Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζητήσεως επί του νομοσχεδίου “Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη”.
«Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε. Πρώτον, πριν πω οτιδήποτε άλλο, θέλω να εκφράσω δημοσίως τα συγχαρητήριά μου στην Ελληνική Αστυνομία για την άμεση σύλληψη του φερόμενου ως δράστη, του δολοφονηθέντος νεαρού χθες στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα έγκλημα το οποίο έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα από την αγριότητα και από τη μορφή της και φυσικά τίποτα δεν μπορεί να μειώσει τον απίστευτο πόνο που ζει αυτή η οικογένεια, αλλά το μέγιστο ανθρωπίνως δυνατό είναι να τιμωρηθούν οι δράσεις. Και ευχαριστώ την Ελληνική Αστυνομία που έδρασε με τόσο μεγάλη ταχύτητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχα ετοιμάσει μία ομιλία και θα την κάνω στο μέγιστο μέρος για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και για όλα αυτά τα σπουδαία που επιτυγχάνει η κυβέρνησή μας.
Όμως αναγκαστικά και για όσα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και για όσα είπε πριν ο κύριος Δρίτσας οφείλω να δώσω απαντήσεις και έχω μάθει στη ζωή μου πάντα να απαντώ. Αλλά δεσμεύομαι ότι αυτή είναι και η τελευταία φορά που αναφέρομαι στα ζητήματα των κατηγοριών εναντίον μου για τη Novartis.
Από αυτή την ομιλία και μετά όποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθήσει να με παρουσιάζει ως ύποπτο ή ένοχο για τη Novartis, θα κάνω κατευθείαν αγωγή. Θα με βρίζετε όσο θέλετε, αλλά όχι τσάμπα από εδώ και μπρος.
Λοιπόν, πάμε να απαντήσω σε αυτά που είπε ο κύριος Δρίτσας για να καταλάβετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και ο ελληνικός λαός τι τραβάω. Γιατί αυτό πια δεν είναι πολιτική σύγκρουση. Αυτό είναι εχθροπάθεια. Είναι μίσος. Είναι εξόντωση.
Κατέθεσα εχθές στη Βουλή την Πράξη Αρχειοθέτησης. Ήμουν υποχρεωμένος να το κάνω; Όχι. Μόνος μου το έκανα. Υπήρχε κάποιος τρόπος να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την Πράξη Αρχειοθέτησης νομίμως; Όχι. Απαγορεύεται. Υπήρχε κάποιος τρόπος να δημοσιεύσει κάποιος κάτι από την Πράξη που δεν θέλω εγώ; Όχι. Είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Το έκανα μόνος μου.
Καταθέτοντάς το, μεταξύ της προτελευταίας και της τελευταίας σελίδας υπάρχει, αν δείτε πάνω – πάνω, μία μικρή μισή γραμμή. Γιατί; Γιατί ο Γραμματεύς του Δικαστηρίου που μας το έδωσε όταν σκάναρε τη σελίδα άφησε μία μικρή σειρά. Τώρα σας την καταθέτω και ολόκληρη.
Έλειπε για την ακρίβεια μισή γραμμή. Να την διαβάσετε αυτή που έλειπε γιατί από εχθές αυτή η γραμμή προκάλεσε επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα με θλίψη άκουσα ότι ο κύριος Φίλης είπε στο OPEN ότι λείπει σελίδα από την αρχειοθέτηση Γεωργιάδη. Και επάνω σε αυτό πήγατε να κάνετε μία νέα συνομωσία ότι εγώ είχα σκοπό να κρύψω μία σελίδα.
Επί λέξει τι έλειπε: «Λαμβάνοντας υπόψη και τα αναφερόμενα στη μείζονα σκέψη της παρούσης κρίνουμε επί της ουσίας της υποθέσεως», επί της ουσίας, προσέξτε, δεν πάει σε παραγραφή, «ότι με τα προκείμενα τα πραγματικά περιστατικά οι υπάρχουσες ενδείξεις δεν είναι επαρκείς για την κίνηση της ποινικής διώξεως σε βάρος του πρώην Υπουργού Υγείας». Δηλαδή έλειπε η φράση οι υπάρχουσες ενδείξεις δεν είναι επαρκείς για την κίνηση της ποινικής διώξεως σε βάρος του πρώην Υπουργού, αυτό έλειπε.
Κύριε Δρίτσα, αν έχετε το Θεό σας, για αυτό που τώρα σας δείχνω έβγαλε το κόμμα σας επίσημη ανακοίνωση. Ως πού θα φτάσει η ανθρωποφαγία σας εναντίον μου;
Δεύτερον, μέσα στο πόρισμα άλλοι φωστήρες βρήκαν και έχουν κάνει και στο Τwitter trend, το λένε «ατεκμηρίωτες καταθέσεις»ή κάτι τέτοιο, αναφέρονται σε καταθέσεις στο λογαριασμό μου όλη αυτή την οκταετία που μου ήλεγξαν, 10.000 τη μια χρονιά, 15.000 την άλλη χρονιά, 30.000 την άλλη χρονιά, τα οποία έχουν γίνει από υπαλλήλους των εταιριών μου στο λογαριασμό μου.
Δηλωμένα στο πόθεν έσχες μου. Και λένε οι εισαγγελείς σωστά στην αρχική τους ανάλυση, ότι βρήκαμε και καταθέσεις μετρητών από τους υπαλλήλους και τα συγγενικά του πρόσωπα. Από τον αδερφό μου δηλαδή που ήταν ο διαχειριστής των εταιριών μου. Μάλιστα.
Κύριε Δρίτσα, το ίδιο διάστημα αυτές οι εταιρίες έχουν κάνει κάποια εκατομμύρια τζίρο. Εμείς που είμαστε επιχειρηματίες τι νομίζετε δεν παίρνουμε λεφτά από τις εταιρίες μας; Δεν πληρωνόμαστε; Από πού παίρνουμε τα λεφτά που ζούμε; Τα έχω δηλώσει αυτά στο πόθεν έσχες μου, κύριε Δρίτσα; Βεβαίως τα έχω δηλώσει. Το ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα έχω δηλώσει; Το ξέρει. Γιατί το ξέρει; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με δικό μου αίτημα ήλεγξε το πόθεν έσχες επί ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Δρίτσα, επί προεδρίας της επιτροπής πόθεν έσχες κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Την γνωρίζετε; Είναι φίλη μου; Έχει λόγο η κυρία Χριστοδουλοπούλου να συγκαλύψει τον Άδωνι Γεωργιάδη; Δεν γνωρίζετε από την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι αφού ήλεγξε το πόθεν έσχες μου η επιτροπή είπε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο πόθεν έσχες του κυρίου Γεωργιάδη; Το γνωρίζετε, αφού εσείς ήσασταν πλειοψηφία.
Επικουρικά αυτού, τις καταθέσεις μου τις έχω ξαναδώσει στη Βουλή; Περιμέναμε την αρχειοθέτηση για να τις δείτε; Δεν θυμάστε, κύριε Δρίτσα, δεν ήσασταν νομίζω στην επιτροπή εσείς, ότι στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία την πρώτη μέρα που πήγα είχα τυπώσει όλες τις καταθέσεις όλων των λογαριασμών μου και τις κατέθεσα στην επιτροπή για την υγεία; Μόνος μου, δεν μου τα ζήτησε η επιτροπή. Είπα πάρτε και τις καταθέσεις μου.
