πείτε μας, αφού δεν μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα και το συμφωνήσαμε και κλείνουν σε όλο τον κόσμο γιατί θα πεθάνει ο κόσμος, να βρούμε έναν εναλλακτικό τρόπο.
Όχι να έρχεστε και να κάνετε κριτική όπως ο κύριος Τσακαλώτος προηγουμένως, ο κύριος Τσίπρας, όταν έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα να λύσουμε το οποίο δεν το δημιούργησε η Κυβέρνηση αλλά το δημιούργησε η φύση.
Λοιπόν, αν έχετε τέτοιες εποικοδομητικές προτάσεις είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οποιαδήποτε πρόταση από την αντιπολίτευση έχει λογική και μπορεί να εφαρμοστεί.
Σήμερα μίλαγα, κύριε Πρόεδρε, στη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων Ελλάδος. Κάναμε συζήτηση για όλους τους εναλλακτικούς τρόπους. Μιλήσαμε πάνω από 3,5 ώρες. Και στο τέλος με όλους τους προέδρους καταλήξαμε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί άλλος εναλλακτικός καλύτερος τρόπος από αυτόν για να δουλέψει έστω μερικώς το εμπόριο.
Και ξεκαθαρίζω, ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι αυτός ο τρόπος θα ισοφαρίσει τη ζημία του εορταστικού τζίρου. Για αυτό και είπαμε ότι οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση αυτής της μεθόδου θα εξακολουθούν να νοούνται κλειστές ως κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν όλα τα ωφελήματα που ελάμβαναν μέχρι εχθές ως απολύτως κλειστές.
Αλλά θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν έστω κάποιο τζίρο από εκεί που έκαναν μηδέν. Να εξυπηρετήσουν κάποιους πελάτες από εκεί που έκαναν μηδέν. Και να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να παραμείνουν σε επαφή με τους πελάτες τους και με το εμπόριο και να μην σβήσει τελείως το εμπόριο χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αντί να πείτε μπράβο, βγαίνετε μπροστά και λαϊκίζετε λες και υπήρχε καμία μαγική λύση την οποία δεν εφαρμόσαμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να κλείσω, αυτό τον ένα χρόνο στο Υπουργείο Ανάπτυξης παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, τις προφανείς του κορονοϊού πετύχαμε αρκετά, δεν θα τα πω τώρα όλα γιατί δεν έχω χρόνο.
Σας καταθέτω μόνο την έκθεση της Ernst & Young προ τεσσάρων μηνών που ανεβάζει την Ελλάδα στο δίκτυο των άμεσων ξένων επενδύσεων έξι θέσεις, στην καλύτερη θέση που είχε εδώ και 11 χρόνια μέσα σε ένα χρόνο διακυβερνήσεως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα καταθέτω.
Την άνοδο της χώρας κατά εννέα θέσεις στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας, την καλύτερη θέση που έχει η Ελλάδα εδώ και 12 χρόνια. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Και, κύριε πρόεδρε, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις θα πάμε ακόμα καλύτερα τον επόμενο χρόνο. Και θα ανέβουμε ακόμα περισσότερες θέσεις. Και θα προσεγγίσουμε ακόμα περισσότερες ξένες επενδύσεις. Όπως η Mictrosoft, όπως η Pfizer, όπως η Cisco, όπως η Volkswagen, όπως η Digital Realty που τις έχουμε φέρει μέσα στην πανδημία, μέσα σε ένα χρόνο, όταν εσείς πεντέμισι χρόνια στην εξουσία μια επένδυση δεν φέρατε από το εξωτερικό παρά μόνο όσες έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου με τα αεροδρόμια και όλες τις άλλες που φέραμε εμείς.
Ούτε μια δική σας επένδυση δεν αφήσατε πεντέμισι χρόνια. Και καταθέτω και στην Βουλή τους δυο πίνακες. Από τον επίσημο πίνακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στα δυο βασικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που παραλάβαμε την Ελλάδα στη μέση περίπου του πίνακα και μέσα σε ένα χρόνο πήγαμε στο ένα ταμείο, της Περιφερειακής Ανάπτυξης, πρώτοι και στο Κοινωνικό Ταμείο δεύτεροι, της απορροφητικότητας σε όλη την Ευρώπη.
Αυτά κάνει η κυβέρνηση μας εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάστασης. Και δεν λέω ότι είναι όλα ρόδινα. Προφανώς δεν είναι και δεν ξέρω αν θα γίνουν. Και δυσκολίες θα υπάρξουν.
Αλλά δεν μπορεί να είναι μικρόψυχη, κύριε Τσακαλώτε, η κριτική σας. Ότι δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και εννέα – δέκα μήνες.
Για να σας το πω και λίγο διαφορετικά. Αν εν μέσω αυτής της συμφοράς, με τα καταστήματα κλειστά, με τον κόσμο να μην μπορεί να δουλέψει, με αυτά που συμβαίνουν στη δημόσια υγεία με την πανδημία, καταφέρνει η Νέα Δημοκρατία και προηγείται 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει κάνει και τίποτα, πρέπει να σας προβληματίζει πολύ για το τι ακριβώς κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον ακούει ο κόσμος.
Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι υπό αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τις χειρότερες που έχει βιώσει η Ελλάδα και η ανθρωπότητα από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ελληνική οικονομία παραμένει όρθια. Αντέχει.
Είμαστε εδώ ώστε μόλις περάσει η υγειονομική κρίση να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και με επιπλέον βοήθεια για να μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο όρθιο.
Θα δούμε πως θα ρυθμίσουμε τα χρέη που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταστραφεί από τα χρέη που δημιούργησε η πανδημία. Αλλά όλοι μαζί. Καλόπιστα. Με πνεύμα αλληλεγγύης. Με πνεύμα συνεργασίας. Όχι με τσακωμούς αυτή την ώρα. Θα περάσουμε μπροστά και θα φτιάξουμε την Ελλάδα μας όπως πρέπει. Και θα είμαστε περήφανοι για τώρα που η Ελλάδα μας κατάφερε να κρατηθεί όρθια στη μεγαλύτερη κρίση της ανθρωπότητας εδώ και 70 χρόνια.
Για αυτό ψηφίζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη Νέα Δημοκρατία στον προϋπολογισμό του κράτους. Για να συνεχιστεί αυτή η ανορθωτική προσπάθεια που έχει δώσει περηφάνια στον Έλληνα απανταχού της γης. Και που ακούει παντού ο Έλληνας ότι η Ελλάδα μας τα πήγε καλύτερα από πολλούς άλλους υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link: | |||
https://www.youtube.com/watch?v=B_0Yh7Holn4
Comments are closed.