Βγαίνει εχθές η αρχειοθέτηση και το κόμμα σας βγάζει ανακοίνωση που αμφισβητεί την αρχειοθέτηση. Δηλαδή τι λέει το κόμμα σας; Αν έχετε το Θεό σας, αυτά είναι φοβερά που ζούμε.
Στην ουσία υπονοεί ότι ο οικονομικός εισαγγελέας και όλη η οικονομική εισαγγελία είναι σε κάποια προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών μου για τη Novartis. Αυτό λέει η ανακοίνωσή σας. Δηλαδή ότι εγώ είμαι πλέον συνένοχος με τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Για το Θεό, θα σταματήσετε; Ανθρώπινα σας το λέω, θα σταματήσετε;
Το πόθεν έσχες μού το ελέγξατε, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, μου είπατε εντάξει. Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ είπατε προηγουμένως ότι κάνατε προκαταρκτική και τα στείλατε στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη απεφάνθη. Τι άλλο θέλετε από εμένα, κύριε Δρίτσα;
Ακούστε το αμίμητο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το οποίο εδώ πια ξεπερνάει κάθε έννοια λογικής. Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο να πω.
Πρώτο θέμα σήμερα στην «Αυγή» ότι βρήκαν, λέει, λεφτά στους λογαριασμούς του Γεωργιάδη από τον ΣΚΑΪ. Το διαβάσατε στην «Αυγή»; Συγγνώμη, δεν ξέρετε ότι η σύζυγός μου δούλευε στο ΣΚΑΪ και παρουσίαζε εκπομπή; Τι λέτε; Τσάμπα την παρουσίαζε την εκπομπή ή πληρωνόταν; Τι πιστεύετε; Πληρώθηκε ή δεν πληρώθηκε; Δεν είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες της; Προφανώς και ναι. Και αυτό είναι πρώτο θέμα στην «Αυγή».
Η «Αυγή», κύριε Δρίτσα, και για αυτό έχει φτάσει σε αυτό το σημείο σήμερα και πάτε να την κλείσετε, είχε και μία ηθική αξία. Δεν ήταν ποτέ «Documento». Η «Αυγή» είχε μία ηθική αξία. Εγώ μπορεί να μην είμαι αριστερός, δεν ήμουν ποτέ, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι η «Αυγή» είχε στην ελληνική κοινωνία μία ηθική αξία.
Είναι ηθικό αυτό που κάνετε σήμερα; Με κατηγορήσατε, με στείλατε στη δικαιοσύνη, απεφάνθη η δικαιοσύνη. Ελέγξατε το πόθεν έσχες μου, σας έδωσα τις καταθέσεις μου. Τι άλλο θέλετε από εμένα για να μην το ξαναπείτε ποτέ, μπορείτε να μου πείτε; Και μη μου πείτε πάλι ίσες αποστάσεις εσείς, σε αυτά.
Λοιπόν, ακούστε, εδώ είμαστε χώρα του δυτικού κόσμου. Εδώ δεν έχουμε λαϊκά δικαστήρια, εδώ έχουμε θεσμούς. Έχουμε ανεξαρτησία των εξουσιών. Έχουμε ανάγκη αποδείξεως των κατηγοριών σε δικαστήριο για να κριθεί κάποιος ένοχος. Έχουμε τέτοιες φιλοσοφίες. Έτσι πορευτήκαμε. Με αυτές έχουμε φτιάξει αυτό το κράτος και αυτή την κοινωνία.
Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά να τα καταργήσουμε όλα; Θέλετε; Θέλετε δηλαδή να αρχίσω να λέω ότι είχατε υπουργό που είχε ξεχάσει να πουλήσει την εταιρεία του όταν έγινε υπουργός και έκανε ιδιωτικό συμφωνητικό ένα βράδυ σε ένα αστυνομικό τμήμα και έβαλε με δόσεις να παίρνει τα 100.000; Ο κύριος Φλαμπουράρης.
Είχατε άλλο υπουργό ο οποίος ξέχασε να δηλώσει 1 εκατομμύριο καταθέσεις στο πόθεν έσχες του; Ή ότι είχατε άλλο υπουργό που του έλειπαν 100.000 και πούλησε αυτοκίνητο του Αμιν Νταντά στο πόθεν έσχες του για να δικαιολογήσει τα 100.000; Αυτή θέλετε να είναι η συζήτηση από εδώ και μπρος;
Είναι η τελευταία φορά που ανέχομαι να με ρωτήσει ένας από τομ ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis ως προς το ποινικό σκέλος, επαναλαμβάνω. Ως το πολιτικό σκέλος και την πολιτική φαρμακοβιομηχανία πολύ ευχαρίστως. Όσο θέλετε. Ως προς το ποινικό σκέλος, η δικαιοσύνη απεφάνθη. Άλλο τρόπο δεν έχουμε στην Ελλάδα. Παρακαλώ πολύ τον κύριο Τσίπρα να σταματήσει. Θα με συγχωρέσετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλλά εγώ από αύριο αναγκαστικά σε όποιον μιλάει για αυτό, θα καταθέτω αγωγή. Δεν έχω άλλο τρόπο. Αν μου υποδείξετε άλλο τρόπο, ευχαρίστως.
Αγωγή. Όχι μήνυση, αγωγή. Να τελειώσει η πλάκα. Μέχρι εδώ. Κλείνω τώρα αυτό. Έτσι για την ιστορία να πω ότι η πράξη αρχειοθετήσεως είναι έπος για μένα. Και το έπος ποιο είναι; Ότι οι Εισαγγελείς μπήκαν στην ουσία των κατηγοριών εναντίον μου. Αυτό που κατά τη γνώμη μου, κύριε Δρίτσα, επειδή ρωτήσατε, θα έπρεπε να το κάνετε στην Προκαταρκτική Επιτροπή εσείς.
Να φέρω ένα παράδειγμα; Επειδή λίγο με προκαλέσατε. Για πολιτικούς λόγους τα κάνατε. Για αυτό είστε σκευωροί. Γιατί το Σύνταγμα σας έδινε όλη τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως Εισαγγελική Αρχή.
Ο ένας λοιπόν, και αυτά λέει μέσα η πράξη αρχειοθέτησης, κατέθεσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 ήρθε ο κύριος Φρουζής στο γραφείο μου και μου έδωσε 2 εκατομμύρια ευρώ.
Γιατί μου έδωσε 2 εκατομμύρια ευρώ κατά τον μάρτυρα; Γιατί είχα πληρώσει λέει τη Novartis προνομιακά από χρωστούμενα 65 εκατομμύρια. Σας κατέθεσα εκείνη την ημέρα εδώ, κύριε Δρίτσα, ότι εγώ είχα πληρώσει 19 εκατομμύρια και όχι 65 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.
Αν απλώς καλούσατε τον μάρτυρα αυτόν στην Επιτροπή σας και του λέγατε, μα, εδώ έχει πληρώσει 19 και όχι 65, άρα γιατί του έδωσε ο Φρουζής τα 2 εκατομμύρια, θα είχε τελειώσει η ιστορία από την αρχή. Θα φαινόταν ότι είναι ψευδομάρτυρας. Ξέρετε γιατί δεν το κάνατε; Γιατί δεν σας έφτανε να αποδείξετε ότι είμαι αθώος, όπως θα έκανε ένας σοβαρός πολιτικός αντίπαλος, ή ένοχος αν ήμουνα. Σας ενδιέφερε να κρατήσει σε χρονικό εύρος αυτή η ιστορία, έτσι ώστε να πάμε στις εκλογές κατηγορούμενοι. Αυτό ήταν το πολιτικό σας σχέδιο.
Αυτό θέλατε να κάνετε, αυτό κάνατε τελικά με την παραπομπή μας στη δικαιοσύνη. Δεν σας βγήκε γιατί ο ελληνικός λαός δεν τσίμπησε και τώρα που η δικαιοσύνη απεφάνθη, συνεχίζετε το ίδιο τροπάρι. Φτάνει. Μέχρι εδώ.
Και επικαλούμαι τα αισθήματα κάθε δημοκρατικού πολίτη αυτής της χώρας, να σκεφτεί τι θα έκανε πλέον στη θέση μου. Αν μετά από όλα αυτά εξακολουθώ να δέχομαι αυτή τη λάσπη εναντίον μου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα με συγχωρέσετε για τη συναισθηματική φόρτιση αλλά υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που είμαστε και άνθρωποι. Δεν είμαστε ρομπότ. Δεν είμαστε μηχανές. Άνθρωποι είμαστε. Έβαλε σήμερα ο Τσίπρας όλη την «υπόγα του διαδικτύου» πάλι να με παρουσιάζει ένοχο και δεν ντρέπεται.
Πάμε λίγο στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Πρώτα από όλα, καταθέτω αυτό που είπα εχθές. Είναι ο πίνακας της στατιστικής σύγκρισης των ετησίων υπαγωγών επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και επί διακυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.
Τα είπα εχθές τα ποσοστά. Απλώς να αναφέρω ότι ως προς γενικό άθροισμα έχουμε κατ’ έτος αύξηση υπαγωγών συν 284%. Μπράβο, αγαπητέ Νίκο Παπαθανάση.
Θα πείτε τώρα αυτός είναι ένας στατιστικός δείκτης. Είναι ένας πίνακας. Έχει αξία για την πραγματική ζωή; Αυτό το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε έχει αξία ή τελικά μας το έφαγε όλο η Novartis και ο Πολάκης; Σας διαβεβαιώ αυτό το νομοσχέδιο έχει τεράστια αξία. Ξέρετε γιατί αυτό το νομοσχέδιο έχει τεράστια αξία; Διότι αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων.
Εχθές, κυρίες και κύριοι, ανακοινώθηκε από τη Eurostat ο μηνιαίος ρυθμός ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Για την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια πέσαμε κάτω από το 13%. Είναι η χαμηλότερη ανεργία μας σχεδόν από την έναρξη της χρεοκοπίας. Για φανταστείτε, η Ελλάδα μας εν μέσω πανδημίας την ίδια στιγμή που η γερμανική οικονομία έχει γυρίσει σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2021 καταφέρνει όχι μόνο να επιτύχει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης που σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΙΟΒΕ μπορεί και να ξεπεράσει και το ’21 το 9%.
Εάν αυτό πράγματι συμβεί, να ξέρετε θα είναι εξαιρετικά καλό νέο. Όχι μόνο διότι θα είναι η ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προϋπολογίζαμε αλλά γιατί ταυτόχρονα θα είναι και το έλλειμα πολύ μικρότερο. Άρα, λοιπόν, θα έχουμε επιτύχει μία πολύ καλύτερη οικονομική αφετηρία για το 2022 και άρα θα έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι στόχοι, που είναι αρκετά φιλόδοξοι, του περίπου 5% για ανάπτυξη, το 2022 θα επιτευχθούν.
Εάν αυτό συμβεί, θα έχουμε ένα από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι συλλογική μας εθνική επιτυχία. Δεν είναι προσωπική μου επιτυχία ως Υπουργού Ανάπτυξης ή του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Νίκου Παπαθανάση. Ο καθένας μας έβαλε ένα πετραδάκι στη χώρα για να γίνει αυτό. Ο ξενοδόχος που άνοιξε και είχε καλούς πελάτες, ο εστιάτορας που βελτίωσε τις υπηρεσίες του και έφερε κόσμο στο μαγαζί του, ο έμπορος που κατάφερε να στήσει το μαγαζί του μέσα σε αυτή την κρίση και να φτιάξει ιστοσελίδα και να συνεχίσει τις πωλήσεις μέσα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ο αγρότης βελτίωσε τον τρόπο της παραγωγής του. Όλοι έχουμε συμβάλει ο καθένας με τον τρόπο του σε μια μεγάλη συλλογική εθνική επιτυχία.
Εγώ είμαι πολύ περήφανος εάν αυτό το νούμερο πράγματι επιτευχθεί. Θα είναι συγκλονιστικό νέο για την Ελλάδα. Θα μας καθιστά πρωταθλητές στην ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και παράλληλα σήμερα πέραν του πολύ καλού νέου της μειώσεως της ανεργίας που ανακοινώθηκε εχθές, είχαμε από τον κύριο Πρωθυπουργό την εξαιρετικά καλή ανακοίνωση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Θα μου επιτρέψετε μια μικρή αναφορά εδώ. Όταν θεσπίστηκε ο ΕΝΦΙΑ θυμούνται σίγουρα οι παλαιότεροι βουλευτές, βλέπω εδώ τον Γιώργο Βλάχο, τον Μάξιμο Σενετάκη ήμασταν μαζί, τον Γιάννη Αδριανό, τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη, λέω τους παρόντες εκείνη την εποχή, όπου γινόταν εδώ χαμός.
Ήταν μια από τις δυσκολότερες στιγμές της κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου. Καίτοι ο ΕΝΦΙΑ είχε έρθει ως προσαρμογή στο προηγούμενο φόρο επί των ακινήτων που είχε θεσπιστεί από την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ, θυμίζω και τη μεγάλη σύγκρουση με τον συμπληρωματικό φόρο και όλα αυτά τα οποία είχαν γίνει.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ως κεντρικό του προεκλογικό σύνθημα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Στις εκλογές Ιανουαρίου του 2015, η βασική προεκλογική υπόσχεση του κ. Τσίπρα ήταν ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ. Και πράγματι αυτή η υπόσχεση του έφερε πολλές ψήφους. Γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι ως τότε ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία, λόγω του ΕΝΦΙΑ αποφάσισαν να την καταψηφίσουν.
Γρήγορα κατάλαβαν ότι είχαν πέσει θύματα πολιτικής απάτης. Φυσικά ο ΕΝΦΙΑ ουδέποτε καταργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε μάλιστα.
Και στην πρώτη ομιλία του κυρίου πρωθυπουργού στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις, ανακοινώνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Και συνεχίζεται σήμερα με τη νέα μείωση για τρίτη συνεχόμενη φορά, αθροιστικά άνω του 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ από την ημέρα που παραλάβαμε τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου.
Για να αποδειχθεί η διαφορά μεταξύ αυτών που είναι νοικοκύρηδες, που βάζουν τα πράγματα σε μια σειρά και καταφέρνουν να δώσουν αποτέλεσμα στον ελληνικό λαό και να του αλλάξουν τη ζωή, από αυτούς που απλώς υπόσχονται και φωνάζουν μόνο και μόνο για να κερδίσουν πολιτικές εντυπώσεις.
Είναι μεγάλο νέο για την οικονομία μας και την οικονομική της ανάπτυξη η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κύριο Πρωθυπουργό.
Θα κάνει και τη δική μας δουλειά στον αναπτυξιακό νόμο εξαιρετικά πολύ ευκολότερη. Θα μειώσει τα φορολογικά βάρη στους συμπολίτες μας για να έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν περισσότερα χρήματα μέσω του αναπτυξιακού μας νόμου. Και θα αυξήσει την αξία των ακινήτων που αντίστροφα, όσο μειώνεται ο φόρος τόσο αυξάνει η αξία τους.
Πρέπει όλες οι πολιτικές πτέρυγες της Βουλής να χαιρετίσουν τη σημερινή ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί είναι ένα πολύ καλό νέο για τον ελληνικό λαό και να μην είστε μικρόψυχοι.
Ο νόμος μας, όπως είπα και στην Επιτροπή, έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν από τον προηγούμενο. Δεν απαξιώνουμε τον προηγούμενο αλλά εμείς δουλέψαμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο και πολύ επαγγελματικά.
Τι κάναμε. Πρώτα ήρθε η Επιτροπή Πισσαρίδη, την υβρίσατε, τη λοιδορήσατε, την ακυρώσατε. Είχατε να προτείνετε κάποιον καλύτερο του κ. Πισσαρίδη;
Έχουμε στον ελληνισμό άλλο νομπελίστα στα οικονομικά; Ή τα Νόμπελ οικονομικών για εσάς είναι μηδέν και δεν αξίζουν; Πιθανόν να είναι και τα Νόμπελ μηδέν, για εσάς όλα είναι μηδέν, ό,τι δεν είναι δικό σας είναι μηδέν. Εξ αντικειμένου, όμως, ο καλύτερος που μπορούσε να συμβολίσει μία επιτροπή που είχε την επαγγελματική και επιστημονική επάρκεια για να μας πει τι πρέπει να κάνουμε ήταν ο κύριος Πισσαρίδης και μαζί και όλοι οι υπόλοιποι άξιοι συνεργάτες του μέλη της Επιτροπής, ο κύριος Βέττας και άλλοι από τον ΙΟΒΕ.
Αυτή η Επιτροπή κάθισε και χαρτογράφησε τα ελαττώματα, τις αδυναμίες, τα προτερήματα και τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Χαρτογράφησε και τα προτερήματα και τις αδυναμίες των γειτόνων μας, των ανταγωνιστών μας. Και κατέληξε σε ένα σχέδιο. Αυτό το σχέδιο τώρα έγινε νέο ΕΣΠΑ που θα παρουσιάσουμε σε λίγες μέρες. Αναπτυξιακός νόμος που παρουσιάζουμε τώρα. Ταμείο Ανάκαμψης – Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» που έχει ήδη ψηφιστεί.
Και πάμε για πρώτη φορά να προσαρμόσουμε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία σε αυτό το ενιαίο εθνικό σχέδιο. Πάνω σε αυτό το εθνικό σχέδιο εδράζονται τα 13 καθεστώτα που ανακοινώνουμε στο νέο αναπτυξιακό νόμο.
Θα μου πείτε ότι δεν προλάβατε να εφαρμόσετε το νόμο σας, δεν ξέρω τώρα γιατί, δεν με ενδιαφέρει, δεν σας έφτασαν τρία χρόνια, δεν έχει σημασία, δικός σας λογαριασμός. Ψηφίσατε το 2016 8 καθεστώτα και δεν τα ανοίξατε ποτέ, τι να κάνουμε τώρα; Αυτό έγραψε η ιστορία. Ας τα ανοίγατε.
Εμείς δεσμευόμαστε μέχρι τέλος αυτού του χρόνου, αφού οι βουλευτές μας μάς δώσουν την θετική τους ψήφο σε αυτό το νομοσχέδιο, τα καθεστώτα θα έχουν μπει σε λειτουργία. Και γιατί έχουν σημασία τα καθεστώτα; Όχι μόνο διότι ξέρουμε πια πού θέλουμε να πάμε τη χώρα, όλη αυτή η συζήτηση περί νέου αναπτυξιακού μοντέλου σε αυτό απαντά, αλλά διότι με τα καθεστώτα ξέρεις ακριβώς πόσους πόρους από τους διαθέσιμους του αναπτυξιακού νόμου θα διαθέσεις σε ποια πλευρά και αυτό έχει μεγάλη σημασία.
Γιατί έτσι δεν θα κανιβαλίσει, παραδείγματος χάριν, η μία πλευρά που έχει μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης την άλλη που θέλει κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί. Αυτό κάνουν τα καθεστώτα. Το λέω λίγο λαϊκά για να καταλαβαινόμαστε.
Ο νέος νόμος θα είναι όλος ψηφιακός. Θα μπορούν όλοι οι αιτούντες να παρακολουθούν την εξέλιξη της αιτήσεώς τους στο κινητό τους τηλέφωνο, για να μην ταλαιπωρούνται. Για να μειωθεί η γραφειοκρατία.
Ο νέος νόμος θα έχει μεγάλη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων από τα μητρώα που έχουμε φτιάξει του Οικονομικού Επιμελητηρίου και των ελεγκτών, ώστε να υποβοηθηθεί η υπηρεσία. Δεν υποτιμούμε την υπηρεσία. Τι είναι η υπηρεσία; Και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κύριο Λαμπρινό και τον κύριο Αθανασίου.
Προφανώς, ποτέ δεν υποτιμήσαμε την υπηρεσία. Εμείς είπαμε, πρέπει να υποβοηθήσουμε την υπηρεσία να γίνει η δουλειά γρηγορότερα. Γιατί να γίνει η δουλειά γρηγορότερα; Γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Για αυτό πρέπει η δουλειά να γίνε γρηγορότερα.
Αυτός είναι ο λόγος και βεβαίως ακούσαμε και τη Βουλή, όπως σίγουρα γνωρίζετε και είχε ανακοινώσει ο κύριος Υπουργός, ο κύριος Παπαθανάσης από χθες και θα καταθέσει σε σύντομο χρόνο και νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Στις ενστάσεις και ανησυχίες που δόκιμα η Βουλή κατέθεσε, λέω μία κορυφαία: Γιατί εμπλέκουμε τις τράπεζες; Αυτό είναι ένα σημείο κομβικό που θέλω να το εξηγήσω.
Είναι η εμπλοκή των τραπεζών και η ανάγκη η ενδιαφερόμενη να προχωρήσει στην επένδυση επιχείρηση να έχει παρουσιάσει από τράπεζα πρόθεση χρηματοδότησης και εκτίμηση του εν λόγω κόστους μεγαλύτερο βάρος στη διαδικασία;
Ενδεχομένως και να είναι. Άρα, γιατί σε ένα νόμο που θέλουμε να έχει λιγότερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη ταχύτητα, θέλουμε να βάλουμε κάτι που μπορεί να είναι μεγαλύτερο βάρος; Γιατί δεν ξέρουμε τι κάνουμε;
Το είπε χθες ο κύριος Χαρίτσης. Για όσους ακούσατε την ομιλία του. Δεν το είπε υπέρ μας. Του ξέφυγε. Απλώς φάνηκε ότι είναι πρόβλημα. Τι είπε ο κύριος Χαρίτσης χθες; Όταν παραλάβαμε λέει την κυβέρνηση, είχαν 6.500 επενδυτικά σχέδια του παρελθόντος που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν και μέχρι να εκκαθαρίσουμε αυτά, να καταλάβουμε τι συμβαίνει με αυτά, γιατί όταν δεσμεύατε τους πόρους, εφόσον είχαν εγκριθεί, είχανε μπει στους καταλόγους υπαγωγής, όταν βάζεις κάποιο επενδυτικό σχέδιο στην υπαγωγή, δεσμεύεις και τα λεφτά. Δεν μπορείς να τα δώσεις σε άλλον.
Έχασαν χρόνο και για αυτό μας είπε ο κύριος Χαρίτσης ότι είχαν λιγότερες υπαγωγές επιχειρήσεων από εμάς, γιατί ασχολούνταν με το να καθαρίσουν τα προηγούμενα.
Εγώ να πω ότι έχει δίκιο. Εγώ τον κύριο Χαρίτση τον θεωρώ και καλό Υπουργό και εργατικό άνθρωπο. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο μπήκε η εμπλοκή της τράπεζας και το εύλογο κόστος. Για ποιο λόγο δηλαδή; Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να κάνουν όλοι αιτήματα και να κάνουν υπαγωγές για να είμαστε χαρούμενοι ότι κάνουμε υπαγωγές και να λέμε στη Βουλή πόσες πολλές υπαγωγές κάναμε και πόσο ευχαριστημένοι είμαστε όλοι που εγκρίνουμε επενδυτικά σχέδια.
Αυτό είναι ωραίο για την πολιτική. Μπορεί να φέρνει και ψήφους. Μια χαρά είναι. Αλλά έχει ένα μικρό προβληματάκι. Εάν πράγματι μένουν 6.500 όπως είπε ο κύριος Χαρίτσης που δεν υλοποιούνται, αυτά τα 6,5 χιλιάδες που δεν υλοποιούνται εμποδίζουν ενδεχομένως άλλα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Εμείς, λοιπόν, επιλέγουμε και λέμε: θα έχουμε λιγότερα αιτήματα. Προφανώς θα έχουμε λιγότερα αφού εμπλέκεται η τράπεζα. Αλλά αυτά που θα έχουμε δεν θα είναι για να εγκριθούν, θα είναι για να γίνουν. Γιατί μόνο αυτά που τελικά γίνονται προσθέτουν στο ΑΕΠ, γεννούν θέσεις εργασίας, προσθέτουν στην παραγωγικότητα της χώρας. Αυτά που απλώς υπάγονται είναι ένα ωραίο δελτίο τύπου και μία ωραία φωτογραφία.
Έχετε να μας υποδείξετε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα άλλο τρόπο για να το κάνουμε αυτό; Αφού αναγνώρισε ο κύριος Χαρίτσης εχθές, ο συντάκτης του νόμου σας, το πρόβλημα. Μόνος του το αναγνώρισε στην ομιλία του. Έχετε για το πρόβλημα που αναγνώρισε ο κύριος Χαρίτσης να μας υποδείξετε μία διαφορετική λύση; Έχετε; Όχι. Ωραία, αφού δεν έχετε θα πάμε με τη δική μας λύση.
Στην ένσταση. Μα θα είναι πιο δυσλειτουργικό και θα αργούμε. Ακούστε, εγώ σε αυτό θέλω να είμαι καθαρός. Η πολιτική για εμένα πάντα ήταν εφαρμοσμένη τέχνη. Το αν ο νόμος αυτός που ψηφίζουμε θα λειτουργήσει καλύτερα, χειρότερα, πιο γρήγορα, θα φανεί στην πράξη.
Σε λίγους μήνες μετά την ψήφισή του θα είμαστε εδώ και αν δούμε ότι ο νόμος κολλάει, μην έχετε καμία αμφιβολία, ευτυχώς και εγώ και ο Νίκος, ο κύριος Παπαθανάσης, για τον οποίο θέλω να κάνω εδώ μία μικρή παρένθεση και να πω ότι δεν θα μπορούσα να έχω καλύτερο συνεργάτη στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν θα μπορούσα να έχω καλύτερο συνεργάτη. Λοιπόν, είμαστε πρακτικοί άνθρωποι. Άμα κάτι κολλήσει, Νίκο μου, θα έχουμε πρόβλημα να πούμε ότι πρέπει να το αλλάξουμε γιατί το είχαμε ψηφίσει τότε και μην μας πούνε ότι το αλλάξαμε; Σιγά.
Στην τελική το μόνο που μας νοιάζει είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών καλύτερη. Τίποτα άλλο δεν μας νοιάζει πέρα από αυτό. Και σε αυτό η όρεξή μας είναι απέραντη.
Ό,τι χρειαστεί να κάνουμε για να βρει ο κόσμος δουλειά, ό,τι χρειαστεί να κάνουμε για να γίνει η ζωή των Ελλήνων πολιτών καλύτερη, θα τα κάνουμε όλα. Και αν κάτι κάναμε λάθος, θα το διορθώσουμε. Αυτή είναι η φιλοσοφία που έχει αυτή η πολιτική ηγεσία αυτού του Υπουργείου.
Και για αυτό πάμε καλά. Γιατί μπορεί να με λέγανε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «Υπουργό Υπανάπτυξης», το θυμάστε, το έχουνε κόψει τώρα. Με 9% είναι λίγο δύσκολο. Καταλαβαίνετε. Κάτι «Υπουργό Υπανάπτυξης» λέγανε, κάτι «βζιν», τα θυμάστε αυτά; Τα έλεγε και ο Τσίπρας. Του έλεγα «Μην βιάζεσαι» αλλά είναι πάντα βιαστικός. Είναι ο χαρακτήρας του. Δεν μελετάει. Το ταλέντο του το ρητορικό τον έχει δεσμεύσει στο να μην εργάζεται. Και επειδή δεν εργάζεται κάνει λάθη και βιάζεται. «Υπουργός Υπανάπτυξης» ο Γεωργιάδης με 9%. Και «Υπουργός Υπερανάπτυξης» ο Τσακαλώτος με 0%. Πώς γίνεται; Εσείς το ξέρετε. Επαναλαμβάνω, γιατί το ξέρετε εσείς της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα στα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα τελευταία. Ήμασταν η τελευταία χώρα σε ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους 27 και 28 πριν το brexit, τελευταίοι.
Θα σας πω αμέσως, στα 2,5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και το ’20 που ήταν η χρονιά της μεγάλης ύφεσης λόγω της πανδημίας και που όλες οι προβλέψεις και της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προέβλεπαν από την αρχή ότι η Ελλάδα θα είναι μακράν η τελευταία, γιατί το προέβλεπαν; Λόγω της πολύ μεγάλης εξάρτησης του ΑΕΠ μας από τον τουρισμό.
Και επειδή όλοι υπολόγιζαν από την αρχή ότι ο τουρισμός το ’20 θα είναι μηδέν όπως και πρακτικά ήταν, λόγω της πολύ μεγάλης συμβολής στο ΑΕΠ της χώρας του τουρισμού, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η τελευταία. Αυτό είπαν αυτόματα όλοι.
Η Ελλάδα είχε μεγάλη ύφεση το 2020, 9%. Αλλά δεν ήμασταν τελευταίοι. Ήμασταν τέταρτοι από το τέλος. Θα μου πείτε είσαι υπερήφανος για το τέταρτος από το τέλος; Από το τελευταίος που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα καλύτερα για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά δεν είναι αυτό που θέλαμε.
Ξεπεράσαμε όμως, επί τα βελτίω όλες τις προβλέψεις. Και έλεγα τότε εγώ αν θυμάστε εδώ, είναι πολύ καλό δείγμα για την ελληνική οικονομία και για το τι θα γίνει το ’21 ότι αυτή τη χρονιά με αυτές τις συνθήκες πήγαμε πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις. Ο κύριος Βαρουφάκης αν θυμάστε είχε προβλέψει εδώ -15%. Και πήγαμε -9%.
Προσέξτε τώρα, εάν πράγματι οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ επιβεβαιωθούν η Ελλάδα θα είναι μέσα στις δυο ή τρεις το πολύ ευρωπαϊκές χώρες που το 2021 θα έχουν θεραπεύσει όλη τη ζημιά του ’20. Δεν θέλουν να το πουν ανάπτυξη, θα το πουν ανάκαμψη για να το μειώσουν. Ανάκαμψη, κανένα πρόβλημα. Πάμε για ανάπτυξη το ’22. Δεχόμαστε και το στοίχημα. Θα είμαστε όμως μέσα στις 2 ή 3 χώρες της Ευρώπης που θα έχουμε θεραπεύσει όλη τη ζημιά σε ένα χρόνο. Και αυτό, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογική εθνική μας επιτυχία και στο μέτρο που με αφορά ως Υπουργός Ανάπτυξης, υπανάπτυξης, χωρίς αρμοδιότητες, με αρμοδιότητες, όλα τα έχω ακούσει από εσάς, είναι μεγάλη επιτυχία.
Και θέλω να ευχαριστήσω πρώτα από όλους τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας που έχουν στηρίξει και στηρίζουν όλες τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες μέχρι τώρα για να μπορούμε να κάνουμε αυτά που κάνουμε.
Και βεβαίως όλους τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τον Γιάννη Τσακίρη, τον Χρήστο Δήμα, τους γενικούς γραμματείς, τους ειδικούς γραμματείς, αλλά όπως είπα και πριν πάνω από όλα τον Νίκο Παπαθανάση γιατί τίποτα δεν έχω κάνει μόνος μου. Όλα τα κάνουμε από την πρώτη μέρα παρέα και αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο που το φτιάξαμε παρέα με κέφι, με μεράκι, με όρεξη και με τη γνώση δύο ανθρώπων που και οι δύο δουλεύαμε χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και μπορούμε να εκτιμήσουμε τι θα πει να καθυστερήσει η έγκρισή σου έστω και ένα 24ωρο.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Στη συνέχεια απαντώντας επί προσωπικού ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε:
«Μην με αναγκάσετε να ανεβάσω τώρα, να καταθέσω στη Βουλή από «avgi.gr» και από «Documento»: «Πήρε λεφτά από τον ΣΚΑΪ ο Γεωργιάδης».
Εντάξει, είπαμε. Έχει γίνει γκροτέσκο αυτή η ιστορία. Λοιπόν, με τη σειρά. Ήρεμα και με τη σειρά. Κατ’ αρχάς είπατε πως ό,τι ξεκινάει με οργή καταλήγει με ντροπή. Πριν ο κύριος Δρίτσας μου φάνηκε πολύ οργισμένος. Λέτε να καταλήξει με ντροπή; Ο διπλανός σας ήταν. Δεν τον είδατε οργισμένο πριν; Μόνο εγώ τον είδα; Δηλαδή πρέπει να ντρέπεται ο κύριος Δρίτσας, αυτό είπατε προ ολίγου;
Δεν απείλησα εσάς προσωπικά. Απείλησα τον οποιονδήποτε θα συνεχίσει και μετά την οριστική πράξη αρχειοθετήσεως για τις καταγγελίες εναντίον μου να με παρουσιάζει ως ύποπτο και ως ένοχο. Τελεία. Αν έχετε να μου υποδείξετε έναν άλλον πολιτισμένο τρόπο για να το σταματήσω ευχαρίστως. Δεν έχω άλλο πια γιατί αυτό που πρέπει να γίνει έχει γίνει από τη δικαιοσύνη, δεν έχω κάτι άλλο να κάνω. Το ξεκαθάρισα.
Λοιπόν, προς τον κύριο Δρίτσα τώρα με τη σειρά. Καταρχάς όλα όσα είπατε για την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου για το πόσο εργατική, πόσο ακέραια, πόσο δεινή νομικός, όλα αυτά που είπατε επιβεβαιώνουν πόσο καθαρός είμαι. Και επαναλαμβάνω, εχθές το κόμμα σας έβγαλε ανακοίνωση για το πόθεν έσχες μου. Το πόθεν έσχες μου σας είπα ελέγχθηκε από τη σύντροφό σας στη ζωή και τους αγώνες που είναι αυτή που μου είπατε. Το δέχομαι.
Ξαναρωτάω, αφού η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου είναι ακεραία, έντιμη καλή επιστήμονας, ικανή κλπ. και είπε ότι το πόθεν έσχες του Γεωργιάδη είναι ακέραιο σαν διαμάντι έχει λόγο για αυτό να αμφιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ή δεν εμπιστεύεται την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου; Αυτό σας είπα. Είναι τόσο απλό. Εάν δεν το καταλαβαίνετε, λυπούμαι.
Να καταγραφεί στα πρακτικά ότι ο καλός συνάδελφος κύριος Δρίτσας με προτείνει για Νόμπελ πάνω και από τον κύριο Πισσαρίδη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ψήφος εμπιστοσύνης στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που έχω ακούσει στη ζωή μου μέχρι σήμερα.
Λοιπόν, επανέρχομαι τώρα. Στο δεύτερο επιχείρημα ότι δεν μπόρεσαν οι εισαγγελείς να κρίνουν την απιστία είπατε, επειδή λόγω του Συντάγματος και του άρθρου 86 είχε παραγραφεί. Και πράγματι δεν μπορούν οι εισαγγελείς να κρίνουν απιστία. Συμφωνούμε.
Όταν όμως ήσασταν πλειοψηφία -και τα πρακτικά της Βουλής είναι γνωστά και εσείς ήσασταν μετά ο Πρόεδρος της προκαταρκτικής, άρα το ξέρετε -, εγώ ήρθα εδώ στο βήμα και είπα κάνω χρήση της παραγράφου 5 του άρθρου 86. Το λέω για τον κόσμο που μας βλέπει.
Τι λέει το άρθρο 5 της παραγράφου 86; Ότι αν πρώην Υπουργός κατηγορηθεί για αδίκημα που έχει παραγραφεί από το Σύνταγμα, μπορεί να παραιτηθεί της παραγραφής, να συσταθεί κανονικά ειδικό δικαστήριο σαν να μην είχε γίνει η παραγραφή, να δικαστεί, απλώς δεν μπαίνει φυλακή.
Μου το ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ μια φορά όταν ήταν Κυβέρνηση να το κάνω; Αντιθέτως είπατε από την αρχή ότι δεν θέλετε να το κάνετε. Αν το είχατε κάνει και αν μου το είχατε ζητήσει, σας το είχα δηλώσει ότι εγώ έδινα τη συναίνεσή μου για να δικαστώ κανονικά στο ειδικό δικαστήριο και για την απιστία. Τόσο δεν είχα να φοβηθώ απολύτως τίποτα.
Ποτέ δεν θέλατε, όμως, να ακούσετε τίποτα από όσα λέω διότι από την αρχή ο μόνος σας στόχος ήταν να με καταστρέψετε. Δεν σας ενδιέφερε ποτέ η αθωότητα ή η ενοχή μου. Σας ενδιέφερε μόνο η καταστροφή μου.
Και θα σας πω και κάτι, κύριε Δρίτσα. Πολιτικά κάποτε μπορεί να με καταστρέψετε αν με αντιμετωπίσετε πολιτικά. Ποινικά αν αποφασίσετε να με καταστρέψετε πάντα θα χάνετε γιατί είμαι ακέραιος, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μπορεί, η δημοκρατία έχει ανατροπές, δεν είμαστε οι μόνοι εμείς στην πολιτική, κανείς δεν είναι μόνος του. Δεν είναι μόνο για αυτά. Έχω διαβάσει ιστορία, όλα μπορούν να αλλάξουν. Ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος, δεν είμαστε εμείς.
Λοιπόν, πάμε τώρα στα οικονομικά που είπε ο κύριος συνάδελφος.
Κύριε συνάδελφε, με κατηγορήσατε ότι έχουμε επιστρέψει σε ΑΕΠ του 2015. Σωστά. Γιατί; Σίγουρα τη λέξη πανδημία την έχετε ακούσει, δεν φαντάζομαι να μην την έχετε ακούσει, κάπου θα την έχει πάρει το αυτί σας. Πολύ ωραία. Άρα, γνωρίζετε ότι το έτος 2020, παγκόσμια στον πλανήτη γη, ήταν το έτος της μεγαλύτερης συνολικά ύφεσης από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σωστά μέχρι εδώ;
Προσέξτε τώρα κάτι που σας διέφυγε, τα νούμερα. Άρα, είναι λογικό και η Ελλάδα σε μια χρονιά παγκόσμιας ύφεσης να έχει μεγάλη ύφεση. Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε. Γιατί, όμως, για άλλες χώρες η ύφεση δεν τους οδήγησε στο ΑΕΠ του 2015 ενώ την Ελλάδα την οδήγησε στο ΑΕΠ του 2015; Γιατί η ενδιάμεση 5ετία είχε αύξηση ΑΕΠ 2% συνολικά.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που είχατε ανάπτυξη περίπου 2% στην 5ετία σας, επειδή ακριβώς η ενδιάμεση ανάπτυξη ήταν ελάχιστη για αυτό και η μείωση του 2020 αναλογικά σε καθαρή αξία μάς πηγαίνει πίσω. Τι σας είπα, όμως; Με την ανάπτυξη που επιτυγχάνουμε το 2021 επιστρέφουμε στο ΑΠΕ του ’19. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι στους πρώτους τρεις μήνες του ’22 θα είμαστε πάνω από το ’19 ήδη. Γιατί; Διότι σας είπα και πάλι δεν το καταλαβαίνετε. Ότι η οικονομία μας έχει αρχίσει και λειτουργεί.
Είπατε και κάποια ακόμα λάθος. Αν είχατε διαβάσει την έκθεση προόδου των θεσμών, αλλά και την προ τελευταία απόφαση του Eurogroup που μιλάει για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, και οι δύο χαιρετίζουν, προσέξτε, όχι απλώς την οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνει η Ελλάδα και που ήταν πολύ καλύτερη των προβλέψεων και ήταν θετική έκπληξη στην Ευρωζώνη και όλα αυτά που γράφουνε. Αλλά γιατί για πρώτη φορά το μείγμα της ανάπτυξης είναι διαφορετικό από το παρελθόν.
Ενώ δηλαδή κατά το παρελθόν η ανάπτυξη ήταν κατά κύριο λίγο από την κατανάλωση και τις υπηρεσίες, δηλαδή τον τουρισμό. Τώρα για πρώτη φορά έχουμε μεγάλο μερίδιο επενδύσεων, με αύξηση 18% και μεγάλο μερίδιο παραγωγής και εξαγωγών και το χαιρετίζει το Eurogroup ως μεγάλο βήμα προόδου της ουσίας, της πραγματικής αντοχής της ελληνικής οικονομίας.
Και αυτός ο αναπτυξιακός νόμος που συζητάμε σήμερα, έρχεται ακριβώς για να ενισχύσει αυτήν την πλευρά. Έρχεται για να ενισχύσει δηλαδή την Ελλάδα την παραγωγική. Την Ελλάδα των εξαγωγών, την Ελλάδα που προσελκύει ξένες επενδύσεις.
Εσείς νομίζετε ότι αυτά τα 2,5 χρόνια έχουν έρθει στην Ελλάδα αυτοί οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που έρχονται, γιατί κάποιος μας συμπαθεί ή κάνει μια συνωμοσία κατά της αριστεράς; Δεν υπάρχει καμία τέτοια συνομωσία. Θα σας πω πως γίνεται αυτή η δουλειά για να τη μάθετε. Γιατί μπορεί κάποτε ο ελληνικός λαός να σας εκλέξει ξανά, για να τη ξέρετε.
Όταν ήρθε η Amazon και συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό και τον κύριο Πιερακκάκη στην Αμερική και βγήκε ο CEO και μας είπε για ποιο λόγο η AMAZON WEB SERVICES αποφάσισε να φέρει τα πρώτα 200 εκατομμύρια στην Ελλάδα, ο CEO της AMAZON ξεκίνησε λέγοντας το εξής: «Πολύ τιμητικό και για μένα, πολύ τιμητικό και για την κυβέρνηση, πολύ τιμητικό και για τον κύριο Πιερακκάκη» Συνεχίζει: «Κύριε Πρωθυπουργέ, η απόφασή μας να επενδύσουμε στην Ελλάδα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Διαπιστώνουμε την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια ως προς τη διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος. Βλέπε στρατηγικές επενδύσεις, βλέπε νέος αναπτυξιακός νόμος, βλέπε φορολογικά κίνητρα, βλέπε stock options, βλέπε βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, βλέπε όλα αυτά που κάνουμε. Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε από την ομάδα μας στην Αθήνα ότι έχουμε βρει δύο Υπουργούς, τον κύριο Πιερακκάκη και τον κύριο Γεωργιάδη -αναγκαστικά το αναφέρω αυτό, αναφέρθηκε σε εμένα – που μας λύνουν αμέσως όλα τα προβλήματα και δεν ταλαιπωρούμαστε». Και έτσι αποφάσισε η ΑMAZON να έρθει στην Ελλάδα αντί να πάει μία άλλη χώρα. Αυτό όσο και να το απαξιώνετε, είναι γεγονός.
Να σας περιγράψει ο Νίκος Παπαθανάσης την αγωνία που είχαμε, μέχρι να αποφασίσει η Microsoft να έρθει στην Ελλάδα. Ξέρετε με πόσες χώρες διαγωνιστήκαμε για να έρθει η Microsoft στην Ελλάδα; Με 9 χώρες. Τι νομίζετε; Η Microsoft ξύπνησε και είπε «πάω στην Ελλάδα»;
Η Microsoft σκάναρε 9 χώρες. Τι κάνετε στην Ελλάδα; Πώς είναι η φορολογία; Ποια είναι η ταχύτητα των διαδικασιών; Πότε θα πάρουμε τις άδειες; Και απαντούσαμε εμείς κάθε απόγευμα, δεύτερο απόγευμα, τρίτο απόγευμα. Και το θυμάμαι σαν τώρα, παιδιά, που με παίρνει ο Νίκος και μου λέει: «Κερδίσαμε, επέλεξαν Ελλάδα». Το θυμάσαι;
Αυτά πώς γίνονται νομίζετε; Με τον Πολάκη; Αυτά γίνονται γιατί είμαστε από πάνω. Αυτά γίνονται γιατί δουλεύουμε χωρίς ωράριο. Αυτά γίνονται γιατί τα έχουμε κάνει στην προσωπική μας ζωή και μεταφέρουμε την εμπειρία της προσωπικής μας ζωής στο κράτος.
Εκτός αν νομίζετε, επαναλαμβάνω, ότι για μία παγκόσμια συνομωσία σε δυόμισι χρόνια ήρθαν η Pfizer, η CISCO, η Deloitte, η Microsoft, η Digital Realty, η Amazon Web Services, τώρα η Facebook. Σίγουρα ξεχνάω αρκετές ακόμα. Έτσι δεν είναι; Γιατί ήρθαν όλοι αυτοί: Είδαν φως και μπήκαν ξαφνικά;
Και όταν ρώτησα – και αυτό αφορά και το ΚΙΝΑΛ γιατί δικό σας έργο είναι – τον κύριο Νάσο Ηλιόπουλο σε μία εκπομπή του ΣΚΑΪ, από το οποίο έμαθα ότι πληρώνομαι κιόλας σήμερα από την «Αυγή» και από το «Documento», «πείτε μου, κύριε Ηλιόπουλε, μία επένδυση που φέρατε επί ΣΥΡΙΖΑ. Πέντε χρόνια ήσασταν κυβέρνηση. Μία, πείτε μου μία». Έχετε δει το βίντεο; Ούτε μία.
Η συμφωνία για την Παπαστράτος, επειδή με προκαλέσατε και την πατήσατε και εσείς σαν τον Νάσο Ηλιόπουλο, κλείστηκε στο γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με εμένα παρόντα ως Υπουργού Υγείας. Εντάξει; Λοιπόν, αφήστε πώς έκλεισε ο Παπαστράτος.
Και λέει, λοιπόν, ο κύριος Νάσος Ηλιόπουλος, το βίντεο είναι στη διάθεσή σας. «Η Fraport», μου λέει. Γέλαγε και ο cameraman στον ΣΚΑΪ. Διότι θυμίζω ότι όταν ο Σαμαράς και η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, κύριοι του ΚΙΝΑΛ, υπέγραψαν με τη Fraport και έφεραν τη σύμβαση σε αυτή τη Βουλή, αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο καταψήφιζαν αλλά μας κατηγόρησαν ότι τα ξεπουλάμε στους Γερμανούς και ότι είμαστε «γερμανοτσολιάδες».
Και αφού έκαναν αυτά και έλεγε ο γνωστός μου φίλος ότι «θα βάλω το κορμί μου μπροστά για να μην πάρουν οι Γερμανοί το αεροδρόμιο των Χανίων», δηλαδή της Fraport, δήλωση Πολάκη είναι αυτή, μάλιστα, μετά ήρθαν ως κυβέρνηση κι όχι πώλησαν τα αεροδρόμια στη Fraport αλλά διαφημίζουν την επένδυση ως δικιά τους επένδυση. Δηλαδή, καταλαβαίνετε τώρα για τι μιλάμε;
Και έβγαλαν μετά ανακοίνωση ότι μία χρονιά είχαν αύξηση στις επενδύσεις και αυτή ήταν η χρονιά που είχαν καταβάλει τα χρήματα για τα αεροδρόμια οι Γερμανοί.
Άρα, για να καταλάβετε, όταν ανέλαβα το Υπουργείο Ανάπτυξης, στον δείκτη της Ernst & Young που μετράει όλες τις χώρες της Ευρώπης, 51 χώρες, ήμασταν στη θέση 35.
Μάλιστα, στους 51 ήμασταν 35. Σήμερα είμαστε στην πρώτη δεκάδα. Αν βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει και να καταλάβετε πόση δουλειά έχει από πίσω να πας από τη θέση 35 στην πρώτη δεκάδα, εάν θέλετε να με καλέστε στην Κουμουνδούρου να σας κάνω φροντιστήριο για το πώς γίνεται, πολύ ευχαρίστως.
Δεν γίνεται με τοξικότητα, δεν γίνεται με σόου στη Βουλή, δεν γίνεται με αμφισβήτηση της δικαιοσύνης, δεν γίνεται με ύβρεις στους πολιτικούς αντιπάλους, δεν γίνεται με σκευωρίες Novartis.
Γίνεται με δουλειά. Με καλό επενδυτικό κλίμα, με πολιτική σταθερότητα, με χαμηλή φορολογία, με μείωση του ΕΝΦΙΑ παραδείγματος χάρη, με αυτά γίνεται. Αλλιώς μένεις στη μιζέρια.
Και το μεγάλο ερώτημα που θα απαντηθεί από τον ελληνικό λαό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, αυτό τελικά θα είναι. Θέλουμε να επιστρέψουμε στη μιζέρια ή θέλουμε να είμαστε στην Ελλάδα της προόδου, των νέων θέσεων εργασίας, των μεγάλων ξένων επενδύσεων που μας βάζουν στον παγκόσμιο χάρτη;
Και για να μην αρχίσουν τα σενάρια περί εκλογών που αρέσκονται οι δημοσιογράφοι, λέω για τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας πάντα. Και οι νόμοι που ψηφίζουμε γίνονται για να έχουν προλάβει να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος της τετραετίας και να είναι εύκολο για τον ελληνικό λαό να δει τη διαφορά, να κάνει τη σύγκριση και να κάνει την επιλογή του.
Ευχαριστώ πάρα πολύ».
Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό
Ολόκληρη η ομιλία του στο ακόλουθο link:
https://www.youtube.com/watch?v=cv6lkBqFLMc
Ολόκληρη η απάντηση επί προσωπικού στο ακόλουθο link:
https://www.youtube.com/watch?v=vETQa76spOg&t=4s
Comments are closed.